De route naar overvloed…
… zou er weleens heel anders uit kunnen zien dan je misschien nu denkt.
Al op zeer jonge leeftijd krijgen we te horen dat er een route bestaat die leidt naar een succesvol en bevredigend leven.
Die route luidt: ga naar school. Studeer. Scoor goede cijfers.
Haal dat felbegeerde diploma, en liefst meer dan één.
Zie dat je een goede baan krijgt.
Een goede baan betekent immers een goed salaris.
Zekerheid.
Bestaansrecht.
Het is niet erg om onderaan de ladder te beginnen, als je maar opklimt.
Als het even kan met twee stappen tegelijk.
Omring je met mooie spullen. Een goede auto, een fijn huis.
Ga op vakantie.
Werk jezelf van weekend naar weekend, en misschien nog een beetje extra. Werk hard, je hele leven lang. Ook al weten we allemaal dat dat werkende leven steeds wat langer wordt.
Vrij en gelukkig. Misschien.
Voor je neus hangt die bungelende wortel, die vette worst, die gezins-schotel verse sushi, of waar je dan ook blij van wordt.
Hij hangt steevast nét buiten je bereik.
Maar hou je je aan de route van hard werken, dan zal er ooit een dag komen dat je ‘m te pakken krijgt.
Dat je vrij bent.
Dat je gelukkig kan zijn.
Dat je precies de dingen kan doen die jíj wil.
Misschien. Als je met pensioen gaat.
Zuurstof
Werkt deze route? Hmmja. Voor sommige mensen wel.
Het is namelijk niet zo dat ‘ie níet werkt, deze route.
Want ja, je kán hard werken én vooruitkomen.
En natuurlijk kan hard werken leiden tot hoger en hoger en hoger klimmen op die ladder.
Zo hoog als je wil. Hoger en hoger, net zolang tot de zuurstof op is.
Marketing en communicatie
Ik weet er alles van, van deze route.
Ik legde ‘m namelijk ook lange tijd af.
Ik werkte hard.
Ging naar school, en ik studeerde, pardon my French, ‘my ass off’.
Ik koos voor de opleiding Hogere Europese Beroepen Opleiding met als richting: Europees Communicatie management. Hier hield ik me bezig met ja…marketing en communicatie en haalde ik mijn lol uit een half jaar studeren in Madrid en een stage in Melbourne.
Zeven jaar lang deed ik mee met De CV rat race.
Ik deed het ok.
Van de buitenkant was ik ‘succesvol’.
Ik paste in het plaatje.
En toen brak ineens de dag aan dat ik het niet meer op kon brengen.
Dender door de gevel
Het besef dat ik mezelf opgaf en verloor om maar in dat plaatje te passen denderde bij me binnen als een niet te stoppen vrachtwagen door de gevel van een woonhuis. Zo hard. Ontembaar.
Dat passend moeten zijn, dat mezelf passend moeten maken, ik kon het niet meer aan. Ik accepteerde het niet meer. Ik kon het niet meer opbrengen om mezelf in een vorm te persen die eigenlijk niet de mijne was.
Hoe het hoort
Misschien is dit herkenbaar voor je. Misschien ben jij ook wel zo iemand. Zo iemand die zichzelf opgeeft, zichzelf opzijzet, onder water houdt.
Die haar ware kleuren hult in het grijs van het plaatje, van ‘hoe het hoort’. Van de route die we op jonge leeftijd al voorgeschoteld krijgen. Waarvan we te horen krijgen dat het de enige route is die leidt naar zaken als geld, status, het juiste huis in die goede buurt. Die leidt naar succes en geluk, naar de goedkeuring van de buitenwereld. Misschien is dat voor jou ook wel de norm geworden.
Crux
Maar wat willen we dán?! En hóe?
Ik zal je zeggen wat ik denk. Ik denk dat we een beter Nu willen. Meer plezier. Meer impact. Minder spullen, meer ervaringen. Connectie. Echtheid.
Ik denk dat we, diep in ons hart, willen leven vanuit overvloed, in plaats van schaarste en tekort.
En hier zit dus de crux: je kunt geen leven van overvloed leiden, als je leeft vanuit schaarste.
Maar wat is nu eigenlijk schaarste, en wat is overvloed?
Kistkalf
Bij schaarste draait het vooral om de vraag hoe je jezelf kan ontwikkelen, zodat je beter ben.
Beter dan de concurrentie, beter dan de anderen.
Beter dan de rest. Je bent dan beter dan de rest, omdat je beter presteerde op school.
Omdat je een betere baan hebt. Een beter salaris en een beter huis in een betere buurt.
We meten, we wegen, we vergelijken, we schalen, we kijken altijd met een schuin oog om ons heen.
We leggen alles op die weegschaal, stoppen onszelf in een raamwerk, een profiel. Als een kistkalf sluiten we onszelf op. Maken onszelf op maat, een maat die een ander voor ons bepaalt.
En dan winnen we. We winnen de Olympische Schaarste Spelen.
We laten anderen zien, merken en voelen dat we beter zijn dan zij.
En we voelen ons grandioos. Of toch niet..?
Hamsterwiel
Hoogstwaarschijnlijk niet. En dat heeft ermee te maken dat deze route niet leidt naar een leven van overvloed, maar een leven vanuit angst. Angst om niet goed genoeg te zijn.
Om tekort te komen.
Tekort te schieten.
Angst dat je scores niet hoog genoeg zijn, dat je niet op die-en-die-opleiding wordt toegelaten omdat er niet voldoende ruimte is voor iedereen, dat er geen plek is voor jou.
Dat, als je niet hard genoeg werkt, je die baan niet krijgt.
Omdat er geen plaats is voor jou bij dat bedrijf waar je weer in dat hamsterwiel stapt, dat hamsterwiel van wedijveren met anderen, van vechten voor je plek.
Wist je trouwens dat de mens de enige diersoort op aarde is die leeft vanuit schaarste? Die bang is om tekort te komen, te weinig te hebben, die structureel gebrek ervaart?
Een aap piekert nooit of ‘ie die middag nog wel aan een banaan zal komen. Dus waarom zouden wij dat wél doen?
Van doel naar tool
In het licht van overvloed zijn zaken als geld en kennis geen doel, maar een middel. Een tool die je kan helpen een nóg grotere impact te maken, nóg meer jezelf kan zijn, nóg meer aanwezig in het Nu.
Het mooie, het lelijke, het goede en het slechte, dat waar je ontevreden over bent en dat wat je graag anders zou willen zien, sta jezelf toe het te voelen, te omarmen, geef het bestaansrecht, laat het deel uitmaken van jou en jouw leven.
Omring jezelf met de juiste mensen. De juiste ‘tribe’.
Mensen die je energie geven, die je snappen, die begrijpen dat hun kaars niet feller gaat branden als ze die van een ander uitblazen.
Tribe
Voel je dat? Dat je niet meer in die vorm, dat plaatje, die kist past? Dat kan kloppen. Die vorm, die dient je niet meer. Die mag je loslaten en daar mag je vandaag nog mee beginnen.
Hoe klein je stapjes ook zijn, het maakt niet uit. Omarm jezelf en als vanzelf treedt de magie in werking. Begin die reis, vind je tribe en vind die overvloed van binnenuit. Niet voor de buitenwereld, niet voor de bühne.
Maak connectie, deel, wissel uit. Doorbreek je patronen, sloop je muren en zie dat er geen grenzen zijn.
Ben je mal
Jij bent jij. Jij bent uniek. Jij bent jouw unieke zelf.
Dat jij jij bent, draagt bij aan de gezondheid van het geheel. Dat jij anders bent dan ik, dan alle anderen, dat wij allemaal verschillend zijn, dat is waar het om draait.
In het land van schaarste is iedereen hetzelfde, daar hoor je in het plaatje te passen. Daar komt iedereen uit dezelfde mal, valt niemand uit de toon, valt niemand op, is iedereen beige. Daar volgt iedereen de regels.
Vuur
Voel jij een tekort in je leven?
Wakker dat vuur aan.
‘Als we op zoek zijn naar overvloed, zoeken we altijd op dezelfde plek: buiten onszelf.
Als we overvloed ervaren, voelen we dat ook altijd op dezelfde plek: in onszelf.
Is dat niet bijzonder?
De bron van overvloed zit in jezelf, in je eigen hart.
Maar als je de overvloed even kwijt bent, ga je buiten jezelf op zoek.
Niet omdat je de overvloed in de buitenwereld kunt vinden. Maar omdat je de verbinding met jezelf, met je hart kwijt bent.
Stop dan met rennen en haasten, met dingen in de buitenwereld zoeken. Maar ga terug naar jezelf, naa de verbinding met je hart.
Dat is immers waar overvloed altijd begint. En heb je de connectie met je hart weer gevonden? Dan kun je daarna mooie stappen zetten of acties nemen in de buitenwereld.
Dát is je nieuwe kaart, je nieuwe route. En die maak jij helemaal zelf.
Wil jij nu al
Liefs
Ben jij ondernemer?
Als ondernemer draag je vele petten: administrateur en boekhouder, marketeer, coach, verkoper, dienstverlener, strateeg, enzovoort. Met al deze petten op wil jij bovendien het allerbeste uit jezelf halen. In balans met je andere talenten. Dat is een klus! Bovendien zullen niet alle petten zullen even lekker zitten. Daarom is het belangrijk dat jij inzet op waar je het allerbeste in bent. En waarin jij excelleert. En delegeert waar je niet goed in bent.
Dé manier om je ondernemerschap zo in te richten vind je in het Talent Business Mastertraject. In deze training leer je een succesvol bedrijf op te bouwen en je talent optimaal in te zetten, zodat je hier goed geld mee verdient en al snel als een expert gezien wordt.
Op dit moment heb ik nog ruimte voor 2 nieuw lopende trajecten, dus wacht niet af. Vragen en overleggen staan altijd vrij.