‘Heb ik zoveel talenten? En ik laat een aantal links liggen? Wat zonde! Hoe zit dat precies? Kun jij mij leren hoe ik die zo gebruik, dat ik alles uit mijzelf haal? En het liefst ook uit anderen?’ Ik moest lachen. Mandy’s reactie op haar deep dive talentensessie, was namelijk typisch voor iemand die (onder andere) leergierig is. ‘Of vraag ik nou te veel?’ vroeg ze er voorzichtig achteraan.
Nee, hoor! Helemaal niets zelfs! En ik legde Mandy uit hoe ze zichzelf én anderen juist uitstekend vooruit hielp, alleen vanaf nu met haar hang naar kennis geïntegreerd met haar andere talenten.
‘Maar dan moet ik je eerst uitleggen, waarom er steeds minder uit je handen komt. Jouw leergierigheid is namelijk hartstikke lucratief, maar alleen als jij hem juist inzet. Jouw verlangen om steeds meer te weten is je valkuil.’
‘Valkuil? Kennis is macht, toch?’
‘Wel als je gerichte kennis vergaart en deze vervolgens in de praktijk gebruikt.’
Mandy was niet overtuigd, merkte ik. Daarom legde ik haar uit hoe haar talent als leergierige haar juist in de weg zat.
In dit artikel en de volgende vertel ik jou wat ik haar vertelde. En wat het haar opbracht en jou brengen kan.
Laat ik beginnen bij Mandy’s verhaal. In haar eigen woorden.
Vastlopen in te veel willen weten
‘Ik was marketing-en communicatie medewerker en dat betekende de uitgedachte strategie volgen en uitvoeren. Inhoudelijk veranderde er weinig, enkel in de manier van uitvoeren. Zo kreeg de nieuwe website vooral een nieuw uiterlijk, terwijl ik zag dat de inhoud hier en daar veel beter kon. En hoe. Maar meedenken en vragen stellen werden niet gewaardeerd. Ik mocht niet aan de teksten zitten. Daar hadden we andere mensen voor. Ik had zoveel kennis en was precies op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en technieken, maar kon dat niet kwijt.’
Mandy zat in de juiste tak van sport, want in de wereld van marketing volgen ontwikkelingen elkaar snel op. Er is altijd een training te volgen, nieuwe boeken te lezen en podcasts te volgen. En dat deed Mandy, want er valt altijd wel een stukje nieuwe informatie op te doen. Het maakte haar niet uit, over welk onderdeel in de marketing het ging. Misschien kon ze de nieuwe kennis inzetten. Misschien ook niet. Op de hoogte blijven was voor haar belangrijker.
Wat mankeerde aan Mandy’s functie was dat ze op een plek zat, waar ze haar talenten niet benutten kon. En haar kennis niet toepaste en nog te veel vertrouwde op oude, bekende talenten. Daar kwam bij dat ze continu teruggefloten werd door de managers boven haar.
Mandy was letterlijk ziek toen ze bij mij de talentenscan afnam en dat was niet vreemd: ze zat klem. Naast leergierigheid bleek dat ze onder meer dat ze het talent van strategisch had. En omdat haar functie puur uitvoerend was, opgelegd van boven, voelde ze zich gefrustreerd en haar energie daalde steeds meer. Haar taken zaten bovendien haar communicatietalenten in de weg.
Mandy was beter af op een plek op strategisch niveau. Ze zag snel de big picture en was altijd drie stappen voor op haar andere collega’s. Ze ontdekte vaak snel de kortste weg naar succes en wenste dat haar leidinggevenden die kwaliteit in haar zagen. Het liefst hielp ze mensen in beweging. Maar in haar functie mocht ze zelf nauwelijks in beweging komen, laat staan dat ze andere mensen mocht stimuleren.
Van meewerkend voorwerp naar ondernemen
De titel klinkt misschien wat venijnig. Wat ik niet wil suggereren is, dat als jouw hang naar steeds meer kennis zo groot is als bij Mandy, je niet past in de rol van medewerker. In de laatste blog vertel ik je, hoe je ook als werknemer je leergierige aard inzet ten behoeve van jezelf en anderen. Alleen vanaf nu in de juiste rol.
Mandy voelde zich echter meewerkend voorwerp. Haar talentenpalet bestaat uit onder andere leergierigheid, actiegerichtheid, strategisch en communicatieskills, een uitstekende mix voor het ondernemerschap. Als ondernemer is het belangrijk om altijd bij te leren, echter wel op een andere manier dan in het onderwijs. Het ondernemerschap vraagt simpelweg om andere skills.
Heb jij leergierigheid in je talentenpalet, dan is de kans groot dat jij – evenals Mandy – je kennis graag overbrengt. En weet hoe een ander het beste leert. Als ondernemer heb je de vrijheid kennis over te dragen op verschillende manieren in plaats van via de opgelegde standaard.
Mandy begon voor zichzelf. Als marketingadviseur geeft ze strategisch advies aan grote organisaties. Ze helpt bedrijven zich online te profileren. Haar kennis draagt ze over aan de medewerkers, die de strategie uitvoeren en de tools gebruiken. Haar leergierige aard kan ze kwijt in het overdragen van kennis in presentaties en workshops. Ze geniet van het proces waarin ze elke workshop en presentatie speciaal voor die ene doelgroep kneedt en stylt (haar individualisering talent spreekt hier). Wat Mandy allround maakt is haar communicatietalent. Een training ontwikkelen en de nieuwste informatie en technieken doorvoeren is een. De kennis vervolgens overbrengen op de groep vergt communicatietalent en dat is het mooie van wanneer je je mix van talenten inzet. (communicatie, prestatiegerichtheden en actiegerichtheid)
Mandy inspireert en motiveert graag via storytelling. In haar verhalen brengt ze haar gedachten en gevoel uitstekend over op anderen. Zo transformeert ze anderen van ignorance to competence.
Ze doet het in de vrijheid van haar ondernemerschap en dus naar eigen inzicht. Mandy leerde snel en feilloos elke keer from scratch een nieuwe training te ontwikkelen die haarfijn aansluit bij wat de groep nodig heeft.
Bovendien kan ze de nieuwste ontwikkelingen delen, omdat ze met leergierigheid en strategisch talent altijd op de hoogte is van laatste ontwikkelingen.
De valkuil omzetten in een kracht
‘Ik had wel wat te overwinnen,” vertelt Mandy.
‘Zo moest ik mijn leergierigheid kanaliseren. En niet altijd mij meteen aanmelden voor weer een leuke training zag. Want met heel veel trainingen deed ik uiteindelijk niks. Ik heb een duidelijke focus gekozen. En mijn leergierige aard een focus gegeven door het te combineren met mijn andere talenten, problemen die ik echt superleuk vind om op te lossen voor andere bedrijven en door mijn algemene visie. Zo word ik nu ook gezien als een expert in mijn vak. En durf ik steeds meer geld te vragen. Ik heb nu een duidelijk ‘merk’ op de markt. En mijn netwerk kan mij ook beter verkopen, omdat ik een duidelijke focus heb.
Branches waarin ontwikkelingen nooit stilstaan, zou ik echt aanraden om dit te doen. ICT, HRM en communicatie kennen zoveel diverse werkzaamheden, van strategisch tot op uitvoerend niveau en daarbinnen bestaan veel specialismes. Door in talenten te denken kun je beter aangeven wat bij jou past, zodat jij een baan vindt of een opdracht aanneemt waarmee jij het lang volhoudt. En niet te vergeten: waar je het verschil in maakt! Door je talenten te kennen boor je gemakkelijker nieuwe werkzaamheden of werkgebieden aan.’
Leren is zo niet langer zinloos tijdrovend en kostbaar, maar zet Mandy om in geld en werkplezier.
‘Alles wat ik nu leer staat in het teken van mijn specifieke vakgebied en het ondernemerschap. Dus bij alle boeken en trainingen die voorbijkomen denk ik nu: helpt het mij geld te verdienen en mijn klanten beter te helpen? Zo nee, dan negeer ik mijn jeukende handen om me aan te melden. Die supergerichte focus helpt.
In mijn werk leer ik mensen de strategie uit te voeren en de nieuwste technieken te gebruiken. Wat ik in het begin niet door had, was dat de meeste mensen helemaal niet de diepte in willen, maar ze de snelste weg zoeken naar een oplossing. Wat ik nu doe is hen in een kort traject bijbrengen wat ze nodig hebben. Op korte én lange termijn. Daar helpt mijn achiever hen ook bij. Die kan kennis heel goed omzetten in praktische stappen.
Omdat ik mijn talenten ken en combineer (note: de achiever, individualisering, communicatie en ondernemerstalenten), werk ik mee met een project van begin tot eind, maar de afwisseling van korte projecten hebben wel mijn voorkeur.’
In haar aanbeveling schreef Mandy: ‘Mag ik een paar tips meegeven?’
Natuurlijk! Hier komen ze…
Nieuwsgierig geworden naar hoe je jouw talent als leergierige constructief inzet? Lees rustig verder…
Het talent leergierigheid is…
Vraag jij je af of je het talent leergierigheid bezit? Check hoe vaak jij met ‘ja’ antwoord:
- Jij leert graag, bent misschien zelfs studieverslaafd. Je volgt altijd wel een training of opleiding, leest veel en zit op het puntje van je stoel mee te schrijven wanneer een inspirerende persoon aan het woord is. Kleine note: wil niet zeggen dat leergierigheid zich altijd uit in ‘formal studying’ maar je kunt er ook van houden om mensen en of gedrag te observeren.
- Je houdt ervan om te groeien als persoon door continue te leren (dit hangt wederom ook van je andere talenten af)
- Het leerproces vind je belangrijker dan het resultaat. Je krijgt zoveel energie van het idee dat je weer wat bijleert! Een diploma halen is geen must. Zodra je het door hebt, verlies je interesse. Dit hangt wederom af wat voor andere talenten je in huis hebt
- Je focus ligt niet per se op één gebied. Je interesse is breder en je hebt geen deelgebied waarin je een verdiepingsslag wilt maken. Dit is vooral een valkuil wanneer je nog geen heldere focus of why hebt gevonden,
- Je houdt niet van de status quo. (als alles bij hetzelfde blijft)
- Je kunt je niet voorstellen dat andere mensen niet willen leren
- Je hebt veel informatie en kennis nodig zodat je je vaardigheden en skills deze met de wereld kan delen. Ga lesgeven of ontwikkel lesmateriaal
- Je hebt ruimte en mogelijkheden nodig om te groeien en te leren
- Je houdt van uitdagingen en neemt gemakkelijk nieuwe informatie in je op
- Dit geldt niet voor iedereen, maar een leergierige herkent zich nog weleens in de job hopper en/of eeuwig student. Is vaak een teken dat je nog niet zicht hebt in al je talenten.
- Je brengt jouw kennis en vaardigheid graag over aan anderen en begrijpt snel hoe zij leren. Deze eigenschap geldt nog meer wanneer jij de combinatie leergierigheid en individualisering in je talentenpalet hebt
- Je bent altijd bezig met het verbeteren van jezelf en anderen. Zo voeg jij nieuwe kennis toe aan een (door jou ontwikkelde) training, zodat hij meegaat met de tijd
- Het gat tussen je kennis en wat je daarvan toepast is groot. Je zet je kennis niet (genoeg) om in geld
- Als je leergierigheid in je talentenpalet hebt, ben je van nature geen afmaker, tenzij je andere talenten inzet die de klus wel klaren. Zonder die talenten heb je veel niet-afgeronde projecten
- Je houdt van uitdaging, verandering en afwisseling. Je bent bovendien een katalysator voor nieuwe ontwikkelingen, een early adaptor en voorloper op de nieuwste trends en ontwikkelingen
- De onderwerpen die jou het meest interesseren worden beïnvloed door je andere talenten en ervaringen die je in huis hebt. Heb je bijvoorbeeld ook het maximalisering in huis, dan is het goed mogelijk dat jij je graag verdiept in trainingen, waarmee je de kennis en vaardigheden van mensen en/of projecten kunt maximaliseren. Of als communicatie én strategie dominante talenten patronen zijn, dan past een specialisme als communicatie strateeg voor bestuurders, directeuren leiders, en managers. Blijf echter kijken naar ál je talenten.*
- Je houdt enorm van het proces van ‘good to great’ bij zowel jezelf en anderen.
In de laatste blog van deze serie vertellen Mandy en ik je hoe je omgaat met jouw talent van leergierige en je er goed geld mee verdient.
Speciaal aanbod voor een selecte groep: onderneem vanuit je ‘zone of genius’ en verdubbel je omzet – zonder aan jezelf te twijfelen.
Voor een selecte groep supergemotiveerde en ambitieuze vrouwelijke ondernemers heb ik echter een bijzonder aanbod. Ik kan alleen maar met een maximaal aantal vrouwen werken, omdat het zo intensief is. Dit is alleen voor vrouwen die klaar zijn voor super (interne) shifts. Niet alleen maar op talentengebied maar ook op money-mindsetniveau.
- Dit is voor wanneer jij klaar bent om het grote spel te spelen.
- Wanneer je er klaar voor bent om eindelijk die innerlijke blokkades te overwinnen en meer vrijheid en plezier te ervaren
- Wanneer jij je innerlijke leiderschap willen vergroten, maar tevens je intuïtie en creativiteit naar een nog hoger niveau wilt tillen.
- Wanneer je de brave leerling in jezelf van je wil afschudden en wilt vertrouwen op de nog verborgen talenten in jou die jouw veel meer energie en geld zullen opleveren
- Als je goed geld wilt verdienen met je talent
Because you’re only a few hidden talents from your next business breakthrough. Wil je dat ook? Meld je dan aan voor voor de Talentscan. Het kan je grootste doorbraak tot nu toe zijn
Liefs
*Belangrijke noot: De talenten worden in mijn blogs los behandeld, geïsoleerd. Maar kennis over het talent ‘leergierigheid’ op zichzelf doet geen recht aan de unieke persoonlijkheid van iemand. Mensen zijn een mix van meerdere talenten. En afhankelijk van die mix, komt een bepaald talent tot uiting. Dat verschilt dus per persoon. Maar om de talenten duidelijk te kunnen uitleggen, behandel ik per blog slechts 1 talent.