• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Home
  • Gratis e-book
  • Over Mariella
  • 7 redenen…
  • Blog
  • In de media
  • Testimonials
  • Let’s Talk

Serracoaching

Turn your talent into a Thriving Business

  • Talentscan
  • Talent Spark VIP
  • Rock Your Talent Academy
  • Talent Mastertraject

Coach Amsterdam: heb de moed om niet perfect te willen zijn

De kracht van kwetsbaarheidDe lat lag hoog. De foto’s moesten perfect worden. Ik had een professionele fotografe ingehuurd en een mooie locatie gevonden. Nu moest ik er nog voor zorgen dat ik er een beetje spontaan op kwam staan. En dat lukte niet…In plaats van te genieten van de ‘aandacht’, de locatie en het strand, zat ik in een verkrampte houding. Heel erg bewust te zijn van mezelf. Bah. Mijn interne criticus speelt nog maar een kleine rol in mijn leven sinds ik ondernemer ben maar nu ik weer een level aan het groeien ben komen oude demonen naar boven. Ik ben niet voor niks coach geworden. Als ik zo graag in de spotlight wilde staan dan had ik wel voor een ander beroep gekozen. Maar ik merk dat ik het ergens wel heel graag wil. Meer ruimte innemen, filmpjes maken, leuke foto’s van mezelf hebben. Ik voel me er nog wel ongemakkelijk onder en het voelt ook kwetsbaar maar ik weet nu ook dat als ik weer contact maak met deze kwetsbaarheid ik weer dieper in contact sta met mezelf en daarmee ook met anderen. 

Wat is dat toch dat we ons zo ongemakkelijk voelen onder onze eigen kwetsbaarheid.  Volgens Brene Brown, schrijfster van het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ kom je veel verder in het leven door je zwakheden te laten zien. Klinkt heel mooi maar soms ga je ook gigantisch op je bek en dat voelt erg pijnlijk. Je kwetsbaar opstellen wordt nog vaak als onzeker gezien en zwak.  

Brene Brown stelt dat we te snel onze eigenwaarde gelijkstellen aan hoe ‘goed’ we zijn, bijvoorbeeld als vader of moeder, aan hoe hoog ons salaris is, aan onze opleiding. Maar juist de mensen die hun gebreken en kwetsbaarheid omarmen, maken de meest bewuste keuzes, blijkt uit de honderden gesprekken die Brown voerde. En ze bereiken het meest. Want een gezond streven, zegt de psychologe, is gericht op je eigen ontwikkeling. Perfectionisme is juist op de ander gericht: wat zullen zij ervan vinden? En daar hebben we geen grip op. 

Erbij horen

We willen allemaal ergens bij horen. Erbij horen is het aangeboren menselijk verlangen om deel uit te maken van een groter geheel. Omdat dit zo’n primaire behoefte is, proberen we daar vaak aan te voldoen door ons aan te passen en te streven naar goedkeuring, maar in plaats van dat dat helpt, staat dat het gevoel erbij te horen eerder in de weg. We horen er namelijk pas echt bij wanneer we ons authentieke, imperfecte zelf aan de wereld laten zien, en dat betekent dat ons gevoel erbij te horen nooit groter kan zijn dan de mate waarin we onszelf accepteren. Deze definitie is cruciaal voor een beter inzicht in hoe een gebrek aan verbondheid in ons leven ontstaat en hoe we daar iets aan kunnen veranderen. Om verbondenheid in ons leven te ervaren, zullen we uiteindelijk grenzen moeten stellen, minder tijd en energie moeten steken in uitsloverij en het voor ons winnen van mensen die er niet toe doen, en het belang moeten onderkennen van werken aan het ontwikkelen van verbondenheid met familie en vrienden. 

Brene Brown verwoord de kracht van kwetsbaarheid heel mooi in haar TED-Talk: The Power of Vulnerability

‘We willen ons allemaal verbonden voelen met de ander maar als je je achter een masker verschuilt is er van weinig verbinding te spreken’ – Brene Brown

Gebrek aan betrokkenheid op het werk

Gebrek aan betrokkenheid treed o.a op wanneer we het gevoel hebben dat de mensen die ons leiden – onze baas, onze leerkrachten, ons schoolhoofd, onze ouders, onze politici, zich niet aan hun deel van het sociale contact houden. Om ruimte te maken voor creativiteit, innovatie en leerervaringen moeten volgens Brene Brown leiders onderwijs en werk weer menselijk maken. Sir Ken Robinson verwijst naar deze belangrijke omslag in zijn oproep aan leiders om het achterhaalde idee dat menselijke organisaties moeten functioneren als een machine, te vervangen voor een metafoor die beter aansluit wat het betekent om mens te zijn. In zijn boek ‘Out of our minds: Learning to be creative’ schrijft Robinson: ‘Hoe verleidelijk industriële productie als metafoor ook is, menselijke organisaties zijn niet werkelijk machines en mensen zijn geen machineonderdelen. In tegenstelling tot tandwielen en radertjes, hebben mensen normen en waarden, gevoelens, ideeën, meningen, drijfveren en levensverhalen. 

‘Als de schaamte in een systeem een bepaalde grens overschrijdt, trekken mensen zich uit zelfbescherming terug. Ze tonen geen betrokkenheid meer, wat betekent dat ze zich niet meer inzetten, dat ze niets meer bijdragen, en dat ze zich niet verantwoordelijk meer voelen – Brene Brown

Sterkepuntenbenadering

Zowel op de werkvloer als in je privé-leven is de sterkepuntenbenadering essentieel voor waardevolle feedback. Het evalueren van onze prestaties vanuit onze sterke punten biedt ons de gelegenheid om de dingen waarmee we worstelen te bekijken in het licht van onze vermogen, talenten, vaardigheden, mogelijkheden, waarden en wensen. Deze benadering neemt onze worstelingen serieus, maar vraagt tegelijk van ons dat we onze positieve kwaliteiten aanboren om er een oplossing voor te vinden. 

Relatie sterke en zwakke punten

Een effectieve manier om inzicht te krijgen in onze sterke punten is de relatie tussen onze sterke en zwakke punten te onderzoeken. Als we zowel kijken naar waar we het beste in zijn als naar wat we het liefste willen veranderen, dan komen we er vaak achter dat het verschillende aspecten van hetzelfde gedrag zijn. Als we onze ‘tekortkomingen’ of ‘zwakke punten’ nalopen, dan geldt voor de meesten van ons dat achter het grootste deel daarvan sterke punten schuilgaan. 

De sterkepuntenbenadering is geen truc om alleen maar een positieve draai aan een probleem te geven en het verder niet op te lossen. Maar door eerst onze sterke punten te inventariseren, komen we vaak uit op manieren waarop we die sterke punten kunnen inzetten om de daarmee samenhangende problemen op te lossen. 

Kwetsbaarheid staat centraal in het feedbackproces

Of we nu feedback geven, ontvangen of vragen. Kwetsbaarheid staat altijd centraal. En die kwetsbaarheid gaat nooit over, ook zal zijn we getraind en ervaren in het geven en ontvangen van feedback. Het voordeel van ervaring is echter , dat we weten dat we de blootstelling en onzekerheid zullen overleven en dat het de moeite waard is om risico te nemen. 

Moed

Grote moed tonen heeft niets te maken met winnen of verliezen. Maar wel met de kracht van kwetsbaarheid. In een wereld waarin gevoelens van schaarste en schaamte de overhand hebben en angst onze tweede natuur is geworden, is kwetsbaarheid tonen revolutionair. Ongemakkelijk. En soms zelfs een beetje gevaarlijk. We lopen natuurlijk een veel groter risico om gekwetst te worden door onze nek uit te steken. Maar wanneer ik terugkijk op mijn eigen leven en wat de moed me kwetsbaar op te stellen en mezelf te zijn heeft opgeleverd, dan kan ik eerlijk zeggen dat niets zo ongemakkelijk, gevaarlijk en pijnlijk is als me een buitenstaander te voelen in mijn eigen leven en me af te vragen hoe het zou zijn als ik de moed had gehad om mezelf te laten zien en de kracht van kwetsbaarheid toe te laten in mijn leven.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn

Vergelijkbare artikelen:


Wat is mijn talent: Hoe kun je er voor de ander zijn als je niet weet wie je zelf bent
Coach Amsterdam: Help, ik voel iets. Hoe je je (negatieve) emoties de baas wordt.
Van moeten naar willen. 3 tips
Coaching Amsterdam: Succesvol door jezelf te zijn
De 10 signalen die je laten zien dat je niet vanuit je talenten werkt

Primary Sidebar

Hallo, Ik ben Mariella Serra, ik transformeer jouw onzekerheid naar 'rock solid' zelfvertrouwen in je echte talenten 

De snelste route naar ondernemen is vanuit jouw unieke talenten. Ik geloof dat wanneer vrouwelijke ondernemers echt begrijpen waarvoor ze zijn weggelegd, en deze talenten ander woorden kunnen brengen, ze ongelooflijk succesvol en gelukkig worden. Niet alleen in hun baan/onderneming maar in LIFE. Ik heb afgelopen elf jaar al duizenden vrouwen geholpen om goed geld te verdienen met hun echte talent. Ik ben gecertificeerd in methodes zoals o.a. Gallup, Strengths Strategy, Strengths Institute en PeopleAcuity. Daarnaast ben ik als coach en counselor beëdigd aan de Academie voor Psychotherapie in Amsterdam, een door de NOBCO erkende opleiding. Of ik jou ook kan helpen? De makkelijkste en snelste manier om dat te ontdekken is mijn Talentscan.
  
 
Turn your Talent into a business. No regrets 

Je loopbaan omgooien? Lees eerst mijn tips.

Wil je alles anders? Prima... maar stap dan niet van de wal in de sloot. Ik coachte al honderden ambitieuze vrouwen zoals jij bij het maximaal benutten van hun talenten. Download mijn gratis e-book vol eye-openers over je verborgen talenten.

Footer

Laatste blogs

  • Hoe vaak vertrouw jij op eerste ingevingen? 8 December 2022
  • “Ik denk dat ik het niet kan…” 29 November 2022
  • Zelfverzekerde vrouw verandert in klein meisje 21 November 2022
  • 😈 Zegen of Vloek? Ik weet het niet 🔥 21 November 2022

Contactgegevens

Turn your Talent into a business. No regrets

T 06 16 28 96 23
E mariella@serracoaching.com
S mserrafeu

Da Costastraat 31
1053 ZA, Amsterdam

KvK Amsterdam 54474418

Privacyverklaring 

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Twitter

Je loopbaan omgooien? Pak het slim aan: lees eerst mijn tips

Wil je alles anders? Prima... maar stap dan niet van de wal in de sloot. Download mijn gratis e-book vol eye-openers over je verborgen talenten.

  • Home
  • Gratis e-book
  • Over Mariella
  • 7 redenen…
  • Blog
  • In de media
  • Testimonials
  • Let’s Talk
© 2023 SERRACOACHING · alle rechten voorbehouden