Met een deken over me heen en nieuw ‘Executive level’ talentenmateriaal in mijn hand, zat ik vorige week voor de open haard te genieten in een typische ‘Kaap Hollands’ Boutique hotel in Johannesberg.
Ja, een deken, want in Zuid-Afrika was het koud ‘s avonds – steenkoud!
Maar dat maakte me niet uit want toen ik drie weken geleden hoorde dat deze executive level Strengths training voor het laatst werd gegeven in 2017, twijfelde ik geen seconde. Ik zou en moest naar Zuid-Afrika. Voor iemand die snel uitgekeken is, ben ik na 7 jaar honderden professionele vrouwen gecoacht te hebben nog steeds gefascineerd, hoe iedereen zijn eigen unieke kijk op de wereld heeft.
Deze unieke bril bepaalt hoe iemand zich gedraagt, wat iemand interessant vindt, waar iemand talent voor heeft, waar iemand energie en voldoening uit haalt, hoe iemand problemen oplost, waar iemand behoefte aan heeft, wat iemand gefrustreerd maakt, hoe iemand relaties aangaat maar ook hoe iemand in de problemen komt.
Er zijn nog zoveel onontgonnen paden te vinden met betrekking tot talent. Het kan mij dan ook gefrustreerd maken als ik ik zie hoe talent nog steeds verkeerd geïnterpreteerd wordt. Daarom wil ik mij in de volgende blogs gaan focussen op drie belangrijke misverstanden over talent die jou tegenhouden om het maximale uit je talenten en je leven te halen.
Nieuwsgierig naar wat de andere twee dingen zijn die je tegenhouden om met je echte talenten aan de slag te gaan? Houd mijn blog in de gaten.
Vandaag behandelen we nummer 1:
1. Veel vrouwen maken belangrijke (loopbaan)keuzes gebaseerd op kennis van hun competenties (aangeleerde talenten) en niet op basis van hun natuurlijke talenten
Veel vrouwen kijken als ze op zoek zijn naar hun talenten naar de dingen waar ze goed in zijn. Zo ook Karin die in 2013 mijn pad kruiste. Ze realiseerde zich op dat moment dat ze bij toeval in een (marketing) beroep was gerold waar ze geen vreugde aan beleefde.
‘Ik ben goed in mijn vak, dus ik dacht dat dat mijn bestemming was. Ik heb er nooit over nagedacht , waarom ik er geen energie uit haalde’.
Ze beseft dat er iets moet gebeuren. Ze denkt dat ze met mensen wilt werken. Maar hoe? Ze besluit een loopbaancoach te interviewen om te onderzoeken of dat vak bij haar past. Zo komt ze bij mij terecht. We drinken een kop koffie en al snel verandert het gesprek in een coachingsessie.
Drie uur later gaat Karin naar huis met het besef dat ze eerst terug moet naar de basis. Ze wil weer het gevoel hebben dat ze leeft. Ze wil weer plezier hebben. Kan dit ook in je werk, vraagt ze zich af? We starten met een traject. Zo ontdekt ze ook dat het idee om coach te worden misschien niet zo past. Omdat ze vroeger altijd klaar stond voor andere mensen zocht ze een beroep automatisch in die richting (aangeleerde talenten). Maar ze realiseert zich dat ze de problemen van vrienden eigenlijk vermoeiend vindt.
‘Ze blijven maar doorgaan.’
Eigenlijk voelt ze zich veel sterker in groepsverband. Bovendien heeft ze ruimte nodig om zelfstandig projecten uit te voeren, ziet ze nu. Ze vindt het prettig om met mensen te werken aan een gemeenschappelijk doel. Ze beseft ook dat ze nog steeds enthousiast wordt van verschillende aspecten uit ‘de hospitality’. Het wordt tijd om dat beroepsveld opnieuw te onderzoeken in het ‘ontdek je talent Masters Traject’.
Aangeleerd (competentie) of natuurlijk talent?
Er zijn veel vrouwen zoals Karin, die denken dat je iets moet gaan doen waar je goed in bent. Maar goed zijn in iets betekent nog niet dat je er ook werkelijk talent voor hebt en energie uithaalt. Als Karin destijds niet bewust de tijd had genomen om stil te staan bij haar echte talenten, dan had ze in 2013 voor een coachopleiding gekozen die pasten bij haar aangeleerde talenten maar niet bij wie ze nu echt van binnen was.
Het is dus echt belangrijk dat je goed begrijpt wat nu een echt talent is en wat een aangeleerd talent. Je talenten zijn enorm bepalend voor wat je doet. Als je ze niet leert inzetten en managen worden het vaak zwakke punten. Te lang je talenten onderukken kan zelfs tot depressie leiden. En ik zie zo veel slimme vrouwen dezelfde fout maken als karin destijds, wat hun uiteindelijk veel tijd, energie, geld en kostbare ontwikkeltijd van hun echte talenten kost. Zo zonde!
Herken je je hierin? Check dan van welke talenten je echt energie krijgt.