Veel vrouwen zijn ongelukkig in hun (werkende) leven:
- Ze voelen dat de pit eruit is
- Ze hebben geen energie meer
- Ze staan op een punt dat ze niet meer weten welke richting ze uit moeten
- Ze ervaren geen innerlijke rust
- Ze weten totaal niet naar welke (andere) baan ze moeten zoeken
- Ze hebben jobs waar ze geen energie uithalen
- Ze hebben een functie die niet bij hun persoonlijkheid past
- Ze zitten soms zelfs tegen een burn-out aan – of hebben die al gehad
Elke dag werk doen dat alleen maar energie wegneemt is waanzin
En de gevolgen liegen er niet om. Overspannenheid, de al genoemde burn-outs, fysieke klachten – er lopen zelfs relaties op stuk.
Veel vrouwen “verdedigen” zich (of proberen dat…) tegen die mogelijke gevolgen met overlevingstechnieken.
Een paar voorbeelden:
Het weekend als vluchtheuvel
Deze vrouwen proberen hun energie-vretende, onbevredigende werkweek in het weekend te compenseren. Ze shoppen, cityhoppen, gaan uit, hebben hobby’s, sporten… kortom, ze doen van alles om in ieder geval een deel van hun leven zo in te richten dat ze dáár wel geluk en voldoening uithalen. Maar de werkweek duurt langer dan het weekend, en op maandag gaat toch weer die wekker.
Dit is vechten tegen de bierkaai.
Ontkenning
Andere vrouwen hebben een enorm positieve levenshouding en proberen ook het feit dat ze geen leuk werk hebben, op die manier te bekijken. “Het glas is halfvol”, zeg maar. Want okee, dat werk is dan niet wat ze echt graag willen, maar hee: het betaalt de huur of de hypotheek, en er zijn heel veel mensen die het slechter hebben. Het heet niet voor niets ‘werk’.
Positief zijn is een mooie eigenschap, maar plat gezegd: deze vrouwen lullen recht wat krom is.
Uitstelgeluk
En er zijn vrouwen die erin berusten dat ‘naast’ je energie leven er gewoon bij hoort. Ze redeneren: “Later word ik wel gelukkig” of: “Ik buffel gewoon door en het echte genieten komt wel als ik straks klaar ben”. Herken je dit? Van jezelf, of van vriendinnen?
Deze vrouwen slepen zich voort in hun suboptimale leventje, klunen dagelijks verder, beleggen en sparen om er ‘eerder’ mee te kunnen stoppen en als ze dan op hun 63ste met pensioen kunnen, zijn ze eindelijk ‘vrij’. Maar dan gaat de spanning in een keer van de boog en prompt krijgen ze de rekening gepresenteerd van vijfendertig jaar zwoegen, zweten, stress en overleven.
En waarom zou je je geluk in vredesnaam 30 of 40 jaar voor je uitschuiven?
Ongelukkig in je werk zijn is letterlijk ongezond
Hoe lang blijven we werk nog zien als ‘geaccepteerd leed’? Wordt het niet eens tijd dat we een eigen spel bedenken? En ons eigen leven gaan regisseren? Want te lang werk doen dat niet bij jou en je natuurlijke talenten past, te lang en te intensief niet jezelf zijn… dat gaat je opbreken. En dat gaat verder dan ‘ontevredenheid’, ‘frustratie’ of ‘ongelukkig zijn’. Het kan namelijk zelfs je gezondheid aantasten.
Deepak Chopra, de Indiase schrijver van boeken over spiritualiteit en alternatieve geneeskunde, stelt dat alle ziektebeelden in de oorsprong een energieprobleem hebben. Eerst raakt je energie op, dat breekt je immuunsysteem langzaam af en vervolgens breekt de ketting op jouw zwakste schakel. Bij de een levert dat een forse migraine op, bij het ander schiet het in de rug, maar het kan ook leiden tot veel zwaardere ziektes en aandoeningen.
En steeds meer wetenschappers tonen aan dat een lange periode van incongruentie – in deze context: werk doen dat niet bij je past – kan leiden tot lichamelijke klachten. Het meest duidelijke bewijs daarvan is de burn-out. Een burn-out patiënt is niets anders dan iemand te lang heeft gedaan wat niet dicht bij haar natuurlijke talenten, energie en karakter ligt.
Een burn-out is het ultieme sein van je lijf naar je leven.
“If you take care of your energy, the energy takes care of the rest”
~ Ellen de Lange-Ros
Van survivallen naar bewust leven
Met survivallen kom je een heel eind, maar uiteindelijk verlies je de strijd. Overlevingstechnieken maken namelijk niet dat je incongruenties verdwijnen. Het blijven energielekken in je leven. Als een soort onzichtbare kaasschaaf halen ze plakje voor plakje de fut uit je lijf, totdat het op is.
En dan gaat het mis, op alle mogelijke fronten: emotioneel, mentaal en fysiek. Ergens voelen en weten we dat ook, maar waarom hebben we dan niet door dat het water om ons heen steeds warmer wordt en dat we langzaam ‘gekookt’ worden? Waarom blijven we zitten waar we zitten totdat we ziek worden?
Waarom het zo vaak fout gaat
De reden dat we ons neerleggen bij werk dat ons ongelukkig, of zelfs ziek maakt: we hebben nooit geleerd om in lijn te staan met onze talenten. Op school en in onze opleidingen worden we getraind op competenties. Er wordt verbijsterend weinig aandacht besteed aan het ontdekken waar mensen van nature in uitblinken. En als gevolg wordt er ontzettend veel tijd gestoken in het verbeteren van vaardigheden en kennis die vaak helemaal niet aansluiten bij natuurlijke talenten.
We worden als het ware van jongs af aan al geprogrammeerd om ons te richten op dingen die vaak helemaal niet bij ons passen. En met die mindset gaan we de arbeidsmarkt op. Het is dus niet vreemd dat hele volksstammen op de verkeerde werkplek zitten, en dat het aantal burnouts alleen maar toeneemt.
Het is is ontzettend belangrijk om te weten wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Pas dan kun je bepalen welke richting jouw leven op moet gaan. Op koers blijven in je leven is onmogelijk als je reist zonder een bestemming, als een schip zonder kompas.
“Als we niet weten naar welke haven we koers zetten, is geen enkele wind gunstig”
~ Seneca – Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver
Meer flow en charisma
Als je wél in lijn bent met jezelf, je passie en talent, dan ontstaat er ook flow. Het doet ook iets met je uitstraling. Mensen die goed in je energie zitten, hebben ook charisma. Hoe authentieker je bent, hoe beter je werkleven aansluit bij wie jij diep van binnen ook echt bent, hoe sterker je energieveld. Dat is wat we zien en voelen. Als je ‘klopt’ kom je ook krachtig en vertrouwenswaardig over.
Iedereen kan in haar goede energie komen, jij ook. Iedereen heeft passies en talenten. Je moet ze alleen boven water zien te krijgen. Daarvoor moet je je dan ook echt ‘ont- wikkelen’: jezelf ontdoen van al die lagen die je om je eigen ik hebt gedrapeerd, muren afbreken die je hebt opgebouwd en eerlijk kijken naar de basis in jezelf.
Talenten hebben behoeften
De meeste mensen zijn zich niet bewust van hun talenten, en dat die talenten ‘behoeften’ hebben, gevoed moeten worden. Maar we voelen ons pas ‘connected’ met onszelf en anderen als de behoeften van onze talenten zijn vervuld.
Als je ‘Prestatiegerichtheid’ als talent hebt dan heb je duidelijke en heldere doelen nodig. Als je ook samen in een groep hard werkt om deze doelen te behalen dan voel je een positieve connectie met jezelf en anderen.
Als je ‘Communicatie’ als talent hebt dan heb jij het nodig om met anderen te communiceren. Op een open en transparante manier. Jij leert door jouw gedachten met anderen te delen. Als je dit niet kunt doen dan leidt dit tot het overdrijven van je talent.
En zo zijn er allerlei verschillende talenten die het beste tot hun recht komen in een specifieke omgeving, of tussen specifieke andere mensen en collega’s. Niet weten wat je talenten zijn kan er dus toe leiden dat je jezelf in een compleet verkeerde werkomgeving plaatst (of houdt), met een eeuwigdurende struggle als gevolg.
Plaats je talenten en jezelf in de juiste context
Als je weet welke behoeften er onder je talenten liggen, dan kun je zelf de regie houden over je talenten en ze op een productieve manier inzetten. Je weet welke context bij je talenten en bij jou past. Het wordt dan ook makkelijker om aan anderen duidelijk maken wat je nodig hebt, en wat jouw toegevoegde waarde is. Vanaf dat moment kun je bewust dagelijks je talenten inzetten. Dat geeft je energie – elke dag weer. Je inspanningen worden beloond als je je talenten in de juiste context plaatst. En daarmee beloon je ook jezelf.
Wat is jouw weg naar succes en meer energie?
Als je ontdekt hoe je wél kunt werken vanuit je talent, dan vind je eenvoudig de goede richting in je werkende leven. Je kunt dan vol zelfvertrouwen een pad uitstippelen dat past en goed voelt. Het opent weer deuren naar een leven waar je je eigen job en rol kunt creëren. Zo pak je de regie weer terug.
Natuurlijk kunnen er nog steeds onverwachte dingen op je pad komen, maar je ervaart ze veel bewuster. Zo weet je snel weer de weg terug te vinden omdat je nu begrijpt welke behoeftes er onder welke talenten liggen. Zo kun je jezelf zelfstandig elke keer naar een hoger niveau tillen en een level groeien.
Zet jij je talenten op de goede manier en in de goede context in?
Als je je talenten niet succesvol inzet kun je dat herkennen aan de volgende signalen:
- Je voelt je vaak niet goed genoeg
- Je zit vaak in de slachtofferrol
- Je schiet regelmatig in de verdediging
- Hebt veel goedkeuring nodig van anderen
- Je geeft vaak andere mensen de schuld
- Je houdt jezelf tegen
- Je voelt veel frustratie
- Je roddelt veel
- Je hebt anderen nodig om je zelfverzekerd te voelen
Wil je leren hoe jij je talenten wél succesvol kunt inzetten?
Je werkende leven zou geen worsteling moeten zijn. Met inzicht in je talenten-DNA is het ook voor jou mogelijk om een baan te vinden waar je voldoening uit haalt en waar je trouw kunt blijven aan jezelf. Je talenten fungeren namelijk als een routekaart: ze geven je richting en helpen je om de snelste weg te vinden naar meer energie, succes en voldoening. Als jij zicht hebt op je talenten kun je ook een verschil maken in deze wereld, vanuit je authentieke zelf.
En dat is iets wat je niet zal lukken zolang je in de ‘overlevingsstand’ staat.
“Ieder mens heeft maar een ware roeping – de weg naar zichzelf te vinden. Zijn taak is zijn eigen bestemming te ontdekken – niet een willekeurige – en die ten volle en vastberaden in zichzelf gestalte te geven. Als het andere is slechts een schijnbestaan, een poging tot ontduiking, een vlucht naar idealen van de massa, naar gelijkvormigheid en angst voor het eigen binnenste.”
~ Joseph Jaworski
Dus stop met overleven en start met leven
Ontdek de ‘energizers’ in jouw leven en haal zo snel mogelijk weer voldoening en energie uit je talenten en je werkende leven.
Ik wil je daar heel graag bij helpen, en bied je graag een eerste stap om een leven te creëren dat dicht bij jou ligt. In mijn gratis Talentscan* kijk ik graag met jou waar het fout gaat, en of ik je daarin met mijn coaching kan helpen.
Klik hier om vrijblijvend een afspraak te maken
Hoe eerder je start, hoe sneller je de juiste focus vindt in je werk en leven.
* De Talentscan is geen coachingsgesprek maar een vrijblijvende kennismaking van ca. 30 minuten per telefoon. Uit ervaring weet ik dat dit gesprek je een paar waardevolle eye-openers zal opleveren, maar in een half uur lossen we niet het soort problemen op zoals omschreven in dit artikel. Daarom vertel ik je aan het eind van het gesprek ook graag meer hoe ik je wel zou kunnen helpen. Dat is geheel vrijblijvend en het is aan jou of je daar gebruik van wilt maken.