“Soms zou ik willen dat ik niet zo gevoelig was”, verzuchtte een deelneemster tijdens een Talentscan. “Ik kan wel erg goed mensen aanvoelen, maar ik voel dan ook echt álles. En soms heb ik zelf wel eens behoefte aan iemand die naar mij luistert.” Haar stem klinkt verdrietig: “Aan het einde van de dag voel ik mij uitgeput.”
De kraan van haar talent staat te ver open
Deze deelneemster zou over het talent empathie kunnen beschikken. Zo iemand kan zich moeilijk afsluiten voor het gevoel van anderen, bijvoorbeeld een verkoper aan de deur die ze niet wil afwijzen of een goede vriendin die voor de zoveelste keer uit komt uithuilen.
Ze zet haar empathieknop uit
Om haar leven gemakkelijker te maken, zet ze haar empathie’knop vaak uit. “Dan sluit ik me vervolgens voor alle emoties af, omdat ik er anders in verzuip. Daar kom ik veel verder mee.”
Veel empathische vrouwen krijgen een burn-out
Voor veel vrouwen met het talent empathie valt het niet mee om het talent ook zo in te zetten, dat niet alleen maar haar omgeving ervan profiteert maar ook zijzelf.
Uit onderzoek blijkt ook dat hooggevoelige empatische vrouwen veel vaker de kans hebben om een burn-out te krijgen. Hooggevoelige vrouwen blinken uit in opofferingsgezindheid, hulpvaardigheid en verantwoordelijkheidsbesef, en zijn daardoor goed in anderen steunen en troosten.
Maar op de lange termijn lopen ze daardoor vast, want ze cijferen hun eigen behoeften weg. En vaak is dit ook een vlucht om zelf niet te hoeven voelen en geen verantwoordelijkheid over hun eigen levensgeluk te hoeven nemen.
De gevoelens worden vaak weggestopt als overlevingsmechanisme en deze vrouwen wonen vooral in het hoofd. (De kraan van het talent empathie is dichtgedraaid.) De kans op een burn-out is ook vele malen groter als je niet in balans bent met je gevoelens.
Kiezen voor je talent, is kiezen voor steeds meer authenticiteit en autonomie – Serracoaching
3 manieren waarop een empathische vrouw haar leven moeilijker kan maken:
1. Je verzuipt in je eigen talent
De kraan van je talent empathie staat te ver open. En dat voelt frustrerend voor zowel jezelf als voor anderen. Je stapt vaak in de reddersrol en gaat veel advies geven. Je neemt (ongevraagd) de verantwoordelijk voor andermans problemen op je op. Onbewust uiteraard.
Het is belangrijk om:
- te onderscheiden wat van jou is en wat van de ander; en dat van de ander ook bij hem of haar te laten
- je ervan bewust te zijn waar je invloed op hebt en waar je je betrokken bij voelt
- duidelijke grenzen te stellen voor jezelf, zodat je je niet laat meeslepen door behoeften van anderen
Wat kun je doen?
Door jou voelen mensen zich automatisch gehoord. Daar hoef je niet veel voor te doen of te zeggen. Dat is jouw natuurlijke gave, je hebt er een talent voor. En gehoord worden is wat ze willen. Je hoeft dan niet ook nog de redder te spelen dus maak er gebruik van.
2. Je talent staat droog
Je laat dit talent nauwelijks zien (de kraan staat dicht), omdat je je niet bewust bent van je talent. Je legt de verantwoordelijkheid bij iemand anders. Iemand met empathie zou bijvoorbeeld gefrustreerd kunnen raken dat iemand anders niet haar emoties aanvoelt. “Die ander zou toch dat moeten voelen?”
Je wordt overspoeld door de behoeften en emoties van anderen, maar je gaat compleet aan jezelf voorbij. Daardoor pas je je te veel aan anderen aan, waardoor je frustraties alleen maar groter worden. In plaats van je emoties te uiten, houd je je in, omdat je in je jeugd misschien geleerd hebt dat het niet netjes is om je emoties te uiten.
Maar dit is voor jou juist schadelijk. Als je je continu bezighoudt met de behoeften en gevoelens van anderen, voel je je eigen grenzen en behoeften niet. Je cijfert jezelf weg, voelt je niet authentiek en bent niet trouw aan jezelf. Daardoor verlies je jezelf en kan je zelfs een burn-out krijgen.
Wat kun je doen?
Het is dan belangrijk om meer balans te brengen tussen je hoofd en je hart, en stil te staan bij wat jij nodig hebt. Dat vergt veel zelfonderzoek, maar het is het onderzoek waard. Want dat is de enige manier om trouw aan jezelf te blijven en relaties te verdiepen. Dat is waar iemand met empathie juist behoefte aan heeft en goed in is; authentieke en verdiepende relaties, waarin alle emoties er mogen zijn.
3. Je speelt rollen die niet bij je natuurlijke talenten passen
Je hebt het idee dat je als vrouw, vriendin, moeder en collega empathisch en zorgzaam moet zijn, maar wat als empathie niet in je top 10 staat? Zelfs ergens onderaan, op nummer 30? * Veel vrouwen zijn zich daar niet van bewust en spelen rollen die niet bij hun echte ‘ik’ en natuurlijke talenten passen. Dat kun je een tijdje volhouden maar op een gegeven moment loop je daar in vast. Het kost je energie, je batterijen lopen leeg en het zorgt ervoor dat je opbrandt. Je kunt als vrouw bijvoorbeeld veel strategische talenten in huis hebben en wat minder relatievorming talenten. Als je daar inzicht in hebt begrijp je waar je behoefte vandaan komt om jezelf even terug te trekken omdat deze talenten tijd en ruimte nodig hebben om alle ideeën te verwerken en een plek te geven. Zo kom jij ook tot je recht.
Wat kun je doen?
Als je empathie laag hebt staan kun je bijvoorbeeld totaal voorbijgaan aan het feit dat iemand zich gehoord wil voelen of verdrietig is. Als je je daar niet bewust van bent kom je vaak meteen met oplossingen en dat is wel het laatste waar die ander behoefte aan heeft op zo’n moment. Er voor iemand zijn, op emotioneel niveau is vaak al genoeg is. En dan hoef je niet eens iets te doen of te zeggen. Bij iemand met empathie in haar top 5 gaat dit heel makkelijk en natuurlijk af.
Als je weet dat empathie je ‘zwakke punt’ is, wil dat niet zeggen dat je er dan ook niet voor de ander hoeft te zijn. Als je je daar bewust van bent kun je er in ieder geval rekening mee houden door bijvoorbeeld open vragen te stellen of gewoon je mond te houden en te luisteren. Er zijn negen relatievorming talenten dus zoek uit wat jouw unieke manier is in plaats van jezelf in een keurslijf te gieten.
Maar het kan ook anders
Als jij als vrouw met empathie dit talent voor je kan laten werken (in samenwerking met je andere negen talenten) dan heb je een ontzettend waardevol talent voor zowel jezelf als anderen.
Bijdrage van het talent empathie (volledig ontwikkeld):
- Je natuurlijke vermogen om te luisteren, advies te geven, dingen vanuit het perspectief van de ander te bekijken en compassie te tonen, is een enorm toegevoegde waarde.
- Als je empathie ook ten voordele van jezelf inzet kun jij tevens ook goed luisteren naar je eigen behoeftes, verlangens en emoties, in plaats van alleen maar naar die van de ander.
- Als je je empathie talent ten volle hebt ontplooid zet je empathie bewust in om snel verbinding te maken met anderen mensen.
- Je draagt bij aan een prettige en vriendelijke omgeving en kunt teamleden ontzettend goed aanvoelen.
- Je weet wat er nodig is om goed samen te kunnen werken
- Vaak zullen mensen jou ook sneller accepteren dan mensen zonder empathie.
- Je beschikt over een intuïtief vermogen over de onderlinge relatie tussen mensen en bent je bewust van de emoties van anderen.
- Mensen zullen je ook sneller vertrouwen, omdat je ze het gevoel geeft dat je hun problemen en wensen echt serieus neemt.
Het kan ook anders…
Een leuke baan vinden, werken vanuit je talent, voldoening halen uit je werk en daar ook nog eens geld mee verdienen? Dat kan best. Sterker nog: dat kun jij ook. Maar het is niet vanzelfsprekend. Om je heen zie je wellicht teveel voorbeelden van mensen die niet gelukkig zijn in hun (werkende) leven maar daar hoef jij geen genoegen mee te nemen. Vraag je je af: hoe kan ik mijn al mijn talenten inzetten zonder drie stappen terug te hoeven doen? Blijf niet hangen in de verslaving van zombie gedrag (je kop in het zand steken) maar ga op zoek naar die andere manier van werken. Vanuit je talent. Meer weten? Ik help je graag.
Wil je vandaag al stappen maken?
Meld je dan aan voor mijn Talentscan: helder hoofd in een half uur. In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Een Talentscan is niet zozeer een coachsessie. In dit half uur bespreken we wel wat je huidige uitdagingen zijn, je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we gaan ook kijken wat er nodig is om je probleem op te lossen of waar kansen voor jou liggen. En we stellen vast of ik je kan helpen met de ‘ontdek je talent’ trajecten die ik aanbied. Het gesprek is dus bedoeld voor mensen die op dit moment er aan toe zijn om grote stappen te maken en echt te willen investeren in hun ontwikkeling. De Talentscan wordt uitgevoerd door mij.