Bij een bekend Nederlands bedrijf bespreken de werknemers sinds 1 juli elke ochtend met elkaar hoe ze zich voelen: rood, groen, of oranje.
Dat vertelde een vriend me vorige week bij een dinertje. Hij werkt zelf bij die bank.
Mijn mond viel open. ‘Echt waar?’ vroeg ik, terwijl ik een hapje gestoomde kip nam.
‘Ja,’ zei hij; ‘maar niemand durft ‘rood’ te zeggen.’
‘Hoezo niet?’ ”t is crisis, man. Dan vlieg je er toch meteen uit? In deze tijd moet je gewoon je werk doen en niet te veel zeiken”, zei hij. “Ik laat het wel uit mijn hoofd om te zeggen dat ik me rood voel, anders wordt mijn contract niet verlengd.”
Mensen zijn bang in crisistijd
“Is je droombaan vinden nog wel realistisch in deze tijd?” dacht ik. “Ben ik niet te optimistisch in mijn blogs? Beloof ik gouden bergen?”
Ik zie dat er mooie dingen gebeuren: ook nu worden er nieuwe bedrijven opgericht die het goed doen. Saskia van de Griek heeft in 2009 Corporate Law (bedrijfsadvies en advocatuur) opgericht. Veronique Janssens-Eijkelkamp begon in 2010 Vsensa. Vsensa organiseert metveel success evenementen, congressen en beurzen. Ze roeiden tegen de stroom in, tegen de adviezen van alle doemdenkers in. En zelf heb ik het ook nog nooit zo goed gedaan in mijn werkende leven als de afgelopen drie jaar. Mijn coachpraktijk zit vol en als het zo doorgaat moet ik een wachtlijst maken.
Hoezo crisis?
Nog steeds vinden mensen die ik coach toch echt hun droombaan. Maar banen liggen niet meer voor het oprapen. Dat klopt. En ik merk dat de negatieve berichtgeving zelfs mij beïnvloedt. Onbewust heeft al het negatieve nieuws invloed op de manier waarop je denkt over je mogelijkheden in je huidige functie en je kansen op de arbeidsmarkt. Dat zorgt ervoor dat je je gedeisd houdt.
Vorige week ontving ik een reactie op een blog van een vrouw die hard op zoek is naar een nieuwe baan:
“Het roer omgooien: klinkt geweldig en avontuurlijk. Maar of dat voor iedereen is weggelegd is de vraag.”
Ze durft niet van baan te veranderen
“De laatste tijd was ik aan het ‘overleven’ op mijn werk. Ik was uitgeblust en stond op de automatische piloot. Ik was niet echt gelukkig, maar als alleenstaande moeder en verse huiseigenaresse had ik mijn verplichtingen. Tot er een reorganisatie kwam. Er moesten mensen uit. Helaas zat ik er ook bij. Maar achteraf voelde het als een grote opluchting.”
Haar opluchting is van korte duur. De rekeningen die op haar deurmat vallen zorgen ervoor dat ze weer moet gaan solliciteren. Hoewel ze blij is dat ze niet meer bij haar oude werkgever zit, moet er geld binnenkomen. Ze stopt haar dromen in de kofferbak.
Als ik zo iets lees slik ik even
In het verleden heb ik ook momenten gehad dat ik geen geld had om de huur te betalen. Droombaan? Op zo’n moment leef je op wilskracht. Je survival instinct staat aan. Je sollciteert als een wildeman op de meest uiteenlopende banen. Zodat je de rekeningen weer kunt betalen. Voor je het weet beland je in een vicieuze cirkel.
Wat is het gevolg?
Met haar wilskracht zal deze lezeres wel weer een baan vinden, maar de kans is groot dat die lijkt op haar laatste baan. En dat was nou net de baan waar ze genoeg van had. Haar batterij is immers bijna leeg. Ze houdt het nog wel even vol, maar over een paar maanden voelt ze zich waarschijnlijk nog uitgeputter.
Hoe kan het ook?
Of je nou een vast contract hebt of niet, blijf nadenken over waar je heen wil met je werk en je leven. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan zo snel dat je je niet kunt veroorloven om er niet over na te denken.
Dus:
1. Accepteer verantwoordelijkheid voor je leven. Besef dat je zelf de enige bent die je brengt waar je wil gaan. Laat je niet leiden door ogenschijnlijke zekerheden maar investeer in je eigen talenten. In de tijden dat nieuwe banen schaarser worden, dat het aantal werklozen stijgt en de bedrijven het zwaar hebben, is het belangrijker dan ooit om jezelf te verkopen en te onderscheiden.
2. Zet jezelf op de juiste plek Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en wensen. De een wil graag in een informele sfeer werken, terwijl de ander zich prettig voelt bij een hiërarchische organisatie. Daar is niks mis mee, iedereen is uniek. Jezelf op de juiste plek zetten is belangrijk. Tevreden werknemers doen het ook beter voor de zaak. Uit onderzoek van Johan Eekma van Dreamjob bleek dat ontevreden werknemers zich terugverdienen met een factor 3. Terwijl dit voor tevreden werknemers factor 20 is.
3.Maak jezelf onmisbaar voor de organisatie We zijn allemaal geconditioneerd om goede werknemers te worden. Op school leerden we om hard te werken en aanwijzingen op te volgen. Maar als je dat op je werk blijft doen verdwijn je in de grijze massa. Beter is het om jezelf te onderscheiden. Probeer uit te vinden wat jou uniek maakt.
4. Presenteer jezelf als merk. Het verhaal wat de meeste mensen over zichzelf vertellen, is een te beperkte versie, waarmee ze zichzelf te kort doen. Hoe ontsnap je aan het grijze imago van 13 in een dozijn? Ga op zoek naar je eigen merkwaarden. Welke kenmerken komen uit ‘je tenen’ en horen onvervreemdbaar bij jou? Zo laat je je potentiële werkgever zien wie je bent en waar je voor staat.
5.Groei in je functie Ook als je niet zoekt naar een nieuwe baan is het belangrijk om achter je talenten te komen. Zodat je kunt ontwikkelen waar je goed in bent, en zo een specialist kunt worden op jouw gebied. Er is een tekort aan specialisten op de huidige arbeidsmarkt. Door de crisis is het vertrouwen in grote centralistische organisaties verdampt. Een loodgieter verdient meer dan een beginnend academicus. De vraag naar vakmensen stijgt en dat biedt kansen.
6.Ontwikkel jezelf De arbeidsmarkt is veranderd. Tegenwoordig heb je geen baan meer voor het leven, maar wissel je regelmatig van organisatie of functie. Blijf jezelf opleiden. Zo kun je ook daadwerkelijk doorgroeien naar een hogere salarisschaal of een betere functie. Blijf daarom je grens verleggen, zodat je werk interessant en uitdagend blijft. Vraag ernaar en ga aan de slag. Elke onderneming is verplicht een persoonlijk budget te hebben voor persoonlijke ontwikkeling.
7. Bekijk de crisis niet met angst Want ja, er is echt wel iets aan de hand in de wereld. We hebben jaren lang met zijn allen niet gedacht aan de lange termijn en roofbouw gepleegd op de economie en de manier waarop we met elkaar samenleven en ondernemen. Ik ageer alleen tegen de negatieve lading die een groot deel van de samenleving hier aan hangt. Als ik de definitie van ‘crisis’ op Wikipedia lees vind ik die erg verhelderend:
‘Een crisis is een zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel ernstig verstoord raakt. het woord ‘crisis’ heeft in de dagelijkse uitspraak een negatieve lading. Van oorsprong is de term echter neutraal. Etymologisch komt het voort uit het (oud-) Griekse werkwoord (krinomai) met de betekenissen scheiden, schiften, onderscheiden, beslissen, beslechten, richten en oordelen.
Crisis is een tijd van vernieuwing en dat biedt bij uitstek kansen om zelf het heft in handen te nemen. Bijzondere kansen zijn er daarbij voor mensen die zichzelf niet verloren hebben in de bestaande systemen van macht en geld en die geen slaaf zijn geworden van regels, protocollen en hoge hypotheeklasten. Eigenheid en identiteit worden hoger aangeslagen dan ooit. Er is ruimte ontstaan voor mensen met een sterke mening. Zo bezien is een crisis een moment van waarheid, een moment om juist beslissingen te nemen die van grote invloed zijn op de toekomst.
———————————————————————————————————-
Kortom, ben jij een vrouw die er klaar mee is om verstoppertjes te spelen en..
- Wil jij je zelfvertrouwen verhogen?
- Wil jij over meer energie beschikken.
- Wil jij meer ruimte innemen?
- Wil jij weer geloven in je talenten?
- Wil jij je innerlijke vuur weer voelen?
- Wil jij je (talenten) vocabulaire vergroten?
- Wil jij nu eindelijk eens ruimte innemen voor jouw wensen en verlangens?
- Wil jij jezelf weer op de kaart zetten? (met behulp van je talenten).
Worstelen in je (werkende) leven is niet waar het leven voor bedoeld is. Met inzichten in je talenten DNA is het voor elke vrouw mogelijk om (werkend) leven te creëren waar je voldoening uit haalt. Het is mijn missie om je daarbij te helpen.