(Loopbaan) coaching heeft vele voordelen, ook wanneer je niet per direct op zoek moet naar een andere baan of als je diep in de put zit. In dit artikel vind je zes redenen om je ziel bloot te leggen bij een coach/counselor of therapeut.
Ken uzelf, zij Socrates al. De logica van deze gedachte is zeer recht toe recht aan: in werk, in liefde, vriendschappen en in elk ander deelgebied van het leven, ben je zelf de constante en dus de sleutel tot verbetering en succes.
De basis van zelfkennis is een goed ontwikkeld zelfbewustzijn. Dat komt er simpelweg op neer dat je heel goed weet wat er zich afspeelt in je binnenwereld.
Als je jezelf goed kent dan begrijp je waar het gefrustreerde gevoel vandaan komt als je baas je weer eens in de reden valt. Je moeder deed dat vroeger namelijk precies zo. Als je jezelf goed kent dan weet je dat als je het heel druk hebt je goed op jezelf moet letten. Als eerste laat jij namelijk activiteiten vallen waar je het meeste energie uit haalt. Het is erg belangrijk dat jij dan vroeg op de rem gaat staan. Doe je dat niet en luister je niet naar de signalen van je lichaam dan weet je dat je heel snel weer overspannen bent.
De kunst is voldoende zelfkennis te hebben om zonder al te veel ongelukken door het leven te manoeuvreren en tegelijkertijd het mysterieuze deel van de persoonlijkheid te accepteren. Een coach, counselor of een therapeut kan een helpende hand bieden doordat hij of zij je op een vriendelijke, eerlijke, oordeelloze manier confronteert met je gedrag.
Een andere belangrijke persoon die bijdraagt aan zelfkennis ben je zelf. Tijdens coachgesprekken hoor je jezelf dingen zeggen die je nooit eerder hebt uitgesproken omdat een goede coach doorvraagt over onderwerpen die je normaal gesproken liever vermijdt.
Voor het coachtraject wist ik niet dat ik overtuigingen had die mij beperkten om te handelen zoals ik zou willen handelen. Toen jij mij mijn overtuigingen liet inzien, besefte ik dat ik mijzelf in de weg zat. Dit inzicht gaf mij ruimte om te luisteren naar mijzelf en belangrijk te vinden wat diep in mij leefde. Ik deed namelijk graag dingen voor anderen en cijferde mijzelf daarbij weg waardoor er geen ruimte was voor mijn verlangens en of wensen. Laat staan dat ik wist dat ik ze had – Antonella Pagliaro |
6 voordelen van zelfkennis
1.De voordelen van zelfkennis liggen voor het oprapen: als je weet wat je drijft, wordt je geen speelbal van je emoties. Als je niet weet dat je gefrustreerd raakt van het gedrag van je baas en niet weet waardoor dat komt dan bestaat de kans dat je steeds meer weerzin ontwikkelt. Begrijpen waar die gefrustreerdheid vandaan komt, geeft je de mogelijkheid er wat aan te doen: het gedrag van je baas bespreekbaar maken, of het te accepteren. Zo heb je een keuze en ben je geen slachtoffer meer van je gevoel of je baas.
Door de sessies weet ik nu waar ik echt goed in ben en houd ik me minder bezig met mijn zwaktes. Ik leerde te accepteren dat ik niet in alles goed kan zijn. Ontdekken van mijn talenten gaf mij zekerheid en tegelijkertijd de vrijheid om bewustere keuzes te maken en optimistisch kunnen blijven. Ik ben opener geworden en durf meer mijn mening te uiten waarvan ik sindsdien alleen maar positieve gevolgen zie – Alexandra Kecskes |
2.Een ander belangrijk pluspunt van zelfkennis is weten waar waar je goed in bent en waar je minder goed in bent. Waar haal jij energie uit en waar brand je juist vanaf? Des te beter jij jezelf kent, met al je min en plus punten des te liever je ook bent voor jezelf. Des te meer mededogen je met jezelf krijgt des te meer mededogen je krijgt met anderen. Mensen die perfectionistisch zijn bijvoorbeeld, kunnen milder leren zijn voor zichzelf wanneer ze zich bewust zijn van hun valkuil.
Ik heb geleerd liever te zijn naar mijzelf en zelfkritiek te minimaliseren. Ik zal altijd een perfectionist blijven, maar wel eentje die weet wanneer goed, goed genoeg is – Linda Groeneveld |
3.Mensen die zich verbonden voelen met anderen hebben meer zelfvertrouwen en vinden het makkelijker, om anderen te vertrouwen en samen te werken. Een professor aan de University of Houston Graduate College of Social Work, gespecialiseerd in sociale relaties: ‘Het is een menselijke behoefte om lief te hebben en ergens bij te horen. We zijn cognitief, biologisch, fysiek en spiritueel zo aangelegd dat we liefde willen ontvangen en geven. Wanneer niet aan die behoefte wordt voldaan functioneren we niet. Een coachtraject is weer een oefening in contact maken. De klik tussen jou en een coach of therapeut is het meest belangrijkste aspect van de behandeling. Alles wat er gebeurt tussen jou en de coach is aanleiding voor gesprek: de zenuwen wanneer bepaalde onderwerpen worden aangesneden, het onvermogen te luisteren, of een gesprek op gang te laten brengen en te houden, het ongemak over het delen van intieme informatie- het zijn allemaal onderwerpen die ter sprake kunnen komen. Metacommunicatie heet dat: praten over praten. Een coach is vaak zijn eigen instrument. Alles wat er in hem of haar gebeurt, kan dienen als een signaal. Als je je als coach bijvoorbeeld merkt dat je je erg loopt te verdedigen tegenover een client dan kun je kijken of het iets van jou is of van die client. Als het iets van de deelnemer is benoem je wat zijn of haar gedrag bij jou oproept. Dat kan dan een aanleiding zijn om een gesprek te starten over de manier waarop iemand communiceert.
4. Het leren formuleren van je gedachten is een van de belangrijkste vaardigheden die je in coaching leert. ‘Vooral het verschil tussen inhoud en betrekking is iets waar mensen veel fouten maken: dat de manier waarop je iets zegt minstens zo belangrijk is als wat je zegt.
5. ‘Ik wou dat ik minder hard gewerkt had’. Het is nummer een van de ‘five regrets of the dying’ (Bronnie Ware). Op twee staat: ‘Ik wilde dat ik het lef had gehad het leven te leiden dat ik zelf wilde en niet het leven dat anderen van mij verwachten.’ Om te voorkomen dat pas op het sterfbed duidelijk wordt waar het in leven voor jou om gaat, kan coaching en therapie helpen. Je krijgt inzicht in wat belangrijk voor je is in je werk en leven. Ook is het een realitycheck ‘in hoeverre komt je gedrag overeen met de waarden die belangrijk voor je zijn.
6. Een gezonde geest zorgt voor een gezond lichaam. Dat lichaam en geest niet los van elkaar zijn te zien zijn is inmiddels geen nieuws. Er bestaan talloze onderzoeken waarin dit verband wordt aangetoond: mensen die een mentaal uitputtende taak hebben gedaan blijken bijvoorbeeld sneller lichamelijk uitgeput te raken en mensen die problemen hebben met het controleren van hun woede hebben een grotere kans op hartaandoeningen. Praten over jezelf heeft hetzelfde effect als een genotsmiddel. De talking cure is dus echt: door anders te leren denken verandert de werking van de hersenen. Een ander effect van coaching en therapie kan zijn dat je gezonder gaat leven omdat je minder behoefte voelt om te gaan roken/drinken/hard werken. Tijdens een coachtraject kan het ook een mooi moment zijn om schoon schip te maken op andere vlakken. Dit kan van alles betekenen: van eindelijk beginnen met sporten of vroeger naar bed gaan. Verder is een coachingstraject te beschouwen als een stap uit de dagelijkse routine, een pas op de plaats, omdat je even stil staat, letterlijk en figuurlijk. Telefoon uit, geen afleiding. een heel uur ‘me-time’, zoals de Amerikanen dat zo typisch uit drukken.
De meeste mensen houden liever vast aan het relatief rooskleurig en overzichtelijke beeld van zichzelf en hun relaties met anderen. Logisch. Waarom zou je jezelf belasten met dit soort gedachten waarvan je nooit kunt aantonen of ze waar zijn bovendien? Toch heeft het zin dit soort geheime angsten, verborgen verlangens onder ogen te komen omdat het krachten zijn die ons in ieder geval voor een deel bepalen. Het helpt je beter door het leven te navigeren wanneer je je donkere kanten kent en hebt leren aanvaarden, zegt ook Psycholoog Jean-Pierre van de Ven. Het is een menselijke neiging het slechte in jezelf te onderdrukken. Dat doen mensen door bijvoorbeeld hard te werken of veel te drinken. Door te erkennen en accepteren wat voor grimmigs zich in je afspeelt, dat je soms lui bent, onaardig of verwend, doe je jezelf een plezier. Het leven is geen sprookje, en jij geen onfeilbare prinses. Wanneer je dat begrijpt en je je minder mooie gedachten en eigenschappen er kunt laten zijn, dan heb je een realistischer en dus werkbaarder perspectief op de wereld en jezelf. Mensen die hun minder positieve kanten kunnen erkennen, zijn bovendien in staat tot verandering. Ze wijzen niet meteen naar de ander wanneer er iets misgaat in het sociale verkeer, of het nu gaat om een liefdesrelatie of een werkhouding. En hierbij geldt hetzelfde als bij zelfkennis: accepteren dat je niet perfect bent en dat je menselijke, niet altijd plezierige trekjes hebt, kan je milder en zachter maken. Naar jezelf en naar anderen. Mild is niet hetzelfde als vergoelijkend: het betekent dat je niet (ver)oordeelt. Dat klinkt simpel, maar het effect is groots omdat een negatief oordeel vaak een rol speelt bij het in stand houden van onvrede en psychische klachten. Neem: Boos zijn is fout, of Opgeven is zwak. Als dat soort mentale bermbommen zijn ontmanteld, kan het leven ineens een stuk lichter aanvoelen.
Bron: Marte Kaan
Loslaten van oude ideeën is de enige manier om echt iets nieuws uit te nodigen. Blijf niet langer aanmodderen! Meld je aan voor een van mijn coachprogramma’s. Tijdens deze coachprogramma’s kun je leren
- Hoe je uit je eigen gebouwde kooi kunt ontsnappen. Vastgeroeste patronen, afweer en ontkenning houden je vaak gevangen. Door inzicht te krijgen in jouw patronen zul jij makkelijker het leven gaan leiden wat je graag wil leiden.
- Het helpt je zelfvertrouwen te vergroten en je angsten te verkleinen
- We gaan jouw kompas (mbt loopbaan en/of privé leven) weer helder krijgen. Je ziet de kaart weer voor je.
- Hoe je je vrijer kunt voelen in je contacten met andere mensen
- Hoe je je angst en besluiteloosheid om kunt buigen in kracht in actie (knopen doorhakken)
Besluit voor jezelf wat je in dit leven wilt en handel daarnaar. Blijf niet zitten wachten tot iemand anders het jou geeft. Want dat kan lang duren.
Wil je op zoek gaan naar je verborgen talenten en je vrijer voelen in je contacten met andere mensen? Wil jij niet meer ronddobberen en jezelf te vaak afvragen “is this all there is?” dan is het tijd om je aan te melden voor mijn programma: Je leert je innerlijke criticus kennen maar vooral ook om je te bevrijden van het juk van deze permanente radiocommentaar op de achtergrond. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je andere talenten en kom je makkelijker in contact met je drijfveren en dromen.
Heb jij je innerlijke criticus al getemd en wil jij weten wat jouw talenten zijn dan is het programma ‘Ontdek je talent Masters‘ wat voor jou. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving. Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer.