Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws gedaan? Iets spannends waar je voor uit je comfortzone moest stappen en de schrik om je hart voelde slaan?
Binnen bedenken hoe je alles gaat doen, is een ding, naar buiten gaan en het gaan doen en volhouden is iets heel anders! Op zo’n moment kun je een portie LEF goed gebruiken maar wat is LEF eigenlijk?
Volgens Loesje is leven het meervoud van LEF. En we weten dat allang. Als kind klimmen we op rekken, hangen we in bomen en gaan we de uitdagingen aan die het leven ons biedt. Maar ergens onderweg verliezen we vaak het lef om het leven te leven zoals wij dat willen. Wij gaan op de terugtraprem staan, omdat dit veiliger, logischer is en meer is zoals het moet. En we verliezen zo veel van onze kracht en passie.
LEF komt uit het Herbreeuws en bekent ‘hart’. Vanuit je hart leven. Ik zie te veel mensen die dat niet doen. Omdat ze het zijn vergeten, omdat het eng is of omdat ze om een of andere reden denken dat het niet kan. Het kan wel! Maar het is lastig om te veranderen, om dat te doen wat dichter bij je hart ligt.
Wat stel jij uit?
Bij het ondernemen van nieuwe dingen is een van de meest blokkerende emoties faalangst, de angst dat het niet gaat lukken. Angst is een raar iets. Angst is niets anders dan de verwachting dat je in de toekomst pijn gaat leiden. Datgene waar je bang voor bent, kan dus nooit in het hier en nu zijn! Dit verklaart ook dat mensen die in flow zijn, nooit faalangst ervaren, omdat je in flow juist in het hier en nu bent.
Wist jij trouwens dat we met faalangst niet zijn geboren? We hebben het onszelf aangeleerd?
Door ervaringen en vooral door te luisteren naar de waarschuwingen van je ouders. Een kind kent geen angst. Een kind kruipt op de bank en laat zich vervolgens vallen. We merken, ervaren dat het pijn doet, en zo leren we. We leren daarnaast van onze ouders. Ze vertellen ons wat niet goed is en houden ons tegen. Zo leren we snel dat risico’s nemen niet goed is. Dat is natuurlijk ook heel goed om te leren, anders leven we niet zo lang. Het probleem is echter dat we het toepassen op acties waar je niet dood van gaat. We leren niet zomaar alles te zeggen tegen iedereen, we leren ons aan te passen uit angst dat er misschien iets gebeurt wat niet leuk is. Zo gebeurt het dat we ons in onze keuzes vooral laten bepalen door angsten. Volgens de managementgoeroe Anthony Robbins laten we ons in 80 procent van onze keuzes leiden door angsten. Angsten die in de meerderheid van de gevallen irrationeel zijn….
Hoe kunnen we ons nou minder door angst laten belemmeren en meer LEF tonen?
Basisirrationele gedachten:
Er bestaan een aantal, bijna universele, irrationele gedachten, die onze angsten voeden, waar veel mensen last van hebben. Deze gedachten zijn snel herkenbaar en kunnen ook vrij makkelijk worden omgezet in rationele helpende gedachten. De bekendste basisirrationele gedachten zijn de volgende:
- Perfectionisme: perfectionisten hebben veel ‘moetens’ en stellen hoge eisen aan zichzelf: ik moet het goed doen; aan anderen: jij moet mij goed behandelen; en aan de wereld: het moet rechtvaardig zijn;
- Liefdesjunk: liefdesjunks willen dat iedereen ze aardig vindt en ze hechten daar ook veel belang aan en willen daar alles voor doen: ik moet aardig gevonden worden;
- Doemdenken: doemdenkers hebben meteen een worstcasescenario in hun hoofd bij een situatie: Als ik dit doe, dan gaat alles mis.
- Lage frustratietolerantie: mensen met een lage frustatietolerantie kunnen er niet tegen dat er moeilijkheden zijn: zij willen dat het makkelijk gaat; het mag niet moeilijk zijn.
- Persoonlijk maken: andere maken alles wat ze doen, tot wat ze zijn; Als ik een fout maak, ben ik ook echt een stomkop.
- Veralgemeniseren: mensen die veralgemeniseren praten in termen van alles, altijd, niets, niemand, nooit; ik mag niets fout doen. Het gaat altijd fout
Herken je er een van of meer? Dat kan goed kloppen. Zoals gezegd, hebben veel mensen last van deze irrationele gedachten. Het voordeel van deze bekende ‘gedachten is dat je ze snel kunt herkennen en kunt omzetten.
Dit omzetten van bovenstaande basis irrationele gedachten kan als volgt:
- ‘Moeten’ kun je omzetten in ‘mogen’ of ‘willen’; ik mag fouten maken. Ik wil het zo goed mogelijk doen.
- Bij de liefdesjunk kun je bedenken dat niet iedereen je aardig kan en hoeft te vinden; Niet iedereen vindt me aardig, dat is oké. Ik vind ook niet iedereen aardig.
- Bij doemdenken is het goed om bij de feiten en in het hier en nu te blijven: Ik ga nu een presentatie doen. Dat is alles
- Bij de lage frustratietolerantie helpt het om na te denken: Het leven is niet altijd makkelijk , dat maakt het juist uitdagender.
- Bij persoonlijk maken is het effectief om jouw acties niet te koppelen aan wie je bent. Bijvoorbeeld: Ook al maak ik een fout, ik weet dat het oké is met mij.
- Bij veralgemeniseren is het effectief om de veralgemeniseringen uit je zinnen te halen en ook in het hier en nu te blijven: Vandaag kwam ik te laat.
De essentie is dat we ons vaak gek laten maken met onze eigen, vaak absurde gedachten. Deze nieuwe manier van denken klinkt heel makkelijk maar het is soms een hele uitdaging om irrationele gedachten om te zetten in een rationele gedachte. Heb je dan de moed, het hart, het LEF om door te zetten? Als je erachter komt dat iets wat je al heel lang wilt maar niet van de grond komt, dan kan het ook zijn dat het niet je hartsverlangen is. Wellicht denk je dat het jouw verlangen is, maar heb je het overgenomen van iets of iemand anders. Kijk daar eerlijk naar. Echte verlangens zorgen ervoor dat je de pijn op de koop toeneemt. Dat je blijft staan op moeilijke momenten, juist dan. Moedig en onverschrokken heet dat. En als je dan gaat staan, sta dan ook! Dit kan je helpen om jezelf en anderen te overtuigen.
“Ben ik nog wel goed bezig?”
Het is belangrijk om af en toe stil te staan. Pas dan leven we echt, want wie altijd maar rent, is altijd onderweg. Stilstaan in een maatschappij waar iedereen je voorbij rent, vereist LEF. LEF om te zeggen: ‘Wacht eens even, ben ik nog wel goed bezig?’ Sommige mensen durven niet stil te staan. Ze zijn bang voor wat ze dan allemaal vinden in zichzelf. Bang voor zichzelf dus. Vroeg of laat loop je dan toch wel tegen jezelf aan. Als je het uit de weg gaat, komt het later. En dan een stuk harder.
Maak er een gewoonte van om elke dag een keer stil te staan bij wat je wilt veranderen en er iets aan te doen. Wat mij heeft geholpen, is een spreuk die ik een tijd lang als screensaver heb ingesteld. Ik kon me er bijvoorbeeld maar niet toe zetten om naar de sportschool te gaan totdag ik de spreuk las: “A one hour workout is 4% of your day. No excuses”. Deze spreuk werd een enorme reminder en positieve trigger voor mij waardoor ik van mijn negatieve patroon (te weinig beweging) af wilde. Eerst heb ik die spreuk een tijd als screensaver geinstalleerd en nu zit de spreuk in mijn hoofd geprent.
Het een vaste plaats geven kan ook door het te plannen. Misschien klinkt het allemaal wat overdreven, maar het helpt om het van een bewust proces een onbewust proces te maken. Er komt een moment dat je niet meer weet hoe je het vroeger deed. ‘Ik onzichtbaar?’ ‘Ik niet sportief’ ‘ik niet goed in organiseren?’ Geen LEF, ikke?’
Zoek een baan waarbij je jouw talenten kunt ontwikkelen
Mijn passie is om zoveel mogelijk mensen naar een baan te begeleiden waarin ze hun talenten in kwijt kunnen. Dit maakt het leven namelijk zoveel leuker en makkelijker (ook voor je omgeving). Nog te vaak zijn we bezig met te kijken waar we allemaal NIET goed in zijn en wat allemaal anders kan. Zonde! Werken vanuit je talenten zorgt ervoor dat je de dag met een goed en voldaan gevoel afsluit in plaats van dat je uitgeteld op de bank ligt. Om een baan te vinden die bij je past is het ten eerste belangrijk om te kijken naar wat jou UNIEK maakt (wie ben jij?).Vaak heb je nog veel meer in huis dan je zelf denkt. Sommige van onze talenten liggen diep begraven. Vastgeroeste patronen, afweer en ontkenning houden mensen vaak gevangen. DE grote veroorzaker hiervan is vaak de innerlijke criticus. Maar het kan ook anders. Herkenbaar?
- Wil je op zoek gaan naar je verborgen talenten en je vrijer voelen in je contacten met andere mensen?
- Wil je weer richting geven aan je loopbaan?
- Weet jij NOG niet hoe jij je moet onderscheiden ten opzichte van al die andere enthousiaste job-seekers?
- Wil jij weer aan het roer staan van je eigen leven?
- Wil jij weten in welke context je talenten floreren?
Meld je dan aan voor het programma ontdek je talent masters. Je leert je innerlijke criticus kennen maar vooral ook om je te bevrijden van het juk van deze permanente radiocommentaar op de achtergrond. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je andere talenten en kom je makkelijker in contact met je drijfveren en dromen. Via dit programma gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving. Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer.