“Verleg de focus naar wat je wel wilt”
Is het glas bij jou half vol of half leeg?
Succesvolle atleten weten dat ze zich moeten focussen op winnen en niet op verliezen. Waarom besteden mensen die gelukkiger willen worden dan zo veel aandacht aan ongeluk? Miriam Akhtar is een van de pioniers van de positieve psychologie in het Verenigd Koninkrijk en ontwikkelde een trainingsschema voor de geluksspieren in twaalf stappen.
‘Waar je je op focust is wat je bereikt”
Geest, lichaam en ziel
Geluk is als een spier die je kunt trainen. Wanneer je eraan werkt, wordt die sterker. We weten dat we ongeveer veertig procent van ons geluk zelf in de hand hebben. Je hebt dus nogal wat speelruimte om jezelf gelukkig te maken. Genieten van goede ervaringen, dankbaarheid tonen, de goede dingen in het leven waarderen (het glas is niet halfleeg maar halfvol), tijd maken voor geliefden (goede persoonlijke relaties en een actief sociaal leven zijn typische kenmerken van de gelukkigste mensen), nieuwe manieren vinden om je sterktes (talenten)te gebruiken en optimisme te kweken (de natuurlijke zelfverdediging van onze geest tegen depressie).
Geluk is een holistisch streven, niet alleen voor de geest maar ook voor het lichaam en de ziel. Voedsel en lichamelijke activiteiten beïnvloeden je gemoedstoestand. Wie depressief is en de fut niet heeft zijn geluksspier te trainen met cognitieve technieken, kan een lichamelijke activiteit ondernemen zoals wandelen of dansen. Daardoor komt er endorfine vrij, zodat je zonder zware mentale inspanning je humeur een oppepper geeft. Ook spiritualiteit is van belang: zingeving of een doel in het leven. Verbondenheid met iets dat groter is dan dan jezelf zorgt ervoor dat je de focus buiten jezelf legt.
Bij deelnemers van coachtrajecten bemerk ik vaak dat hoewel ze streven naar meer geluk, ze zich voornamelijk concentreren, op wat ze niet willen. Wanneer ze me dus vertellen over alles wat hun welbevinden in de weg staat, draag ik hen op om zich in de plaats daarvan te richten op wat ze wel willen. Als ze dus gefocust zijn op iets wat hen stress bezorgt, verleggen we de focus naar wat ze willen, bijvoorbeeld vrijheid of ontspanning, en zoeken we manieren om dat doel echt te bereiken. Waar je je op focust, is wat je bereikt.
De sleutels
- Geluk is als een spier die je kunt trainen. Als je eraan werkt, wordt die sterker.
- Geluk is een holistisch streven, niet alleen voor de geest maar ook voor het lichaam en de ziel
- Een twaalfstappenplan met praktische methodes zorgt ervoor dat jouw geluksspieren sterker worden (bedenker van dit 12-stappenplan is Miriam Akhtar):
1.Toon Dankbaarheid Oefen om te schakelen van de focus op het glas half leeg naar het glas half vol door te genieten van de goede dingen die je hebt in je leven. Het uiten van dankbaarheid, bijvoorbeeld door het bijhouden van een dankbaarheid dagboek, is een krachtige manier om geluk te ontwikkelen.
2.Gebruik je sterke punten
Vind je natuurlijke talenten en zoek nieuwe manieren om gebruik te maken van je sterke punten op weg naar duurzame geluk.
3.Leef met een doel
Het vinden van een doel, een richting in het leven, brengt twee van de drie pijlers van het geluk nl. betekenis en engagement. Identificeer het doel in je leven en zet vervolgens de stappen naar de verwezenlijking hiervan.
4.Vind je kracht
Deze strategie gaat over het vinden van de motivatie om voorbij obstakels te komen en je empowered te voelen om doelen te bereiken. De cyclus: droom, plan, doen en beoordelen is een manier om vastzitten te overwinnen en positieve verandering te ervaren.
5. Beweeg
Lichamelijke activiteit stimuleert de productie van “happy hormonen”. Uit onderzoek blijkt dat lichamelijke activiteit effectiever kan zijn dan anti-depressiva bij herstel van depressie.
6.Het Geluk Dieet
Voedsel beïnvloedt stemming, met name door de invloed van de bloedsuikerspiegel op emotionele toestand. Om serotonine te produceren, de stof in de hersenen die associeert met een goed humeur, moet je levensmiddelen gebruiken die het aminozuur tryptofaan bevatten, zoals in kip, vis, bonen en bruine rijst eten.
7.Word een rasoptimist
Een van de meest krachtige manieren om geluk te verhogen is door het aanleren van de vaardigheden van optimisme. Pessimisme is een snelle weg naar depressie, maar het goede nieuws is dat het mogelijk is om een grotere optimisme te ontwikkelen door middel van technieken zoals herkaderen en betwisten van pessimistische gedachten.
8.Wees veerkrachtig
Sommige mensen lijken de mogelijkheid te hebben om tegenspoed om te zetten van een min naar een plus. Deze strategie gaat over het opbouwen van reserves van de veerkracht, waardoor je beter om kunt gaan met moeilijkheden in jouw leven, waarbij het “dieptepunt” als een trigger wordt gebruikt om het leven positief te veranderen.
9.Verbeter je relaties
“Geen mens is een eiland”, zo luidt het gezegde en het is waar als het gaat om geluk. Uit onderzoek blijkt dat een van de kenmerken van de gelukkigste mensen in de wereld is dat ze een goede, hechte relaties hebben. Voed je relaties en ze zullen groeien.
10.Spirituele Geluk
Spiritualiteit heeft te maken met onze relatie met het grotere plaatje en handelen voor de totaal in plaats van het individu. Volgens onderzoek blijkt dat mensen die een vorm van spirituele activiteit beoefenen (zoals b.v. yoga) een hogere mate van geluk ervaren.
11.Rust & Vernieuwing
De moderne levensstijl geeft misschien niet veel tijd voor rust en vernieuwing, maar zonder dat, loop je het risico depressief en uitgeput te worden. Vernieuwing gaat erom aandacht aan jouw behoeften te geven, jouw reserves aan te vullen en het vinden van de juiste balans tussen activiteit en rust – te veel van een van beide leidt tot een suboptimale leven.
12.The Fun Factor
Make a “playlist” of things you enjoy and prioritize spending time doing them. Maak een “playlist” van de dingen die je leuk vindt en prioriteer ze om er tijd aan te besteden.Gebruik al je zintuigen om te genieten van het hier en nu. Het ontwikkelen van plezier hebben is niet alleen bedoeld om geluk na werktijd te hebben, het kan ook creativiteit en productiviteit stimuleren op de werkplek.
Heb jij te vaak het gevoel dat je glas half leeg is en dat je niet alles uit het leven haalt? Weet jij niet waar jij in uitblinkt en wat je talenten zijn? En herken je je in een van de volgende vragen of gedachten?
- Sta jij op een punt van je leven waarop je even niet meer weet welke kant je op moet?
- Blijven je gedachten in je hoofd maar doormalen en kun je geen besluit nemen?
- Ervaar je veel tegenstrijdigheden?
- Weet je niet waar je goed in bent en wat je talenten zijn?
- Heb je moeite met het maken van nieuwe doelen in je leven?
- Lijkt het alsof andere mensen altijd een leuker leven hebben dan jij?
- Ervaar jij vaak gevoelens van irritatie?
- Heb je het gevoel opgebrand te zijn, overspannen te zijn of zelfs een burn-out te hebben?
- Ervaar jij vaak innerlijke spanning en weet je niet waar deze vandaan komt?
- Ervaar je weinig innerlijke rust?
- Ben je bang dat je niet alles uit het leven haalt?
- Durf je niet uit je comfort-zone te stappen?
- Durf je geen ruimte in te nemen of grenzen te stellen?
En wil jij?
- Wil jij weten in welke context jouw talenten floreren?
- Weer richting geven aan je loopbaan en of leven?
- Wil jij een baan vinden die bij jouw unieke talenten (dna) past?
- Wil jij een leven leiden waarbij je fluitend naar je werk gaat?
- Wil jij trots zijn op je huidige werkzaamheden?
- Wil jij weten hoe jij je talent kan ontwikkelen en optimaler kan inzetten?
- Wil jij een job waarbij de tijd voorbij vliegt omdat je het zo naar je zin hebt en waar je je talenten volledig benut?
- Wil je genoeg energie overhouden aan het eind van je werkdag om nog leuke dingen te ondernemen?
- Wil jij ook 100% overtuigd zijn dat je op de goeie weg zit?
Meld je dan aan voor een Talentscan.