Druk, druk, druk….
“Ik voel mij onrustig als ik weet dat er ergens een leuk feestje is. Ik denk dan: daar moet ik naartoe.”
Lianne (31), PR-medewerker, checkt de hele dag Facebook om te kijken waar het hip en happening is. Door al dat gefeest komt Lianne niet toe aan een onderstroom van gevoelens.
“Ik weet al een tijd niet welke richting ik op wil met mijn leven. Ik loop nogal vast op mijn werk en heb een relatie verbroken met een jongen die ik eigenlijk helemaal niet kwijt wil. Maar ik had het gevoel dat ik meer moest zien van het leven.”
Lianne is niet de enige ambitieuze vrouw die hier tegenop loopt: veel vrouwen – vooral dertigers en twintigers – leven met hetzelfde probleem: ze hebben altijd het gevoel dat ze niks mogen mislopen.
Ticket to fast happiness
De norm dat alles leuk moet zijn, maakt het voor veel vrouwen moeilijk om in contact te komen met hoe ze zich echt voelen. Soms ben je niet in een feeststemming, maar droevig of boos. Deze gevoelens wegstoppen kan juist stress veroorzaken. Je gevoelens zijn namelijk een richtingwijzer voor je carrière en leven. En dat is positief.
Een vreemde voor jezelf
Hoe beter je luistert naar je gevoelens en gewaarwordingen en deze toelaat, hoe beter je op je gemak voelt met jezelf.
We willen onze pijn en eenzaamheid niet onder ogen zien en zoeken verdoving in bijvoorbeeld, hard werken, relaties, snoep, tv kijken, entertainment en internet. Een dag die alleen maar uit deze genoegens bestaat zorgt ervoor dat we het gevoel hebben dat de dag door onze vingers is geglipt. Uiteindelijk word je een vreemde voor jezelf.
Voor die verdoving betalen we volgens psychologe, Dina Mazzolari een hoge prijs, want mogelijke gevoelens zoals verdriet, geraakt zijn en eenzaamheid geven ‘reliëf’ aan het leven. “Als je jezelf niet toestaat om verdrietig te zijn en steeds weer verdoving zoekt, mis je ook de vreugde en de verrassingen in het leven. Je leven wordt vlak en kleurloos.”
Meer dan één miljoen mensen blijken zelfs depressief te zijn in Nederland.
Duurzaam geluksgevoel
Als je van een kortstondig naar een duurzaam geluksgevoel wilt gaan, neem dan je gewoontes en gedragingen eens onder de loep. Misschien herken je één of meerdere uit onderstaand overzicht. Bewustworden hiervan is je poort naar een duurzaam geluksgevoel.
15 gevisualiseerde tips voor duurzaam geluk
Streven naar kortstondig geluk is op zich prima, maar als je teveel hierop focust, kan het je geluksgevoel juist verkleinen.
In deze blog vind je 15 gevisualiseerde tips waarmee je je geluksgevoel kunt verduurzamen. Bekijk ze allemaal en laat ze even bezinken… ik weet zeker dat je er wat aan hebt.
Onderaan dit artikel een kadootje: daar kun je alle tips en tekeningen downloaden in handig printbaar formaat. Voor op je ijskast, bij je bureau of boven je bed – wat jij wil. ;-) Ook vind je daar meer informatie over mijn gratis Talentscan.
Tips gevisualiseerd door Laura Peetoom.
1. Altijd gelijk willen hebben
Kun je de gedachte dat je het bij het verkeerde eind hebt niet verdragen? Blijf je aandringen op je gelijk, zelfs wanneer belangrijke relaties op het spel staan? Het is al die moeite niet waard. Vraag jezelf af: Wat is beter? Mijn gelijk halen, of de vriendschap behouden?
2. Drang naar controle
Wees geen controlfreak en wees bereid om je drang naar controle over situaties en mensen op te geven. Laat anderen toe te zijn wie ze zijn, en je voelt je direct beter.
3. Anderen de schuld geven
Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven!
4. Focus op waar je WEL goed in bent
Veel te vaak zijn we gefocust op waar we niet goed in zijn. Veel slimmer is het om te focussen op waar je wel goed in bent. Gedurende lange tijd werk doen waar je niet goed in bent, is zelfs belastend voor ons menselijk systeem. Het geeft stress, maakt moedeloos en ziek.
5. Anderen bekritiseren
Alle mensen zijn uniek, maar tegelijkertijd hetzelfde. We willen allemaal gelukkig worden, liefhebben en geliefd worden. Kritiek is geheel overbodig.
6. In je hoofd zitten
Als je het contact met je gevoel kwijtraakt, zit je teveel in je hoofd. Dat kun je herkennen doordat je veel zit te malen: je hebt je hoofd tot meester gemaakt en je hart tot dienaar. Om keuzes te maken die goed voelen moet je het andersom doen. Stilstaan en echt afvragen waar je gelukkig van wordt blijft echter een proces.
7. Wees trouw aan jezelf
We spelen vele rollen in ons leven: moeder, carrièrevrouw, zus en vrouw van. Hierdoor is het erg makkelijk om jezelf te verliezen. Je gaat je steeds meer aanpassen en op een gegeven moment weet je niet meer wie je bent en waar je voor staat in het leven. Vermoeiend om iemand te zijn die je niet bent. Andere mensen voelen zich aangetrokken als jij je maskers afgooit en jezelf bent.
8. In je comfortzone blijven
Wil je gaan voor wat je werkelijk belangrijk vindt, dan is het nodig dat je uit je comfortzone treedt. Maar tussen de comfortzone en het buitengebied zal je innerlijke saboteur er alles aan doen om je weer in de comfortzone te houden. Wat zal er gebeuren als..? Hoe meer je deze saboteur ontkent of vermijdt, hoe sterker zijn invloed zal zijn. Maak contact met de saboteur, luister naar wat hij zegt en voel wat hij met je doet.
9. ‘Ja maar’
Stop met smoesjes. In 99.9% van de gevallen zijn ze niet echt en verdoezelen ze de waarheid. Esther Jacobs, die ook wel de ‘no excuses lady’ wordt genoemd heeft daar een goed boek over geschreven met de titel ‘Wat is jouw excuus?’. Esther weet ondanks alle tegenslagen en tegenwerking de situatie naar haar hand te zetten en haar doelen te bereiken. Het boek leert je om anders naar de wereld te kijken en om in oplossingen te denken.
10. Focus op hard werken
Als iemand tegen je zegt dat je niet hard werkt, schiet je geheid in de verdediging. Je gaat meteen uitleggen dat je wel degelijk hard werkt. Hard werken is goed. Maar door minder te doen, houd je meer tijd over om te ontspannen. Ideeën ontstaan vaker als je hoofd leeg is en jij lekker ontspannen bent. Work smarter, not harder.
11. Perfectionisme
Vaak denken we dat perfectionisme goed is maar perfectionisme heeft niets te maken met gezonde prestatie en groei.
Volgens Brené Brown, schrijfster van het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ is perfectionisme de overtuiging dat als we perfect leven, er perfect uitzien en alles perfect doen, de pijn van verwijten, afkeur en schaamte kunnen minimaliseren.
In wezen draait het bij perfectionisme om goedgekeurd en geaccepteerd te worden ‘ik ben wat ik doe en hoe goed ik dat doe’. Zulke gedachtes weerhouden ons ervan om onze vleugels uit te slaan. You are good enough wat je ook doet. Een gezondere gedachte is: ‘ Hoe kan ik beter worden?’ of noem alles wat je doet een experiment. Op deze manier kun je nooit falen. Je leert van het experiment of je slaagt. En beide resultaten zijn goed.
12. Ga speels door het leven
Verwonder je net als een kind, doe nieuwe dingen, gooi je routine eens om.Pas op dat je niet je spontaniteit verliest, want dan zul je je amper nog ergens over kunnen verbazen. Als je snel een etiket plakt op alles en iedereen die anders is dan jij, mis je veel mooie lessen. Juist van de persoon van wie je denkt dat je niets kunt leren, kun je juist het meeste leren. Laat je verrassen.
13. Negatieve overtuigingen
Onbewuste overtuigingen zorgen ervoor dat je risico’s uit de weg gaat. Het lastige is dat je er doorgaans niet bewust van bent. Leer je denkpatronen herkennen. Ze ontnemen je de kans om jezelf te ontwikkelen en beïnvloeden vaak je keuzes op een negatieve manier.
14. Piekeren
Als je te veel loopt te piekeren is dat een teken dat je of in het verleden of in de toekomst leeft. Je wilt niet zijn waar je nu bent en bent aan het vermijden wat is. Maar het heden is alles wat je hebt. Stop met in het verleden te leven en leef in het hier en nu. Enkel zo kun je genieten van het leven.
15. Leven naar de verwachtingen van anderen
Je leven is van jou en van jou alleen. Te veel mensen leven alsof hun leven anderen toebehoort. Ze leven naar de waarden, normen en het verwachtingspatroon van hun ouders, vrienden, vijanden, leraars, overheid en media. Ontdek naar wat jou gelukkig maakt. Je hebt maar één leven.
Plak deze tips op je koelkast, aan de muur boven je bureau, boven je bed…
Waar je maar wilt: klik op de link hieronder om de 15 tips met tekeningen als makkelijke printbare PDF te openen of te downloaden.
Klik hier voor de tips & tekeningen op handig A4-tje
Kadootje van mij en Laura. ;-)
....Ontdek hoe Angela, Karlijn, Marianne, Geesje en vele anderen hun droombusiness hebben gecreëerd.
If Anja, Karlijn, Angela en Geesje het kunnen.
So can you!
Ontdek je talent voor meer geluk en voldoening in je leven – met mijn gratis Talentscan
Voldoening kan, in tegenstelling tot genot, niet gemakkelijk verkregen worden. Voor voldoening moeten we ons inspannen, onze talenten inzetten en de uitdaging aangaan. Het haalt ons uit onze comfortzone. We voelen de spanning van het willen slagen. De beproeving maakt dat we na afloop voldoening voelen. Voldoening komt uit activiteiten die we graag doen en waarbij elk besef van tijd en emotie verdwijnt. Voldoening kan geestelijk, sociaal of fysiek zijn en leidt tot flow.
Wil jij…
- op zoek naar je verborgen talenten en je vrijer voelen in je contacten met andere mensen?
- weer richting geven aan je loopbaan?
- je moet onderscheiden ten opzichte van al die andere enthousiaste job-seekers?
- weer aan het roer staan van je eigen leven?
- weten in welke context je talenten floreren?
- weer plezier in je huidige werk ervaren? Of in een nieuwe baan?
- uitzoeken wat je tegenhoudt om te gaan voor een baan die bij je past?
- 100% overtuigd zijn dat je op de goede weg zit?
Mijn passie is om ambitieuze naar een baan te begeleiden waarin ze hun talenten kwijt kunnen. Dit maakt het leven namelijk zoveel leuker en makkelijker (ook voor je omgeving). Nog te vaak zijn we bezig met te kijken waar we allemaal niet goed in zijn en wat allemaal anders kan. Zonde!
Werken vanuit je totale pakket aan talenten zorgt ervoor dat je de dag met een goed en voldaan gevoel afsluit in plaats van dat je uitgeteld op de bank ligt. Vaak zetten we maar een gedeelte van onze talenten in ( vanuit onze comfortzone). Dit kan heel lang goed gaan maar op een gegeven moment gaan deze talenten tegen ons werken en lopen we vast.
Om een baan te vinden die bij je past is het ten eerste belangrijk om te kijken naar wat jou uniek maakt (wie ben jij, wat zijn jouw drijfveren en talenten?). Jouw talenten zijn namelijk de sleutel tot succes. Vaak heb je nog veel meer in huis dan je zelf denkt. Sommige van onze talenten liggen diep begraven. Vastgeroeste patronen afweer en ontkenning houden mensen vaak gevangen. Maar het kan ook anders…
Ben jij ook een vrouw die meer uit zichzelf en het leven wil halen?
Dan is mijn gratis Talentscan misschien iets voor jou…
Meld je aan voor mijn gratis Talentscan
In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie. We bekijken je huidige uitdagingen en we kijken wat er nodig is om je probleem op te lossen.
De Talentscan is er voor jou als je serieus wilt onderzoeken hoe je je situatie kunt verbeteren - en of ik je daarbij kan helpen. Ik reserveer enkele gratis Talentscans per maand. Via de knop hieronder kun je je aanmelden.