Er zijn tegenwoordig veel mensen die ongewild zonder baan zitten. Dus je moet al blij zijn dat je überhaupt werk hebt. Toch?
In mijn omgeving hoor ik veel mensen zo praten.
Zo reageerde afgelopen week ook een vrouw op een blog -‘ 5 dingen die je niet moet doen om gelukkig te worden in je baan’– van mij die ik via LinkedIn had geplaatst:
“klinkt leuk hoor een droombaan maar uiteindelijk moet er wel geld op de plank komen”
Op dit moment noemt zij zichzelf ‘full-time’ sollicitant. Als alleenstaande moeder van twee kinderen vraagt ze zich af of een droombaan wel voor iedereen haalbaar is.
‘Want uiteindelijk moet je toch de hypotheek betalen‘.
En daar heeft ze helemaal gelijk in.
Zulke situaties zijn herkenbaar. Op wilskracht zal ze wel snel een baan vinden maar de kans is groot dat die aansluit op haar laatste baan. En dat was nou net de baan waar ze genoeg van had. Je houdt het wel even vol maar na een tijdje sta je weer op de automatic pilot. Je voelt je steeds vaker moe en opgebrandt: je batterijen lopen leeg. Je bent in een vicieuze cirkel beland.
4-hour workweek
Met een droombaan bedoel ik niet dat je maar 10 uur per week hoeft te werken en maandelijkse inkomsten hebt boven de 5000 €. Volgens de schrijver Timothy Ferriss is dit trouwens wel mogelijk. Hij beschrijft in zijn boek ‘4-hour workweek hoe je dit voor elkaar kan krijgen. Ik heb hem nog niet gelezen btw. Met een droombaan bedoel ik een baan waarin je je natuurlijke talenten in kwijt kan. Als je deze inzet krijg je energie en word je er blij van. Deze baan past bij je drijfveren en principes.
En zo ver ‘van je bed show’ is dit niet. Als jij werk doet wat je echt leuk vindt, gaat dit werk je ook veel gemakkelijker af. Kost het je minder energie en krijg je meer gedaan. Daar zal je baas ook blij mee zijn. Ook is het in deze (nieuwe) tijd juist nodig dat je je onderscheidt aan de hand van je unieke talenten want anders val je niet op: je verdwijnt in de stapel met honderd andere sollicitatiebrieven.
Talenten en succes
Als je je talenten in de juiste context weet te plaatsen brengt dat je succes. Veel mensen denken echter dat, als je een talent hebt, je er maar weinig voor hoeft te doen. Niets is minder waar.
Talent vraagt elke dag om je aandacht en inzet, je moet het vuur aanwakkeren. Het vraagt doorzettingsvermogen en discipline om je talent tot ontwikkeling te brengen, twee eigenschappen die je er absoluut voor nodig hebt.
Hoe vind je vervulling?
Je talent is ook datgene wat je drijft in het leven. Door je talenten te gebruiken heb je het gevoel dat je zinvol bezig bent en een bijdrage kunt leveren aan mensen en de maatschappij, het milieu, de dieren enzovoort. Je talent is nooit klaar of uitgeput, er is altijd wel weer een volgende stap in te zetten.
Aan en met je talenten werken geeft je vreugde en vervulling in het leven. Vreugde omdat je steeds weer ontdekkingen doet in datgene wat je toch al zo leuk vindt, en het houdt je scherp en alert. Vervulling omdat je blij bent met je eigen handelen en de resultaten. Mensen die werken vanuit hun talent zijn gepassioneerd over wat ze doen. Wie kent niet die leraar die zo boeiend kan vertellen dat alle kinderen aan zijn lippen hangen, die radiopresentator naar wie je blijft luisteren, de boswachter die elke plant en elk spoor weet te benoemen, de hulp die straalt als het huis weer blinkend schoon is.
‘ik ben overal goed in’
Je talent stippelt een pad voor je uit in het leven en als je dat pad niet volgt, word je daar volgens mij onrustig en doodongelukkig van. Er werken zoveel mensen in banen waar ze het niet naar hun zin hebben. Ze houden het vol op wilskracht omdat ze geld moeten verdienen om te leven. Als je vraagt wat ze zouden doen als er totaal geen belemmering zou zijn, dan noemen ze iets totaal anders, maar denken dat nooit te kunnen doen of bereiken. Weer andere mensen denken dat ze nergens talent voor hebben of alles maar een beetje kunnen.
‘Het heeft toch geen zin’
Al deze mensen werken zichzelf tegen door hun negatieve eigenschappen en hun belemmerende overtuigingen. Ze zetten niet door of doen geen moeite en hebben een negatieve boodschap naar zichzelf:
‘het heeft toch geen zin of ik kan het toch niet’
Daardoor geven ze werken aan hun talent geen kans en blijven ze hangen in vervelend werk en een onvervuld leven.
Ontdekkingstocht
Talent moet ook de tijd en de mogelijkheid hebben om zich te manifesteren. Soms kom je er pas achter nadat je verschillende dingen hebt gedaan, of je probeert een keer iets en het blijkt dat je er enorm goed in bent. Het is een grote ontdekkingstocht. Anderen weten het al heel duidelijk van jongs af aan omdat ze er bij wijze van spreken door geroepen worden.
Iets wat je doet vanuit je talent staat je niet tegen, het geeft je juist plezier en gaat je vrij gemakkelijk af. Talent kun je dus niet afdwingen door iets maar vaak of te veel te doen. Talent heeft niks te maken met wilskracht. Door wilskracht kunnen we allemaal leren pianospelen, maar we worden nooit een Wibi Soerjadi of een Jan Vayne.
Verslaan van monsters
In mythen en verhalen wordt het leven vaak voorgesteld als een avontuurlijke reis die gemaakt moet worden. De held moet allerlei vreselijk monsters, gevaren en uitdagingen op die weg overwinnen voordat hij bij het beloofde meisje, schat of land (het geluk) komt. Hij moet de juiste keuzes maken en zijn talenten inzetten om die monsters te verslaan en de gevaren en uitdagingen te overwinnen. Op die reis in het echte leven moeten ook wij onze krachten en talenten leren ontwikkelen, de juiste keuzes maken om leukere en gelukkigere mensen te worden.
————————————————————————————–