Als Sofia goed de vacature doorleest dan verdwijnt haar enthousiasme als sneeuw voor de zon. Ze bedenkt dat ze eerst nog meer kennis, ervaring en vaardigheden nodig heeft voordat ze kan solliciteren. In plaats van te solliciteren gaat Sofia nu googelen naar een nieuwe studie. En ze heeft er al een zware studie opzitten plus vele jaren werkervaring.
Herkenbaar?
Ik weet er alles van. Ik ben namelijk een ervaringsdeskundige op dat vlak.
En omdat ik het zo zonde vind dat jij dezelfde fouten maakt en jou gun dat je veel eerder voldoening haalt uit je (werkende) leven wil ik graag de volgende 5 veel voorkomende fouten met je delen.
De vijf grootste fouten die vrouwelijke professionals maken:
1. Verstoppertje spelen in loopbaan, (werkende) leven en/of bedrijf
Hoogvliegen zonder angst is nog wel een ding voor veel vrouwen: goede prijzen vragen voor diensten, geloven in hun unieke talenten, ruimte innemen etc. Veel slimme vrouwen verstoppen zichzelf voor de kans om hoger spel te spelen – de manieren waarop we juist die stappen uitstellen die ervoor zouden zorgen dat we meer voldoening krijgen en die ons in staat stellen een positievere invloed op de wereld en ook hun eigen (werkende) leven te hebben.
2. De ‘eerst dit en dan dat’ strategie
Er worden veel interessante strategieën gebruikt om ‘hoger spel’ te spelen en tegelijkertijd onszelf ervan te overtuigen dat we op de ijverigst denkbare manier vooruitgang boeken. Een van die strategieën is volgens Tara Mohr de ‘eerst dit en dan dat’ strategie. Dit zijn volgens haar foute overtuigingen die wij erop na houden over de volgorde waarin dingen dienen te gebeuren.
Bijvoorbeeld: ‘Ik zou dolgraag les willen geven over dat en dat onderwerp, maar eerst moet ik geld sparen voor een webdesigner, want ik heb een website nodig om mijn lessen te presenteren. Anders kan ik niet lesgeven.’
Of: ‘Ik zou die fantastische leidinggevende bij mijn bedrijf wel voor de lunch willen uitnodigen, maar dat kan ik pas doen als ik helder voor me zie welke volgende stap ik in mijn carriere wil zetten’ .
We bedenken echt massa’s van dat soort verhalen over de juiste volgorde. Het probleem is alleen dat ze meestal niet kloppen. Je hebt geen website nodig om een cursus te geven. Je hoeft niet precies te weten welke kant je op wilt met je carriere voordat je gaat lunchen met die leidinggevende die je zo bewondert. Die lunch met haar zou je juist kunnen helpen om daar achter te komen.
3. Eindeloos bijschaven
Eindeloos bijschaven is een neefje van ‘de zaken veel te ingewikkeld maken’. Dat houdt in dat je blijft hangen in het zogenaamde perfectioneren van een plan voordat je die aan de wereld presenteert: het eindeloos bijwerken van een opstel, nog meer onderzoek doen om je toespraak te onderbouwen, nog verder bijstellen van het ontwerp. Ga zo maar door.
Tuurlijk je wilt graag hoge kwaliteit maar soms is die hoge kwaliteit alleen maar een mooi jasje voor onze angsten. Dankzij onze conditionering als brave leerling denken we: hoe volmaakter (in onze eigen ogen), hoe beter.
4. Wéér een nieuwe studie volgen
Leren is leuk en gezellig maar een nieuwe studie volgen is vooral heel erg veilig. Natuurlijk zijn er ook erg goede redenen te verzinnen om door te studeren. Het is een prima manier om je kritische vermogens te ontwikkelen. Het kan een goede plek zijn om te netwerken en anderen te ontmoeten. Het kan tot een beter salaris leiden. Soms doe je heel specifieke informatie en vaardigheden op die je nodig hebt in een beroep: als je chirurg wilt worden of mensenadvocaat.
Maar toch hebben heel veel slimme vrouwen heel andere redenen om maar te blijven studeren: omdat nog weer een opleiding doen onder het gebied vallen waar we ons op ons gemak voelen. En bij ‘hoog spel spelen’ helemaal niet. Getalenteerde vrouwen met een droom geloven dat ze echt weer een studie, opleiding of diploma nodig hebben omdat ze van zichzelf niet ‘genoeg’ zijn. Ze zijn op zoek naar een kwalificatie van buitenaf om intern toestemming te krijgen om te leiden en te scheppen. Zij nemen aan dat het hun dankzij nog meer scholing zal lukken om hun angsten om te zetten in een ontspannen zelfverzekerdheid.
Studeren maakt het ons makkelijk om onszelf te overtuigen dat we vooruitgang boeken en iets productiefs doen terwijl we in werkelijkheid alleen maar het moment uitstellen waarop we hoog spel moeten spelen.
5. Belangrijke loopbaankeuzes maken op basis van competenties
Veel vrouwen maken loopbaankeuzes gebaseerd op hun competenties (aangeleerde talenten) en niet op basis van hun natuurlijke (aangeboren) talenten. Veel vrouwen beschikken over een enorme wilskracht. En met deze wilskracht vinden ze snel een baan maar de kans is groot dat die aansluit op hun laatste baan. En dat is nu net de baan waar ze genoeg van hebben.
Als je vastloopt in je (werkende) leven is dat een teken dat je te veel werkt vanuit je comfortonze (aangeleerde) talenten en dat het tijd is om je verborgen talenten te ontdekken. Veel vrouwen gooien echter te vroeg het roer om, zonder zichzelf goed te kennen. Maar om je droombaan te vinden is het belangrijk om jezelf eerst te ont-wikkelen voordat je je kunt ontwikkelen.
Eerst de verbinding met jezelf, daarna de verbinding vanuit jezelf met jouw droombaan. Hetzelfde geldt voor de verbinding met andere mensen. Onzekerheid is een steeds terugkerend probleem bij veel professionele en slimme vrouwen
Onzekerheid is een steeds terugkerend probleem bij vrouwen. Door deze onzekerheid, en vele andere innerlijke wegversperringen die vrouwen zichzelf opleggen gaan vrouwen niet voor hun droombaan en of leven. Wat je ook vaak ziet is dat veel vrouwen totaal geen idee hebben wat hun talenten zijn, waar ze goed in zijn en waar ze plezier uit halen. Daardoor lopen ze veel kansen mis in hun (werkende) leven.
Het kan anders
https://youtube.com/watch?v=d0ZcgJLk8Hg
Die leuke baan krijg je namelijk niet door nog harder te werken of nog meer studies te volgen. Het geheim van het creëren van jouw droombaan ligt in het maximaliseren van jouw talenten in je werk. Als je dit lukt ga je beter presteren en voldoening halen uit je werk. En ook als je een nieuwe studie wilt volgen is het belangrijk dat je een studie kiest waarin je jouw talenten kunt gebruiken en waarin je je je talenten kunt ontwikkelen. Lukt een van beide niet, dan is de kans groot dat je afvalt of je studie niet afmaakt.
Ook is het heel belangrijk om te kijken welke wegversperringen jij jezelf oplegt. Veel vrouwen ontbreekt het aan de juiste talenten vocabulaire ipv nog een studie. De eerste stap naar het vinden van een baan die bij jou past is dus het identificeren van je talenten. Vaak zetten vrouwen maar een gedeelte van hun talenten in, vanuit hun comfortzone en niet vanuit hun hele set aan talenten. Ook ontbreekt het hun aan de juiste talenten vocabulaire om te omschrijven hoe ze iets willen of hoe ze iets voor elkaar willen krijgen. Hierdoor stellen ze zich te verdekt op in hun (werkende) leven.
Leuk allemaal. Maar hoe bereik ik dat in de praktijk?
Ben jij een vrouw net als Sofia die na een lange studie en vele jaren werkervaringen nog steeds niet weet waar ze nu echt goed in is?
Merk je dat je het frustrerend vindt dat je niet de juiste woorden kunt vinden waarmee je je talenten kunt omschrijven?
Dat kan echt anders. Worstelen in je (werkende) leven is niet waar het leven voor bedoeld is. Met inzichten in je talenten DNA is het voor elke vrouw mogelijk om een baan te vinden waar je voldoening uit haalt en waar je ook nog eens goed geld mee verdient. Het is mijn missie om je daarbij te helpen.