Hij wist dat hij als jonge chefkok hard moest werken om dit restaurant goed te laten lopen. Hij voelde een erg hoge druk om een succes van het restaurant te maken waar hij voor ging werken… maar de tafels bleven leeg. Om 07:00 uur begon het team met werken en ’s avonds laat sloten ze af zonder dat er maar ook één klant was geweest. Het ging steeds slechter
We hebben het over Ben Shewry, een topchef kok die opgegroeid is in Nieuw Zeeland. Zijn restaurant behoort nu de top 50 beste restaurants in de wereld
We hebben het over Ben Shewry, een top chefkok die opgegroeid is in Nieuw Zeeland op een erg afgelegen locatie. Zijn kookkunst is beïnvloed door waar hij woonde als jonge jongen. Hij is een van de zes chefkoks die gevolgd wordt in een geweldige documentaire ‘Chef’s table’.
In deze documentaire wordt Ben Shewry ook gefilmd en is hij heel open over zijn leven, zijn struggles en inspiratie voor het koken. Nu behoort zijn restaurant ‘Attica’ in Melbourne, Australië, tot de top 50 restaurants van de hele wereld. En heeft Shewry diverse prestigieuze prijzen gekregen. Maar daar is een lange reis aan vooraf gegaan.
Als jonge chef was hij hard aan het werk om andere mensen te imponeren
Als jonge chef was hij heel hard aan het werk om andere mensen te imponeren en om prijzen te winnen. Hij wilde al het mogelijke doen om iets van zichzelf te maken maar daarbij verloor hij zijn liefde voor het koken en ook bijna zijn restaurant. ‘Je haalt er zelf ook geen voldoening meer uit‘ en ‘Dit leidt vaak tot een burnout‘ vertelt Ben in deze documentaire. ‘Ik was net een dolle hond die veel veel wilde bereiken’. Thuis was hij op een gegeven moment niet meer dan een zombie. Hij haatte zijn werk en besefte dat hij iets moest veranderen.
Hij wilde zijn eigen stem vinden
Toen Ben begon bij Attica vond hij dat hij niet een culinaire identiteit had. Hij maakte toen vooral gerechten gebaseerd op de Thaise en Europese keuken en gerechten van mentoren. Het restaurant was niet veelbelovend. Ze probeerden het eten te bereiden maar wisten niet wat ze deden. Na een paar jaar onzettend hard gewerkt te hebben zonder succes, voelde hij zich gefrustreerd. Niemand gaf om het restaurant en er waren geen gasten. Het maakte hem bedroefd en kwaad en toen hij besefte dat hij dat niet meer wilde: Europese en Thaise gerechten maken. Hij wilde zijn eigen kookstijl ontwikkelen. Een eigen stem vinden en iets creëren dat iets voor hem betekende.
Hij besefte dat er iets in zijn leven niet klopte
Hij besefte dat er iets in zijn leven niet klopte. Hij ging erover nadenken en begon zich af te vragen ‘Is dit het allemaal waard? Ik verspil een groot deel van mijn leven en dat moet veranderen. Ik wil weer plezier voelen maar dat was ik ergens verloren’.
Hij keek terug op zijn leven. Hij was op zoek naar iets waarmee hij gerechten kon creëren die dicht bij hem lagen. Hij ging haar het strand. De zee was wild, de golven vol schuim en raasden over het strand. En het regende. Wat overbleef nadat de golven tegen het zand gebeukt hadden was een klein stukje zeewier. Op dat moment besefte hij dat zeewier eetbaar was. En opeens had hij nog meer eetbare producten gevonden die hij kon gebruiken voor zijn gerechten.
De eerste keer dat hij trots was op zijn gerechten
Die dag was het begin van een nieuwe manier van koken voor Shewry. Zijn kookkunst is nu ‘deeply rooted’ in het gebruiken van natuurlijke producten die je kunt vinden in Australië en Nieuw Zeeland. En het was de eerste keer dat hij iets creëerde, wat afweek van wat anderen creëerden. En het was ook de eerste keer dat hij trots was op dat wat hij bereikt had en wat geen imitatie was. Nu heeft zijn restaurant ‘Attica’ vele prijzen gewonnen en zit het elke avond vol. Maar het belangrijkste is dat hij in zijn gerechten zichzelf kwijt kan. Zijn gerechten worden veel beter en interessanter. Vroeger wilde hij heel veel prijzen winnen, erkenning ontvangen van zijn ‘peers’/collega’s maar naarmate je ouder wordt vertelt Shewry, moet je eten geen artistieke kwelling zijn. Het moet vrolijk, bevredigend en lekker zijn. En het moet mensen inspireren.
Kortom een prachtige documentaire vol wijsheden.
Hoe Ben Shewry (topchef kok) zijn droombaan creëerde (5 tips)
1.)’Hoe kun je uitmuntende gerechten creëren als je niet gelukkig bent‘.
En ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat dit ook geldt voor je werkende leven. Hoe kun je op je best presteren als je je met dingen bezig houdt waar je niet blij van wordt of waar je van nature niet goed in bent. Je kunt beter van een 6 een 9 maken dan van een 3 een 5 maken. Heel hard werken voor iets wat je niet niet leuk vindt en wat niet bij je natuurlijke talenten past kan zelfs leiden tot een burnout en je helemaal uitputten.
2.)’Als je iets unieks doet dan val je op‘.
Als je achter je unieke talenten DNA komt dan kun jij iets creëren wat jou uniek maakt. Je gaat inzien hoe jij de wereld bekijkt vanuit jouw unieke talentenbril en welke problemen jij het leukst vindt om op te lossen. Je ziet in welke rollen en context daarbij passen en waarin jij kunt uitblinken. Je beseft wat jou speciaal maakt en wat jouw unieke talenten visie is. Zo kom je erachter dat waar je je eigenlijk druk om maakte of misschien wel raar of lastig vond van jezelf, juist heel waardevol is en je er juist je geld mee kunt verdienen. Ook val je op en kun je je onderscheiden van al die andere mensen die nog niet hun eigen (werk) stijl hebben gevonden.
3.)’Vanaf het moment dat ik dicht bij mezelf bleef en mijn eigen kookstijl ontwikkelde en iets deed wat voor mij betekende kwam het succes‘
Als je elke keer tegen dezelfde loopbaanproblemen oploopt dan is het belangrijk om een paar tandjes dieper te gaan. Het is belangrijk om het probleem achter het probleem te vinden zodat je lange termijn oplossingen kunt vinden. Als je vastloopt in je loopbaan dat houdt dat vaak in dat wat je nu doet niet meer past bij wie je nu bent. En dat kun je niet oplossen met je gedachten.Werken met de bovenste laag van wie je bent is niet voldoende. Het wordt dan belangrijk om naar de kern te gaan van wie je bent. Je ‘why’ ontdekken. Waarom doe jij de dingen die je doet? Belangrijk om je gevoelens en verlangens weer serieus te nemen en te onderzoeken wat dat zegt over je drijfveren, talenten en principes. Zo kun je alleen maar je passie ontdekken, succesvol zijn en dingen doen die dicht bij jou liggen.
4.)’Alles wat je als mens hebt gegeten, maakt deel uit van je smaakgeheugen‘
Met het vinden van je talenten, drijfveren en principes ga jij al je ingrediënten vinden die het mogelijk maken om je eigen gerecht te maken die dicht bij jou liggen. En als je eenmaal verschillende stijlen en werkervaringen hebt opgedaan in contexten die bij jouw talenten passen dan kun je daar altijd op terugvallen. En weet je bijna bewust en onbewust wat wel en niet werkt. Dit zorgt voor een steady kompas waar je altijd op terug kunt vallen.
5.)’Wij chef koks gebruiken kleur, taal, beelden en emotie om dat wat wij op het bord leggen bezieling te geven‘
Wat ik vaak zie bij deelnemers van coachtrajecten dat ze maar een gedeelte inzetten van hun talenten (slechts vanuit hun comfortzone) Daarmee beperken ze zichzelf enorm. Ze maken niet gebruik van al hun ‘ingrediënten’ waardoor ze kansen en mogelijkheden mislopen. Het (werkende) leven wordt dan vlak, eentonig en inspiratieloos. Veel vrouwen maken ook maar gebruik van een ‘taal’, het denken (de ratio). Maar buiten ons denken beschikken wij over nog veel meer ‘ingrediënten’ die ons veel meer bezieling kunnen geven: intuïtie, ‘hart’ werken, wijsheid van het lichaam, denken in talenten en hun behoeftes, onze creativiteit, beelddenken, onbewuste etc.
Als (jonge) vrouwelijke professional ben je nog op zoek naar je eigen stijl
In het begin weet je als jonge vrouwelijke professional nog niet wat je eigen stijl is en kopieer je vooral gedrag van collega’s en familieleden maar daarin loop je op een gegeven moment vast. Je wilt laten zien wat je kunt en daar ruimte voor innemen maar eigenlijk weet je niet zo goed wat jouw manier is. Je weet nog niet zo goed hoe je het op de juiste manier moet verwoorden aan collega’s en of sollicitatiegesprekken. Daardoor blijf je vaak bij het oude (in je comfortzone) of je gaat heel hard werken om daarmee te zeggen ‘zie je wel ik kan het’ en daardoor loop je veel mooie kansen mis. Je besluit dit probleem op te lossen door maar weer een nieuwe studie te gaan volgen. Alsof dat je meer zelfvertrouwen gaat geven maar als je weer ‘in het veld staat’ loop je weer op dezelfde punten vast. En dat wil je niet meer.
Wat is voor mij de essentie in het leven?
Misschien vraag je je al langer af: “Wat is nou écht belangrijk voor mij?” of “Wat is voor mij de essentie in het leven?” of “Welke baan past bij wat ik kan en wat ik echt wil?” Essentiële levensvragen, waar je vaak niet zo makkelijk een antwoord op vindt. Op de bank zitten nadenken helpt niet en een gesprek met vriendinnen levert je onvoldoende inzicht op. Om erachter te komen wat jouw kern of ‘waarom’ is moet je een paar tandjes dieper gaan. En dat is moeilijk want er zit nog een dikke mistlaag omheen die je nog belemmert om bij je kern te komen.
Als alles even bij elkaar lijkt te komen
Er zijn momenten in je (werkende) leven waarop het lijkt alsof alles tegelijkertijd gebeurt. Je verliest grip, je hebt moeite keuzes te maken, en misschien twijfel je wel over keuzes die je gemaakt hebt. Dat zijn momenten waarop een (loopbaan) coach je helpt betere beslissingen sneller te nemen, de juiste zaken aan te pakken en die dingen te veranderen waardoor het allemaal weer klopt. Je hoeft het niet alleen te doen. JIj ook niet. Als je ondersteuning nodig hebt en je even de weg kwijt bent en je niet meer welke kant je op moet gaan meld je dan aan voor een van mijn programma’s. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je en leert keuzes te maken die goed VOELEN. Je ontdekt welk landschap aansluit bij jouw drijfveren, talenten en verlangens en weet weer welke ‘trein’ je in moet stappen. Ook krijg je zicht op al je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving. Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer.
Vind snel de focus in je werkende leven
Vind heel snel je focus in je (werkende) leven zodat je geen geld, tijd, energie en tranen meer verliest aan zaken die niet not resultaten leiden. Worstelen in je (werkende) leven is niet waar het leven voor bedoeld is. Met inzichten in je talenten DNA is het voor elke vrouw mogelijk om een baan te vinden waar je voldoening uit haalt en waar je ook nog eens goed geld mee verdient. Het is mijn missie om je daarbij te helpen.
Maak een afspraak via de Talentscan link hieronder. Des te eerder jij start des te sneller jij de juiste focus vindt in je bedrijf of leven zodat je geen geld, tijd of energie meer verspilt aan banen, studies etc die niet tot resultaat leiden.