Als je rond de 30 bent lijkt het wel permanent spitsuur in je hoofd. Je hebt een oneindige hoeveelheid keuzemogelijkheden: Ga ik bij deze firma carrière maken? Neem ik die functie in het buitenland? Wil ik nu al kinderen? Wil ik een groter huis? Past dit werk nog wel bij mij? Maar bij elke keuze ligt het gevaar op de loer dat je spijt krijgt.
Voldoen aan de verwachtingen van anderen
Voor de buitenwereld lijkt het alsof je alles voor elkaar hebt: leuk gezin, goede baan, leuke vent. Maar toch denk je: “is dit het nou?” Je probeert te overleven door te dagdromen over een carrièreswitch. Al jaren droom je ervan om een eigen kookstudio te beginnen. Elke dag bezig zijn met eten. “Word ik daar niet veel gelukkiger van?”. De ratio walst er meteen overheen: “Maar je hebt toch niet voor niets zes jaar gestudeerd? Je broer is tandarts, je zus is advocate en je vader is directeur bij een groot bedrijf. Wat zullen ze wel niet zeggen als je je carrière wil stop zetten om een eigen kookstudio te starten?” Je familie is belangrijk voor je en je wilt ze niet teleurstellen. Ze hebben zoveel voor je gedaan en in je geïnvesteerd. Je stopt je gevoel weg en stapt over op de automatische piloot: je verliest je innerlijke kompas en weet op een gegeven moment niet meer je eigen weg uit te stippelen.
Je ratio geeft allerlei redenen om niet te luisteren naar je gevoel
Als je net afgestudeerd ben je ambitieus, wil je nog grotere orders binnenslepen, bonussen ontvangen en promotie maken. Het kan soms een uitdaging zijn om allerlei verwachtingen van jezelf en anderen los te laten. Plotseling ontdek je dat het allemaal niet genoeg is, je werk schenkt je geen voldoening meer. Waar gáát het eigenlijk over? Waar doe ik het voor? Je gaat je realiseren dat een goede baan, status en een dik salaris op zich niet gelukkig maken. Je krijgt de behoefte om iets bij te dragen, om maatschappelijk relevant bezig te zijn.
Maar wie ben ik om te zeuren?
‘Ik heb alles wat mijn hart begeert: een huis, een baan, een vent en kinderen. Ik mag niet zeuren. De keuzecrisis is typisch een westers luxeprobleem. Een arme boer in Afrika heeft immers wel iets anders aan zijn hoofd dan de keuze tussen een nieuwe baan en een sabbatical. En vrouwen in Afrika hebben al helemaal geen keuzevrijheid’ . Je ratio geeft allerlei redenen om niet te luisteren naar je gevoel. Je stopt je verlangens in de koelkast en je gaat door op de automatische piloot. ‘Niet zo aanstellen. Je moet blij zijn met wat je hebt’. Je houdt jezelf voor de gek dat je het voor de kinderen doet en vult je dag zo vol mogelijk met allerlei afspraken zodat je altijd een excuus hebt “ ik heb het te druk om een switch te maken. “ik heb geen tijd uit te zoeken wat ik wil” want…
Ook Yvette stond voor het dertigersdilemma.
Yvette komt uit een gezin waar veiligheid voorop stond: kiezen voor een studie waar je zeker bent van een baan, vóór je dertigste kinderen krijgen. 8 jaar heeft ze zich uitgesloofd als advocaat. Maar op haar 30ste krijgt ze een burn-out. Ze besluit te kiezen voor zichzelf. Ze kiest voor een uitdaging en besluit te jobhoppen (zoveel mogelijk in 1 jaar) om erachter te komen welke het beste bij haar past. Ze werkt nu als biologische cateraar en ze is nog nooit zo gelukkig geweest. Yvette heeft geleerd keuzes te maken op basis van haar eigen set normen en waarden.
Hoe nu verder?
Een van de belangrijkste oorzakers van stress in je leven is dat je je zo sterk hebt laten leiden door de verwachtingen van anderen dat je zelf niet meer weet wie je bent en wat je wil. Je bent op zoek naar geluk maar hoe bereik je dat?
- Vergroot je eigen autonomie. The journal of Personality and Social Psychology heeft onderzoek gedaan naar wat een mens het meest gelukkig maakt. Is het geld? Nee Is het een mooi uiterlijk? Nee. Is het populariteit? Nee. Goede seks. Nope. Volgens dit onderzoek is het autonomie – het gevoel dat je je leven en je werk zelf hebt uitgekozen. Wanneer je je ongelukkig voelt over iets: een relatie die uit is, of een contract die niet meer verlengd wordt voel je je daar ongelukkig over omdat je er geen controle over hebt. Hoe vergroot je je autonomie? Het is belangrijk om te ervaren hoe je kleine vorderingen maakt. Als je controle ervaart over een aantal kleine acties voel je ook snel hoe je weer controle ervaart over je eigen leven. Onderzoek ook welke overtuigingen je belemmeren om te kiezen voor jezelf.
- Kom achter je drijfveren en talenten. Misschien herken je wel het knagende gevoel dat je eigenlijk meer zou kunnen dan eruit komt. Je functioneert net iets onder je niveau of net niet op het gebied waar je eigenlijk goed in bent. Zoek vervolgens uit op welke manier je jouw talent in je huidige functie zou kunnen inzetten en leg dit voor. Als je alle mogelijkheden hebt onderzocht en er lijkt geen manier te vinden waarop jij je talent in je huidige baan kwijt kan, wordt het wellicht tijd om na te denken over een andere baan.
- Sta af en toe stil. Dat is belangrijk. Je eigen identiteit is voortdurend in ontwikkeling en groeit mee met de jaren en met jouw opgedane ervaringen. Om keuzes te maken waar je je goed bij voelt zul je moeten reflecteren op je eigen normen en waarden. Zo leer je jezelf steeds beter kennen. Om authentieke keuzes te maken is introspectie nodig en die kan gelukkig spannend, uitdagend en verrijkend zijn.
- Zoek uit wat je precies mist in je huidige baan. Wil je ‘werkelijk iets bijdragen’ of maatschappelijk relevant bezig zijn, dan ben je feitelijk op zoek naar zingeving. Zoek daarom eerst goed uit wat je precies mist, waar zou je wel voldoening uit kunnen halen? Wanneer dit geen zoektocht naar zingeving blijkt te zijn, maar meer concrete praktische voldoening, is het belangrijk om uit te zoeken of dit in je huidige baan of bij je huidige werkgever eventueel te realiseren zou zijn.
- Verdiep je in je droom: Het is prima om een droom te hebben, maar veel dertigers bombarderen een bepaald beroep of een bepaalde levensstijl tot ideaal, zonder zich er echt in te verdiepen. Een droom bombarderen tot een leven dat je eigenlijk zou moeten leiden, maakt je huidige leven ten onrechte meteen een stuk onaantrekkelijker.
Wij zijn geneigd ons zelf af te remmen door te denken in belemmerende patronen. Soms is het zicht op wat je wilt versluierd. Gedachten en gedrag kunnen, zonder dat je er erg in hebt, uit bedenkelijke bron voort komen. Door ervaringen uit het verleden of geërfde overtuigingen handel je niet altijd in het NU op de manier die het meest wenselijk voor je is. Er is dan een gebruik aan resultaten.
“Praten kan ik ook met een goede vriend of m’n moeder”
Een goede coach heeft geen oordeel en mening over je. Hij respecteert de gedachte dat jij het wilt, kunt en gaat doen. Hij heeft de gesprekstechniek, de interventies en oefeningen om je in je kracht te krijgen. Met bekenden en zeker familie praat je vanuit een bestaande structuur, rolverdeling en agenda. Er is hoe dan ook een bestaand beeld van jou en een idee over wat het beste is voor je. Ze geven goedbedoeld advies. En dat voelt soms ook lekker, maar geeft meestal geen resultaat.
- Wil je op zoek gaan naar je verborgen talenten en je vrijer voelen in je contacten met andere mensen?
- Wil je weer richting geven aan je loopbaan?
- Weet jij NOG niet hoe jij je moet onderscheiden ten opzichte van al die andere enthousiaste kandidaten?
- Wil jij weer aan het roer staan van je eigen leven?
- Wil jij wachten totdat je iemand iemand tegen komt die je de juiste vragen stelt of wil je leren om jezelf de juiste vragen te stellen?
Meld je aan voor een Talenscan en doorbreek snel je vicieuze cirkel!