Anna is projectleider en vreet zichzelf op.
Een greep uit haar gedachten:
“Zucht, zucht, zucht, al die eindeloze vergaderingen… “
”Tjesus, wat is dit voor een slappe agenda? En… hallo! Dit hebben we de vorige keer toch al besproken?!”
“Mens, zeur niet zo, ga gewoon eens doen wat ik zeg!”
Voor Anna was het al maanden geleden duidelijk wat iedereen moest doen om het gewenste doel te bereiken.
Waarom voeren de mensen in haar team de actiepunten niet uit zoals afgesproken?!
Anna’s initiatieven worden niet serieus genomen.
Anna had een geweldig idee voor een nieuwe dienst en dacht dat ze toestemming had om die te lanceren. Maar nu ze wil doorzetten met haar idee, vangt ze elke keer bot en wordt haar idee zelfs afgekeurd.
Ze geeft niet op en blijft moeite doen om haar initiatief erdoorheen te krijgen.
“Ik doe zo vreselijk mijn best, maar het werkt allemaal niet,“ vertelt ze mij gefrustreerd.
Misschien dit project teruggeven?
Anna loopt al een tijdje rond met deze gedachte.
Ze kan gemakkelijk een nieuw project vinden – door ‘gewoon’ in actie te komen.
Maar de laatste keren vielen de nieuwe projecten na een paar maanden óók flink tegen. Sindsdien durft ze niet meer zo goed te vertrouwen op haar actiegerichtheid.
Bovendien weet ze eigenlijk niet goed wat ze wil.
Anna heeft al van alles geprobeerd (nieuwe studies, cursussen, ander werk, gesprekken met managers en testen op internet), maar ze krijgt het maar niet helder.
“Kennelijk kies ik steeds verkeerd. Maar welk soort projecten liggen mij dan wél?“
Doorgaan op de oude weg is geen optie. Niks doen ook niet.
Je moet weten dat voor doeners als Anna (met talent ‘prestatiegerichtheid’ of ‘actiegerichtheid’) onduidelijkheid over wat je wilt niet in beweging komen en geen doelen hebben voelt als een ware nachtmerrie.
In talententaal noemen we Anna een Activator.
Behoefte van activators
Activators zijn ontzettend goed in ideeën en concepten omzetten in actie. Ze hebben ook de vrijheid nodig om daarmee te experimenteren in de praktijk. Zoals Anna dus met haar nieuwe initiatief voor het bedrijf waar ze nu projectleider is.
Een activator heeft ook behoefte aan autonomie en vrijheid om fouten te kunnen maken.
Hoewel Anna een doener is, wordt ze niet alleen maar blij van opdrachten uitvoeren op de automatische piloot. Ze wil haar eigen initiatieven de wereld in brengen en niet blindelings andermans ideeën uitvoeren.
Activators vinden het heerlijk om anderen te motiveren om in beweging te komen. Maar als ze lang in een omgeving werken waar ze deze behoefte, kracht en energie niet kwijt kunnen, kan dit leiden tot grote frustratie en apathie.
En wat voor andere talenten geldt, geldt in hoge mate voor activators: Te lang op een plek zitten die niet bij je past, kan leiden tot burn-out verschijnselen: de ‘batterijen’ lopen letterlijk leeg. Lichamelijke klachten zoals nek- en rugpijn zijn het gevolg. Dat komt ook omdat activators vaak maar blijven doorgaan. Ze blijven maar ja zeggen op verzoeken die niet bij al talenten en drijfveren passen. Ze luisteren niet goed naar de signalen van hun lichaam.
Ik zie dat veel activators hun enthousiasme en zelfvertrouwen kwijtraken. Activators zijn innovator die dingen gedaan krijgen. Ze houden van het nieuwe en dus dol op de beginfase van projecten. Ze popelen om van start te mogen gaan.
Ongeduldig zijn is ook een typische eigenschap van activators. Je ziet activators vaak met hun pennen tikken en zij zullen snel als eersten op de knop van een lift drukken.
Activators nemen makkelijk risico’s, ze hebben veel lef en zien vaak het nut niet in van alles van tevoren uitdenken voordat ze in actie komen. En zodra een beslissing is gemaakt, willen ze liefst meteen gaan handelen. Actie is hun realiteit. Activators denken één stap vooruit. De volgende stap dient zich vanzelf aan.
Activators leren door te dóen. Denken en doen zijn voor activators geen tegenovergestelden.
Motto van een activator:
“Je wordt niet beoordeeld op wat je zegt of denkt, maar op wie of wat je in beweging krijgt.”
Of
‘Start before you are ready..”
Activators zijn geweldig geschikt voor start-ups en zijn katalysators voor verandering. Ze voelen zich op hun gemak in een continu veranderende omgeving. Het zijn personen die dingen voor elkaar krijgen. Ze haten discussies en tijdverspilling. Als activators inzicht hebben hoe ze hun totale pakket aan talenten kunnen inzetten, dan gaan ze als een speer. Met een paar stappen laten ze de meeste mensen al achter zich.
Ontwikkel je talent
Elke talent moet je ontwikkelen en leren managen. Een niet ontwikkeld talent wordt een zwakte en kan zelfs tegen je werken. Eenzijdig gebruik van je talent kan je zelfs flink in de problemen brengen. Ook het talent actiegerichtheid kun je pas productief inzetten, als je weet hoe je hiermee om moet gaan. Actiegerichtheid is één van mijn grootste krachten in mijn ondernemerschap (actiegerichtheid staat in mijn talenten top 5) en dus voel ik extra affiniteit bij dit talent.
Dus ik geef je graag…
3 tips voor productieve inzet van het talent actiegerichtheid:
TIP 1. Vind je eigen pauzeknop
Als activator zou je wel 10.000 dingen tegelijk willen oppakken. Activators zijn daarom ook goede ondernemers. En het zijn de beste motivators ever. Kom in beweging mensen! Maar deze tomeloze energie kan ook een zwakte worden. Met ongeduld neem je snelle en impulsieve beslissingen. Een ander voelt dat jij hem of haar te veel pusht.
Besef dat het soms ook belangrijk is om een situatie wél te analyseren, te plannen en erover na te denken. Niet elk idee hoeft direct in actie te worden omgezet. Niet op elke uitnodiging moet worden ingegaan. Druk je pauzeknop in en neem de tijd om te voelen of een actie ook echt bij jou past. Denk even voorbij deze stap en denk aan de 3 stappen die erna kunnen komen. Heb je dáár wel zin in?
Kom regelmatig samen met mensen met andere talenten, zoals behoedzaam of analytisch. Zij kunnen jou verschillende perspectieven kan laten zien.
TIP 2. Leer te Luisteren naar je gevoel
Activators kunnen zich met hun lef en resultaten uit het verleden bijna niet voorstellen dat ze ooit vastlopen of burn-out verschijnselen krijgen. Maar als je geen voldoening meer uit je werk haalt, je afgevlakt voelt, of je partner begint te klagen, neem deze signalen dan serieus om andere delen van jezelf te leren kennen.
Met inzicht in de energie, behoeftes en valkuilen van het talent actiegerichtheid hoef je niet zo lang te worstelen en te lijden. Als je meer en eerder kunt luisteren naar je gevoel, intuïtie en signalen van je lichaam, kun je sneller bijsturen.
In plaats van te gaan rennen als een kip zonder kop, herken hoe een actie bij jouw principes, drijfveren en andere talenten past. Soms brengt ‘er gewoon zijn en emoties doorvoelen je verder dan daadwerkelijke actie ondernemen. In dat geval geldt Being is doing.
TIP 3. Ken je ándere talenten
Wanneer je met je actiegerichtheid niet veel talenten in huis hebt die iets willen afmaken (finishing energy), blijf je met veel losse eindjes zitten. Die vreten energie, omdat onafgemaakte zaken in je systeem blijven zitten.
Ik heb het ‘geluk’ dat ik het talent Achiever hoog heb staan, dus ik heb zowel finishing als starting energy. Maar als je geen finishing energie hebt, is het dus belangrijk om samen te werken met andere mensen die wél afmakers zijn. Zij halen er wél energie uit om het project naar de eindstreep te brengen.
Zet al je talenten in
Herken je je in het verhaal van Anna en de valkuilen van actiegerichtheid?
Doordat Anna bij zichzelf op de pauzeknop ging drukken, ontdekte ze andere onderdrukte talenten bij zichzelf. Met de kennis, vaardigheden en ervaring die ze bij Serracoaching heeft opgedaan, heeft Anna een nieuwe rol gevonden waar haar ‘out of the box denken’ en actiegerichtheid wél gewaardeerd worden. En ze weet nu ook hoe ze anderen kan inschakelen om projecten tot het einde toe te doen slagen.
Waarschuwing.
Als je een activator ondernemer bent, zul je nu geneigd zijn om direct in actie te komen.
STOP!
Neem eerst even contact met me op.
En ontdek hoe jouw andere 12 talenten je activator beïnvloeden. Hoe jouw activator het beste tot zijn recht komt hangt namelijk af van de dynamiek van je andere talenten.
De eerst stap om jouw echte talenten te ontdekken is de talentscan
Hoe meer je jouw ware talenten benut, hoe groter en hoe echter jouw impact in de wereld.
Als je het nog niet hebt gedaan.
Klik hier en boek een talentscan
Ik ben er voor je tijdens jouw reis!
Liefs,