-Benauwen regels en routine jou?
-Onderneem jij meteen actie zodra je een besluit hebt gemaakt?
-Kun jij je gedachten goed omzetten in acties?
Dan staat ‘activator’ vast in jouw top 5*.
Activator?
Voor mensen met ‘activator’ in hun top 5 is bovenstaande quote heel herkenbaar. Mensen met ‘activator’ als talent zijn altijd in beweging. Vaak weten ze nog niet eens waar ze naartoe gaan maar dat vinden ze wel uit terwijl ze bezig zijn. Ze storten zich ergens in zonder er veel over na te denken. Door te doen leren ze. Vaak zijn het geboren ondernemers die ruimte nodig om hun eigen ideeën in de praktijk te brengen. Regels en routine benauwen hun.Herken je je hier niet in? Dat zou best kunnen. Slechts 11% heeft Activator in zijn top 5 staan**.
“I need less discussion, more action” – Activator
Op zoek naar een nieuwe job?
Een nieuwe baan vinden dwingt je om stil te staan bij wat jij in huis hebt (je talenten). Globaal heb je wel een idee maar al snel schiet je met losse flodders. Je reageert op de meest uiteenlopende vacatures omdat je eigenlijk niet heel helder voor ogen hebt wat nu het beste bij je past. Tijdens het schrijven van motivatiebrieven struikel je over de woorden die jou het beste omschrijven. Veel verder dan ‘teamplayer’ , ‘mensenkennis’ en ‘communicatief erg sterk’ kom je meestal niet. Maar wat zeggen deze woorden nu echt over jou? Wat maakt jou nu uniek in het omgaan met mensen? Welke oplossing ben jij voor welk probleem?
Ben jij er goed in om andere aan te zetten tot actie? Of neem jij de leiding? Laat je je horen en zorg je ervoor dat de groep ook gehoord wordt? Misschien ben jij er wel goed om verbindingen te maken. Ben jij de lijm die de groep bijeen houdt. Of misschien kun je goed mensen verleiden om als team te denken (ipv individu). Iemand anders is er weer erg goed in het onderhouden, ontwikkelen en aangaan van relaties.
Verkeerde context
Geloof me, I have been there. Tien jaar geleden maakte ik gebruik van dezelfde nietszeggende woorden waardoor ik in jobs terecht kwam waar ik niet gelukkiger van werd. Mijn bazen ook niet trouwens ;-) Hoe ik mijn talenten productief in kon zetten wist ik al helemaal niet. Veel afgestudeerde vrouwen hebben hetzelfde probleem. Doordat ze nog niet goed weten in welke context ze het beste tot hun recht komen belanden ze vaak in jobs waar ze hun talenten niet optimaal kunnen inzetten.
Urenlang vergaderen, uitdenken van processen is iets wat je niet interesseert als je ‘activator’ in je top 5 hebt staan. Als je dat inzicht hebt in jezelf weet je bij welke bedrijven je niet moet werken. Grote logge organisaties bijvoorbeeld. Zolang je dat inzicht niet hebt verdoe je je tijd met solliciteren. Keer op keer word je teleurgesteld en beland je in een functie waar je niet tot je recht komt. Hierdoor ga je nog meer twijfelen aan jezelf. Je talenten verpieteren. Jij verpietert en daar doe je jezelf en je omgeving geen plezier mee.
Talent kun je zien als een spier die je moet ontwikkelen om het productief in te kunnen zetten
Het mooie is dat iedereen weer zijn eigen set aan talenten in huis heeft. Elk individu ziet de wereld vanuit zijn of haar eigen talentenbril. Elk talent heeft zijn eigen manier van denken, gedragen of doen. Vaak ben je je hier niet bewust van waardoor je het nog niet productief in kan zetten. Soms staat de kraan van een talent te ver open waardoor je er ook in kan verzuipen en een talent zelfs tegen je kan werken. Talenten kun je zien als een spier die je moet ontwikkelen voordat je het succesvol in kan zetten.
Snel een baan vinden die bij je past.
Als je de zoveelste afwijzing hebt ontvangen op je sollicitatiebrieven. Als het je niet lukt om een baan te vinden die bij je past ga je al snel onder je niveau solliciteren. Je gaat twijfelen aan jezelf. Je verspilt ontzettend veel kostbare tijd en energie. Je raakt steeds verder van je eigen persoonlijke pad en missie verwijderd. Je belandt in een vicieuze cirkel waar je niet snel meer uitkomt.
Oplossing
Talent is de basis van je zoektocht. Echt.
Op de huidige arbeidsmarkt dien je namelijk precies te weten waar jij in uitblinkt (je talenten), waarom jij je salaris of honorarium meer dan waard bent. Je zult helder moeten inzien wat precies jouw bijdrage is aan het belang van je werkgever, of aan het project waar je aan meewerkt of voor de klant aan wie jij gekoppeld bent. Je zult het daarnaast ook nog eens precies duidelijk moeten kunnen maken aan de mensen om je heen.
Daarom is het definitief gedaan met het reguliere CV, bescheiden standaard sollicitatiebrieven en functioneringsgesprekken waarin je jezelf gematigd opstelt en keurig vertelt wat je tot nu toe gepresteerd hebt. Bescheidenheid is des duivels oorkussen: je dient een pasklaar antwoord te hebben op de vraag wat jij te bieden hebt en wat daaraan zo interessant is voor de mensen met wie jij werkt. Het is niet langer alleen maar interessant, leuk of inspirerend om te weten waar je goed in bent, maar ook- vooral – en vooral – absoluut noodzakelijk dat je precies weet hoe en waarin jij uitblinkt en waarmee jij toegevoegde waarde kunt bieden aan organisaties, werkgevers projecten en collega’s. Als je daarnaast niet in staat bent om dit op de meest effectieve manier op anderen over te brengen, zul je uiteindelijk nog steeds de strijd met de grote hoeveelheid concurrenten op de markt verliezen. Meer dan ooit wordt van jou verwacht dat jij zelf de regie neemt over je loopbaan. Het is jouw taak geworden dat je blijvend inzetbaar en aantrekkelijk blijft in een markt die continue in beweging is.
De nieuwe arbeidsmarkt vraagt dan ook van jou een grondhouding van werkondernemerschap. Jij staat aan het roer van je loopbaan. Je wordt als het name ondernemer van je eigen talenten. Maar ben jij daar klaar voor en weet jij eigenlijk wel hoe je je kunt onderscheiden en wat je talenten zijn? Om zelf regie te kunnen nemen en je loopbaan voor het leven zelf te kunnen vormgeven is het van belang dat je exact weet:
- Wat jouw talenten en drijfveren zijn;
- Welke oplossing jij bent voor welk probleem
- Wat jouw toegevoegde waarde is, waar jij het verschil maakt en wat jij kunt bijdragen
- Welke context het beste past bij jouw talenten
- Hoe je je talenten in actie kunt zetten
- Jezelf als een product of dienst zien
- Uitzoeken wat je tegenhoudt om te gaan voor een baan die bij je past
Voel jij dat je nog niet al je talenten aanspreekt? En wil jij weten welke talenten je nog onbenut laat? Wil jij weten op wat voor unieke manieren jouw talenten samenwerken?
Via een talententraject ontdek je je verborgen talenten en leer je hoe je je totale pakket aan talenten succesvol kunt inzetten in je werk. Je vergroot je woordentalen waarmee je je talenten kunt omschrijven. Je weet in welke context je talenten opbloeien en welke acties je moet ondernemen om je talenten te trainen.
Ben jij er al aan toe om al je talenten in te zetten? Of blijf je liever stilstaan?
Bel me via 0616289623 of laat een berichtje achter via onderstaand aanmeldingsformulier.
Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief! Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.
Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.
Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super voelt alsof ik een springplank heb gekregen.Tijd om te springen! – Karin van den Broek
Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via “de cliënt vertelt”.
*Gallup: Strengthfindertest waar je top 5 sterke punten uitkomen.
**Onderzoek Gallup
Tekening gemaakt door Laura Peetoom.