‘Al jaaaren heb ik er last van’
Schrijft een vrouw die zich heeft aangemeld voor een Talentscan
‘Ik voel mij onzeker en dat kost mij ontzettend veel (werk) geluk’
‘Ik weet niet waar ik echt goed in ben en het blokkeert mijn hele leven’
‘Ik heb even een zetje in de rug nodig…’
Zij is niet de enige vrouw die tegen deze (loopbaan) problemen oploopt.
Afgelopen jaren heb ik al honderden aanmeldingen voor Talentscans ontvangen en 99,99 % van deze vrouwen meldt zich min of meer aan met dezelfde klachten en of wensen. Maakt niet uit of deze vrouwen een topfunctie hebben, vele jaren werkervaring, ondernemer en of moeder zijn, goede opleidingen op hun CV hebben staan of net beginnen.
Ze weten (nog) niet hun talenten te benoemen en lopen daarop vast.
Veel vrouwen halen geen voldoening uit hun (werkende) leven
Al jarenlang halen deze vrouwen geen voldoening uit hun werk en of privéleven en zijn gaan geloven dat dit normaal is.
- Ze ervaren geen echte connectie met zichzelf en daarmee ook niet met anderen.
- Ze kunnen nog totaal niet benoemen waar ze goed in zijn
- Kennen hun diepere (zingeving)drijfveren niet.
- Weten niet wat hun passie is en hoe ze hier vorm aan kunnen geven.
- Voelen zich nog niet comfortabel met al hun emoties.
- Ervaren een hoge drempel bij het solliciteren naar die baan die ze echt willen.
- Kunnen zichzelf nog niet goed onderscheiden en verkopen.
- Beschikken nog over weinig (zelf) kennis en zelfvertrouwen
En denken dan dat ze er met een ‘zetje’ (even een coachgesprekje) er wel zijn…
De verhalen, wensen en obstakels van deze vrouwen zijn heel herkenbaar, want ik liep op sommige punten ook vast.
En zelf heb ik ervaren dat veel van deze loopbaanvragen (ook door talloze opleidingen en honderden vrouwen gecoacht te hebben) en belemmeringen zich afspelen op een dieper en onbewust niveau.
Wat werkt wel?
Gedachten en gedrag kunnen namelijk, zonder dat je er erg in hebt, uit bedenkelijke bron voort komen. Door ervaringen uit het verleden of geërfde overtuigingen handel je niet altijd in het nu op de manier die het meest wenselijk voor je is. Loopbaankeuzes worden dan ook vaak onbewust gemaakt, gebaseerd op oude gewoonte’s en conditioneringen. En dat is zonde omdat dan de ontwikkeling van je natuurlijke talenten (daar waar je energie en voldoening uithaalt) stilstaat. Het kan er ook voor zorgen dat je geen ruimte maakt voor bepaalde talenten in jou waar je nu juist zo goed gebruik van kan maken (maar nog geen toegang tot hebt)
In plaats van urenlang rond te struinen op internet, op zoek naar vacatures die je uiteindelijk toch niet interesseren kun je jezelf beter de volgende 7 vragen stellen:
De 7 vragen die je jezelf wel moet stellen als je als ambitieuze vrouw vastloopt in je (werkende) leven (alleen voor ambitieuze vrouwen met pit)
- ‘Hoe leer ik los te laten?‘ vaak spelen bij obstakels in je (werkende) leven, onbewuste processen, angsten, destructieve overtuigen en overlevingsmechanisme ‘s mee. Leren loslaten is een ontzettend belangrijk in het weer terugvinden van geluk in je (werkende) leven. Verbeelding kan ook pas werken als er leegte is. Leegte creëert ruimte. Wie iets nieuws wil, zal daarom ook moeten beginnen met loslaten. Loslaten begint ook met het laten zijn van al je gevoelens. Is een levenslang proces. Als je dit niet leert toepassen dan zal het veel moeilijker zijn om je ware potentieel te bevrijden en oude patronen te veranderen. We zijn zo gewend geraakt om onze gevoelens te beheersen of uit te leven, dat gevoelens alleen maar voelen en er laten zijn, onwennig en onveilig aanvoelt.
- ‘Wat kan ik behalve het maken van loopbaantesten nog meer doen?‘: loopbaantesten maken geven jou wel even een lekker gevoel maar het leert je niet om vanuit je hart te leven. Veel testen leren je ook niet om te gaan met de ‘onzekerheden’ en obstakels die op je pad komen. En in deze wereld, die continue aan verandering onderhevig is, wordt het steeds belangrijker om te leren omgaan met onzekerheid. Alles verandert continue en dat kun je juist goed gebruiken voor je ontwikkeling en of je persoonlijke bevrijding. Gedachten zijn erop gericht om je zeker en veilig te voelen. Vanuit je hart werken maakt het leven en werken in deze snel veranderde wereld veel makkelijker omdat je zo veel beter met deze onzekerheid kunt omgaan. Als kind konden we dit heel goed maar dit wordt ons vaak afgeleerd.
- ‘Welke rollen speel ik in mijn (werkende) leven?’: om je ware talenten naar buiten te brengen is het belangrijk om je eigen maskers te ontdekken (met hun verborgen boodschappen). In elk mens is een ego structuur aanwezig die het super ego wordt genoemd die zich vanaf onze vroegste jeugd heeft ontwikkeld. Deze structuur heeft commentaar op alles wat we denken en doen. In welke vorm het superego zich ook aandient, het beinvloedt ons handelen en zorgt ervoor dat we een masker opzetten naar de buitenwereld. Door zelfonderzoek ontdek je hoe je je natuurlijke talenten weer naar boven kunt brengen en kunt inzetten. Je ervaart zo een grotere vrijheid om te zijn wie je daadwerkelijk bent. Je hoeft niet langer iets of iemand te zijn je kunt eenvoudigweg zijn met alles wat zich aandient. Zo ervaar je op een diep niveau je eigenwaarde, onafhankelijkheid van het oordeel van je super ego of van anderen. Met als diepe ontspanning en rust als resultaat.
- ‘Hoe kan ik het geluk ook vaker in mezelf vinden?’: we zoeken ons geluk vaak buiten onszelf maar alles zit al in onszelf (ons onbewuste). Als we vastlopen denken we vaak dat het nog meer verzamelen van kennis ons verder brengt. We richten ons naar buiten en doen meer kennis op: we absorberen nog meer informatie, lezen nog meer boeken, gaan nog meer opleidingen volgen en proberen al die informatie ons eigen te maken met ons hoofd. Het is ook heel begrijpelijk dat veel vrouwen op zoek gaan naar een volgende studie als ze vastlopen om achter de antwoorden te komen. Veel schoolmodellen werken van buiten naar binnen maar net zo belangrijk is het ontwikkelen van je emotionele intelligentie, te bouwen op je natuurlijke talenten en te leren vertrouwen op je intuïtie.
- Hoe kan ik onderscheid maken tussen authentieke en compensatie kwaliteiten?’: onze oorspronkelijke kwaliteiten en ideeën zijn al van oorsprong in ons aanwezig. Ze liggen klaar om opgewekt te worden. Bij authentieke kwaliteiten ontdekken we een daadwerkelijke gevoelde rust en voelt heel anders aan dan een rust die je probeert te bereiken door het inzetten van een cognitieve strategie.Een veel voorkomend probleem bij vrouwen is dat hun eigen innerlijke kracht als jonge vrouw vaak ontkent of onvoldoende weerspiegeld wordt. Deze vrouwen ervaren vaak uitdagingen om te voelen wat er is, in situaties die ze lastig vinden. Lastige situaties zorgen voor onrust. Door bewust te voelen waar die onrust zich in je lichaam bevindt, zul je merken dat je ego structuur (je hoofd en ratio) rustiger wordt. Je gaat wel eerst je ‘gat’ voelen, wat erg ongemakkelijk voelt. Daar houden de meeste vrouwen ook op, maar als het je lukt om dat er te laten zijn zul je weer bij je innerlijke kracht komen die je door (negatieve) ervaringen hebt teruggetrokken.
- ‘Hoe vergroot ik mijn bewustzijn?’: door je bewustzijn steeds meer toe te laten in je leven verhoog je je verborgen wijsheid. Als je je bewustzijn vergroot en toelaat in je leven leer je jezelf te observeren zonder oordeel waardoor je de diepere lagen in jezelf bereikt en de sereniteit van de stilte kunt ervaren.
- ‘Hoe maak ik mezelf los van conditioneringen?’: de moed om jezelf te bevrijden van conditioneringen en onbewuste patronen is een reis op zich. Een goede coach en of therapeut kan je ondersteunen om je eigen wijsheid weer terug te vinden en biedt je inzichten om hierin een weg te vinden. Dit gaat wel met vallen en opstaan. Verwacht niet dat dit een rechte weg van A naar B is. Je zult regelmatig weer terugvallen in oude patronen maar met kennis over jezelf, je talenten en je drijfveren weet je eenvoudiger de signalen op je pad te herkennen die je verder brengen.
In mijn werk als talentencoach voor vrouwen kom ik veel verschillende vrouwen tegen. Ik zie vrouwen hard groeien, en vrouwen die volledig vastlopen. Wat me daarbij steeds weer opvalt is dat de vrouwen die het hardst groeien niet altijd de hardste werkers zijn.
Wat me wel opvalt: de vrouwen die echt groeien, staan altijd open voor een ander perspectief. Ze zijn nieuwsgierig, vaak weten ze al veel. Maar ze weten ook dat ze nog niet alles weten. Ze staan er voor open om te leren, om meer te weten, om hun perspectief te veranderen. Dat begint meestal met een lastige eerste stap: bekennen dat je nog niét alles weet. Snappen dat je huidige perspectief nog beperkt is. De snelste groeiers hebben een ‘beginners mind’, ze willen leren en zijn op zoek naar wat ze nog niét weten.
Wil jij groeien in je (werkende) leven? Wil jij leren? Wil jij je perspectief veranderen? Wat ga je daarvoor doen?