En hoe jij de dingen die je wilt wél bereikt zonder in te leveren
In het eerste deel van deze blogserie vertelde ik over Ingrid, die vastliep in haar werk doordat ze haar strategische en visionaire ideeën niet doelgericht inzetten kon bij haar werkgever. Ingrid is achiever en dat betekent dat alles in het teken staat van doelen stellen en hard werken om deze te bereiken. Ook privé.
Nu is iedere achiever anders, mede omdat iedereen een andere combinatie aan talenten heeft. In deel 1 van deze blog lees je over de algemene eigenschappen van een achiever. En de mix van 13 talenten.
In dit deel vertel ik je over hoe jij je talent als achiever maximaal inzet. In balans, zowel in je werk als je privéleven.
Herken jij jezelf in Ingrid? Of zie jij jezelf terug in Anna?
Altijd aan staan…
Ook Anna heeft een sterke achiever in zich, al uit zich dat op een andere manier dan bij Ingrid. Anna heeft altijd leidinggevende rollen bekleed. Ze is gedreven, ambitieus en hard. Zo klinkt ze ook: kordaat en veeleisend. Vooral naar zichzelf. In haar werk lijkt ze profijt te hebben van haar mannelijke energie. Sturen met kracht, altijd focussen op werk. Maar ergens begint het ook bij Anna te knagen. Bij elk bedrijf heeft ze te maken met kantoorpolitiek. Deze vertraagt alles waar ze mee bezig is en de frustratie bouwt op tot ze het kookpunt bereikt.
Anna neemt zich voor om eindelijk die leuke baan te vinden, maar na aantal afwijzingen twijfelt ze of dit haar pad nog wel is.
Ze kwam bij mij terecht met de vraag: ‘Hoe nu verder? Wat zijn nu mijn echte talenten? Want dit kan niet meer.’
Alle talenten inzetten
Anna ontdekte haar andere talenten tijdens haar traject met mij. Deze talenten vormen haar creatieve, zachtere en intuïtieve kant. Bovendien heeft ze vrijheid nodig om out of the box te denken. Als jonge vrouw was haar resultaatgerichte houding als leidinggevend prima voor het bedrijf, maar niet voor haarzelf.
Een harde leerschool, die uitmondde in ziekte, vertelde haar dat haar persoonlijke, innerlijke ontwikkeling nu belangrijker voor haar is. Door al haar talenten te bundelen en samen in te zetten is ze meer in balans en haalt ze nu resultaten waar ze voldoening uit haalt.
Al haar talenten samen bleken bovendien een gouden combi bij het ondernemerschap. Ze besloot voor zichzelf te beginnen. Als ondernemer kan ze haar eigen weg bepalen. Ze voelt zich als een vis in het water, maar haar valkuil loert altijd op de achtergrond.
‘Mijn grootste drijfveer is hard werken. Ik ben opgegroeid met 3 broers en wij werden opgevoed met het idee dat je alleen succes hebt door hard te werken. Ik wil dingen doen en bereiken op eigen kracht. Pauze nemen is al niets doen in mijn ogen. En niets doen kan niet.’
Ze durft meer te vertrouwen op haar intuïtie. Ze krijgt leuke opdrachten en merkt, dat het werkt. Maar wanneer ze een opleiding volgt voor haar eigen ontwikkeling, neemt ze toch weer een project aan om die investering zo snel mogelijk terug te verdienen. Het project vreet alleen maar energie en na een tijdje moet ze de opdrachtgever vertellen dat ze ermee stop, ook al is hij blij met haar werk. Ze trekt het eenvoudigweg niet. Maar ze voelt zich schuldig dat ze ‘nee’ heeft gezegd en vervolgt haar opdracht.
Haar man verdient goed, maar haar hard-werkenmodus is moeilijk uit haar systeem te krijgen. Wanneer ik haar vertel, dat ze ook kan samenwerken of ze dingen uitbesteden kan, zegt ze: ‘Maar zij doen het anders of minder snel. Ik kan het beter zelf doen.’ En dat patroon van de touwtjes in handen houden behoort tot de valkuilen van een achiever.
Anna doet dus het werk waarvan ze voldoening krijgt, maar haar talent als achiever voert nog altijd te veel de boventoon.
Zo is jouw glas altijd vol
- Balans tussen inspanning en ontspanning is essentieel als jij doelgericht wilt blijven. Maar dat is een uitdaging, aangezien het diep in je wezen zit, dat resultaten alleen bereikt worden als je daadwerkelijk ook iets doet.
- Inzien dat ontspanning op een heel andere manier resultaten kan boeken geeft rust. Toch is een wandeling, een bad nemen of naar de sauna gaan goed voor je. Lees maar en trek zelf de conclusie dat rust een enorme achievement is, juist omdat je rust zeer doelgericht inzet:
- Druk zijn is een statussymbool in onze maatschappij, omdat het vaak gelieerd wordt aan succesvol zijn. Druk zijn is echter gewoon dat. En ik vraag je voor jezelf te beantwoorden hoe slim je bezig bent als je altijd maar hollen moet van jezelf.
Ruimte voor ontspanning en afstand nemen van je werk genereren namelijk ruimte in je brein voor nieuwe ideeën. Tijdens een boswandeling kom je opeens op een lumineuze aanpak voor dat ene probleem, dat je maar niet opgelost krijgt. In het boek dat je leest staat er iets dat je inspireert om een detail in je project te veranderen en zo de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ga dus op zoek naar een manier waarop jij ontspant. Probeer het. Het werkt!
De volgende keer dat jij je terugtrekt, is het om het innerlijke vuur juist wakker te houden: ‘Schat, ik schakel even naar de uploadmodus. Even uitstormen!’ - Doeners denken vaak dat alles stilstaat als ze niks doen, maar niks is minder waar. Tijdens rust gebeurt er juist van alles! Niet alleen je lichaam heeft het nodig om te ontspannen, ook je hersenen functioneren zoveel beter als ze tijdig rust krijgen. Tijdens rust herstellen je hersenen, zodat ze nieuwe connecties kunnen maken. Tijdens die wandeling waarover ik het had in het vorige punt werken verschillende hersengebieden samen. Dáárdoor krijg je opeens die ene fantastische ingeving! Beroemde uitvinders kwamen tot de meest geniale inzichten als ze aan het wandelen waren.
Je organen worden optimaal aangestuurd, processen verlopen naar behoren en je denkvermogen functioneert maximaal als je je hersenen op tijd voldoende rust gunt. En jij voelt je vitaal en fit - Zoek de stilte. Twee uren stilte per dag verlaagt je stressniveau. Het voelt als down time voor je hersenen en alle prikkels die het verwerken moet. Je hersenen maken bovendien nieuwe cellen aan in de hippocampus tijdens stilte, blijkt uit Duits onderzoek. En de werking van de hippocampus is gelinkt aan aandoeningen als een depressie en Alzheimer. Dus voor je het idee krijgt dat ik uit mijn nek klets, sta hier even bij stil.
Stilte geeft je daarnaast de ruimte om in contact te komen met je intuïtie. Je wordt creatiever, sympathieker en het helpt je een helder beeld te krijgen van waar jij staat en waar je naartoe wilt in jouw leven - Ruimte nemen voor jezelf is belangrijk als jij jezelf goed opladen wilt om weer klaar te staan voor alles en iedereen. Me-time is dus niet egoïstisch, maar helpt juist iedereen. Een win-winsituatie
- Onderzoek jouw principes en of je ‘why’. Dat wat op dieper niveau echt belangrijk voor je is. Je zielsdrijfveren. Liggen de dingen die jij aanpakt in de lijn van jouw levensdoel, dan kost het je minder moeite en energie om je doelen daarnaartoe daadwerkelijk na te streven. Het helpt je ook om keuzes te maken die echt passen in plaats van alles aan te pakken wat op je pad komt. Wedden dat je meer energie krijgt? Zelfs als je een periode drukker bent dan ooit? Je levensdoel/missie/why helpt je bij het maken van keuzes en geeft je haarscherpe focus in alles dat je aanpakt
- Onderzoek onder welke voorwaarden jij het beste werkt. In plaats van dat je je in allerlei bochten wringt. Wat past bij jou?
- Bedenk welk voorbeeld jij doorgeven wilt aan je kinderen. Die van de moeder die altijd bezig en druk is? Die weinig tijd of aandacht heeft, omdat ze vaak te moe is of zich niet lekker voelt? Kinderen voelen bovendien aan hoe de relatie tussen hun ouders is. Bedenk je daarbij, dat dochters het voorbeeld van hun moeder volgen en een partner vinden die veelal op hun vader lijkt. Bij zonen is dat andersom
- Een goede ouder zijn én voldoening voelen in je werk gaan prima samen. Er zijn genoeg succesvolle mensen, die precies dat hebben. Zij zetten hun talenten in en werken samen met andere talenten die hen aanvullen, in hun werk én privé. Succesvolle mensen hebben een team van de juiste mensen op hen heen
- Denk jij nog in termen van ‘ik stop zoveel tijd en inspanning in mijn werk, daar wil ik dat inkomen/tarief voor hebben?’ Steek in plaats daarvan je inkomen of tarief in op het resultaat dat je bereikt. Ben jij een achiever, dan steek je bovendien in op je sterkste kan: je resultaatgerichtheid. Door je verdiensten zo in te steken creëer je dus een win-winsituatie
- Durf meer te vertrouwen op je andere talenten. En leer hoe je ze allemaal in kunt zetten in plaats van je te verschuilen achter de harde werker
- Een talent is alleen een talent als je je eigen behoeften niet projecteert op anderen, neem verantwoordelijkheid voor je eigen behoeften. Zorg dat jouw talent die van anderen juist aanvult. Zo zul jij harder werken, meer werk verzetten en sneller resultaat zien. Anderen boksen weer andere zaken voor elkaar door hun ijzersterke punten. Accepteer deze verschillen en maak er gebruik van. Samen bereik je nog meer
- Het is belangrijk om prioriteiten te stellen. Niet alles is even belangrijk. Zet je talent als achiever in voor dingen die voor jou essentieel zijn. Wat hierbij helpt is om na te gaan of de taak of zaak die je aanpakken wilt past bij je ‘levensdoel’
- Omring je af en toe met andere ambitieuze achievers die jou niet zullen veroordelen om je tomeloze energie en ambitie en die in je geloven en je juist aanmoedigen om grote dingen te bereiken.
- En omring je af en toe met met mensen die totaal het tegenovergestelde zijn en die je stimuleren om je niet alleen maar je bedrijf bezig te zijn ;-)
Tedex talk: how boredom leads to brilliance.
Ik ben benieuwd hoe jij als doelgerichte doener nu aankijkt tegen rust en me-time nemen. Ga jij voor de win-winsituatie?
Voor de achiever in jou is het cruciaal om al je talenten in te zetten. Dat maakt je een stabieler mens. Een leven en werk dat in balans is maken jou een mooier, leuker mens. Voor jouzelf en iedereen in je omgeving. Je vergroot bovendien de mogelijkheden om meer te verdienen met jouw talenten.
Anna is inmiddels hard onderweg om te durven vertrouwen op haar combinatie aan talenten. Naarmate ze daar verder in oefent, merkt ze dat ze meer succes heeft. Ze beseft bovendien, dat zij de enige is, die zoveel inzet vraagt. Haar man stimuleert haar juist rustiger aan te doen. Ze laat het eindelijk toe dat hij haar laat zien hoe ze ook even achterover leunen kan om gewoon te genieten.
Wie wil dat nou niet?
Wil jij ook leren hoe je al je talenten inzet als werknemer of ondernemer? Hoe je stabiliteit krijgt in jezelf en balans krijgt in (én tussen) werk en privé? En hoe jij goed geld verdient met dat, wat jij het allerliefste doet?
Geef je dan op voor een van de trajecten. Of neem contact met mij op, dan bepalen we samen wat het beste bij je past.
Vertel mij over mijn mogelijkheden
*Belangrijke noot: De talenten worden in mijn blogs los behandeld, geïsoleerd. Maar kennis over het talent ‘actiegerichtheid’ op zichzelf doet geen recht aan de unieke persoonlijkheid van iemand. Mensen zijn een mix van meerdere talenten. En afhankelijk van die mix, komt een bepaald talent tot uiting. Dat verschilt dus per persoon. Maar om de talenten duidelijk te kunnen uitleggen, behandel ik per blog slechts 1 talent. In coaching komt dit uitgebreid aan bod hoe jouw unieke top 13 met elkaar samenwerken en op wat voor manier dat jou uniek maakt