Is er een onprettige emotie waar je nu last van hebt?
- Is er een emotie waar je echt een hekel aan hebt?
- Hoe voel jij je als het niet goed gaat met je relatie?
- Welke emotie kun je van een ander niet verdragen?
Dit weekend liep ik zelf even vast. Ik wilde van alles creëren en ontwikkelen in het kader van de training die ik nu volg maar er kwam niks uit mijn handen. In plaats van stil te staan bij waarom ik vast liep ging ik nog harder werken.
Vaak sluimert daar een onaangenaam gevoel, een emotie waar je even geen zin in hebt om te voelen. En dat doen we allemaal wel eens. In plaats van stil te staan bij onze (negatieve) emoties ga je dezelfde emoties dempen met zombiegedrag: veel piekeren, heel veel met de ander bezig zijn, heel veel doen (agenda volplannen), heel hard werken, heel veel tv kijken, veel (snoep) eten en of gebruik maken van Social Media. Er start een autonoom programma in je hoofd waarmee je een bepaald gevoel kunt doven. Je besteed in ieder geval meer tijd aan iets dan goed voor je is. Je ontwikkelt een soort verslavend verstopgedrag omdat je een stukje van jezelf niet wilt zien. Je wilt wegrennen voor deze emoties die soms ver terug kunnen gaan. Als je zombie-gedrag inzet voel je je achteraf lamlendig en of schuldig. Het is een gevoel van te veel, nooit goed genoeg en grenzeloos. Vaak ben je ook niet in het nu, het kost je heel veel tijd en je energie zit laag. Alsof je continue met je voet op het gaspedaal zit. Dit zombiegedrag is een enorme energievreter omdat niet gevoelde emoties je energie opzuigen.
Doorhollen is een manier om niet te hoeven voelen
En wie kent deze emoties niet: verdriet, angst of woede. Sommige emoties laat je makkelijk toe en geven je het gevoel dat je leeft, andere vermijd je liever. Maar deze laatste lijk je niet te kunnen ontlopen en blijf je tegenkomen. Ze hebben een functie namelijk. Maar zo we ervaren we dat nog niet. Het vermijden van ‘negatieve’ emoties gebeurt ontzettend veel in onze cultuur. Als kind leer je al om tal van emoties te ontwijken en niet te ontwikkelen. Slik je boosheid in, wees niet bang, zet je over je vermoeidheid heen, ga wat doen als je je verveelt en probeer rustig te doen als je je gestrest voelt. Wij zoeken afleiding, relativeren, ontkennen- alles om maar geen onaangename emoties te hoeven voelen.Wij denken dat we ongewenste emoties in de hand houden als we ze onderdrukken , maar we doen het tegenovergestelde. Als je dat doet maak je de emoties sterker en gevaarlijker. Overdreven emotionele reacties laten ook zien waar je jezelf nog tegenhoudt in wie je kunt zijn. Emoties hebben ook een functie en geven informatie over jezelf en helpen je te herkennen waar nog onbalans aanwezig is.
Emoties moeten doorleefd, sterker nog enthousiast ontvangen worden. Als je je emoties erkent en doorvoelt als ze zich aandienen, en zelfs uitvergroot, onthullen ze hun schat. Emoties helpen je om herinneringen, die nog aanwezig zijn in je lichaam naar boven te halen. Een emotie is niets meer dan energie in beweging. Voel je een sterke emotionele reactie maar blijf je deze ontkennen, negeren of bevestigen dan ervaar je juist wat je probeert te voorkomen. Al je emoties doorvoelen zorgt ervoor dat je steeds beter begrijpt waarom je voor bepaalde ervaringen hebt gekozen of wat je nog steeds aantrekt. Het zijn namelijk precies de omstandigheden en gebeurtenissen die nodig zijn om jezelf te leren kennen.
Volgens natuurkundige Marinus Knoope, brengen onaangename gevoelens ons iets moois. Wie zich overgeeft aan de emotie krijgt de kwaliteit die erin zit. Wie zich ertegen verzet heeft een probleem. In zijn boek ‘De Ontknooping’, gaat hij in op de functie van emoties. In het Westen hebben wij ontzettend veel moeite met ongewenste of negatieve emoties. Volgens Marinus krijg je een boodschap als je je boos, verdrietig of angstig voelt. Er is hier iets te doen. Als je die boodschap niet wilt horen , probeer je die emotie te negeren. Dat is hetzelfde als wanneer je een kussen op je wekker zou drukken om hem niet meer te hoeven horen en verder zou slapen.
7 manieren om je (negatieve) emoties op een constructieve manier, de baas te worden.
1. Verpakte boodschappen: Volgens Marinus levert elke ongewenste boodschap iets op. Boosheid geeft je, als je ermee hebt leren spelen, stuurkracht, naïviteit geeft je vertrouwen in je intuïtie. Angst brengt alertheid en voorzichtigheid, twijfel geeft je weloverwogenheid. Miskend worden geeft je de gelegenheid om je ongestoord te kunnen ontplooien. Als je je emoties langdurig onderdrukt worden ze steeds heftiger. Als je boosheid onderdrukt, zou je wel wel eens zo kwaad worden dat je ontploft.
2. Innerlijk evenwicht creëren: Ieder mens heeft een uitbundige extraverte en een ingetogen introverte kant in zich. Als de slinger van een klok gaan we heen en weer tussen extremen. Als je de slinger vasthoudt aan een kant, houdt de klok op met tikken. In de beweging tussen uitersten zit dus het evenwicht. Als je jezelf niet toestaat om angst te voelen, houd je overmoed over. Dan is het evenwicht weg en blokkeer je. Uit balans zijn hoort bij het proces zijn van in balans zijn, zou je kunnen zeggen. Emoties zijn signalen die je nodig hebt om weer in evenwicht te komen.
Emoties zijn er om je in balans te houden, je moet er niet vanaf, maar je moet eraan. Je kunt de lichamelijk beleving van je emoties zoals bijvoorbeeld huilen, gillen, grommen en stampen heel goed leren genieten. Het is slechts een aangeleerde, jou alleen maar hinderende schaamte, die moet worden overwonnen. Wie niet van zijn boosheid leert te genieten, wordt op den duur woedend en dwingt daarmee al helemaal geen respect af. Wie zijn vermoeidheid niet ontvangt, raakt uitgeput en raakt in een burn-out. En zelfs dan zijn veel mensen gericht om van de vermoeidheid af te komen, in plaats van haar met open armen te ontvangen en tot rust te komen – Marinus Knoope |
3. Laat je emoties manifesteren in je lichaam. Emoties kun je voorgoed transformeren als je ze echt uitvergroot en doorleeft. Als je ziet wat er gebeurt en welke emotie eronder zit en deze doorvoelt kun je hem loslaten. Bij elke keer dat je hem doorvoelt heeft hij weer minder macht over je. Ervaar de emoties, zonder uitleg, verhaal of rationalisatie. Praat er niet over. Woorden voeren je aandacht weg van het voelen en beleven. Woorden brengen je aandacht naar het denken. Maak wel geluid. Doe het voor een spiegel, laat het anderen zien. Lach erom en geniet. Je zult merken dat je terloops precies die vaardigheid ontwikkelt die je nodig hebt, om het probleem op te lossen dat het desbetreffende gevoel oorspronkelijk bij je had doen ontstaan. Daarna kan de realisatie van wat jij werkelijk wenst weer op gang komen.
4. In actie komen: Als je iedere avond ongelukkig en ontevreden thuis op de bank zit en ook voor jezelf verborgen houdt dat je ontevreden bent, dan komt er geen beweging. Laat je de emotie ontevredenheid wel toe, dan wordt de situatie misschien niet leuker maar wel helderder en komt er ook een aandrang tot actie. Laat je het gevoel van onvrede niet toe dan worden van binnen uit de emoties steeds heftiger en ontstaat er geen gezond evenwicht tussen ontevredenheid en berusting. Je lichaam reageert en in een nieuwe poging de balans te herstellen, wordt je ontevredenheid intenser en pijnlijker.
5. Spelen met een emotie: Als je boos bent, kun je heel goed begrijpen dat het tijd is om je grenzen aan te geven. Wie echter boosheid kan spelen, streng kan zijn en daarvan op een zekere manier ook weet te genieten, straalt een natuurlijke autoriteit uit, zijn of haar grenzen worden gerespecteerd. Of wie zich verveelt of depressief is, kan begrijpen dat hij of zij de stilte nodig heeft op opnieuw de zin van zijn bestaan te ontdekken. Maar wie verveling en depressie kan spelen, komt als vanzelf in een diepe staat van meditatie, maakt contact met de leegte in zichzelf en krijgt een nieuwe ‘opdracht’.
6. Overtuigingen. De gebieden waar je tegenwerking ervaart, waar angst zich ontwikkelt, waar frustratie is en boosheid regeert, waar je je machteloos voelt of waar verdriet aanwezig is, bevestigen een negatieve overtuiging en vertellen je dat er verstoringen aanwezig zijn. Vaak houden deze overtuigen je gevangen in emoties en gedachtepatronen die verstikkende werken. Een overtuiging is op een veronderstelling gebaseerd, die niet altijd overeenkomt met de situatie zoals deze zich voordoet. We zijn vaak zo ver van onszelf verwijderd geraakt dat we vaak niet horen wat we zeggen en anderen verantwoordelijk maken voor onze emoties en het verband niet leggen tussen wat we voelen en denken.
7. Word een toeschouwer Door afstand te nemen word je je bewust van de onderliggende processen. He, denk je dan, eerst doe ik dit, dan denk ik dat, en zo gebeurt er dus altijd dit. Als je meer vanaf een toeschouwer naar je leven kijkt dat komt er wat meer afstand tussen jou en wat je overkomt. Als je naar de bioscoop gaat, kun je kiezen of je een romantische komedie of een relatiedrama wilt zien. Door beide genres kun je geboeid zijn. In je persoonlijke leven kun je op een dramatische dag ook realiseren : he, dit is spannend, vandaag ben ik in een drama beland. Doordat je met afstand naar de situatie kijkt, ben je je ervan bewust hoe de processen verlopen. Daardoor ben je minder snel uit je veld geslagen. Er is een bepaalde ontspanning, terwijl je het toch intens beleeft.
Emoties als Richtingaanwijzers
Ook bij het goed organiseren van je loopbaan is het belangrijk dat je weer leert je gevoel en intuïtie in te schakelen. Als je vastloopt en het gevoel hebt dat je leven een beetje voorthobbelt dan sta je waarschijnlijk in de automatische piloot. Die piloot wil wel ergens anders heen , maar hij weet niet hoe hij zelf kan vliegen. Dat kun je merken aan dat je het contact met je gevoel bent kwijtgeraakt: je zit te veel in je hoofd. Om keuzes te maken die goed voelen is het belangrijk om je gevoel weer serieus te nemen. Je intuïtie kiest namelijk moeiteloos uit welke activiteiten je met jouw energie, op dit moment, en in deze omstandigheden kunt oppakken.
Ook is het belangrijk dat je je bewust wordt van je zombies en welke emoties er bij jou onder dat zombie gedrag liggen. Als je je emoties gaat voelen en ervaren ruim je je oude bagage op en kun je weer op een relaxte manier werken: je gaat weer constructief bouwen aan iets dat je graag wilt in plaats van dat je als een kip zonder kop maar doorholt en steeds harder gaat werken. Als je op een relaxte manier werkt kun je nog steeds veel aandacht een een ‘klus’ besteden maar achteraf voel je je blij en voldaan. Je werkt vanuit de juiste energie. Maar om hier te komen moeten we vaak eerst met onze emoties aan de slag. Niet meer wegrennen en dempen. Maar dat kan een ontzettende uitdaging zijn omdat we bang zijn gemaakt voor ‘negatieve’ emoties en leren om deze te vermijden. Toelaten van al onze emoties geeft levenslessen om verder te komen en richting te geven.
Herken je een van de volgende gedachten/vragen?
- Sta jij op een punt van je leven dat je even niet meer weet welke kant je op moet?
- Blijven je gedachten in je hoofd maar doormalen en kun je geen besluit nemen?
- Ervaar je veel tegenstrijdigheden
- Lukt het je niet om voor jezelf op te komen?
- Heb je moeite met het maken van nieuwe doelen in je leven?
- Kan het altijd beter?
- Ervaar jij vaak innerlijke spanning en weet je niet waar het vandaan komt?
- Ervaar je weinig innerlijke rust?
- Voel je je vaak een speelbal van je omgeving?
- Durf je niet uit je comfort-zone te stappen?
Dan ben jij toe aan het programma: word een B I T C H in 7 stappen!
Het doel van het “programma” is dat jij juist weer lekkerder in je vel komt te zitten zodat je weer zelfvertrouwen krijgt. Hierdoor durf je weer keuzes te maken die goed VOELEN en kies je voor je eigen pad. Je wordt eigenlijk weer jezelf (een mooie getalenteerde lieve warme en leuke vrouw). Ook nodigt dit traject je uit om op een andere manier naar jezelf te kijken waardoor je weer meer keuze en vrijheid gaat ervaren.
Na het programma weet jij en ga je vooral weer VOELEN en ervaren:
- Hoe je je rondmalende gedachtenstroom weet stop te zetten
- Weer nieuwe doelen voor jezelf te stellen
- Hoe je weer kunt vertrouwen op je gevoel
- Successen te behalen op bepaalde onderdelen van je leven
- Hoe je weer meer plezier beleeft aan je relaties
- Wat je (verborgen) talenten zijn en hoe je die gaat inzetten
- Delen in jezelf te accepteren waar je eigenlijk niet zo blij mee bent
- Hoe je meer energie en vitaliteit kan ervaren in je leven
Bij dit proces is het echter OOK belangrijk om het BITCH deel in jou te accepteren. Iedereen heeft namelijk kanten die hij liever niet zou willen hebben. Die BITCH in jou, het “negatieve” deel, hoort ook bij jou. Vaak hebben we die helemaal weggedrukt. Door dit deel van jou weg te stoppen mag het er niet zijn en zakt het naar onbewuste gebieden van je psyche. Daar gaat het alsnog invloed uitoefenen zonder dat je het in de gaten hebt en dan word je alsnog ” a real” BITCH.
Dit programma helpt je weer om in contact te komen met je eigen gevoel en vrouwelijke energie. Je durft weer te vertrouwen op je intuïtie. Kortom je gaat je weer als een B I T C H voelen. Doe mee en B I T C H away:-) Want je kunt wel braaf doen wat anderen van je verlangen, maar het is beter te doen wat je zelf wil en waar je gelukkig van wordt. Wees trots om een B I T C H te zijn!
Maak nu een afspraak voor een B I T C H scan. Bel 0616289623 of neem contact op via volgende link: B I T C H scan. Je kunt mij ook bereiken via mijn e-mail: serracoaching@gmail.com. In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Een B I T C H scan is niet zozeer een coachsessie. In dit half uur bespreken we wel wat je huidige uitdagingen zijn, je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we gaan ook kijken wat er nodig is om je probleem op te lossen of waar kansen voor jou liggen. En we stellen vast of ik je kan helpen met wat ik aanbied. Het gesprek is dus bedoeld voor mensen die op dit moment er aan toe zijn om grote stappen te maken en echt te willen investeren in hun ontwikkeling. De B I T C H scan wordt uitgevoerd door mij.
Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book ‘Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen‘ te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.
Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!
Wil je NU al persoonlijke hulp en durf je het avontuur aan te gaan?
Meld je dan aan voor mijn Talentscan. In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we stellen vast of ik je kan helpen. De groeiscan wordt uitgevoerd door mij. Ik reserveer enkele gratis plaatsen voor vrouwen die willen investeren in hun talenten.
IK MELD MIJ AAN VOOR DE TALENTSCAN
Je kunt mij ook bereiken via 0616289623 of een mail sturen naar serracoaching@gmail.com.
Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. Jacqueline. H Zeeland |
Mariella heeft mij in een korte tijd duidelijke inzichten en handvatten gegeven. Ik kwam binnen met een loopbaanvraag en kwam eruit als een sterker en gelukkiger persoon. De energie ging weer stromen in mijn lijf en dit heeft me op werkgebied als prive veel opgeleverd. Ik durf meer te vertrouwen op mijn gevoel en mijn eigen weg te volgen. Vind het minder erg om niet 100% zeker te weten of ik juiste keuze maak. Als mijn gevoel zegt dat het goed is, is dat voldoende om verder te gaan. Dit scheelt enorm veel gepieker. De gesprekken hebben me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen, nu is het tijd om te springen!- Karin van den Broek. |
Wat jij mij hebt geleerd tijdens jouw sessies is om in te zien welke talenten ik heb. Zo leerde ik dat er aangeleerde en aangeboren talenten zijn. Grappig was om te ervaren waar ik deze in mijn leven geplaatst had en dat ik ze niet ten voordele van mijzelf inzette. Jij hebt mij geleerd om deze talenten bewust in te zetten zodat ze voor mij gaan spreken en mij energie geven. Jij bent in staat om de quote van Paolo Coelho te verwezenlijken, ’ we moeten vergeten wie we denken te zijn, om te kunnen ervaren wie we echt zijn’ Antonella Pagliaro |
Zij liet mij inzien dat ploeteren en hard werken niet de enige manier is dat je je doelen kan bereiken. Door bewust mijn talenten(daar waar ik van nature goed in ben) in te zetten kan ik juist op een veel prettigere en snellere manier mijn doelen bereiken. Het fijne is dat Mariella als een soort van spiegel / tegenpool tegenover mij zat. Inmiddels ben ik bijna een jaar verder, heb ik de baan die ik dolgraag wilde hebben en geniet ik weer van de dingen die ik doe en de resultaten die ik boek. Vera de Ree – Amsterdam |