‘Ik weet nog steeds niet wat ‘mijn ding’ is. Zegt Zara, een ondernemende vrouw met een goede baan in de bankwereld.
Ik heb al zoveel onderzocht en ook al eens een loopbaantraject gedaan. Maar ik weet het nog steeds niet en ik ben al 37′
Voor de zoveelste keer zit Zara in een baan waar ze niet in past.
Ze meldt zich aan voor een Talentscan.
Tijdens het gesprek vertelt ze dat ze de ene studie na de andere volgt maar dat ze zich in haar werk nog steeds ongelukkig voelt.
Ze haalt geen voldoening uit haar werkzaamheden, is zichzelf niet en komt zonder energie thuis.
Maar haar werkgever is wel blij met haar.
‘Hoe komt het dan toch dat ik s’avonds zo uitgeput thuis kom?’
Zara heeft al van alles geprobeerd: diverse studies afgerond, promotie gekregen, van baan verandert, andere klussen binnen haar eigen bedrijf opgepakt.
Maar nog kan ze haar draai niet vinden op haar werk.
Ze begint zich steeds meer terug te trekken
Haar onrustige gevoel probeert Zara weg te stoppen maar het komt de laatste tijd sneller terug. Ze wordt er doodmoe van.
Haar oude werkgever deed zo af en toe wel wat aan talentcoaching legt ze verder uit.
‘Zo moest ik 5 competenties ontwikkelen waarvan 3 zakelijk en twee persoonlijk’
Mijn mond valt letterlijk open. Hoorde ik dat nu goed?
‘Waarom zou je je in je werk anders willen gedragen dan in je privé? vraag ik aan haar. Alsof je werk en privé zou willen scheiden.
Ik leg aan haar uit dat ik het anders zie. ‘Als je werk en privé gaat scheiden creëert dat juist problemen. We zijn wie we zijn, ongeacht waar we zijn.
‘Je talenten zijn verbonden aan wie je bent. En die wil je laten zien. Zowel in je werk als in je privé leven. Ze niet inzetten kost ontzettend veel energie, zorgt voor veel frustratie en het gevoel dat je je niet bezighoudt met dingen die er (voor jou) toe doen’
Het is even stil aan de andere kant van de lijn.
Zo had ze er nog niet over nagedacht. Jezelf zijn in je werk heeft haar eerder in de problemen gebracht is haar overtuiging geworden.
‘Ik weet ook niet meer wat nu mijn echte talenten en wat nu competenties zijn maar waar ik wel over uit ben is dat ik geen maskers meer wil opzetten die ervoor zorgen dat ik mezelf tekort doe’ zegt Zara
‘Ik wil mezelf kunnen zijn’ zegt ze met een grote zucht
‘En ik wil leren dealen met die maskers waarmee ik mezelf kort doe’
Even is het weer stil.
Het gesprek heeft indruk gemaakt.
Maar ze besluit zich toch nog maar even te focussen op de volgende studie. De zoveelste. In februari heeft ze er wel tijd voor (om met haar talenten aan de slag te gaan)
Ze duikt weer met haar neus in de studieboeken.
Zara is niet de enige.
Ik zie veel vrouwen de volgende fouten maken als ze een switch willen maken
- Veel vrouwen proberen antwoorden te vinden aan de ‘oppervlakte’ (studie, vacatures zoeken, functies bedenken) terwijl het ook met Talentencoaching om het innerlijke werk gaat (mindset, destructieve overtuigingen, emoties, angsten, inzicht in overlevingsmechanisme’s, zingevingsvraagstukken)
- Veel vrouwen maken nog loopbaankeuzes met het hoofd (ego) in plaats van hoofd en hart samen te laten werken.
- Veel vrouwen beschikken over een enorme wilskracht. En met deze wilskracht vinden ze snel een baan maar de kans is groot dat die aansluit op hun laatste baan. En dat is nu net de baan waar ze genoeg van hebben.
- Veel vrouwen werken vanuit hun comfortzone in plaats van hun hele set aan talenten in te zetten. Dit kun je ook wel werken en leven vanuit een script noemen. Je werkt te hard, pleased te veel, wil alles perfect doen en altijd voor de ander klaar staan zonder dat je er eigenlijk nog voldoening uit haalt.
- Veel vrouwen gooien het roer om zonder zichzelf goed te kennen
- Veel vrouwen luisteren naar familie, collega’s en vriendinnen die ook niet weten wat hun echte talenten zijn. Daardoor denken ze dat ze wel lekker bezig zijn.
- Veel vrouwen beseffen niet dat ze belangrijke loopbaankeuzes maken gebaseerd op kennis van hun competenties (aangeleerde talenten) en niet op basis van hun (natuurlijke) talenten.
Wist jij dat er 7 verschillende stappen zijn die je kunt zetten om je talenten te ontwikkelen?
Veel HR afdelingen kennen deze unieke stappen ook nog niet. Het is ook niet zo gek dat bijna heel NLD niet weet wat hun talenten zijn en hoe je ze kunt ontwikkelen.Het wordt je namelijk niet geleerd. Veel bedrijven, HR afdelingen, opleidingen en managers kennen de stappen in Talentontwikkeling ook niet. En dat zij het nog niet doorhebben is hun probleem maar uiteindelijk loop jij wel vast in je werkende leven omdat je deze fases/stappen (nog) niet kent. Met burnout, verlies van zelfvertrouwen en frustratie als gevolg.
“We’re all becoming box people. We live in a box, we drive to work in a box, when we arrive at the office we take an elevator box up, then we sit in a box all day and when we come home we watch a box!”
– Ricardo Semler
Binnen de lijntjes kleuren
In je opvoeding, op de universiteit en op het HBO word je vaak ook niet geleerd hoe je kunt vertrouwen op je unieke talenten. Hier word je vooral gestimuleerd om binnen de lijntjes te kleuren, braaf je huiswerk te doen en vooral te focussen op de dingen waar je niet goed in bent. Je wordt opgeleid als een eenheidsworst. Met goede beoordelingen en top cijfers haal je wel je diploma’s maar hoe je daar FLOW, energie en werk mee kunt creëren waar je voldoening uithaalt, dat weten heel veel vrouwen nog niet.
Van eenheidsworst naar unieke worst
Lekker dan, als je overal hoort dat je in deze tijd jezelf moet onderscheiden. En er juist het tegenovergestelde van je wordt verwacht: jezelf laten zien, ruimte innemen en jezelf verkopen.
Vroeger kreeg je het advies dat je vooral niet moest opvallen, gewoon je werk moest doen en hard door moest werken en dat was dan de manier om een salarisverhoging te krijgen maar nu werkt dat niet meer. Je baas tevreden houden is een oude strategy. Nu moet je opvalllen, risico’s nemen, snel kunnen schakelen.
Hoe weet je nu of je de juiste keuze maakt?
Ook hebben ontzettend veel vrouwen mooie ideeën maar zijn bang om er ook iets mee te gaan doen. Ze zijn bang voor de financiële gevolgen als ze hun hart gaan volgen. En hoe weet je nu of je de juiste keuze maakt?
En zo blijven ze weken, maanden en soms jaren in hetzelfde rondje hangen.
En omdat ik dat ontzettend zonde vind en vooral onnodig ben ik bezig met het maken van een Webinar serie. Om duidelijker te kunnen maken welke mogelijkheden er nog meer zijn. De stappen bestaan al en worden je aangeboden in mijn ‘Ontdek je Talent Masters’ traject maar omdat niet iedereen eraan toe is om zo’n grote stap te maken wil ik iets maken wat toegankelijker is.
Verder ben ik ontzettend nieuwsgierig waar jij jezelf in herkent?Wat heb jij al gedaan aan het ontwikkelen en ontdekken van je talenten? Waar loop je nu nog in vast? Wat is nu datgene waar je s’nachts echt wakker van ligt?