Barbara, een carrièrevrouw van 33 met indrukwekkende opleidingen, werkt voor een multinational met een koude mentaliteit. Een echte mannencultuur. Ze is voor haar werk veel weg van huis, en dus weinig bij haar 2 kinderen en man. Ze heeft nauwelijks tijd voor haar familie, maar ook niet voor zichzelf.
Als ze na een lange werkdag thuiskomt, wil ze zichzelf het liefst een uur opsluiten op haar slaapkamer. Zich afsluiten van al die mensen die iets van haar willen: haar collega’s, haar manager, haar man, haar kinderen en haar moeder die haar elke dag belt.
Barbara heeft vaak hoofdpijn en voelt dat ze tegen een burn-out aanzit. Ze verlangt naar rust en stilte. Naar tijd voor zichzelf.
Elke keer wanneer ze de auto parkeert, neemt ze zichzelf voor om tijd in te ruimen voor zichzelf. Maar zodra ze de voordeur opent, breekt ze alweer die belofte aan zichzelf. Voordat ze het weet, zit ze weer een half uur naar het gezeur van haar moeder te luisteren en verhaaltjes voor te lezen aan haar zoontje. En tot overmaat van ramp zit haar man doodleuk met z’n benen omhoog op de bank en roept, zodra ze binnenkomt: “Hoe laat eten we?”
In plaats van te zeggen “Ik ben moe schat, kun jij het alsjeblieft doen?” cijfert ze zichzelf elke keer weg.
Barbara staat altijd voor de ander klaar, zowel in haar werk als in haar privéleven. Terwijl ze zichzelf vergeet. Ze is boos op zichzelf dat ze het weer zover laat komen.
Barbara is niet de enige…
Wanneer je last krijgt van individualisering*…
Wie Individualisering als talent heeft, voelt haarfijn aan wat de ander nodig heeft. Vrouwen met individualisering talent houden namelijk niet van generalisaties of stereotypes. Zij focussen op verschillen tussen mensen. Ze voelen dus aan wat een ander specifiek, als individu, nodig heeft.
Als je het talent individualisering hebt, is het belangrijk om jezelf af en toe op te laden door bewust situaties en mensen op te zoeken die jou waarderen om jouw uniekheid. Het zijn mensen die ook jouw behoeftes aanvoelen en je niet behandelen als een eenheidsworst.
Heb jij ook ‘last’ van individualisering?
Nou, gefeliciteerd! Want als je individualisering op de juiste manier inzet, wordt dit talent een ware zege. En dat geldt dubbel en dwars voor ondernemers.
De positieve kanten van het individualiseringstalent
Heb je individualiseringstalent, dan…
- zie en waardeer je sneller de unieke talenten van anderen. Dat maakt je dat je heel goed kunt samenwerken.
- ben je vaak een effectievere manager, omdat je weet dat er meer dan één juiste manier is om mensen te leiden. Als geen ander kun jij je aanpak afstemmen op de persoon.
- help je de ander om het beste uit zichzelf te halen. Omdat jij zo’n observator bent van andermans talenten, heb jij door wie je voor je hebt en intuïtief weet jij wie past bij welke taak of opdracht.
- kun je zeer productieve teams helpen creëren. Jij weet intuïtief dat een geweldig team bestaat uit verschillende individuen met ieders eigen unieke talenten.
- ben je oprecht geïnteresseerd in wat de klant of opdrachtgever nu echt drijft. Waar ligt nu echt de behoefte? Zodat je daar goed met je producten en aanbod als ondernemer kunt inspelen.
Nu denk je misschien:
“Maar Mariella, individualisering is dan toch hetzelfde als empathie?”
Ik begrijp het.
Individualisering lijkt op empathie, maar is niet hetzelfde.
Iemand met empathie voelt goed emoties aan, terwijl iemand met individualisering goed behoeftes aanvoelt.
Behoeftes aanvullen kan dus positief zijn en je productief maken, maar als je niet goed weet hoe je dit talent het beste inzet, kun je eraan onderdoor gaan.
Zoals we zagen bij Barbara.
Cijfer jij jezelf ook weg, omdat je continu gericht bent op de behoeftes van mensen om je heen? En begint dat je op te breken?
Dat hoeft niet zo te blijven!
Ook jij kunt dit talent weer in balans brengen.
Daarvoor heb ik een 3 belangrijke tips.
Tip 1. Accepteer je talent
Voor mensen met individualisering als talent is het belangrijk om te accepteren dat jij de behoeften van anderen intuïtief kan aanvoelen. Daar kun je niets aan veranderen. Je voelt vaak de behoeften van mensen aan nog voordat zij dat zelf doorhebben. Als je weet hoe je met je talent om moet gaan, is het makkelijker te accepteren. Lees daarom ook vooral tips 2 t/m 4:
Tip 2. Draag niet altijd een oplossing aan
Voorbeeld: een collega voelt zich rot op het werk en zonder dat hij er iets over zegt, voel jij al wat hij nodig heeft. En tegelijkertijd voel jij je óók geroepen om een oplossing te vinden. Besef dat een luisterend oor vaak al voldoende is. Laat je collega merken dat je het vervelend vindt dat ze zich niet happy voelt, maar je hoeft het niet voor haar op te lossen.
Tip 3. Zie jezelf niet als Atlas, maar als TomTom
Ken je de mythologische figuur Atlas? Hij draagt de wereld op zijn schouders. Maar is de rol van TomTom niet veel fijner? Die wijst de weg naar een eindbestemming.
Jij hebt een 6e zintuig om de juiste mensen bij elkaar te brengen. Als bruggenbouwer ben jij de TomTom die bepaalde behoeftes van persoon X verbindt met persoon Y die kan helpen in die behoeftes te voorzien.
Dus als een zekere Klaas je belt met een probleem, hoef je alleen maar naar hem te luisteren en hem in contact brengt met Marietje van wie jij weet dat zij een oplossing heeft voor Klaas. Iedereen blij, en jij een held in de ogen van Klaas.
Tip 4. Laat je coachen door een ervaren talent expert
Als je bijzondere prestaties wilt leveren met een talent als individualisering is het verstandig om je te laten bijstaan door iemand die weet hoe je jouw talent het beste kunt inzetten. En hoe je valkuilen kunt vermijden. Ga alleen in zee met een coach die opleidingen heeft gevolg op het gebied van talentontwikkeling. Er zijn namelijk ook veel coaches die zonder relevante opleiding zomaar een talententest inzetten en de uitslag vervolgens totaal verkeerd interpreteren. Laat je niet het bos insturen met een idee over jouw talent dat achteraf toch niet blijkt te kloppen.
Bovendien gaat het ontdekken van je talenten niet om het rapport van een testje. Het gaat erom wat je met die uitslag dóet, zodat je een blijvend effect bereikt in je hele leven en je relaties.
Om echt impact te maken met je talenten tijdens je ondernemerschap, zul je je talenten moeten ontwikkelen en trainen; en daar kan alleen een goede en ervaren Talentencoach je bij ondersteunen.
Resulaten van Barbara
Nog even terugkomend op Barbara: zij neemt nu tijd voor zichzelf zonder zich schuldig te voelen, heeft geen hoofdpijn meer, heeft geen overwicht meer, zorgt goed voor zichzelf en geeft veel beter aan wat zij nodig heeft in plaats van zich aan te passen.
Het resultaat: ze haalt weer energie en voldoening uit haar individualiseringstalent. Ze beseft dat dit talent heel belangrijk voor haar is. En ze gebruikt haar talent om richting te geven aan haar carrière.
In plaats van dat ze leegloopt, neemt Barbara weer de regie en creëert ze activiteiten en projecten waar ze energie van krijgt; waar het bedrijf ook beter van wordt. Het is niet meer een kwestie van overleven, maar voluit leven vanuit de waarden die voor Barbara belangrijk zijn.
*Belangrijke noot: In dit artikel behandel ik het talent individualisering geïsoleerd. Maar mensen zijn altijd een mix van meerdere talenten. Dus kennis over alléén het talent individualisering doet geen recht aan iemands unieke persoonlijkheid. Barbara heeft bijvoorbeeld naast individualisering ook empathie in haar top 5 talenten. Omdat Empathie en Individualisering op elkaar lijken, versterken deze 2 talenten het gedrag, gevoel en denken. Omdat de energie en behoeftes sterker zijn, is het dus extra belangrijk om deze talenten te leren managen, zodat je bijdrage en impact ook groter worden.
Ben jij ook sterk in individualisering?
Wil je weten welke talenten in jouw talentent top 10 staan, en hoe je je talenten kunt inzet om je leven nieuwe vorm te geven?
Meld je dan aan voor een Talentscan en ontdek hoe inzicht in je echte talenten je gaan helpen bij het vormgeven van jouw ondernemerschap.
Ik gun je gezonde groei met de impact en voldoening die jouw talenten verdienen.
Liefs,