Sanne Smit houdt van cijfers. In tegenstelling tot de clichéreputatie van de beroepsgroep vond ze haar werk als accountant allesbehalve grijs. Ze deed voor veel bedrijven de administratie, waaronder jaarrekeningen. Daarvoor was ze drie jaar lang controller bij een bedrijf. Ze had bedrijfseconomie gestudeerd, dus accountancy was een logische keuze. ‘Hoewel ik mijn baan leuk vond wist ik ook: ik ga niet veertig jaar achter die computer zitten.’
Wat deed je met die wetenschap?
‘Via loopbaancoaching had ik mijn kwaliteiten al geïdentificeerd, zoals ondernemerschap en niet te veel willen herhalen. Maar het kwartje viel toen ik op een dag in Bergen op een terras een ijsje at bij ijssalon Pinoccio, en zag dat de zaak te koop stond. Ik merkte in de dagen daarna dat ik er maar over bleef nadenken. Vroeger had ik als bijbaantje ijs geschept en dat voelde goed. Ik bracht een bod uit, heb een bedrijfsplan opgesteld, en stapte daarmee naar de bank. Binnen drie maanden nadat ik het te-koopbordje zag, was het geregeld.’
Hoe spannend was dat?
‘Behoorlijk. Ik had een versnelde aanvraag ingediend, maar het akkoord van de bank viel pas nadat ik mijn baan al had opgezegd. In 2015 had ik een huis gekocht, een jaar later kwam de ijssalon. Binnen twee jaar deed ik dus de twee grootste aankopen van mijn leven. Het was een risico, maar ik had er alle vertrouwen in dat het goed kwam. Mijn bedrijfseconomie kwam ook weer van pas; ik moet berekenen waar we nu en over een jaar staan.’
Moest je nog bijleren?
‘Nee. Mijn diploma bedrijfskunde had ik al in 2013 op zak. En ijs maken leerde ik van de vorige eigenaar, die bleef na de overname nog drie weken helpen. Zijn recepturen heb ik overgekocht.’
‘Op zich had ik alles vrij snel onder de knie: inkopen, tekorten opvangen, roosters indelen, ijs maken. Misschien doordat ik gelijk zo keihard moest werken. De zaak in Bergen nam ik over in september 2016, het einde van de zomer, maar het was nog steeds prachtig zomerweer. En dus razend druk, terwijl ik nog geen personeel had. Ik heb die maand 400 uur gewerkt. Een betere vuurdoop was niet mogelijk.’
En wat viel tegen?
‘In de zomer heb ik dertig jongens en meisjes staan. Die moet je allemaal managen, een rol waarin je moet groeien. Mijn bedrijf is mijn passie, maar dat geldt natuurlijk niet noodzakelijk voor alle werknemers. Ik heb een heel helder beeld van hoe dingen moeten, dat is soms een nadeel. Je kunt het van mijn gezicht aflezen als iets me niet bevalt, ik ben niet zo van de schone schijn. Gelukkig helpt mijn vriend ook in de zaak. Het is goed om iemand te hebben die je honderd procent kunt vertrouwen. En ik bof ontzettend met mijn medewerkers, ze hebben wat voor elkaar over.’
Ben je nu gelukkig tussen het ijs, of heb je alweer verdere plannen?
‘IJs verkopen is zó leuk, vooral de interactie met klanten. Het is echt een uitje voor mensen. Ik heb inmiddels nog twee ijssalons geopend, in Heiloo en Schoorl. Wel ontdekte ik ook, mede door loopbaancoaching, mijn krachten in het coachen van andere mensen. Anderen helpen ontdekken wat hun krachten zijn, geeft mij ontzettend veel energie.
‘Vanwege mijn ijssalons ben ik benaderd door de Junior Kamer Alkmaar (een netwerkorganisatie voor jonge ondernemende mensen die zich willen ontwikkelen, red.). Voorlopig doe ik dat als vrijwilliger, maar misschien komt er ooit meer van. Ik zou dan een coachopleiding kunnen doen aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. Maar voorlopig geniet ik volop van het hier en nu.’
Dit artikel verscheen in Intermediair en is geschreven door Robert Heeg. Sanne Smit heeft deelgenomen aan een Serracoaching traject.
Wil jij ook je talenten leren inzetten en goed geld verdienen met je Talent? Half Mei start er weer een nieuwe Rock Your Talent. Meld je aan voor een Talentscan en we kijken of je in aanmerking komt voor Rock Your Talent.