Ze staat op het punt om jaguars te spotten in de jungle van Bolivia. Samen met nog een paar andere reizigers, die ze twee dagen geleden ontmoet heeft in een koffie tentje in Borochi heeft ze een lokale gids ingehuurd waarmee ze een paar dagen op pad gaat.
Als je de foto bekijkt kun je je nog amper voorstellen dat jij het bent die de jungle introk. Als je nu in de spiegel kijkt zie je een verlept hoofd met doffe ogen.
Je klapt de computer met een zucht dicht en kunt er nog net ‘fijn weekend’ uitpersen als je langs je collega’s loopt.
Vijf jaar lang gaat de wekker om hetzelfde tijdstip af. Om precies te zijn om 06:55. Zo heb je nog even ‘me time’, voordat je weer in de auto stapt.
Het angstaanjagende beeld dat je dit nog 40 tot 45 jaar doen moet volhouden wordt steeds groter.
‘Nog 1 jaar, en dan ben ik weg’ had je jezelf beloofd.
En nu ben je al drie jaar verder….
‘Er zijn veel misstappen begaan door stil te blijven staan’ – gelukskoekje
Beren op de weg
We doen onszelf allemaal dit soort beloften. Als mensen de keuze hebben tussen iets doen of niet, iets nieuws proberen of niet, dan kiezen ze meestal voor niet. Dat geldt ook voor mensen die zichzelf als moedig beschouwen. Onzekerheid en de kans op mislukking kunnen angstaanjagende grote beren op de weg zijn. De meeste mensen geven de voorkeur aan ongelukkig zijn boven onzeker zijn.
Vaak blijf je in eindeloze kringetjes ronddraaien. Angst houdt je tegen om nieuwe stappen te ondernemen. Angst manifesteert zich op allerlei manieren, en meestal noemen we het anders. Angst roept namelijk nogal wat angst op. Veel mensen vermommen het daarom als iets anders: optimistische ontkenning. De meeste mensen die hun baan niet opzeggen, cultiveren de gedachte dat hun situatie na verloop van tijd beter zal worden of dat hun inkomen zal stijgen. Dit lijkt acceptabel en is een verleidelijk zinsbegoocheling als een baan saai en weinig inspirerend is en niet de hel op aarde. Als je je in een hel op aarde bevindt, ben je wel gedwongen om in actie te komen, maar alles wat minder erg is, kun je wel met wat slimme rechtvaardigingen wel uitzetten.
Wishful thinking
Denk je echt dat het wel beter zal worden of is het wishful thinking, een excuus om niet in actie te komen? Als je er echt op vertrouwde dat het wel beter zou worden, zou je je dan zo veel vragen stellen? Normaal gesproken niet. Ben je nu beter af dan een jaar geleden, een maand geleden of een week geleden?
Zo niet, dan zal het niet vanzelf beter worden. Als je jezelf voor de gek houdt, dan wordt het tijd om daarmee te stoppen en de stap te wagen. Je hele werkende leven -40 tot 50 jaar – van negen tot vijf is verdomd lang als de hulptroepen niet komen opdagen. Hoeveel heb je er nog te gaan? Wordt het geen tijd om de schade te beperken?
‘Je moet je angst benoemen voordat je hem kunt uitbannen’
Het tegengif:
Als je het eng vindt om de stap te nemen of je stelt het uit angst voor het onbekende steeds uit, dan volgt hier een tegengif. Schrijf je antwoorden op en onthoud dat veel nadenken minder productief is dan gewoon je gedachten uitschrijven op papier. Schrijf en verbeter niets – mik op kwantiteit. Trek voor ieder antwoord een paar minuten uit.
- Beschrijf je nachtmerrie. Wat is het allerergste wat er zou kunnen gebeuren als je werkelijk zou doen wat je overweegt te doen? Welke twijfels, angsten en ‘ja, mars’ komen er bij je op als je nadenkt over de grote veranderingen die je zou kunnen- of moeten- doorvoeren? Stel ze je tot in de kleinste details voor. Zou het het einde van je leven betekenen? Hoe ernstig zou de gevolgen zijn, als die er al zijn, op een schaal van 1 tot 10? En zouden ze wel blijvend zijn? Hoe waarschijnlijk is het dat ze ook echt plaatsvinden?
- Wat zou je kunnen ondernemen om de schade te herstellen of om de de zaken weer op de rails te krijgen, als is het maar tijdelijk? De kans is groot dat dat gemakkelijk is dan je denkt. Hoe kun je de toestand weer onder controle krijgen?
- Wat zijn de resultaten of de voordelen, zowel de tijdelijke als de blijvende, van meer waarschijnlijke scenario’s? Wat zijn de waarschijnlijke of zekere positieve gevolgen, nu je je nachtmerrie hebt beschreven, zowel intern (zelfvertrouwen, gevoel voor eigenwaarde) als extern? Hoe groot zouden deze gevolgen zijn op een schaal van 1 tot 10? Hoe waarschijnlijk is het dat je op zijn minst een redelijk resultaat zou kunnen voortbrengen? Hebben minder intelligente mensen die eerder gedaan en voor elkaar gekregen?
- Als je vandaag ontslagen zou worden, wat zou je dan doen om je zaakjes financieel onder controle te krijgen? Stel je dit scenario voor en loop de vragen 1 tot en met 3 nog eens door. Als je je baan opzegt om andere mogelijkheden uit te proberen, hoe kun je dan later weer terugkeren naar je oorspronkelijke loopbaan als dat absoluut noodzakelijk is.
- Wat stel je uit omdat je bang bent? Meestal vrezen we juist de dingen die we juist zouden moeten doen. Dat ene telefoontje, dat ene gesprek, wat het ook is – de angst voor het ongewisse weerhoudt ons ervan om te doen wat we eigenlijk zouden moeten doen. Beschrijf de slechts denkbare afloop, accepteer die en doe wat je moet doen . Ik nog een keer herhalen wat je eigenlijk op je voorhoofd zou moeten laten tatoeëren: Meestal vrezen we juist de dingen die we juist zouden moeten doen. Ik heb wel eens horen zeggen dat je iemands succes in het leven kunt afmeten aan het aantal ongemakkelijke gesprekken die hij bereid is te voeren. Neem je voor om elke dag een ding te doen waar je tegen opziet.
- Wat kost het je – financieel, emotioneel en fysiek – als je te ondernemen actie uitstelt? Schat niet alleen de potentiële nadelen van je acties in. Het is even belangrijk om de torenhoge kosten van niets ondernemen te bepalen. Als je niet achter de dingen aangaat waar je enthousiast van wordt, waar sta je dan over een, vijf of tien jaar? Hoe zul je je voelen als je je leven nog eens tien jaar hebt laten bepalen door omstandigheden, zonder de dingen te doen die je voldoening zouden geven? Als je de komende tien jaar probeert voor te stellen en je weet honderd procent zeker dat het een periode van teleurstelling en spijt zal zijn, en als we een risico definiëren als de ‘mogelijkheid van een onomkeerbaar negatief resultaat’, dan is geen actie ondernemen het grootste risico.
- Waar wacht je nog op? Als je deze vraag niet kunt beantwoorden zonder terug te grijpen op het concept van goede timing dat we eerder hebben verworpen, is het antwoord eenvoudig: je bent bang, net als de rest van de mensheid. Stel de kosten van niet- veranderen vast, wees je bewust van de onwaarschijnlijkheid en de mogelijkheid tot herstel van de meeste misstappen en oefen je in een belangrijke gewoonte die succesvolle mensen met veel plezier in de praktijk brengen: kom in actie.
‘Ik ben een oude man en ik heb vele problemen gekend, maar de meeste daarvan hebben nooit plaatsgevonden’ – Mark Twain
Ben JIJ…
Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging in je werk. Geef je loopbaan een boost en word ondernemer van je eigen talenten. Via mijn programma: ‘ontdek je talent Masters’ leer je weer de regie over je eigen loopbaan te nemen en het werk te vinden of te creëren dat optimaal bij je past. Zodat je geld kunt verdienen met het werk wat je het allerliefste doet.
Nog niet zeker of je daar aan toe bent? Check dan de volgende vragen:
- Wil jij leren hoe je ondernemer wordt van je eigen talenten?
- Wil jij vanaf nu weer keuzes maken die goed voelen en wil jij weer grip krijgen op je loopbaan?
- Wil jij weer richting geven aan je loopbaan?
- Wil jij weten in welke context jouw talenten floreren?
- Wil jij een baan vinden die bij jouw unieke talenten (dna) past?
- Wil jij een leven leiden waarbij je fluitend naar je werk gaat?
- Wil jij trots zijn op je huidige werkzaamheden?
- Wil jij weten hoe jij je talent kan ontwikkelen en optimaler kan inzetten?
- Wil jij een job waarbij de tijd voorbij vliegt omdat je het zo naar je zin hebt en waar je je talenten volledig benut?
- Wil je genoeg energie overhouden aan het eind van je werkdag om nog leuke dingen te ondernemen?
- Wil jij ook 100% overtuigd zijn dat je op de goeie weg zit?