Ken je het programma Chef’s table op Netflix?
Naast MasterChef is Chef’s table één van mijn favoriete programma’s.
In deze documentaire laten ze topchefs uit de hele wereld aan het woord.
Maar ook mensen die vanuit niks iets geweldigs opgebouwd hebben. Zoals Christina Martinez. Zij werd een culinaire ster door als illegale immigrant haar Mexicaanse barbecoa traditie voort te zetten in Philadelphia.
Ik zit niet alleen te smikkelen van de heerlijke gerechten, maar ook van de prachtige filmmomenten, en de storytelling erachter.
Wat een juweeltjes!
Het is bewonderenswaardig hoe deze prachtmensen hun kwetsbaarheid laten zien.
Zoals Mashama Baily die in een voormalig gesegregeerd busstation in Georgia stilstaat bij de geschiedenis terwijl ze een nieuwe draai geeft aan gerechten uit het zuiden van de Verenigde Staten.
Ik herken de struggles tijdens de lange reis die voorafgaat aan zulk succes.
Vroeger dacht ik altijd “ik moet iets met eten gaan doen. Ik vond het geweldig om op foodmarkets te lopen en verschillende ingrediënten bij elkaar te vinden.
Ik zocht ‘culinaire’ banen maar ik kwam niet veel verder dan medewerker recepten bij FairFood international als vrijwilliger.
Oh, wat voelde ik me gefrustreerd hierover!
Of beter gezegd, ik voelde me een echte loser. Omdat het me niet lukte om mijn draai te vinden.
Toen ik wél mijn draai vond, vanaf het begin van Serracoaching, heb ik zelf te gekke cooking en coaching workshops gegeven voor onder andere de Kookfabriek en Boeing. Met veel succes. Ik bedacht en gaf de traingen en ik huurde ook andere trainers in. Daar ben ik nog steeds heel trots op.
Nu, ruim 10 jaar later voel ik nog steeds heel veel liefde voor heerlijk gerechten, foodmarkets en de wonderlijke smaken die ontstaan door ingrediënten met elkaar te combineren.
En nu kan ik wel helemaal mijn ei kwijt.
Want door continu verschillende talenten als ingrediënten met elkaar te vermengen (zowel bij klanten als bij mezelf) ontstaan ook unieke combinaties van talenten, vaardigheden en kennis alsof het nieuwe recepten en gerechten zijn.
Want ook jij bestaat uit je eigen unieke ingrediënten. Maar veel vrouwelijke ondernemers weten niet goed wat precies hun unieke ingrediënten zijn. Hierdoor creëren ze producten en diensten die niet zijn afgestemd op de smaak en energie van de klant en zichzelf.
Toen ik nog twijfelde over mijn unieke talent-ingrediënten, maakte ik continu verkeerde keuzes. En voelde me onverklaarbaar ongelukkig. De gerechten die ik creëerde smaakten heel erg flauw.
En omdat ik niet wist wie ik écht was, en wat ik het beste kon… zag niemand me staan.
Auw!
Ook in Chef’s table hoor ik de pijn van de chef koks die hun eigen stem zoeken en zo graag impact willen creëren, op hun eigen unieke manier.
Vaak voelen deze aspirant chef koks dat ze een culinaire identiteit missen.
Met het gevoel van dit gemis, werken ze keihard.
Met lege tafels en slechte recensies als resultaat.
Ze krijgen pas succes wanneer ze voorbij hun dieptepunt weer hun echte kern ontdekken. Zodra ze weer van binnen voelen wie ze écht zijn, en daar vol zelfvertrouwen voor kunnen gaan en staan.
Ze vinden woorden voor wat voor hun echt belangrijk is.
Zo ontwikkelen ze stap voor stap hun eigen stem en creëerden ze iets van échte betekenis voor hunzelf en hun klanten.
In Chef’s table zie je dan ook dat zodra ze trouw worden aan zichzelf, ze écht bijzonder verrukkelijke gerechten gaan maken.
Gasten kunnen hun passie proeven!
Talentvolle vrouwen als Christina en Mashama doen dan waarvoor ze op deze wereld zijn gezet.
Veel ondernemers denken dat ze andere succesvolle ondernemers moeten kopiëren voor snel succes.
Een copycat maakt flauwe gerechten.
Maar je wilt juist iets creëren wat niet voor de poes is.
Klanten ‘proeven’ het als jouw gerecht (product of dienst) niet authentiek is.
Als je gelukkig en succesvol wilt zijn als ondernemer, begin dan te werken vanuit jouw eigen basis.
Dus, pel de ui af, en ontdek jouw kern.
Wie ben jij deep down?
Wat zijn jouw unieke talenten?
Wat is jouw unieke purpose, jouw missie en hoe kun je die koppelen aan je talent?
Geïnspireerd door Chef’s table, krijg je hieronder
5 tips om te gaan doen waar jij voor bent geboren
1 Sta stil bij de vraag ‘Hoe kun je uitmuntende gerechten creëren als je niet gelukkig bent?’
Hoe kun je hoge prestaties (blijven) leveren met dingen waar je niet blij van wordt ? Waar je van nature niet goed in bent? Je kunt beter van een 6 een 9 maken dan van een 3 een 5. Heel hard werken voor iets wat je niet bij je past, kan je helemaal uitputten en zelfs leiden tot een burn-out.
2 Besef dat je alleen opvalt als je iets unieks doet
Zodra je jouw unieke talenten DNA ontdekt, kun je iets creëren wat jou uniek maakt. Je kunt dan de wereld bekijken vanuit jouw unieke ‘talentenbril’. Dan ontdek je ook welke problemen jij het leukst vindt om op te lossen. Je ziet in welke rollen en context jij kunt uitblinken. Zo kom je erachter met welke energie-gevende (in plaats van uitputtende-) activiteiten je met enthousiasme op kunt vallen. En hoe je met jouw talent goed geld kunt verdienen. Want als je zichtbaar bent als je authentieke zelf, trek je jouw ideale klanten aan.
3 ONTWIKKEL jouw eigen kookstijl voor het succes dat je wenst
Wanneer je het echte probleem achter een vastlopende carrière hebt gevonden, kun je denken in lange termijn oplossingen. Want met het ontdekken van je talent, ben je er nog niet. Je moet dingen DOEN met je nieuwe inzichten. Je moet gaan leren koken met je eigen ingrediënten en recepten. En terwijl je doet, ga je steeds beter begrijpen waarom je de dingen doet die je doet en waarom je het zo leuk vindt. Tijdens het ontwikkelen van je unieke recepten, word je één met je ware passie. Wat een mooi proces!
4 Ontwikkel je smaakgeheugen
Met het vinden van je talenten, (talenten) visie, drijfveren en principes ontdek je ook de speciale ingrediënten die jij nodig hebt om je eigen gerechten te maken. Je ontwikkelt jouw smaakgeheugen. Vaak gaat het via trial en error. Het goede nieuws is dat je steeds beter leert wat wel en niet werkt voor jou, terwijl je verschillende stijlen en de werkervaringen opdoet in contexten die bij jouw talenten passen.
5 Jouw unieke gerecht bestaat uit meer dan alleen tastbare ingrediënten.
In het begin van coachtrajecten zie ik vaak dat deelnemers zichzelf beperken, omdat ze slechts een gedeelte van hun talenten inzetten. Ze blijven in hun comfortzone. Als ze hiermee door zouden gaan, missen ze essentiële ingrediënten voor succes. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je te veel in je hoofd blijft zitten (ratio) en je hart niet toelaat.
Bedenk dan een succesvolle chef-kok niet alleen specerijen en kruiden gebruikt om smaak te bepalen. Een topkok legt haar hele ziel en zaligheid in een gerecht. Liefde en passie als belangrijkste ingrediënt!
Doe je dit niet als ondernemer, dan blijft je (werkende) leven te vlak, eentonig en inspiratieloos. Sta dus open voor de ingrediënten die jouw product en of dienst bezieling geven; Je intuïtie, je onderbewuste, het werken vanuit je hart, de wijsheid van je lichaam, creativiteit, etc.
De mogelijke unieke combinaties van ingrediënten zijn ontelbaar.
Dus…
Wil jij jouw klanten een nieuwe smaak bezorgen die ze nooit meer vergeten?
Wil jij echte impact creëren aan de hand van je ECHTE talent?
Begin dan eerst jouw ui af te pellen om te komen tot de kern van wie je bent.
Vanuit die kern ligt er maar één weg open voor jou.
En die weg loopt voorwaarts, in een stijgende lijn.
Ik help je er graag bij.
‘Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results‘
– Albert Einstein
Ben je bereid oude patronen los te laten?
Durf je fouten te maken, om door trial en error te ontdekken wat jouw unieke ingrediënten voor succes zijn?
Ik wens je het inzicht en de spirit om achter je dromen aan te gaan.
Laat je nooit meer zeggen dat dromen zonde is van je tijd.
Je dromen zijn je realiteit in de wachtrij. In je dromen plant je de zaadjes voor je toekomst.
Tot slot ben ik nog benieuwd…
Welke van de 5 tips sprak jou het meeste aan en waarom?
Welke eerste stap ga jij nemen?
Laat het me weten in het commentaarveld hieronder.
Liefs,
p.s: Wil je ook ideale klanten aantrekken met jouw unieke (talenten) visie?
Wil je ontdekken hoe je geld verdient met wat je het allerliefste doet?
Begin mei start de pilot Money Breakthrough Business Program for Soul Entrepreneurs. Vanwege de intensiteit en de individuele aandacht is er plaats voor een beperkt aantal deelnemers.
Als je interesse hebt, neem dan contact op voor meer informatie.