• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Home
  • Gratis e-book
  • Over Mariella
  • 7 redenen…
  • Blog
  • In de media
  • Testimonials
  • Let’s Talk

Serracoaching

Turn your talent into a Thriving Business

  • Talentscan
  • Talent Spark VIP
  • Rock Your Talent Academy
  • Talent Mastertraject

Wat niemand weet over talent (2)

Talendenken is ‘hot’. Steeds meer bedrijven, HR-adviseurs, docenten en medewerkers richten zich op talentontwikkeling. Er is een verschuiving gaande van competenties naar inzicht en inzet van talenten. De eerste golfbeweging startte in 2009 en nu anno 2016 is de tweede golfbeweging volop gaande. Logisch, want steeds meer mensen willen werken vanuit hun kracht. En dat is logisch. Maar wat ‘talent’ dan precies betekent is veel lastiger te bepalen.

Wat niemand weet over talent

Wat is talent?

Buckingham en Clifton (2002) beschrijven een talent als:

Elk zich herhalend patroon van denken, voelen of zich gedragen dat op een productieve, effectieve manier kan worden ingezet.

Luk Dewulf (2009) voegt hier aan toe :

Dat het handelen vanuit je talent te herkennen is aan het feit dat het je geen moeite kost en dat je talent ook zichtbaar is en herkend wordt door de mensen om je heen.

Zo gezien is de intuïtieve neiging om de dingen te onderzoeken een talent. Als je van nature geneigd bent tot competitie, is dat een talent. Of als je charmant bent , is dat een talent. Volgens deze definitie kunnen we zelfs schijnbaar negatieve eigenschappen een talent noemen, maar dan alleen als ze op productieve manier kunnen worden ingezet.

Koppigheid is een talent

Koppigheid is een talent als je een functie hebt waarin je niet van afwijken mag weten, zelfs niet als je op geweldige weerstand stuit, bijvoorbeeld in een verkoopfunctie, of in de advocatuur. De zich herhalende patronen worden bij jou gecreërd door de neurale verbindingen in je hersenen. Het geheim dat ten grondslag ligt aan dit eigenzinnige orgaan, is te vinden wat een ‘synaps’ genoemd wordt. Een synaps is een verbinding tussen twee hersencellen die deze cellen (ofwel neuronen) in staat stelt met elkaar te communiceren. Deze synapsen vormen de draden waaruit je gedragspatronen geweven zijn. ‘Gedrag is afhankelijk  van de vorming van de juiste verbindingen tussen de neuronen in je hersenen’.

Iedereen heeft talent

In steeds meer onderzoeken wordt vastgesteld dat het niet de vraag is of iemand wel of geen talent heeft (individu met bijzondere kwaliteiten), maar dat juist iedereen verschillende talenten heeft. Dit heeft te maken met dat iedereen zijn of haar eigen unieke energie heeft, waarmee je iets in de wereld kan zetten. Je bent bijvoorbeeld strategisch, actiegericht, gericht op harmonie, sociaal verbindend of je bent gericht op het beste uit mensen en de situatie te halen.

Talent als belangrijke energiebron

Ieder mens heeft een unieke bron van energie waaruit onbeperkt geput kan worden. Deze bron in jezelf wordt steeds weer aangevuld als je doet waar jij het beste in bent en wat jij het leukste vindt om te doen. Dit geeft een gevoel van bezieling, een gevoel dat je ertoe doet, dat je een bijdrage levert aan het grote geheel. (volgens G. Bouwen 2011) Stel je voor dat jij in jouw werk deze, soms verborgen, bron aan energie in kan zetten in je leven?

Talent en Flow

Veel wetenschappers hebben de afgelopen jaren het werken vanuit talent weten te relateren aan begrippen als geluk, welbevinden, flow, bevlogenheid, passie en taakprestaties.Ook vanuit verschillende onderzoeken naar de effecten van de positieve psychologie en de op groeigerichte mindset geven aan dat het richten op talent zorgt voor flow en welbevinden. Hierdoor wordt je productiviteit en je gedrag effectiever en je actiegerichte handelen neemt toe  als hierop ook regelmatig wordt gereflecteerd. 

Een talent kan ontdekt worden

In:

  • Een manier van denken: bijvoorbeeld analytisch, stategisch, positief.
  • Een manier van handelen: zoals actiegericht, behoedzaam, saamhorig, stimuleren.
  • Een manier van gedragen: hierbij kun je denken aan zorgvuldig werken of gemakkelijk contacten leggen
  • Een manier van interactie met anderen, zoals bruggenbouwer, ondersteuner of juist sturend
  • Een manier van beweging creëren door je enthousiasme, aanmoediging
  • Of juist hetgene wat je motiveert doordat je beter wilt worden in wat je doet en goed werk wilt afleveren.

Aangesproken worden op je talenten geeft energie.

Een voorbeeld: voor iemand die verbindend ingesteld is en graag mensen bij elkaar brengt, is het organiseren van een event een activiteit waar zij naar uitkijkt en waar zij van kan genieten, zonder dat ze er moe van wordt. Wanneer je handelt vanuit zo’n talent kost het je misschien fysiek energie maar mentaal laad je weer op. Maar juist omdat het je  zo natuurlijk af gaat, ervaar je wat je doet niet als bijzonder. 

Hoe is het talent zichtbaar?

Als we er vanuit gaan dat iedereen verschillende talenten heeft, betekent dat nog niet meteen dat dit ook zichtbaar is voor anderen. Volgens Luk Dewulf (2009) het dit met twee zaken te maken:

Gedrag en context.

Stel; je bent ontzettend creatief in het bedenken van oplossingen voor lastige vraagstukken. Je mind werkt gewoon zo dat je bij een probleem wel tien alternatieven bedenkt, je ziet altijd nog andere mogelijkheden. Je hebt snel ideeen van wat nog niet geprobeerd is en een experiment waard is. Als dit betekent dat je tijdens een teamoverleg met collega’s al die ideeën steeds op tafel legt, dan kunnen anderen dat wel eens als vervelend gaan ervaren. Je hebt in dit geval nog niet de juiste manier gevonden om je talent op zo’n manier te laten zien (gedrag), dat anderen het in een specifieke situatie (context) als prettig en effectief ervaren. Op het moment dat anderen een talent (h)erkennen en als positief en effectief ervaren spreken we, volgens Luc De Wulf, van talent in actie.

In werkelijkheid hebben wij ons wereldbeeld helemaal niet met alle andere mensen gemeen. 

Onze talenten lijken ons zo vanzelfsprekend dat we menen dat iedereen hetzelfde denkt als wij. In zekere zin is het heel geruststellend te kunnen geloven dat we de manier waarop wij zelf de wereld zien en ervaren, gemeen hebben met alle andere mensen. In werkelijkheid hebben wij ons wereldbeeld helemaal niet met alle andere mensen gemeen. Onze kijk op de wereld is zuiver individueel. Ons levensgevoel- alle zich herhalende patronen van denken, voelen en zich gedragen- is de resultante van ons unieke mentale netwerk. Dit netwerk fungeert als een filter: het zift en sorteert signalen die vanuit de wereld op ons afkomen en dwingt ons te concentreren op bepaalde stimuli en andere prikkels totaal te negeren.

‘Een rivier zonder oevers is een moeras.’

Wanneer je (talenten) kraan  te ver open staat

Als je stress hebt of onder druk staat, ga je automatisch je talent overdrijven. Datgene wat je onder stress overdrijft, is bijna zeker een talent. Aangezien je bij het overdrijven van je talent in de problemen kunt komen (je talent gaat tegen je werken), is het van belang om in de loop van je leven hefboomvaardigheden te ontwikkelen. Dit zijn de zogenaamde oevers in de uitspraak hierboven. Dat zijn vaardigheden die je kunt aanleren en deze helpen je meer uit je talent te halen. Hefboomvaardigheden functioneren echter precies tegenovergesteld aan talenten. Je kunt hefboomvaardigheden herkennen aan het feit dat ze juist dreigen weg te vallen of in te krimpen in situaties van stress, grote druk, als je slecht geslapen hebt of je fysiek niet zo goed voelt. Daarmee staan ze in schril contrast met je talent. Onder druk, onder stress en als je slecht geslapen hebt, ben je altijd nog in staat om je talent in actie te laten zien. 

Te lang bezig zijn met bezigheden waar je geen talent voor hebt

Het grote gevaar van training op basis van herhaling zonder dat je het onderliggende talent bezit, is dat je ‘afbrandt’ voordat je ook maar de geringste verbetering tot stand gebracht hebt. Het is een aanslag op je energie. Met hun grote nadruk op het ‘verbeteren van zwakheden’ negeren de meeste organisaties hoe afstompend dit kan zijn. In plaats van een blijvende verbetering te bewerkstelligen, raken de deelnemers ontmoedigd en afgestompt.

Talenten zijn niet goed zichtbaar voor jezelf

Talenten zijn niet goed zichtbaar voor jezelf. Het is als de brug van je neus, zó dichtbij dat je die zelf niet ziet. In mijn trajecten ga je je talenten vanuit zeer uiteenlopende invalshoeken benaderen/ontdekken maar een van die invalshoeken benader ik met een talententest’ Deze test is een geniale en geweldige manier om je talenten te ontdekken. Het is een eerste stap. In het traject ‘Ontdek je Talent Masters ga je onder andere ervaren hoe deze talenten samenwerken en hoe je er vorm aan kunt geven. 

 Ontdekken van Talenten niet alleen positieve invloed op je werkende leven

Het ontdekken van je talenten geeft niet alleen maar rust en plezier in je werk maar je begrijpt ook beter wie je bent, het geeft je een taal waarmee je beter kunt omschrijven aan anderen wie we zijn en wat je nodig hebt in je werk (maar ook in je relatie). Gebruik maken van onze unieke (aangeboren) talenten geeft energie, plezier en focus in je leven.

  • Het negeren van onze aangeboren talenten kan voor depressiviteit zorgen.
  • Het ontdekken van onze talenten helpt je om je missie (je why) helder te krijgen en doelen te kiezen waar je echt blij van wordt.
  • Een talent ‘uitzetten’ kan zelfs tot emotionele stress leiden.
  • En wist jij dat talenten ook samenwerken? Vaak drie tegelijk?

Als jij weet wat jouw talenten zijn dan begrijp je ook waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt in je leven, je begrijpt waarom je je op sommige werkplekken niet happy voelde en het helpt ook je gedrag te begrijpen. Ontdekken hoe jouw talenten voor positieve energie kunnen zorgen kan magisch zijn.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn

Vergelijkbare artikelen:


Wat is mijn talent: wat niemand weet over talent
Wat niemand weet over talenten
Wat bijna niemand weet over Talenten
Wat is mijn talent: Wat niemand weet over talent
Wat is mijn talent: Wat niemand weet over verdwalen

Primary Sidebar

Hallo, Ik ben Mariella Serra, ik transformeer jouw onzekerheid naar 'rock solid' zelfvertrouwen in je echte talenten 

De snelste route naar ondernemen is vanuit jouw unieke talenten. Ik geloof dat wanneer vrouwelijke ondernemers echt begrijpen waarvoor ze zijn weggelegd, en deze talenten ander woorden kunnen brengen, ze ongelooflijk succesvol en gelukkig worden. Niet alleen in hun baan/onderneming maar in LIFE. Ik heb afgelopen elf jaar al duizenden vrouwen geholpen om goed geld te verdienen met hun echte talent. Ik ben gecertificeerd in methodes zoals o.a. Gallup, Strengths Strategy, Strengths Institute en PeopleAcuity. Daarnaast ben ik als coach en counselor beëdigd aan de Academie voor Psychotherapie in Amsterdam, een door de NOBCO erkende opleiding. Of ik jou ook kan helpen? De makkelijkste en snelste manier om dat te ontdekken is mijn Talentscan.
  
 
Turn your Talent into a business. No regrets 

Je loopbaan omgooien? Lees eerst mijn tips.

Wil je alles anders? Prima... maar stap dan niet van de wal in de sloot. Ik coachte al honderden ambitieuze vrouwen zoals jij bij het maximaal benutten van hun talenten. Download mijn gratis e-book vol eye-openers over je verborgen talenten.

Footer

Laatste blogs

  • Wie ben ik nou? 21 June 2022
  • My first time 14 June 2022
  • Na mijn break-up 31 May 2022
  • Heb jij het Talent Significance? 24 May 2022

Contactgegevens

Turn your Talent into a business. No regrets

T 06 16 28 96 23
E mariella@serracoaching.com
S mserrafeu

Da Costastraat 31
1053 ZA, Amsterdam

KvK Amsterdam 54474418

Privacyverklaring 

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Twitter

Je loopbaan omgooien? Pak het slim aan: lees eerst mijn tips

Wil je alles anders? Prima... maar stap dan niet van de wal in de sloot. Download mijn gratis e-book vol eye-openers over je verborgen talenten.

  • Home
  • Gratis e-book
  • Over Mariella
  • 7 redenen…
  • Blog
  • In de media
  • Testimonials
  • Let’s Talk
© 2022 SERRACOACHING · alle rechten voorbehouden