What the ” bleep’ do we know
Talentdenken is ‘hot’. En dat is logisch. Maar wat ‘talent’ dan precies betekent is veel lastiger te bepalen. Talent is een natuurlijke en zich herhalend patroon van denken, voelen of zich gedragen dat op productieve manier kan worden ingezet. Zo gezien is de intuïtieve neiging om de dingen te onderzoeken een talent. Als je van nature geneigd bent tot competitie, is dat een talent. Of als je charmant bent , is dat een talent. Volgens deze definitie kunnen we zelfs schijnbaar negatieve eigenschappen een talent noemen, maar dan alleen als ze op productieve manier kunnen worden ingezet. Koppigheid? Koppigheid is een talent als je een functie hebt waarin je niet van afwijken mag weten, zelfs niet als je op geweldige weerstand stuit, bijvoorbeeld in een verkoopfunctie, of in de advocatuur. De zich herhalende patronen worden bij jou gecreërd door de neurale verbindingen in je hersenen. Het geheim dat ten grondslag ligt aan dit eigenzinnige orgaan, is te vinden wat een ‘synaps’ genoemd wordt. Een synaps is een verbinding tussen twee hersencellen die deze cellen (ofwel neuronen) in staat stelt met elkaar te communiceren. Deze synapsen vormen de draden waaruit je gedragspatronen geweven zijn. ‘Gedrag is afhankelijk van de vorming van de juiste verbindingen tussen de neuronen in je hersenen’.
Onze talenten lijken ons zo vanzelfsprekend dat we menen dat iedereen hetzelfde denkt als wij. In zekere zin is het heel geruststellend te kunnen geloven dat we de manier waarop wij zelf de wereld zien en ervaren, gemeen hebben met alle andere mensen. In werkelijkheid hebben wij ons wereldbeeld helemaal niet met alle andere mensen gemeen. Onze kijk op de wereld is zuiver individueel. Ons levensgevoel- alle zich herhalende patronen van denken, voelen en zich gedragen- is de resultante van ons unieke mentale netwerk. Dit netwerk fungeert als een filter: het zift en sorteert signalen die vanuit de wereld op ons afkomen en dwingt ons te concentreren op bepaalde stimuli en andere prikkels totaal te negeren.
Waarom zijn je talenten zo belangrijk voor de ontwikkeling van je sterke punten?
Je talenten, zijn de belangrijkste factor bij het nemen van je beslissingen. Omdat je onmogelijk bij iedere kleine beslissing verstandelijk kunt beredeneren, ben je genoodzaakt instinctief te reageren. Je hersenen doen datgene wat de natuur in dergelijke situaties altijd doet: ze zoeken en volgen de weg van de minste weerstand – je talenten. Er dient zich een keuze aan en meteen suis je weg over een van je ADSL – lijnen en hopla- het besluit is genomen. Door de bank genomen neem je ongeveer 240.000 beslissingen op een dag die vrijwel allemaal genomen zijn via je talenten, je sterkste synaptische verbindingen. Dit verklaart waarom het bijna onmogelijk is iemand tot bijna perfecte prestaties te brengen door hem of haar alleen een nieuwe vaardigheid bij te brengen. Zoals we al hebben uitgezet, leer je bij het aanleren van een nieuwe vaardigheid de stappen van een activiteit. Door het leerproces kun je misschien een paar nieuwe verbindingen vormen, maar je verandert niet je complete netwerk. De pas geleerde vaardigheid zal misschien invloed hebben op een paar beslissingen en je ertoe brengen om gebruik te maken van een paar zwakkere verbindingen, maar niet meer dan een paar.
Zoals John Bruer in zijn The Myth of the First three years schrijft, heeft de natuur voor volwassenen drie manieren van leren ontwikkeld: a) doorgaan met het versterken van je synaptische verbindingen (zoals gebeurt als je een talent perfectioneert met behulp van relevante kennis en vaardigheden); b) doorgaan met het ‘verliezen’ van overbodige verbindingen (zoals gebeurt wanneer je je focust op je talenten en andere verbindingen veronachtzaamt; en c) het ontwikkelen van wat extra aanvullende synaptische verbindingen. De laatst genoemde is de minst efficiënte omdat je lichaam relatief veel energie moet verbruiken voor het creëren van de biologische infrastructuur om die paar nieuwe verbindingen te vormen.
Tot slot: het grote gevaar van training op basis van herhaling zonder dat je het onderliggende talent bezit, is dat je ‘afbrandt’ voordat je ook maar de geringste verbetering tot stand gebracht hebt. Het is een aanslag op je energie. Met hun grote nadruk op het ‘verbeteren van zwakheden’ negeren de meeste organisaties hoe afstompend dit kan zijn. In plaats van een blijvende verbetering te bewerkstelligen, raken de deelnemers ontmoedigd en afgestompt.
Talenten hebben niet alleen een ‘ ik kan het niet helpen, het gaat als vanzelf’ – aspect, maar ook geven ze ons een ‘goed gevoel’. De natuur brengt je ertoe om op een bepaalde, zich herhalende manier op je omgeving te reageren: en door je een voldaan gevoel te bezorgen steeds wanneer je op die manier reageert, zul je steeds opnieuw geneigd zijn op die manier te reageren, af infinitum.
Als talenten werkelijk zo essentieel zijn voor de ontwikkeling van een sterk punt, hoe kun je dan de jouwe opsporen?. Het ironische is dat je, omdat ze invloed uitoefenen op elke beslissingen die je neemt, allang innig vertrouwd bent met je talenten. Ze zijn echter zo invloedrijk en sterk vervlochten met het weefsel van je leven dat het patroon van elk talent moeilijk is te onderscheiden. Ze laten echter duidelijke sporen na.
Begin met het observeren van je spontane, primaire reacties op situaties waarmee je wordt geconfronteerd. Deze primaire reacties op situaties vormen de beste indicatie van je talenten.
Ontdek je talent en bemerk dat het leven opeens een stuk makkelijker gaat en je veel meer tijd overhoudt voor de dingen in het leven die je echt energie geven. Verspil je talenten niet langer en schrijf je nu in voor mijn programma “ontdek je talent in 7 stappen” via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een een e-mail sturen voor meer info.
Aanmeldingsformulier ontdek je talent in 7 stappen
bron: Marcus Buckingham