Een zeer gemotiveerde en zelfverzekerde jongen loopt een kamer binnen en gaat voor een tafel staan. Met stralende ogen en een brede glimlach begroet hij de 4 mensen achter de tafel. De juryleden glimlachen terug en vragen wat hij doet voor de kost en wat hij zou willen zingen.
Als ze te titel van het lied horen, leunen de juryleden vol blije verwachting achterover.
De jongen sluit even zijn ogen, kijkt op, en opent zijn keel…
We zien de glimlach van de jury omslaan in een blik waardoor je zou denken dat ze naar de meest gruwelijke horrorfilm zitten te kijken.
Geen noot komt zelfs maar in de buurt van het lied dat ze wilden horen. Langzaam verandert de afschuw van de jury in ongemakkelijk gelach, net als in miljoenen huiskamers in het hele land.
Gelukkig bevrijdt één van de juryleden alle toehoorders uit hun lijden.
Hoofdschuddend spreekt hij de jongen aan. “Beloof ons alsjeblieft dat je dit nóóit meer iemand aandoet.” De jongen fronst vol ongeloof. Gelukkig zegt een ander jurylid gewoon waar het op staat:
“Je kunt niet zingen.”
De jongen wordt woedend. “Maar iedereen thuis, al mijn vrienden, ze vinden het allemaal geweldig als ik zing, ze zeggen allemaal dat ik een mooie stem heb!”
“Ze liegen jongen. Je zingt echt vreselijk. Zoek een andere droom, lieverd.”
Iedereen weet dat ze gelijk heeft, maar de jongen wil niet opgeven.
“Maar ik kan nog harder werken! Ik kan nog beter worden! Ik heb hier mijn hele leven voor gewerkt.”
“Stop er maar mee. Je hebt het gewoon niet in je. Ga nu alsjeblieft.”
Vloekend en tierend stormt de jongen de auditieruimte uit. Buiten briest hij nog eens in de camera hoe dom de jury is om te twijfelen aan zijn talent en hoe hij ze nog wel een poepie zal laten ruiken als hij later een gevierd en beroemd zanger is.
“Iedereen die zegt dat ik niet kan zingen, is F$@%&# gek!“
Aldus het Idols Effect.
De jongen ziet het zelf niet. Maar alle toeschouwers weten het.
Je kunt niet álles bereiken wat je wilt door focus en hard werken. Je hebt zeker een minimale hoeveelheid talent nodig. En hoe meer talent je hebt, hoe meer consequent en hard werken loont; hoe meer je kennis, kunde en ervaring tot zijn recht komt.
Je kunt altijd hard aan iets werken jezelf te bewijzen, voor jezelf of iemand anders. Zoals het halen van het eerste team. Of de Kilimanjaro beklimmen. Of piano leren spelen. Dit zijn allemaal goede dingen die je karakter vormen.
“Our research into human strengths does not support the extreme, and extremely misleading, assertion that ‘you can play any role you set your mind to,’ but it does lead us to this truth: Whatever you set your mind to, you will be most successful when you craft your role to play to your signature talents most of the time.”– Donald O. Clifton
Maar als je écht iets wilt bereiken dat je stoutste verwachtingen te boven gaat, moet je je inspanning en harde werk richten op je natuurlijke talenten.
Een gier zingt nooit als een nachtegaal.
Je mag dromen wat je wilt van mij, maar de hoge ambities van natuurlijk talent worden alleen verwezenlijkt met hard werken en volharding.
“Hard work without talent is a shame, but talent without hard work is a tragedy.” – Robert Half
Heb je even? 10.000 uur om precies te zijn?
In zijn boek “Outliers” vertelt Malcolm Gladwell talloze verhalen over succesvolle mensen. In zijn onderzoek doet hij een zeer belangrijke ontdekking:
Bijna elk succesverhaal gaat gepaard met veel, heel veel hard werken en veel uren maken. Om precies te zijn, ontdekt Gladwell dat succes – bijna zonder uitzondering – wordt bereikt na minstens 10.000 uur te besteden aan een specifieke vaardigheid.
Ja, je leest het goed. 10.000 uur. Dat is 8 uur per dag, vijf dagen per week, gedurende 5 jaar.
Maar, in tegenstelling tot hoe sommige mensen de uitkomsten van zijn onderzoek interpreteren, heeft Gladwell nooit beweerd dat deze 10.000 uur de waarde en het belang van natuurlijk talent vervangen.
Integendeel. Iemand zonder talent op een bepaald gebied zal zonder energie en ‘brandstof’ vastlopen lang voordat de 10.000 uur is bereikt. Of ze werken misschien wel 20.000 uur, maar tevergeefs.
Talent kan hard werken niet vervangen. Net zomin als je met een auto een bestemming 10.000 km verderop bereikt zonder de auto te starten en te rijden.
Geluk komt zelden zomaar aanwaaien. Assepoester is niet voor niets een… sprookje.
Wat je VANDAAG doet moet passen bij je natuurlijke vermogens. Investeer daarom tijd, geld en moeite in je ware talent. Dan pas krijg je energie, dan vul je je eigen tank steeds op weg naar succes.
“Succes is het kiezen van de juiste weg.”– Serracoaching
Dus de volgende keer dat iemand tegen je zegt, hoe goedbedoeld ook.
“Lieverd, jij kunt ALLES bereiken, als je er maar hard genoeg voor werkt.”
ZEG dan gerust: “Dank voor je vertrouwen.”
Maar WÉÉT intussen beter.
No regrets,