Op mijn nieuwe groene laarzen met veel te hoge hakken stapte ik wiebelend uit het vliegtuig.
Als eerste Nederlandse coach volgde ik in 2013 de Accelerated Strengths training bij Gallup in London.
Ik voelde mij ontzettend stoer en cool toen ik dat prestigieuze gebouw binnenliep. Op de bovenste verdieping werd de training gegeven. Met uitzicht op de Thames en de hele stad London werden wij ondergedompeld met de Strengths Materialen door de Strengths guru, Curt Liesveld (die nu helaas is overleden) en de andere Engelse en Amerikaanse Strengths trainers. Ik voelde mij ‘exhilarated’. Zoals de Engelsen dat zouden zeggen.
Maar wat ik vooral niet vergeet is de energie die daar al die dagen aanwezig was.
Dat is de Talenten energie
Je Talenten energie begrijpen
Ik werk nu al drie a vier jaar intensief met Talenten (Strengths) via mijn eigen trajecten en mijn bedrijf maar na deze Strengths training en nog vele andere coach en talenten trainingen in binnen en buitenland is mijn passie voor talenten alleen maar gegroeid. Niet alleen maar omdat ik zie dat deelnemers zulke geweldige resultaten boeken maar ook omdat ik mijn eigen talenten energie en behoefte’s veel beter begrijp en daarmee mijn leven veel beter kan sturen en vormgeven. Door bewust mijn talenten in te kunnen zetten voel ik mij veel gelukkiger en tevreden.
Clifton Strengths London event
Afgelopen donderdag vloog ik weer naar London omdat ik heel graag aanwezig wilde zijn bij de Clifton Strengths London event. Heerlijk om weer omgeven te zijn door veel mensen die er voor kiezen om vooral het beste in mensen te zien.
Jan Muhlfeit: the positive leader
Er waren veel sprekers maar de persoon die mij het meest gegrepen heeft is Jan Muhlfeit. Jan Muhlfeit is een manager, een global strategist, coach en mentor. Hij heeft ongeveer 22 jaar voor Microsoft gewerkt waarvan de laatste 15 jaar in top management. Zijn laatste positie was Chairman Europe die hij van 2007 tot 2014 heeft gehad. Ook adviseert hij diverse gouvernementele organisaties als AIESEC, The World Economic Forum, the Europese Commissie en de OECD.
De Burnout veranderde zijn leven
Hij wilde altijd meer meer: nieuwe dingen doen, nieuwe concepten bedenken, altijd aan het werk maar zorgde nooit voor mentale rust. De ‘bubble’ werd steeds groter totdat hij op zijn 50ste barste. Hij raakte in een diepe depressie. Dat heeft zijn leven veranderd. Hij kwam erachter dat je vooral moet doen waar je blij van wordt. En een van zijn missies is nu geworden om ervoor te zorgen dat andere mensen dat proces vermijden.
Nog weinig bedrijven en universiteiten focussen op de mindset
Hij ziet dat veel prestigieuze universiteiten en bedrijven vooral focussen op dat wat er buiten zit maar niet op dat wat er binnen in een mens zit. Zelfkennis is enorm belangrijk maar daar wordt in veel bedrijven en universiteiten weinig of niks aandacht aan besteed. Maar wat hij heeft gezien is dat de meest succesvolle en gelukkige leiders 10% focussen op het ‘onderwerp’ en de rest op de mindset. Dat is ook het enige waar we compleet ‘power’ over hebben: vrijheid van keuze, vrijheid van manier van reageren. Je bent vrij om te kiezen hoe je op een gebeurtenis reageert:stimulus. Maar hij ziet dat nog maar weinig mensen zich daar bewust van zijn.
If you are not #self aware, you live a life of somebody else. #UnlockPotentialNow
Flow en succes
Verder heeft hij het ook veel over FLOW gehad. In flow zijn, zijn die momenten dat je alles vergeet. In Flow gaat alles ook snel. Je verliest je gevoel van tijd. Je bent in het hier en nu. Hij vertelt ook dat succesvolle tennisspelers van flow naar flow moment gaan. Van het ene ‘hier en nu’ moment naar het andere ‘hier en nu’ moment. In Flow ga je snel. Als je ook in je Alfa staat zit open je de weg naar je hart en je hart is de plek waar je al je (onbewuste) ervaringen zijn opgestapeld en waar je innerlijke wijsheid zit. Wanneer we vanuit spanning en stress handelen, zijn onze hersenen in de betastaat. De limbische hersenen zijn bij de hogere frequenties (20-35 Hz) ook in actie .Ze vuren het denken aan om oplossingen te vinden voor problemen. Er is dan geen ruimte voor spelen, er is weerstand te overwinnen.
‘Wie vanuit de kern leeft, ontwikkelt moeiteloos zijn natuurlijk potentieel – Jan Bommerez
Minder moeten meer flow
Ons automatische reactieve deel is dan indirect de baas, niet ons spontane creatieve deel. Weinig mensen leven volgens Jan Bommerez, auteur van onder andere ‘minder moeten, meer flow’, in FLOW. Hij vertelt in zijn boek dat dolfijnen elke dag in FLOW leven, behalve als ze worden aangevallen. Dolfijnen zijn net als kleine kinderen vrijwel altijd in de thetastaat geworteld in de hart energie. Het zijn dan ook enorm speelse en lieve dieren.
Eerste niveau: hoge beta
Op het laagste niveau lekt ons gewaarzijn, onze aandacht, gewoon uit ons systeem weg, zonder focus of richting. Dat is het niveau van routinematig handelen of leven. Dit is het niveau waarop we niet leven maar geleefd worden We zijn dan niet bewust in het hier en nu.
Steeds meer luisteren naar de wijsheid van je hart
Er bestaan vier verschillende niveau’s: alfa, beta en delta in combinatie met lage beta. Als deze samenwerken kunnen we denken en voelen tegelijk; we hebben inspiratie en we hebben de wijsheid en diepe vrede van de diepere deltastaat. Het is de status waarbij we helemaal vrij zijn van de tirannie van de stimulus-responspersoonlijkheid. Gewaarzijn groeit exponentieel. Hoe meer je hebt, hoe meer je kunt krijgen. In het begin kost dit proces ontzettende veel moeite, daarna steeds minder. Deze vierde staat is alleen beschikbaar voor mensen die steeds diepere vrede kennen omzet ze steeds principiëler leven. Ze geven voorrang aan de wijsheid van het hart, de wijsheid van het universum zelf.
Ons oude brein ervaart geen FLOW
Overleven was de eerste prioriteit van de mens. En daarom kijken we volgens Muhler gemakkelijk naar alles wat er verkeerd gaat, wat er mis is (met mensen) en naar de ‘issues en veiligheid’. Waar is het gevaar?. ‘Waar is het gevaar’? Dit oude brein focust op alles wat fout is, naar problemen die opgelost moeten worden en is niet gefocust op winnen. Dit brein is ontstaan om te overleven. Dit brein is vooral bang om te verliezen wat we nu hebben. Met dit brein blijf je hangen in een oude overlevingsstrategie.Zodra je een van je dromen uit de ijskast haalt gaat dit (monkey) brein in protest: ‘het is nu niet het ideale moment’. ‘Nog even doorsparen’. Je kent die smoesjes wel. Maar dit gaat op een gegeven moment ook knagen omdat comfort een sleur wordt.
Onze systemen en scholen zijn nog gefocust op zwakke punten
Muhler vertelde ook dat je vaker in Flow zult zijn wanneer je gebruik maakt van je natuurlijke talenten en Strengths. Maar de realiteit is dat veel mensen, universiteiten en bedrijven nog ‘obsessed’ zijn met zwakke punten. Volgens Gallup, Management Consultant organisatie, focussen scholen nog steeds op de zwakke punten van leerlingen. Veel universiteiten en bedrijven zijn ‘obsessed’ met zwakke punten. Volgens onderzoek van Gallup zijn 70% van onze kinderen gedefinieerd door dat wat ze niet weten. Daar waar de leerling het slechts op scoort daar gaat de aandacht naartoe. Niet wat ze wel al weten maar wat ze vooral niet weten. Ook heeft Gallup onderzocht dat maar 13% van de bevolking zijn talenten en strengths gebruikt. 87% gaat alleen maar naar het werk voor het geld. De wereld maakt volgens Muhlfeit maar 1/5 gebruik van zijn potentie.
Wat zegt Jan Muhlfeit nog meer over talent?
- Als je leeft en werkt volgens je natuurlijke talenten kun je authentieker zijn in je werk/sport en kunst. En originele mensen, die wie van nature trouw zijn aan hun natuurlijke talenten bereiken sneller de top (van hun kunnen)
- Het is onmogelijk om in Flow te geraken door te focussen op zwakke punten. Wanneer je je talenten leert te managen in je (werkende) leven ga je vaker FLOW ervaren
- Zelfkennis is het belangrijkste wat je moet leren volgens Muhlfeit maar dat is nog steeds zwaar onderschat in zowel het bedrijfsleven als onderwijs
- Te veel mensen beklimmen de carrière ladder maar beseffen vaak te laat dat ze hem tegen de verkeerde muur hebben gezet (bij het einde van hun leven). Ze hebben niet gewerkt volgens dat waar ze echt voldoening uit halen en wat voor hun echt diep down belangrijk is (intrinsieke motivatie).
- 87% van de mensen maakt geen gebruik van hun talenten en leven daarom bijna niet in Flow. Ze focussen vooral op daar waar ze niet goed in zijn. En leven passief. En wachten op de paycheck en zijn alleen maar aan het overleven.
- Het is volgens hem ontzettend belangrijk om verder te bouwen op wie je van nature al bent. Wees geen kopie maar wees meer van wat je van nature al bent. Daar ligt je kracht.
- We moeten stoppen met onze tijd te managen. Tijd ligt buiten ons om. Het enige wat we kunnen managen is onze energie.
- Het klopt maar half dat je medewerkers je beste assets zijn. De natuurlijke talenten van je medewerkers zijn de beste ‘assets‘ van je bedrijf en of organisatie.
- Je kunt mensen niet veranderen maar je kunt wel verder bouwen op daar waar je medewerkers van nature al heel goed in zijn.
- Als je aan het werk bent in een project waar je alleen maar je zwakke punten kunt inzetten leef je niet je eigen leven. Je leeft het leven van iemand anders. En volgens Muhlfeit leeft 87% niet zijn eigen leven.
“The key to human development is building on who you already are.” -Tom Rath
Meest succesvolle team wereldwijd van Microsoft toen ze gingen focussen op talenten van hun medewerkers
Victor Frankl
Bill Gates is een groot voorbeeld van hem omdat hij een doel/why/inspiratie in zijn leven heeft gevonden. Hij heeft veel rijke mensen gezien die nog steeds niet gelukkig waren. Zonder inspiratie en intrinsieke motivatie zul je volgens Muhlfeit ook geen happiness en balans vinden in je (werkende) leven. Als je je missie/je why/inspiratie en ‘meaning in life’ vindt kun je alles overleven zei Victor Frankl al. Victor Frankl was een Oostenrijkse neuroloog en psychiater maar werd vooral bekend als overlever van de holocaust. Zijn boek ‘de zin van het bestaan’ schetst zijn ervaringen als gevangene in een concentratiekamp en beschrijft zijn psychotherapeutische methode voor het vinden van bedoeling van het leven in alle levensomstandigheden en daarmee een reden om verder te leven. Volgens Muhlfeit moet je eerst je talenten en ‘values’ ontdekken voordat je je why vindt. En daar sluit ik mij helemaal bij aan.
Hij sloot zijn presentatie af met de volgende woorden: ‘rational people are usually right but it is the crazy ones that change the world – Albert Einstein.