Zoals je hebt kunnen lezen in Vaarwel heksensyndroom. Welkom droom, gaan vrouwen (vaak onbewust) gebukt onder de lasten van historische onderdrukking.
Hoewel jij een vrouw van de wereld bent, mag je toch de invloed van ons collectieve verleden niet onderschatten.
Ik zeg dit niet als excuus om je ondernemende ambities niet waar te hoeven maken.
INTEGENDEEL.
Daarom is het belangrijk dat je bewust bent van de historische invloed op gedrag dat JOU belemmert in het bereiken van jouw doelen.
Je kunt er namelijk niets aan doen.
Zodra je zeker weet en voelt dat je ergens echt niets aan kon doen, kun je ontspannen en alle energie die je steekt in schuldgevoel, twijfel en spijt, omzetten in creatiekracht.
Want waar hebben we hier mee te maken?
Heeft je Duitse vriend schuld aan de 2e wereldoorlog?
Nee.
Maar denk je dat sommige Duitsers zich toch schuldig voelen over de 2e wereldoorlog?
Ja. Onterecht.
Mijn punt en mijn doel.
Laten we ons met inzicht bevrijden van ons beperkende vrouwenverleden.
Ik wil graag een verhaal met je delen, geïnspireerd door een blog van Tara Mohr, van wie ik een enorme fan ben.
Onderstaand verhaal verklaart waarom we onszelf (onbewust) als brave meisjes willen gedragen. Én waarom we denken dat we eerst wéér een studie moeten volgen voordat we onze stem mogen delen met de wereld.
Lucinda Foote
Het is 1783. Lucinda Foote is een meisje van 12 jaar dat toelatingsexamen doet voor Yale College, een gerenommeerd hoger opleidingsinstituut in Amerika. Lucinda is briljant en helemaal klaar om te studeren. Ze slaagt met vlag en wimpel voor haar toelatingsexamen. Haar examinator schrijft dat Lucinda “is translating and expounding with perfect ease in Latin and Greek.”
“Were it not for her sex,” vervolgt hij, “she would be considered fit to be admitted as a student of Yale.”
We kunnen Lucinda niet meer vragen naar haar versie van het verhaal. We kunnen niet weten wat haar ambities zijn en wat haar drijft. Heeft ze écht de hoop en verwachting om toegelaten te worden tot Yale – 200 jaar voordat educatie voor vrouwen ook serieuzer zal worden genomen? We weten niet of Lucinda toelatingsexamen doet als een protest tegen het heersende systeem van uitsluiting. Of was ze gedreven door een blinde passie om te leren?
Maar als ik even in de huid van Lucinda mag kruipen, verbaast me niet wat ze doet. Vrouwen hebben ongelofelijk veel moed. Is het niet een vrouw, Rosa Parks, die in 1955 weigert haar stoel in de bus op te geven voor een blank medemens?
Overigens, Lucinda is behalve vrouw ook zwart. Kun je je voorstellen met welke tegenkrachten zij te maken heeft in 1783?
Wat schrijnend is aan Lucinda’s verhaal, is wat gebeurt ná haar toelatingsexamen. Yale President verklaart Lucinda officieel “worthy of admission”. En daarna krijgt ze een document om die prestatie te bewijzen – en verder niets.
Hier word je toch niet goed van? Deze briljante meid krijgt een felicitatie document waar ze verder niets mee kan.
Anno nu
Tegenwoordig zeggen we nog steeds tegen vrouwen. Je bent gekwalificeerd. Je steekt er zelfs met kop en schouders bovenuit. Jij verdient het. Maar het wordt wel lastig voor je, vanwege je geslacht.
Als je een man was, stond die deur nu open voor jou, en kon je zo doorlopen.
Maar nu moet je toch zelf die deur opendoen. En oh, nog iets. Het is een heel zware deur. En oh nog iets. Ik weet even niet waar ik de sleutel heb gelaten.
Doei, zoek het uit!
Je doet alles goed. Je bent het hoogst opgeleid. Zelfs uit assessments blijkt dat jij de beste kandidaat bent. Maar die opdracht gaat toch naar een vriendje van de opdrachtgever.
Rationeel weet iedereen dat deze praktijk niet klopt. Maar onze historische bagage zit in ons systeem gebakken. We berusten bijna in ‘zo werkte het nu eenmaal.’
Maar hier komt juist een grote LEUGEN aan de oppervlakte:
“Dames, zorg dat je goed bent opgeleid en officiële certificeringen en diploma’s kunt overleggen, dat maakt voor jou alles mogelijk in je carrière. Wij wachten hierboven in de directiekamer om je met open armen te ontvangen zodra je voldoende bent opgeleid.”
‘Get educated’ als uitstel- en afleidingstactiek.
En weet je. Wij vrouwen geloven zelf dat het inderdaad zo werkt.
Want wat is een van de eerste, en automatische gedachten die ondernemende vrouwen krijgen als ze hogerop willen om hun ambities waar te maken?
“Welke opleiding, cursus, workshop, training moet ik hiervoor eerst volgen?”
We houden onszelf klein.
Net als de opgesloten hond die jarenlang gevangen zit in een krappe ruimte. Als het deurtje opengaat, blijft het dier gewoon zitten in de voor haar bekende beperking. Comfortzone.
Als talentencoach is het mijn taak om het BEEST in jou te bevrijden.
Nou ja, ik bedoel dan dus eigenlijk de BITCH in jou.
Ik zeg BITCH, want jij bent een
Bold Intelligent Talented Charming Hero of an entrepreneur!
Bold – Je gaat voor je eigen succes, en laat je niet beperken door heersende conventies
Intelligent – Je doet jezelf niet tekort, je weet wat je kunt en werkt slimmer, niet harder.
Talented – je verdient meer geld met je aangeboren talenten dan met je aangeleerde vaardigheden
Charming – Je gaat stralen zodra je gaat doen waarvoor je geboren bent.
Hero – Als jij met volle overtuiging doet wat je het liefst doet, ben jij een voorbeeld voor alle vrouwen in de wereld die dat ook willen, en kunnen.
Jij hebt geen nieuwe opleiding nodig om een BITCH te zijn.
Het is tijd om jouw echte talenten te laten spreken en de richting van jouw ondernemerschap te laten bepalen.
Go girl!
Liefs,