‘If you focus on problems, you find more problems, if you focus on successes, you find more successes’.
Het roer om
Voel jij je ongelukkig in je huidige loopbaan en wil je graag van baan veranderen? Of wil jij graag het roer omgooien maar ben je bang om fouten te maken? Op zo’n moment is het belangrijk om stil te staan bij onze succesmomenten.
Successen, talenten, mogelijkheden, dromen?? Vaak zul je bemerken dat je vooral aandacht geeft aan je angsten, zwakheden en mislukkingen en moeilijke situaties. Zo ook in onze (westerse) maatschappij ligt de focus voornamelijk op wat niet goed gaat. Op school kreeg je je proefwerken terug met rode strepen, niet met groene krullen. Als ‘volwassenen’ houden we ons ook voornamelijk bezig met wat afwijkt van ‘het normale’ en focussen we ons op vooral op fouten en ‘verbeterpunten’ . Waarom doen we dat eigenlijk? Want uit onderzoek blijkt dat we daardoor echt niet effectiever gaan werken.
Wat je wel kan helpen om uit deze vicieuze cirkel te komen is te kijken naar wat WEL goed gaat. Daar waar we van nature heel goed zijn om problemen op te lossen, om kritisch te denken en risicoanalyses te maken, versterkt deze manier van werken (focussen op wat wel goed gaat) het positieve. Dit betekent echter niet dat problemen ontkend worden, want juist in lastige situaties ligt de grootste mogelijkheid voor leren en veranderen. Het verschil zit hem in het vertrekpunt.
Onderstaande tabel geeft een klein overzicht van een probleemoplossende aanpak en een waarderende benadering. Zeg nu zelf: “Waar voel jij nu de meeste mogelijkheden?”
Probleemoplossende aanpak | Waarderende benadering |
Bepaald knelpunt: Wat gaat hier niet goed? | Onderzoek kwaliteiten: wat gaat er goed? Wat is de moeite waard? |
Analyseer oorzaak: Waar ligt het aan? | Bepaal hoe het beter zou kunnen: Welke droom heb je over de toekomst |
Brainstorm: Wat zijn mogelijke oplossingen? | Formuleer je ambitie: Wat is je gewenste toekomst? |
Actie: Wat gaan we doen? (actieplan) | Actie: Hoe maak ik die ambitie realiteit? |
Waarom waarderend werken?
Zicht op je talenten en hoe je die wilt benutten en ontwikkelen geeft meer richting en doel dan besef van datgene wat je niet goed kunt. Een tweede reden heeft te maken met het leerproces zelf: uitgaan van wat iemand goed kan roept zelfvertrouwen op. Dat geeft energie om te leren en te veranderen, en positieve emoties versterken de drang om nieuwe acties te ondernemen (Boyatzis, 2004; Dewulf & Verheijen, 2004). Bovendien kunnen mensen zich iets voorstellen bij wat ze precies willen bereiken, als ze weten waar hun sterktes liggen. Dat is lastiger als je ergens niet zo goed in bent, of er niet zoveel mee hebt. Dan zie je niet wat het resultaat kan zijn.
Liesbeth is bijvoorbeeld een manager met een achtergrond in de ICT. Zij wilde zich graag bekwamen in het coachen van haar mensen. Maar dat voelde onwennig: ‘kan ik dat wel? Ik ben niet zo goed in de ‘gevoels’ dingen…’ tijdens het coachtraject zijn we bijvoorbeeld op zoek gegaan naar momenten waarop zij anderen een stap vooruit had geholpen in hun leerproces. Er kwamen voorbeelden voor uit haar werk, maar ook van haar kinderen en een vriend die zij tijdens een lastig scheidingsproces had bijgestaan. Door die voorbeelden heel precies te analyseren ontstond een goed beeld van de coach kwaliteiten van Liesbeth en wat haar stijl en coachaanpak is. Ook werd het duidelijk welke kwaliteiten en aanpakken zij inzette- zo bleek zij erg goed in het schetsen van patronen in gedrag en die zonder oordeel teruggeven. Waardoor de ander ineens zag waarom iets vastliep en zelf plannen begon te maken.
Als jij graag het roer wilt omgooien mbt je loopbaan maar NOG totaal niet weet waar je moet beginnen dan is het programma ‘ontdek je talent in 7 stappen’ wat voor jou. Tijdens dit programma ga je op zoek naar je drijfveren, persoonlijke missie en hoe je deze kan combineren met je talenten. Ook ga je kijken hoe je de ontbrekende vaardigheden voor je totaal nieuwe job kunt aanvullen met de talenten die je NU al in huis hebt
[contactbuddy]
Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief! Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.