Linda voelt zich uitgeblust
Linda kijkt op de klok en zucht: er moet nog zoveel af. Een artikel, mails die nog verstuurd moeten worden. Twee telefoongesprekken die ze nog moet voeren. ‘Hoe gaat me dat lukken?’ vraagt ze zich moedeloos af. Haar vingers vliegen over het toetsenbord en ze zet nog even een tandje bij. Die avond ploft ze uitgeput op de bank. Ze voelt zich uitgeblust. Voor haar gevoel staat ze al drie jaar op de automatische piloot. Ze vraagt zich af of haar collega’s niet doorhebben dat ze er niks meer aan vindt maar elk jaar krijgt ze weer een positieve beoordeling. Leuk voor het bedrijf maar voldoening haalt ze al heel lang niet meer uit haar werk en dat kost haar ontzettend veel energie. Heel veel energie.
Linda wil een nieuwe weg inslaan.
Ze wil wel een nieuwe weg inslaan maar iets houdt haar tegen. Wat is de eerste stap? Wat als het een verkeerde keuze is? Hoe moet ik dat combineren met mijn gezin? Al drie jaar blijft ze vastzitten in haar eigen gedachten. Af en toe leest ze een loopbaanboek, of meld ze zich aan voor een mindfulness of work-life balance cursus maar maar na drie jaar heeft ze niet het gevoel dat ze een stap verder gekomen is.
Voor jezelf kiezen
Het probleem is dat veel vrouwen geen keuzes durven te maken, want ze willen iedereen tevreden houden: hun man, hun kinderen, hun vriendinnen. Met als gevolg dat ze op alle vlakken onderpresteren (Marianne Zwagerman, oprichtster Autotelegraaf en Powned, algemeen directeur communicatiebureau ‘Ministerie van Fenomisering’. Uit: Tyrezone, voorjaar 2012)
Vrouwen hebben de neiging mensen graag ter wille te zijn en zijn van oudsher gestimuleerd om zorgzaam te zijn en zichzelf weg te cijferen. Zo niet, dan wordt ze snel gezien als BITCH. Tegelijkertijd wordt er, met name in Westerse landen, in toenemende mate van vrouwen verwacht dat ze ook assertief en onafhankelijk zijn. Een onmogelijke spagaat. Please gedrag op het werk kan dan nogal snel ontaarden in overbelasting van jezelf. In de meeste gevallen wordt er een beroep gedaan op je opofferingsgezindheid en kan iemand anders het net zo goed doen. Realiseer je dat opofferingsgezindheid nergens wordt beloond. Niet in geld, maar ook niet in beoordelingsgesprekken. Zo worden veel vrouwen in Nederland voor 4 dagen betaald, terwijl ze er in de praktijk vijf werken. Ook mbt hun carrière houden vrouwen heel veel rekening met de thuissituatie. Dat weerhoudt veel vrouwen om keuzes te maken die goed voor hun zijn omdat ze bang zijn dat het ten koste van hun gezin gaat. Maar volgens onderzoek zijn kinderen het meest gebaat bij gelukkige ouders en dat het daarvoor niet uitmaakt of die nou vijftien of vijfendertig uur in de week werken. Dus ongelukkig dag in dag uit op het werk rondlopen en uitgeblust thuiskomen maakt je gezinssituatie ook niet beter.
Doen waar je niet goed in bent kost ontzettend veel energie
Als je veel energie hebt, kun je met sprongen vooruit komen. Maar als je de energie ontbreekt, kun je het schudden, al heb je nog zoveel tijd voorhanden. Je hebt energie nodig om met afstand en een frisse blik naar zaken te kijken, om nieuwe ideeën te verzinnen met betrekking tot je loopbaan en leven. De dingen waar je energie van krijgt zijn ook meestal ook de zaken waar je goed in bent en waar je met relatief gemak ook nog beter in kunt worden.
Maar doen waar je niet goed in bent, kost heel veel energie en brengt in verhouding nauwelijks energie op. Je batterijen stromen leeg. Gedurende lange tijd doen waar je niet goed in bent, is zelfs belastend voor ons menselijk systeem. Het geeft stress, het maakt moedeloos, het maakt ziek. En zo belanden veel mensen in een depressie of een burn-out: ze gaan hun werk minder doen, ze ervaren een gevoel van lusteloosheid, vergeten voortdurend van alles en de relaties met andere mensen thuis en op het werk beginnen te verzuren.
Kiezen voor je talent en voor waar je goed in bent, is geen vrijblijvende keuze.
Kiezen voor je talent en voor waar je goed in bent, is geen vrijblijvende keuze. Het is niet soft. Het is geen spelletje en geen dagdroom. Het is bittere ernst en het vraagt veel moed. Kiezen voor je talent is ook nog eens goed voor je gezondheid. Het is eigenlijk heel eenvoudig: doen waar je goed in bent, maakt je misschien fysiek wel moe, maar levert wel nieuwe mentale energie op. Het laadt je batterijen op en vergroot je zelfvertrouwen.
Waarom zijn je talenten zo belangrijk?
Of iemand succesvol is, hangt sterk af van het feit of zijn talenten volledig benut worden. Het gebruiken van je talenten is de sleutel naar succes. Bij talentontwikkeling wordt gekeken naar iemands kracht, de drijfveren die ervoor zorgen dat hij of zijn zijn eigen leven weer op de rit krijgt.Doen waar je goed in bent en inzetten van je talent leidt tot positieve emoties en het gevoel van subjectief welbevinden of geluk. Zie maar hoe mensen uitkijken naar situaties of contexten waar ze kunnen doen waar ze goed in zijn. Ze ervaren in hoge mate voldoening en plezier uit de situatie zelf en ze kijken er met tevredenheid op terug. Door het ontdekken van je talenten vind je ook de juiste focus in je (werkende) leven zodat je geen tijd meer verliest aan zaken die niet tot resultaat leiden. Zo houdt je ook meer tijd over voor familie, vrienden en kinderen.
Vol zelfvertrouwen keuzes maken.
- Wil jij ook een nieuwe weg inslaan?
- Wil jij je dag afsluiten met het gevoel dat die zinvol is geweest.
- Wil jij over meer zelfvertrouwen beschikken over wat jij te bieden hebt?
- Kun je niet de juiste woorden vinden waarmee je je talenten kunt omschrijven?
- Kun je nog moeilijk vorm geven aan je talenten?
- Wil jij energie uit je werk halen in plaats van dat het je energie kost?
Kortom, ben jij een vrouw net als Linda die na 3 jaar nog steeds geen nieuwe stappen durft te maken op werkgebied? En voel jij je uitgeblust?
Dat kan echt anders.
Het omgooien van je loopbaan start met het identificeren van je talenten. Met inzicht in jouw talenten DNA is het voor elke vrouw mogelijk om een baan te vinden waar je voldoening uit haalt en waar je ook nog eens geld mee verdient. Het is mijn missie om je daarbij te ondersteunen. Inzicht in je talenten vergroot je zelfvertrouwen over wat jij kan bieden in relatie tot het leven je loopbaan. Je voelt je energieker en gelukken. En je vindt de juiste focus in je (werkende) leven zodat je geen tijd, geld en energie verliest aan dingen die niet tot resultaat leiden.