Ze had vroeger een droom om later een beroemde schrijfster te worden. NU, 30 jaar laten later vraagt Kim zich af wat er van haar mooie dromen is terecht gekomen. Schrijven doet ze bijna niet meer en ze sleept zichzelf elke dag naar haar werk. Op dit moment staat Kim op een kruispunt in haar leven en ze voelt zich onzeker. Ze voelt dat ze zich te afhankelijk opstelt naar anderen voor haar eigenwaarde in plaats van dat ze zelf heel goed weet waar ze goed in is. En dat irriteert haar. Dat wil ze niet meer. Ondanks haar mooie CV kan ze haar talenten nog steeds niet benoemen. Ze vraagt zich af welke keuze nu het beste bij haar past maar als ze nadenkt over wat ze nu echt zou willen dan verschijnt er niet een duidelijk beeld. ‘Ga ik voor zekerheid of durf ik de stap te nemen om mijn werk op te geven en een nieuwe weg in te gaan?’ Kim weet het nog niet.
Het beeld van onze droombaan verandert nogal eens
Astronaut, danseres, dokter, actrice. Weet jij nog wat je wilde worden toen je klein was? Het beeld van onze droombaan verandert nogal eens. Gewoon omdat je leven verandert en je jezelf beter leert kennen. Je leert waar je goed in bent en waar je plezier aan beleeft. Vaak zijn dat dezelfde dingen, want hoe beter je ergens in bent, hoe leuker het is om te doen. En daar draait het ook om: plezier hebben in je werk.
Hoe kom je weer op koers? In harmonie met jezelf?
Klinkt heel simpel. Gewoon doen wat je leuk vindt maar veel vrouwen zijn echter nog ongelukkig in hun werk. Ze rollen nog van het ene in het andere werk zonder stil te staan bij waar ze nu echt blij van worden. Ze weten nog steeds niet wat ze willen worden ‘als ze groot zijn’. Ook worden er bij loopbaanproblemen vaak concrete oplossingen gezocht (wat ga ik doen): er wordt een nieuwe functie bedacht of ze vragen zich af of bijscholing of omscholing wat oplevert. Vaak lijkt dat even te werken maar als ze dan die nieuwe job of studie hebben gevonden lijkt het wel alsof die zelfde gevoelens van zinloosheid na een paar maanden weer opkomen. En hoe kom je dan weer op koers in harmonie met jezelf?
Waar je goed in bent hoeft niet altijd een talent te zijn
Bijzonder ook dat er veel ambitieuze vrouwen zijn die twijfelen over hun carriere en soms zelf het gevoel hebben afgestompt te zijn maar dat dat nog steeds tot tevredenheid van de baas kan zijn. Vanuit deze comfortzone kun je ook jaren goed presteren binnen bepaalde vaardigheden. Maar goed zijn in iets wil niet altijd zeggen dat je er gelukkig van wordt. Als je ergens geen energie uit haalt, maar er wel goed in bent dan zijn het waarschijnlijk competenties. Haal je ergens wel energie uit en sluit je met een voldaan gevoel je dag af, dan zet je waarschijnlijk je talent in.
Als je jezelf kent dan wijst de weg vanzelf – Happinez
Het geheim van het creëren van jouw droombaan
Het geheim van het creëren van jouw droombaan is het maximaliseren van jouw talenten in je werk. Als je dit lukt ga je beter presteren en voldoening halen uit je werk. De eerste stap naar het vinden- en of omgooien van je loopbaan start met met nadenken over persoonlijke wensen en unieke talenten, erachter komen wat je echt wilt. Daarvoor is meer nodig dan een test. Begin met nadenken over jezelf: gevoelens, wensen, talenten en behoeften. Ook als je een nieuwe studie wilt volgen is het belangrijk dat je een studie kiest waarin je jouw talenten kunt gebruiken en waarin je je talenten kunt ontwikkelen. Lukt een van beide niet, dan is de kans groot dat je afvalt of je studie niet afmaakt. Ik zie nog te weinig jonge ambitieuze vrouwen ruimte maken om te ontdekken welke kwaliteiten er nog meer in hun zitten. Zonde, want dat maakt het erg lastig om uiteindelijk een baan en of studie te vinden die echt bij je past. En dat kost je ontzettend veel energie, geld, tranen en plezier.
Sta dus stil bij wat je mee wilt nemen uit je verleden naar de toekomst en wat je wilt loslaten. Zo ontstaat nieuwe ruimte, een toekomst die maximaal past. Om meer te worden van wie je in een notendop al bent.
Het omgooien van je loopbaan vraagt lef en vooral kennis over jezelf.
Ook werkgevers hebben een voorkeur voor mensen die zichzelf kennen. Functies veranderen sneller, benodigde competenties ook. Belangrijk is te weten wat je in huis hebt, waar je kracht ligt. Vroeger konden werknemers zich makkelijker ‘verstoppen’ in een organisatie, op wilskracht is veel te bereiken. Maar het is niet meer genoeg, tegenwoordig ligt de voorkeur bij medewerkers die zich bewust zijn van hun talenten. Mensen die hun hele pakket aan talenten durven in te zetten, in plaats van slechts een onderdeel vanuit je comfortzone.
10 tips tot zelfontdekking
- Rust, ruimte en tijd zijn voorwaarden tot zelfontdekking
- Als je denkt dat je wensen niet haalbaar zijn, zul je je er ook nooit voor inzetten
- Onbewuste overtuigingen beïnvloeden loopbaankeuzes of zorgen dat je risico’s uit de weg gaat.
- Als je het contact met je gevoel kwijtraakt, zit je teveel in je hoofd. Dat kun je herkennen omdat je veel zit te malen.
- Leer weer te vertrouwen op je gevoel en intuïtie.
- Leef niet naar de verwachtingen van anderen, doe wat je zelf belangrijk vindt.
- Focus op waar je wel goed in bent in plaats van waar je niet goed in bent.
- Zonder mislukking geen succes. Succesvolle mensen kenden ook tegenvallende resultaten. Ze zijn weer opgestaan en verdergegaan
- We zijn bang gemaakt voor emoties en hebben geleerd deze te vermijden. Toelaten van emoties geeft levenslessen om verder te komen en richting te geven.
- Zoek uit wat je natuurlijke en aangeleerde talenten zijn
Toe aan een verandering in je leven? In mijn gratis e-boek vind je 10 tips voor zelfontdekking als startpunt voor een succesvolle koerswijziging. Of meld je aan voor een Talentscan.