5 dingen die je niet moet doen als je je vaker gelukkiger wilt voelen
Onderstaande tekst kreeg ik een tijd geleden via een mailtje binnen van een collega. Hij weet dat ik gek ben op lijstjes. Voor de mensen die ook gek zijn op lijstjes lees de 5 stappen die je niet moet nemen als je je vaker gelukkiger wilt voelen.
1 Leer te ‘lijden’
Allereerst moet je af van het idee dat mensen overal en altijd gelukkig zouden moeten zijn. Dit idee komt uit de sprookjeswereld en het speelt ook wel eens in de religie. Probeer niet van elk moment te genieten. Dat lukt nooit. Soms is het nu eenmaal niet zo leuk. Ergernis, boosheid en teleurstelling horen er gewoon bij. Ontken niet als je iets irritant vindt. Als je te snel teleurgesteld raakt verlaag dan je verwachtingen.
2 Confronteer je angsten voor meer geluk
Ga vervelende gevoelens niet uit de weg. Mensen zijn vaak geneigd nare situaties te vermijden om zich niet nog eens boos bang of verdrietig te hoeven voelen. Ze verzinnen smoezen om kritiek uit de weg te gaan of doen van alles om niet met het ‘vliegtuig’ te hoeven reizen. Op korte termijn lijkt dit een prima oplossing, maar vermijden werkt uiteindelijk averechts. Je verkleint je gedragsrepertoir en blokkeert mogelijke oplossingen. Erken je angsten en je zult zien: hoe vaker je ‘vliegt’, hoe veiliger het blijkt.
3 Richt je op de feiten
Haal niet je hele klaagrepertoire van stal als iets je tegen zit en pas op met leggen van allerlei verbanden. Daarmee blaas je de gebeurtenis op. Een gewond dier zoekt een schuilplaats en likt zijn wonden. Een gewond mens heeft beschikking over taal (ga ik dood? ben ik schuldig) en versterkt zijn ellende hiermee. Gevoelens kun je niet sturen, gedrag wel. Ga dus opzoek naar een oplossing. Je zult merken dat je gevoel je gedrag volgt.
4 Vernietig je controle strategieën
Ontdek je trukendoos. Verlegenheid kun je maskeren met assertiviteit, angst met agressie en eenzaamheid met arrogantie. Iedereen ontwikkelt zijn eigen controle strategieën. Dit soort instrumenten gaan op den duur tegen je werken. Gooi het roer liever om. Streef naar wat ze in de Acceptence and Commitment Therapie [ACT] creatieve hopeloosheid noemen. Als je beseft dat je trucs niets opleveren, is er weer ruimte voor nieuwe benaderingen die wel werken.
5 Observeer je gevoelens
Concentreer je bij opkomende ergernissen of angsten op het feit dat je kampt met gevoelens of gedachten. Koppel deze ervaring dus los van de gebeurtenis. Als je het Spaans benauwd krijgt omdat je het podium op moet, bedenk dan dat de situatie niet afschuwelijk is, maar dat jij je er afschuwelijk bij voelt. Streef naar mindfulness; probeer je gevoel te observeren als een waarnemer. Zet het voor je op tafel. Kijk er naar met een andere blik. Als die lawaaierige kinderen op het pleintje voor je deur je eigen kroost waren, zou je genieten van hun luide spel.
Bron: (baarscoaching.blogspot.com)
Toe aan een verandering in je leven? In mijn gratis e-boek vind je 10 tips voor zelfontdekking als startpunt voor een succesvolle koerswijziging.