Begin 2011 was het zover, dat Marielle Serra na een innerlijke zoektocht en de nodige opleidingen, haar droomjob vormgaf. Met haar Talent Academy voor ambitieuze vrouwen helpt Mariella, als Senior talentencoach, veel vrouwen zichzelf te ontplooien; hun talenten ontdekken en zo hun eigen route uit te stippelen. Als ervaringsdeskundige weet Mariella vaak de juiste snaar te raken en doet ze wat ze graag wil: vrouwen vooruit helpen. PowerLady interviewde haar over de nut en noodzaak van een (talenten) coach en kreeg ook nog wat tips mee.
Waarom ben je juist gespecialiseerd in vrouwen?
Toen ik afstudeerde, belandde ik vaak in jobs en werkomgevingen waarvan ik niet gelukkiger werd. Ik kon maar geen goede loopbaankeuzes maken of mijn talenten productief inzetten. Veel (afgestudeerde) vrouwen hebben hetzelfde probleem. Ze weten vaak niet hoe ’t beste uit zichzelf kunnen halen. Zo word je elke keer teleurgesteld en ga je nog meer aan jezelf twijfelen. Je verpietert helemaal en daarmee doe je jezelf, maar ook jouw omgeving geen plezier mee. Zonde! Ik ben uit die situatie gekomen door goed naar mezelf te luisteren: wat interesseert mij? Waar ligt mijn passie, waar ga ik harder van lopen? De herkenbaarheid van deze situatie en mijn eigen ervaringen spoorden mij aan om juist vrouwen te helpen. Daarom is het nu mijn passie uit vrouwen uit dat dal te halen; ’t beste uit ze naar boven halen, zodat ze inzien op welke manier zij met hun talenten bepaalde doelen kunnen bereiken.
Hoe ziet een coachingstraject eruit?
“Ik ga altijd uit van iemands (verborgen) talenten, maar mijn talententrajecten beginnen altijd met life-coaching. Vrouwen die bij mij aankloppen, komen meestal binnen met een loopbaanvraag. Maar het gaat altijd over iets anders. De diepere vraag is bijvoorbeeld: hoe leer je keuzes maken waar je je goed bij voelt? Gedwongen worden om nieuw werk te zoeken maakt soms oude angsten wakker. Kan ik mijn eigen boontjes wel doppen zonder vangnet? Ben ik wel goed genoeg?
Ga je hiermee aan de slag, dan kun je iets waardevols ontdekken. Het zicht op een antwoord is namelijk bijna altijd versluierd; je blijft maar malen en piekeren en je komt er niet uit. Bij coaching gaat het om wie JIJ bent in relatie tot je probleem of doel. Hoe je gedachten en gedrag ten opzichte van het specifieke geval zijn, zo zijn ze waarschijnlijk in veel meer situaties. Een coach maakt dit duidelijk en helpt je om iets aan je overtuigingen, motieven, zelfbeeld of eigenschappen te veranderen: creating an upgraded YOU. Daardoor ben jij beter in staat om zelf je problemen op te lossen of je doel te bereiken. “
Wat is zo speciaal aan een talentencoach, vergeleken met een coach?
“Benoemen van je eigen talenten of jezelf ‘verkopen’ blijft moeilijk voor veel vrouwen. Vrouwen praten zichzelf vaak aan dat ze niet goed genoeg zijn. Een talententraject vergroot je zelfvertrouwen. Je komt erachter, wat je in huis hebt (unieke top 10 talenten); je ontdekt je verborgen talenten en hoe je deze optimaler kunt inzetten op de werkvloer en in je persoonlijke leven. Daarmee leer jij jezelf te onderscheiden op deze moeilijke arbeidsmarkt. Pluspunten: o.a. een nieuwe verfrissende taal voor je CV, elevator pitch en sollicitatiegesprekken. Je weet wat je moet doen om je talenten te trainen en welke rol en context ’t beste bij jou past. Dat kunnen van een talentencoach verwachten. “
Wat raad je aan, als iemand steeds wordt afgewezen voor een baan?
“Een nieuwe baan vinden dwingt je om stil te staan bij jouw talenten. Probeer het dus af en toe over een andere boeg te gooien: je reageert misschien wel op de meest uiteenlopende vacatures, omdat je eigenlijk niet heel helder voor ogen hebt wat nu het beste bij je past. Hierdoor wordt je dan ook sneller afgewezen, omdat je niet geloofwaardig overkomt.
Probeer dus ook vacatures te kiezen, waarbij je je wat zelfverzekerder zult voelen: dat past bij mij! Tijdens het schrijven van motivatiebrieven is het best moeilijk om jezelf goed te beschrijven. Veel verder dan ‘teamplayer’ , ‘mensenkennis’ en ‘communicatief erg sterk’ kom je meestal niet. Maar probeer eens te bedenken wat jou echt uniek maakt in de omgang met anderen? Welke oplossing(en) bied jij voor welk probleem? Of ben je er juist goed in anderen aan te zetten tot actie en neem jij vaak de leiding? Misschien kun jij juist een groep bij elkaar houden?
Daarom: krijg helder waarin jij uitblinkt en durf dat te verkopen! Dan zul je zien dat je minder snel wordt afgewezen voor een baan. Je zult dan ook in staat zijn om sneller een eigen job te creëren (jobcraften) omdat jij heel helder in beeld hebt wat jouw toegevoegde waarde is en waarmee je iemand anders mee van dienst kan zijn.”
Hoe ontdek je in tijden van crisis weer nieuwe kanten van jezelf? (interview werd paar jaar geleden gehouden ;-))
“In deze snel veranderende maatschappij is dealen met onzekerheid een competentie die steeds belangrijker wordt. Tegenwoordig heb je namelijk geen banen meer voor het leven, maar wissel je regelmatig van baan en functie. Het gaat er meer dan ooit om dat je je krachten leert benoemen en verkopen. En dat is waar vrouwen een stap in kunnen maken.”
Hoe kan je het beste in jezelf naar boven halen en jezelf motiveren om door te gaan?
“Een coach inhuren of mentor inschakelen kan je helpen om gemotiveerd te blijven. Een goede coach heeft geen oordeel en geen mening over je. Hij respecteert de gedachte dat jij het wilt, kunt en gaat doen. Hij heeft de gesprekstechniek, de interventies en oefeningen om je in je kracht te krijgen.
Maar een hele goede vriend of vriendin die jou echt steunt en jou de waarheid (op constructieve manier) durft te vertellen vertellen, is ook bijzonder waardevol.”
Wat zijn de grootste valkuilen, wanneer je jezelf wilt motiveren?
“Vaak blijven we in ons hoofd hangen. Je blijft maar malen en piekeren en je komt er niet uit. We maken onze gedachten meester en ons gevoel dienaar. Zodra je gaat voelen wat je verlangens zijn en waar jij behoefte aan hebt, kom je wel in beweging. Ook gaan we de realiteit ‘relativeren’. Zolang we dat blijven doen komen we niet in beweging.
Je hebt ook een innerlijke saboteur in je (een soort duiveltje die over je schouder meekijkt) die ervoor zorgt dat je je probleem in stand houdt.
Dus probeer eens met iemand anders te ‘sparren’, die jouw situatie vanuit een ander perspectief kan zien. En die nét die dingen kan zeggen om jou extra te motiveren. “
Tot slot nog 5 korte tips:
- Eerste stap: kom uit de comfortzone. Alle verandering start met erkenning en accepteren van wat is. Wil je gaan voor wat je werkelijk belangrijk vindt, dan is het nodig dat je uit je comfortzone treedt. Ga ervoor!
- Wees bewust van je overtuigingen. Onbewuste overtuigingen beïnvloeden onze loopbaankeuzes. Onderzoek wat voor overtuigingen er in je hoofd leven; je ‘mentale’ kaart. Sommige van deze denkpatronen zorgen ervoor dat je risico’s uit de weg gaat. Ze ontnemen je de kans om jezelf te ontwikkelen. Dus leer je denkpatronen herkennen.
- Luister naar je gevoel. Je loopbaan goed organiseren is vooral een leerproces. Het gaat niet alleen om het verzamelen van informatie, om het nadenken, kiezen en plannen. Het is ook belangrijk dat je opnieuw leert je gevoel en intuïtie in te schakelen. Als je het gevoel hebt dat je vastloopt, en dat het leven een beetje voorthobbelt, sta je waarschijnlijk in de automatische piloot. Dus ‘kom uit je hoofd’.
- Kies een groot doel (droom groot), maar loop de weg erheen in kleine stapjes. ‘En als ik nu een verkeerde keuze maak?’ Je ziet in gedachten vaak een lange en onoverzichtelijke weg die je nog moet gaan om je doel te bereiken. Een nieuwe weg inslaan wordt dan een heel groot iets. En het moet dan dus in een keer goed zijn. Voor minder dan perfect doen we het niet. Maar waarom zo absoluut? Je kunt ook beginnen met kleine stapjes. En rustig bijsturen. Je zult zien: elke keer als je een stapje uit je comfortzone zet, groeit je zelfvertrouwen. In eerste instantie is het eng, maar later ben je alleen maar trots op jezelf.
- Focus op waar je WEL goed in bent: Veel te vaak zijn we gefocust op waar we niet goed in zijn. Van een 3 een 5 maken. Veel slimmer is het om te focussen op waar je wel goed in bent. Van een 6 een 9 maken. Doen waar je goed in bent levert je nieuwe energie. Het laadt je batterijen op. Dus ga doen waar je goed in bent en zet je talenten in. Als je nog niet weet welke dat zijn, ga het dan uitzoeken.
Bovenstaand artikel is twee jaar geleden gepubliceerd op PowerLady.