In Nederland loopt er veel onbenut talent rond zegt Peter Hein van Mulligen CBS-hoofdeconoom. En uit onderzoek van Gallup blijkt weer dat het een wereldwijd probleem is. Veel medewerkers blijven jarenlang rondlopen in een baan waar ze niet gelukkig van worden. Zolang het niet te lang duurt, is werken in een baan die niet aansluit bij je talenten niet zo schadelijk, maar als het te lang duurt en iemand een baan op niveau wenst (wat past bij je natuurlijke talenten en je je daarin kunt ontwikkelen), leidt dat tot frustratie, innerlijke spanningen en stressreacties. Noodgedwongen doe je dan een beroep op je energie. Wat weer uitval en een burn-out tot gevolg heeft.
En dat is natuurlijk ontzettend zonde.
Twijfel jij of je je talenten onbenut laat? Lees gauw verder of je jezelf herkent in de onderstaande 7 signalen gepubliceerd door Mariëlla Serra.
-
Blind staren op functieprofielen (beschikbare vacature’s)
Sinds het invoeren van competentiemanagement worden medewerkers keurig in hokjes ingedeeld. Maar competentie denken = hokjesdenken. Bij competentie management moet je vooral in die hokjes blijven, want daar word je op beoordeeld. Medewerkers die de randjes verkennen en buiten de kaders treden, worden vaak als lastig zien.
Het is onmogelijk om alle mensen in hetzelfde hokje te plaatsen van hoe een manager bijvoorbeeld het beste kan functioneren want iedereen is uniek en heeft zijn eigen unieke visie en manier om dingen voor elkaar te krijgen. Je kunt dus beter uitzoeken wat jouw unieke manier is en welke rol en context daarbij past in plaats van dat je je in allerlei bochten wringt om aan een competentieprofiel te kunnen voldoen. Als je daar inzicht in hebt kun je je eigen mogelijkheden en kansen creëren in plaats van je te laten leiden door functieprofielen.
-
Focussen op je zwakke punten (en daar verder op bouwen)
Uit hetzelfde onderzoek van Gallup blijkt dat wereldwijd nog steeds heel veel aandacht uitgaat naar het verbeteren van zwakten, daar waar je echt niet goed in bent (blinde vlek), in plaats van talentbenutting. Maar werken aan je zwakke punten leidt tot frustratie, ontevredenheid en een geringe groei en ontwikkeling. Werken aan je natuurlijke talenten zorgt voor actieve betrokkenheid, voldoening maar ook voor exponentiële en duurzame groei. Dus laat je niet gek maken door HR managers, bedrijven of managers die dat nog niet doorhebben en ga op zoek naar die delen in jou (je natuurlijke talenten) waar jij jezelf maximaal kunt ontwikkelen en groei potentieel in huis hebt.
-
(Nog) niet over een uitgebreide talenten vocabulaire beschikken
Als ik aan mensen vraag wat hun talenten zijn, dan krijg ik vaak het volgende als antwoord:
- ‘Ik ben een teamplayer’
- ‘Communicatief vaardig’
- ‘Betrouwbaar’
- ‘Ik kan goed met mensen omgaan’
- ‘Analytisch’
Maar dit zegt zo weinig en er spat al helemaal geen energie af als je het mij vraagt.
Talenten bestaan uit energie en behoefte’s.
Heb je de natuurlijke energie om tijd door te brengen met mensen in een emotionele setting? Dan is dat is een talent. Heb je de natuurlijke energie om alles af te maken, maakt niet uit wat de omstandigheden zijn. Dat is een natuurlijk talent. Heb je de natuurlijke behoefte om onderzoek te doen, informatie te verzamelen, te lezen en interessante verhalen en feiten te verzamelen. Dat is een natuurlijk talent. Misschien heb je wel een combi van bovenstaande talenten. Dit is nog maar een geringe omschrijving van talenten. Er zijn nog zo ontzettend veel kleurtjes die je kunt gebruikten om jezelf te omschrijven dat je jezelf beperkt met standaard omschrijvingen als: teamplayer, communicatief vaardig en organisatorisch talent. Des te beperkter jouw woordenschat over je talenten des te kleiner worden je mogelijkheden en kansen.
-
Nog niet het verschil kunnen zien tussen competenties en talenten
Vaak worden talenten en competenties (vaardigheden) door elkaar gehaald. Hoe kun je ze onderscheiden van elkaar?
Als je veel gebruik maakt van je competenties dan kun je het herkennen aan dat je iets goed kunt omdat je er ervaring in hebt opgedaan en het jezelf hebt aangeleerd maar je haalt er geen energie uit. Je voelt je ook niet in contact staan met jezelf. Je ervaart weinig groei, je vertrouwt op je bewuste kennis en je voelt je al snel verveeld. Je vindt het moeilijk om het lang vol te houden.
Hoe kun je herkennen aan jezelf dat je een talent inzet? Als je een talent inzet dan kun je dat merken aan dat je er een voldaan gevoel aan overhoudt. Je voelt je in balans met jezelf. Je voelt je sterk en scherp. De actie geeft je energie. Je leert erg snel op dat gebied waar je van nature goed in bent en gaat steeds meer kansen zien. Je ervaart vaak een FLOW gevoel en vertrouwt meer op dat wat er om je heen gebeurt en op dat wat je in huis hebt. Je hebt minder controle en houvast nodig.
-
Niet afvragen of een functieprofiel wel past bij jouw unieke talenten en drijfveren
Stop met jezelf aan te passen aan een functieprofiel! Vaak zeg je precies wat een bedrijf wil horen. Je krijgt die baan en gaat de rol spelen waarvan je denkt dat je bedrijf wilt dat je die speelt. Dat kun je lang volhouden, maar op een gegeven moment loop je daarin vast; met verlies van energie en burn-out of bore-out als gevolg. Op wilskracht alleen red je het dan niet meer. In plaats daarvan kun je beter het roer in eigen handen nemen door te in te gaan zien aan welke voorwaarden jouw baan (en rol) moet voldoen om het beste tot je recht te komen. Dat is de enige manier om het maximale uit jezelf en je talenten te halen en nieuwe kansen en mogelijkheden te creëren waar je voldoening uit haalt. Zo ben je ook veel waardevoller voor je bedrijf, team en of klanten.
-
Te veel (werk) ervaringen opdoen die niet bij je natuurlijke talenten passen
Als je net start op de arbeidsmarkt merk je dat je nog alles aankunt maar als je kinderen krijgt of gewoon ouder wordt, merk je dat je die wilskracht knop niet meer zo makkelijk aankrijgt. Je energie is niet meer onbeperkt. Het is dan belangrijk om je energie te leren managen en je focus te vinden aan de hand van je talenten. Te veel werk ervaringen opdoen die niet bij je natuurlijke talenten passen is gewoon verspilling van kostbare energie en van je talent. Veel mensen denken dat talent zich vanzelf ontwikkelt en dat het groeit, net zoals je lichaam dat doet. Maar als je het niet voedt, traint en ontwikkelt en in de juiste context plaatst, dan ontwikkelt het potentieel dat een talent in zich heeft, niet.
-
Je talenten niet leren managen
Een zwakte kan ook een talent zijn wat niet goed gemanaged is. Als je deze niet leert te managen, kan dezelfde positieve energie zorgen dat je opbrandt en fungeert dat talent als een rotsblok op je weg naar meer voldoening, optimale prestatie en ontwikkeling. Daarom zien mensen hun grootste energie ook als een zwakte: je kunt te perfectionistisch zijn, te georganiseerd, te veel op de ander gericht, te veel uitstellen, te gedreven, te zachtaardig, te veel dromen of te snel beslissingen nemen. Het is geen zwakte, het is een talent dat niet goed gemanaged is. Leer je je talent goed in te zetten, dan wordt het een kracht die je op allerlei terreinen helpt om je doelen te behalen. Als je je energie en behoeften leert te controleren. En daar kan een goede en ervaren talentencoach je enorm bij ondersteunen.
Als je te vroeg het roer omgooit steven je af op alleen nog maar meer verwarring en frustratie. Je loopbaan omgooien start met nadenken over je persoonlijke wensen, drijfveren en talenten. Erachter komen wat je nu echt wilt en wie je bent, daarvoor is meer nodig dan een test. Vaak ontstaan loopbaanproblemen als dat wat je doet niet meer past bij wie je echt bent.
Dus start niet met het zoeken naar vacatures maar ontdek je talenten en hoe je daar vorm aan kunt geven. Dat is de snelste weg naar succes en voldoening en duurzame ontwikkeling.
Tot de volgende keer
You are only a couple of (hidden) strengths away