Zoals je vorige week hebt kunnen lezen is adaptability een briljant talent waar veel behoefte aan is in deze tijd
Maar adaptability heeft ZELF ook behoeftes. Zoals voor ieder talent geldt, kun je een talent pas productief inzetten als je het talent leert managen en begrijpt hoe een talent werkt in combinatie met andere talenten.
Vorige week heb je kunnen lezen dat 2 uur van te voren een koffer pakken geen probleem is voor iemand met adaptability.
Lees: Para mi, Mariella ;)
Last minute geeft me energie!
Maar wat kost iemand met adaptability nou energie?
Een goed voorbeeld:
Als je adaptability hebt, krijg je jeuk van een vraag als:
“Zeg eens, waar zie jij jezelf over 5 jaar?”
GRRRRRRRRRR….
- Mensen met adaptability houden er niet van om ver vooruit te kijken en hun agenda ver vooraf in te plannen.
- Iemand die adaptability hoog heeft staan, houdt niet van routine en voorspelbaarheid.
- Iemand met adaptability is zelf heel flexibel en heeft een hekel aan iemand anders zijn flexibiliteit; wanneer iemand anders weerstand voelt om voor verandering open te staan.
- Adaptability heeft een hekel aan taken en klussen die langer dan een jaar duren. Het beroep beleidsmedewerker is bijvoorbeeld totaal niet interessant voor adaptability.
- Structuur aanbrengen en plannen zuigen iemand met adaptability helemaal leeg.
Belangrijke noot:
Als jij adaptability hebt (doe een talentscan als je hier zeker van te zijn), hangt het van je andere talenten af hoe adaptability bij jou tot uiting komt.
In mijn top 15 talenten heb ik bijvoorbeeld achiever op nummer 1 en arranger op nummer 9 staan. En strategisch op 10. Deze talenten helpen mij om aanpassingsvermogen (nr. 7 ) strategisch in te zetten wanneer ik focus moet houden en een project wil afronden.
De arranger in mij is als een soort dirigent die goed kan inzoomen en uitzoomen en zien of ik wel of niet een bepaalde actie moet nemen en hoe die actie in het grote geheel past.
Door al mijn talenten goed te managen, lukt het mij goed om mezelf en andere mensen naar de eindstreep te leiden.
Hoewel de eigenschappen van adaptability dus helemaal afhangen van de combinatie met andere talenten…
… kunnen we wel wat zeggen over wat iemand met adaptability nodig heeft.
Wat zijn je behoeftes als je groot aanpassingsvermogen hebt?
- Je haalt energie uit onverwachte gebeurtenissen en drukke periodes.
- Je bent het meest productief met korte termijn opdrachten.
- Je houdt ervan om in het hier en nu te reageren op dat wat zich aanbiedt.
- Je hebt vrijheid nodig om te leven volgens je eigen agenda.
Je snap nu waarom mensen met adaptability zo van reizen en afwisseling houden.
Onderstaande tips helpen je om het talent adaptability productief in te zetten:
Tip 1 Creëer helderheid
Marijke (gefingeerde naam) herkent zich erin dat ze zich goed kan aanpassen en dat ze in het moment leeft. Waar iedereen stress ervaart in crisistijd, blijft zij rustig. Maar ook krijgt Marijke vaak te horen van collega’s dat ze chaotisch overkomt. En dat het voor anderen niet erg duidelijk is wat ze doet. Ze doet wat op het moment nodig is en dat kan dus heel sterk wisselen. Het overkoepelende of achterliggende grotere geheel is voor collega’s niet altijd zichtbaar.
Als je in een team werkt, is het belangrijk om aan je collega’s duidelijk uit te leggen hoe jouw talent werkt.
Als je met andere mensen samenwerkt, moet je je bewust zijn van de impact die jouw aanpassingsvermogen heeft op je samenwerkingspartners.
Wees je er ook van bewust dat jij niet van plannen en structuur houdt, maar dat de meeste mensen niet zonder kunnen. Mensen hebben richting nodig, dus geef hen die ook. Vraag of de ander je kan helpen met structuur.
Tip 2 Ken je eigen kracht
Als ondernemer is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je discipline en structuur waarschijnlijk laag hebt staan.
Vermijd dus rollen die om structuur en voorspelbaarheid vragen, want hiermee verstik je je onafhankelijkheid.
Kijk naar je andere talenten die je kunnen ondersteunen met het vinden van focus. Heb je die niet in huis? Huur dan bijvoorbeeld iemand in die jou ondersteunt met structuur en systemen.
Tip 3 Verspil geen tijd aan timemanagement cursussen
Als jij onder druk het beste haalt uit jezelf, is een cursus time management niet aan jou besteed. Belangrijk is wél om te onderzoeken of je het nu echt handig is om tot het allerlaatste moment te wachten of dat het misschien toch slimmer is om 2 dagen eerder dan normaal in actie te komen.
Als je op dinsdag een adviesklus hebt waar je 5 dikke boeken research voor moet lezen om je advies te onderbouwen, is het natuurlijk te laat als je op maandagavond begint te lezen.
Maar het heeft geen zin om daar een maand van tevoren te beginnen. Leer zien tot wanneer je een taak kunt uitstellen zonder dat je in problemen komt.
Daar heb je de Serracoaching cursus timemanagement voor adaptability. In één zin:
Kijk tot wanneer je een taak kunt uitstellen zonder dat je in problemen komt.
Heb ik je weer een dure cursus (waar je toch niets mee zou kunnen) bespaard ;)
Geen dank.
Tip 4 Energiemanagement kan wél helpen
Timemanagement mag dan voor adaptability niet geschikt zijn, maar leren omgaan met je (talenten) energie en die goed verdelen over een dag, kan jou juist wél goed helpen.
Zacht Werken kan hier bijvoorbeeld goed bij helpen. Meer weten over Zacht Werken? Stuur mij een persoonlijk bericht en ik vertel je graag meer over.
Tip 5 Leer prioriteiten stellen
Sommige zaken – en sommige mensen – kunnen best even wachten, daar hoef je je niet schuldig om te voelen.
Met adaptability kun je heel goed dingen in het moment bedenken. Dat is prima. Maar schrijf die dingen dan wél op, zodat je later niet nóg eens tijd aan dezelfde actie hoeft te besteden.
Bedenk ook dat jouw drang om op dingen in het hier en nu te reageren, groter is dan de energie die anderen voelen op dat moment. Dit betekent dat je jouw gevoelde energie niet altijd serieus hoeft te nemen en ook daadwerkelijk móet reageren.
Tip 6 Onderzoek ál je talenten
Kijk welke andere talenten je kunnen helpen met focus aanbrengen. Dat is heel belangrijk bij adaptability. Je andere talenten dragen als het ware je aanpassingsvermogen. Alleen dan kan je dit talent optimaal inzetten.
Zekerheid over hoe groot je talent adaptability is, wat je andere talenten zijn, en hoe ze samenwerken ontdek je niet alleen.
Het is mijn talent om je hierbij te helpen.
Meld je aan voor een Talentscan, dan onderzoeken we samen wat je nodig hebt, zodat je jouw talenten optimaal kunt inzetten voor jezelf en de mensen om je heen.
Per maand heb ik ruimte voor 4 gratis Talentscan gesprekken.
Liefs
Mariëlla
No regrets
*Belangrijke noot: In dit artikel behandel ik het talent aanpassingsvermogen geïsoleerd. Maar mensen zijn altijd een mix van meerdere talenten. Dus kennis over alléén het talent aanpassingsvermogen doet geen recht aan iemands unieke persoonlijkheid. Omdat de energie, behoeftes en gedachtenpatronen van al je top 15 talenten belangrijk zijn is het belangrijk om al je talenten te leren managen, zodat je bijdrage, impact en fulfillment ook groter worden.