“Reach for the moon. Even if you miss you’ll end up among the stars”
Je passies ontdekken
Voel je je weleens moedeloos en gefrustreerd over je leven? Heb jij het gevoel dat je dromen nooit uit zullen komen?
Geloof me. Ik weet hoe het voelt. Je ratio probeert je te vertellen dat het best meevalt, en dat er dagen zijn dat het wel ok gaat maar ergens zit een deel in jou het uit te schreeuwen. Waar is de passie?
Iedereen weet waarschijnlijk dat leven volgens onze passie de sleutel is tot een gelukkig en voldaan leven, maar voor veel mensen is het al een kunst om uit te zoeken wat hun passie nou echt is.
Wat is passie eigenlijk?
Passie is een veelbesproken onderwerp. Passie is ook een zeer persoonlijke ervaring. Een gepassioneerd leven is een leven dat verbonden is met een bestemming. We vinden het allemaal prettig om het gevoel te hebben dat ons leven een doel heeft. We willen allemaal een passie hebben voor wat we doen, opgetogen zijn over hoe we onze dagen doorbrengen, van ons leven houden en voelen dat we een waardevolle bijdrage leveren. Als je namelijk gaat doen waar je van houdt, waar je heel gepassioneerd over bent, gaat je leven onvermijdelijk een richting uit die jij je zelfs niet kan voorstellen.
Vaak raken we echter verstrikt in het ‘hoe’: hoe kan ik aan geld komen? Hoe vind ik de tijd ervoor? Hoe leer ik dit of dat? Maar het is niet het ‘hoe‘ wat voor jou belangrijk is om te weten, maar het ‘wat‘.
Genieten
Het hele doel van het leven is om te genieten, om vreugde te beleven. Als je geen vreugde beleeft, sta je buiten de stroom van je leven. Je mist je doel. Ook is het belangrijk om duidelijk te krijgen wie jij bent en wat voor JOU belangrijk is. Helderheid leidt tot macht – de macht om te handelen – en macht is de basis van succes, voldoening en geluk in het leven. De belangrijkste reden namelijk dat mensen niet krijgen wat ze willen is omdat ze niet weten wat ze willen. Zonder duidelijke richting ben je verlamd of blijf je in cirkeltjes ronddraaien.
Wat zijn jouw passies?
Schrijf nu jouw passies op. Ga niet op ‘zeker’ spelen. Dat houdt in dat als je niet onmiddellijk kunt zien hoe je deze passie praktisch kunt verwezenlijken je deze ook weer meteen van je lijst schrapt. Je kunt bijvoorbeeld het verlangen hebben om een wereldberoemde concertpianist te worden. Vanuit je huidige levenssituatie lijkt dat misschien volkomen onrealistisch. Dus in plaats van je passie om concertpianist te worden op te schrijven, speel je op ‘zeker’ en schrijf je: ‘piano spelen’
Ik kan je nu horen denken: ‘Maar ik heb geen enkel idee hoe ik een wereldberoemde concertpianist kan worden.’ Vertrouw mij. Het doet er niet toe. Schrijf het op.
Out-of-the-Box
Dr. Andrew Newberg en Mark Waldman, de neurowetenschappers aan het Centrum voor Spriritualiteit en de Geest van de universiteit van Pennsylvania, zegt het volgende over denken in het groot: ‘Wanneer we ons op de grote vragen richten, de echt grote vragen, stellen we onze hersenen de opgave buiten het kader te denken, en dit zorgt ervoor dat de structuur van onze neuronen verandert, vooral in de frontale kwabben, het deel van de hersenen dat logica, rede, taal, bewustzijn en compassie regelt. Er groeien nieuwe axonen, die zich tot nieuwe dendrieten uitstrekken om te communiceren op manieren zoals onze hersenen nooit eerder hebben gedaan. Wanneer we de grote vragen overwegen, gebruiken we onze frontale kwabben om de functie van andere delen van onze hersenen te veranderen.’
Wees dus niet bang om in het groot te denken. Als je eenmaal je passie hebt genoteerd is aandacht de volgende stap. Als je denkt dat het je passie is om multimiljonair te worden en je geen enkele andere aanwijzing hebt hoe je je aandacht kunt richten op geld verdienen en rijkdom creëren, speelt je geest spelletjes met jou. Je geest vertelt je dat je passie eigenlijk de wens is om geen rekeningen te hoeven betalen, vrij te zijn van verantwoordelijkheden en onaangename zaken. Zulke gedachtenspelletjes leiden nooit tot vervulling. Passies ontstaan vanuit het hart. Wanneer je ergens echt gepassioneerd over bent, hoef je niet zo veel moeite te doen om er je aandacht op te richten. Wanneer er dan moeilijke opgaven ontstaan, kunnen deze je niet afschrikken. Ze kunnen je een tijdje vertragen, maar ze kunnen je niet stoppen.
Laten we even terugkomen op het idee om op ‘zeker te spelen’. Heb je ooit gemerkt dat mensen die op zeker spelen helemaal niet zo enthousiast, energiek, vol passie of vuur en opgetogen over hun leven zijn als je vrienden die op het scherpst van de snede leven en helemaal voor hun dromen gaan?
Play it safe
Denk eens aan iemand die altijd voor de veilige weg kiest. Als zulke mensen een baan zoeken, kiezen ze liever voor het lagere salaris met een ziektekostenverzekering, de pensioenvoordelen en een doorbetaalde vakantie bij een gevestigd bedrijf dat dat ze het risico nemen om bij een startend bedrijf te gaan werken dat misschien meer betaalt, maar de sfeer van een grote familie heeft en aandelenopties biedt.
Deze mensen lopen niet graag langs het randje van de afgrond, springen niet van de hoge duikplank, reizen niet in gebieden waar zij misschien in contact komen met een vreselijke ziekte. Ze wonen niet waar ze het liefste willen wonen omdat dit te veel kost, vliegen niet in kleine vliegtuigen, rijden niet met hoge snelheid, zeilen de oceaan niet over; zij doen niets dat gevaarlijk, riskant of angstaanjagend zou kunnen zijn. En is dat het soort mensen waarop jij wilt lijken? Aan de andere kant: hoe is het om iemand te zijn die elk ogenblik voor het genot gaat? Hoe voelt het om iemand te zijn die alles doet wat nodig is om volgens zijn dromen te leven, die elke uitdaging wil aangaan, door alle hoepels wil springen, overal naartoe gaat waar hij naartoe moet, om zijn diepste hartewens te volgen.
Ok. Laat ik eerlijk zijn. Ik ga je niet vertellen dat je van de berg af moet springen als je daar niet klaar voor bent, maar ik wil je wijzen op het belang van denken over je ideale leven, niet over je mogelijke leven.
Opdracht:
Maak een lijst met je passies. Dat wil zeggen: de dingen waar je het meest van houdt, die het belangrijkst voor je zijn en die het meest kritiek zijn voor je welzijn en geluk. Als je je eerste lijst met passies voorbereidt, speel dan open kaart, houd niets achter. Schrijf minstens tien dingen op waar je echt van houdt. Let wel: het gaat om je passies, niet om je doelen. Passies zijn hoe jij je leven leeft. Doelen zijn de dingen die jij in je leven wilt creëren. Je passie kan bijvoorbeeld zijn om ‘multimiljonair te zijn.’ Je kunt echter als doel hebben om volgend jaar twee miljoen te verdienen. Wat is het verschil? Een passie is hoe je je leven wilt leven. Een doel is iets wat je nastreeft om te bereiken. Wanneer je passies duidelijk zijn, kun je doelen creëren die verbonden zijn met je passies en kun je het leven gaan creëren dat je wilt leven. Zowel passies als doelen zijn waardevol, en de eerste stap is om duidelijkheid over je passies te krijgen. Denk na over wat je wilt doen, zijn en hebben wanneer je leven ideaal is.
Voorbeelden van passies:
- Wonen in een mooi huis waarin ik me helemaal vredig voel.
- Succesvolle e-boeken schrijven.
- Plezier hebben in alles wat ik doe.
- Met een ondersteunend team werken met mensen die dezelfde waarden hebben als ik.
Nieuwe ideeën
‘Wanneer wij een nieuw idee in de hersenen introduceren, zijn er eerst een interessante verwarring en cognitieve dissonantie. Dat voelt misschien ongemakkelijk. De hersenen houden niet per se van nieuwe ideeën, vooral niet als deze in strijd zijn met andere opvattingen die je in het verleden hebt gehad. Als je dus jarenlang je geringe zelfvertrouwen blijft voeden en plotseling besluit het idee te introduceren dat je echt een geweldig iemand bent, moeten twee neurale circuits met elkaar de strijd aangaan; het oude geheugen en het nieuwe idee.
Als je dus probeert om te veel ideeën, wensen of doelen tegelijk vast te houden, zeggen de hersenen: ” dit is te veel, we kunnen ons slechts op zo veel focussen.’ Dus kijk echt naar welke passies voor jou ECHT belangrijk zijn. Hoe meer duidelijkheid je krijgt over wat je echt graag doet en verlangt, hoe sterker je beste intentie wordt, en dit helpt de rest van je hersenen om op een georganiseerde wijze te reageren. Wonderen gebeuren wanneer je duidelijkheid hebt.
“Reach for the moon. Even if you miss, you’ll end up among the stars” |
Ben jij je passies even kwijt en weet je niet meer waar jij je bed voor uit komt? Meld je dan aan voor mijn programma ‘ontdek je talent in 7 stappen’ of zoek je toch iets meer lifecoaching dan raad ik je het programma “ben jij een B I T C H” aan. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving. Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer. Schrijf je nu in voor mijn programma “ontdek je talent in 7 stappen” via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.
Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.
Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! Voelt alsof ik een springplank heb gekregen, nu is het tijd om te springen! – Karin van den Broek
Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via “de cliënt vertelt”.
Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief! Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.
Lees hier 8 redenen om voor serracoaching te kiezen!
[contactbuddy]