Er was eens een meisje, dat met haar ouders en broers woonde op een boerderij. Haar moeder werkte in de keuken van de koning. Van kleins af aan mocht het meisje mee om te spelen met de kinderen van de hofdames. Als de dochters les kregen in borduren, keek ze mee over de schouders van de gouvernante en leerde zo de verschillende steken uit het hoofd. De gouvernante merkte haar leergierigheid op en gaf haar wat afgedankt garen, een oud frame en een botte naald. Het meisje ontwierp al snel haar eigen patronen en maakte de meest fantasievolle borduursels! Toen het meisje vond dat ze genoeg had geleerd, liet ze haar borduurwerk voor wat het was.
Bovendien miste ze de fijne stoffen en kleurige draden die ze nodig had om haar familie echt mooie dingen te geven. Ze kon het ook niet vragen, ze was immers en boerenmeisje van 12 jaar.
Het meisje leerde vervolgens graferen. Thuis had moeder glaswerk, dat ze kon versieren. En ze kon het haar moeder leren! Ze maakte de mooiste letters en verzon de prachtigste decoraties op glazen en karaffen. Haar moeder vond het grappig, maar had zelf, ook met de dunste grafeernaald, te grove handen voor dit fijne werk.
Op haar 14e verjaardag vertelden haar ouders haar, dat ze vanaf nu mee moest helpen in de keuken van de koning.
‘Mag ik mijn eigen recepten maken?’
Nee. De koning had een zeer specifieke smaak. Hij bepaalde.
Ze vond het leuk om te koken, merkte ze, vroeg de hoofdkok het hemd van het lijf en zat vaak nog laat in een hoekje nieuwe recepten te schrijven… die ze nooit maakte… Uiteindelijk stopte ze ermee. Met haar borduursels en grafeerpen lagen haar papieren werkloos in een hoek. De lol was eraf.
‘Moeder, moet ik altijd in de keuken blijven werken?’
‘Wat wil jij?’ klonk het antwoord.
‘Ik wil voor meer mensen koken. Recepten ontwikkelen en verfijnen.’
Haar moeder vroeg de koning of haar dochter een hoekje in de keuken mocht gebruiken voor haar eigen catering. De koning had een beter idee: ze mocht de keuken gebruiken in de vervallen cottage aan de rand van het landgoed.
Het meisje knapte de keuken op, hing een zelfgemaakt uithangbord voor de deur, verspreidde brieven en kocht van haar spaargeld de eerste ingrediënten voor de recepten die ze verder wilde uitwerken. De eerste cateringopdrachten deed ze gratis om een naam op te bouwen. Daarna vroeg ze een klein bedrag, waarmee ze net genoeg kon inkopen om aan het werk te blijven. En daarna viel het stil.
Ze maakte nieuwe recepten en gaf menu’s uit aan de mensen die eerder haar brief hadden ontvangen. Daar kwamen slechts 2 cateringopdrachten uit, die met enthousiasme werden ontvangen. Ze stapte over op taarten, daarna kleine hapjes. De opdrachten druppelden binnen, maar haar business kwam niet echt van de grond.
Haar moeder zag het met lede ogen aan. Dochter wilde investeren in een leertraject bij de beste kok in het land. Toen ze dat hoorde, riep haar moeder het meisje bij zich. ‘Je bent ondernemer. Onderneem! Je kook- en bakkunsten zijn beter dan goed. Jij hebt andere vaardigheden nodig om je cateringbedrijf van de grond te krijgen. Je opdrachten leren opvolgen, evalueren en je aanbod bijstellen op wat mensen willen. Investeren in betere materialen dan in nog meer recepten en kooktechnieken. En je verpakkingen. Zorg dat je eten cadeaus zijn. Kijk goed naar je uiterlijk. Je hebt een open gezicht, maar je kleding laat te wensen over. Verzorg jezelf. Ik naai een paar nieuwe jurken voor je. Blauw, zoals de kleur van je uithangbord. Je hebt flair en je praat gemakkelijk. Zet die meer in.’
Haar eerste zakelijke jurk was netjes en hoewel gemaakt van oude gordijnen, kwam ze goed voor de dag. Zo durfde ze aan te kloppen bij haar potentiële en oude klanten om te praten over wat zij echt wilden. Bij elke afspraak nam ze zelfgemaakte bonbons mee. Ze leerde te luisteren, haar gerechten aan te passen aan hun behoefte zonder te veel concessies te doen. Ze leerde zichzelf neer te zetten als zakenvrouw in plaats van kok en gebruikte haar grafeer- en borduurontwerpskills voor het maken van prachtig gestylde menukaarten en naamkaartjes.
Het werkte en haar cateringbusiness groeide uit tot de grootste van het land. Ze opende daarnaast bovendien een kook- en bakschool, waar ze de fijnste technieken overbracht aan haar leerlingen.
En ze leefde nog lang en gelukkig.
Nou is dit geschreven als een sprookje, maar wanneer dit lijkt op jouw verhaal is het een werkelijkheid waarin jij de hoofdrol nemen kunt. Want natuurlijk voelt het fantastisch steeds nieuwe dingen te leren wanneer een van jouw talenten leergierigheid is, maar wanneer je dit talent slecht aanstuurt, dan wordt het je valkuil. Je kunt je leergierigheid echter dusdanig aanwenden, dat het een sterkte wordt en je er goed geld mee verdient.
Ondernemen vergt een andere manier van leren
De manier waarop wij leren op school, sluit allang niet meer aan bij wat het bedrijfsleven van ons vraagt. Het systeem is gebaseerd op het oude model, dat je alleen met een of meerdere diploma’s, hoge cijfers en hard werken zonder fouten een goede baan krijgt. En dat je enkel vragen stelt als je goed weet waarover je het hebt. Voor sommige mensen werkt het inderdaad zo, maar steeds meer voelen het gat tussen wat ze geleerd hebben en de praktijk.
Dat het bedrijfsleven om andere vaardigheden vraagt dan wij leren in de schoolbanken, geldt echter nog meer wanneer je ondernemer bent. Blijf jij leren zoals je dat altijd deed, dan gaat dat ten koste van het succes van jouw bedrijf. Zoals het sprookje al vertelde: van de ondernemer worden andere kennis en vaardigheden gevraagd. Deze leer je nergens op school. De regel dat wanneer je maar goed genoeg wordt in je vak, je vanzelf succes krijgt, gaat niet op voor de professional en ondernemer. Als leergierige heb je echter nog een valkuil, waar je gemakkelijk in stapt: je zet je nieuwe kennis en vaardigheden nauwelijks in, omdat het je meer gaat om het proces van leren dan het in de praktijk brengen ervan. Een nieuwe studie kost tijd en geld, schaarse goederen die je veel beter benutten kunt.
Het goede nieuws is, dat het ondernemerschap uitstekend past bij het talent leergierigheid. Laat me je vertellen hoe jij jouw leergierige aard gericht inzet voor succes.
Ondernemerskills leren, waarom gaat dat anders?
Een verkoopgesprek voeren, onderhandelen, met moeilijke klanten omgaan, je mindset bijstellen. Je leert het niet op school.
- Heb jij altijd het gevoel dat je nóg meer weten moet om op waarde geschat te worden?
- Wil jij nóg meer kunnen voordat je begint?
- Ben jij bang jezelf te laten zien of om je prijs te vragen?
Ook dat zijn zaken die je niet leert tijdens je opleiding. Daar heb je vooral kennis opgedaan, geschikt voor iedereen. Algemene kennis dus vaak. En veelal boekenkennis.
Het onderwijs is niet ingesteld op het ondernemerschap. Nóg een training volgens brengt je niet bij de vaardigheden die je succesvol maken. Dat leer je voornamelijk in de praktijk. Door je diverse talenten goed in te leren zetten en verder te ontwikkelen. Ál je talenten welteverstaan en daarmee je persoonlijke ontwikkeling. Je onderneming daagt je uit op alle vlakken. Groeit jouw bedrijf, dan groei jij mee. Doe je dat niet, dan stagneert de groei.
‘Been there, done that’
Ikzelf heb het talent leergierigheid in mijn palet en ik kampte altijd met het gevoel dat ik nog niet genoeg kennis in huis had om een leven van overvloed te leiden. Ondanks mijn hbo-diploma voelde ik dat het niet genoeg was. Niet goed genoeg om een behoorlijk salaris te vragen, laat staan te verdienen. Dus ik bleef leren, maar dat gevoel dat het genoeg was, bleef uit. Pas toen ik ontdekte hoe ik met de juiste inzet van al mijn talenten meer uit mijzelf en mijn werk haal, verdween dat gevoel. Ik begon mijn leergierigheid te gebruiken om het maximale uit mijzelf te halen. En uit anderen. Daarom koos ik om mijn vele kennis en ervaring van de 34 talenten toe te passen en andere mensen te helpen al hun talenten op de juiste manier in te zetten, op zoek naar werk dat bij hen past. Al mijn talenten komen hierin tot hun recht. Ik vind het leuk om leermateriaal te maken en aan te passen op jou en mijn kennis zo over te brengen.
Het mooie van ondernemer zijn, is dat ik blijf leren. Ik weet echter nu hoe ik die vergaring van vaardigheden in goede banen leid: ik leer niet om meer te weten, maar om jou nog beter te helpen en ondertussen het bedrijf te bouwen dat ik wil. Ik zet het geleerde dus actief in.
Wist je dat het aantal bedrijven dat geen boodschap meer neemt aan een graad of titel groeit? Bedrijven als Google, Apple, IBM, The Bank of America en Wholefoods
Tips om jouw leergierigheid in te zetten voor een succesvolle onderneming
- Verleg je focus naar het leren van ondernemerskills, resultaten bereiken en het organiseren van je business
- Het is bekend van de leergierige, dat de aandacht minder gericht is op het afmaken van dingen. Andere talenten, zoals de achiever of focus, kunnen dat opvangen, waardoor je projecten tot het einde volbrengt. Heb je geen aanvullend talent, die zorgt dat je afmaakt waaraan je begint, besteed belangrijke zaken dan uit
- Als leergierige ben je hoogstwaarschijnlijk een early adaptor. Jij past als eerste nieuwe technieken toe en bent goed op de hoogte van aankomende ontwikkelingen. Je raakt niet geïntimideerd bij veranderende regels en nieuwe tools. Dát geeft jou een voorsprong op collega-ondernemers
- Je houdt van de dynamiek van het ondernemen. Mede daarom past het ondernemerschap zo goed bij de leergierige. De leergierige in jou zoekt echter ook naar duidelijkheid voordat je start met ondernemen, een nieuw product lanceert of een klant benadert. Helderheid over jouw weg naar wat je bereiken wilt komt echter gaandeweg, wanneer je actie onderneemt, proeft, test en evalueert. Het is bovendien niet onwaarschijnlijk dat jij je kennis graag overbrengt aan anderen. Leer hoe je je klanten coacht en traint. Leer hun (leer)processen kennen. En je eigen. Denk vanuit de beoefenaar in plaats van de ondernemer. Dit gecombineerd met de early adaptor maakt jou snel tot een uitstekende trainer
- Heb jij het gevoel dat je eerst meer moet weten? Het volgende certificaat levert minder op dan ervaring opdoen. Doen is (een van) de beste vorm(en) van leren in het ondernemerschap
- Als ondernemer groei je pas echt wanneer jij je persoonlijk ontwikkelt. Je wordt geconfronteerd met oude patronen, mindset, onverwerkte gebeurtenissen en zwaktes in jezelf. In je relatie werkt het precies als in het ondernemerschap: je trekt aan waaraan je nog werken moet. Zet je leergierigheid in om deze obstakels te overwinnen en te groeien als mens. Je zult merken dat het je geen windeieren legt
- Laat de gedachten dat je een perfect plan, geld om te investeren en jij het alleen moet kunnen varen. Deze regels gelden misschien voor de werknemer. Voor een ondernemer gelden andere regels. Je zoekt je eigen, beste weg
- Zakt de moed je regelmatig in de schoenen? Ben je bang dat je het niet kunt, door de mand valt? Focus op jouw hulp aan anderen en waarom je doet wat jij doet. Die focus zorgt dat jij het gevoel krijgt dat je goed genoeg bent
- Fouten maken mag als ondernemer. Sterker nog, fouten maken moet om verder te komen. Doe dus de dingen waar jij volgens jou niet klaar voor bent. De fouten die je maakt, maken je beter in wat je doet en sterker als mens
- Snelheid van implementeren is belangrijker dan nauwkeurigheid. Leren is belangrijker dan perfect zijn.
Ondernemen is de weg van voortschrijdend inzicht. Je pakt enkel de controle door gaandeweg te leren - Het voordeel van leergierig zijn is, dat je snel expertstatus verwerven kan. Leer hoe en je wordt in no time gezien als dé expert op je vakgebied.
Kijk nu eens naar jezelf. Waarin houd jij jezelf momenteel tegen?
‘Ik zie dagelijks, dat wanneer vrouwelijke ondernemers echt begrijpen waarvoor ze zijn weggelegd en al hun talenten kennen en inzetten, ze ongelooflijk meer succesvol en gelukkig worden. Niet alleen in hun onderneming, maar in hun hele leven’
Mariella Serra, Business and Talent expert
Wil jij dat ook? En wil je de ‘brave leerling’ die je gewend bent te zijn van je afschudden en je leergierigheid samen met je andere talenten inzetten om jouw bedrijf succesvol te laten zijn? Dat kan. Geef je dan op voor de Talentscan. Het kan je grootste doorbraak tot nu toe zijn.