Zodra je je talenten in de juiste context weet te plaatsen worden je inspanningen met 300% beloond – Serracoaching
Heb jij al een tijd het gevoel dat je niet weet welke richting je op wilt met je leven?
- Heb je het gevoel dat je niet alles uit je leven haalt?
- Loop jij vast op het werk?
- Lijkt jouw situatie uitzichtloos?
Als je op zoek bent naar een nieuwe baan is de kans groot dat die lijkt op je laatste baan. En als je echt eerlijk bent naar jezelf was dat nou net de baan waar je genoeg van had. Je kunt het misschien wel goed maar blij werd je er niet van. Op wilskracht verstuur je veel sollicitatiebrieven die lijken op wat je eerder gedaan hebt maar na een paar maanden zakt de moed je in de schoenen. Je (positieve)energie en zelfvertrouwen verdwijnen als sneeuw voor de zon als je weer de zoveelste afwijzing ontvangt.
Na je afstuderen rol je vaak van de ene baan in de andere zonder echt stil te staan of deze baan nu echt bij je past. Dit kun je lang volhouden maar om een baan te vinden waar je je goed bij voelt is het belangrijk om erachter te komen wat je talenten, persoonlijke missie (je why) en drijfveren zijn. Zodra je deze duidelijk in beeld hebt, leer je keuzes te maken vanuit je hart. Zolang je keuzes blijft maken vanuit je hoofd mis je aansluiting met wat je wilt in het leven. Je mist inspiratie in wat je doet. Als je met mensen spreekt die werkelijk geslaagd zijn in hun zelfgekozen beroep- van lesgeven tot telemarketing, of van toneelspelen tot boekhouden, ontdek je dat ze hun succes danken aan hun vermogen om hun talenten te vinden. En om hun leven zo te organiseren dat ze deze talenten dagelijks kunnen benutten
Mijn verhaal:
Na mijn HBO studie (Internationaal Communicatie Management) zwierf ik flink wat rond op deze aardbol om een baan te vinden waar ik echt gelukkig van werd. Ik wist wat ik leuk vond om te doen en dat was het dan ook wel.
Bij veel jobs dacht ik ‘is dit het nu?’ Moe sloot ik de dag af. Ik leefde voor de weekenden. Ook voelde ik dat ik niet optimaal gebruik maakte van mijn talenten. Maar wat mijn talenten dan precies waren kon ik ook niet duidelijk benoemen. Veel verder dan teamplayer, communicatief vaardig, iets met mensen, reizen en evenementen organiseren kwam ik niet. Ik dacht dat ik me er maar in moest berusten dat ik niet over speciale talenten beschikte. Van een ondernemende, levenslustige, ambitieuze twintiger werd ik een ongemotiveerde werknemer die het liefste op vakantie ging. Terwijl de carrière van mijn toenmalige vriend gewoon doorging had ik het gevoel dat ik stil bleef staan. Ik voelde me steeds ongelukkiger: ‘Moet ik dit nu nog de komende 30 jaar volhouden?’
Als je doet wat je echt leuk vindt dan komt het succes vanzelf
Ik bereikte een dieptepunt tijdens een van mijn vele “in between jobs”. ‘Zo wil ik het niet langer’ besefte ik toen. Vanaf dat moment is het vuurtje in mij weer gaan branden en besloot ik om het roer om te gooien. Ik schreef mij in voor een nieuwe studie: coaching en counseling aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. Besloot te stoppen met banen aan te nemen waarvan ik voelde dat die me toch niet gelukkig maakten en liet mijn CV links liggen.
De puzzelstukjes vielen in elkaar. Ik begon in te zien op wat voor manier ik mezelf saboteerde. Ik nam weer verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven. Heel cliche, I know, maar de coach en counseling opleiding heeft mij meer opgebracht dan alleen maar een papiertje. De blauwe lucht kwam weer tevoorschijn en de donkere wolken verdwenen. Ik ontmoette de juiste mensen, deuren openden zich en ik werd steeds creatiever. En dat is wat er gebeurt als je dingen doet die bij jou als persoon passen.
Al snel schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel. Na het ondertekenen van de papieren liep ik met een grote grijns het kantoorgebouw uit. Ik voelde dat ik op het juiste pad zat.
Talenten plaatsen in juiste context
Binnen no time bouwde ik een goedlopende praktijk op. Hoe? Doordat ik mijn talenten, die ik eigenlijk al de hele tijd in huis had, in de juiste contexten wist te plaatsen, werden mijn inspanningen met 300% beloond.
Klinkt heel logisch al je het zo zegt hè? Maar in veel bedrijven en dat begint al op lagere scholen, zijn we vaak gefocust op daar waar we niet goed in zijn. Als je een 9 voor je Nederlands had maar een 4 voor je wiskunde. Drie maal raden waar jij dan extra lessen voor kreeg. Best bizar eigenlijk.
Veel mensen zijn bezig met waar ze niet goed in zijn. Ik was dus geen uitzondering. Na mijn HBO studie concentreerde ik me vooral op daar waar ik niet goed in was. Van een 3 een 5 maken zeg maar.
Het ondernemerschap gaf mij echter een ‘carte blanche’ om vooral te focussen op datgene wat ik leuk vond om te doen (mijn talenten!) en waar ik goed in was. Mijn talenten hadden veel speelruimte en werden dagelijks getraind. Ik kwam in een FLOW terecht en bloeide helemaal op. Ik voelde mij steeds zelfverzekerder. Al spelende wijze leerde ik welke contexten en thema’s het beste uit mijn talenten haalde. Ik maakte grote stappen op professioneel gebied (werd snel beter in mijn vak en verdiende ook steeds meer). Nu ongeveer 5 jaar later, kan ik met volle overtuiging zeggen dat ik mijn droombaan (die bij mijn talenten en drijfveren passen) heb gevonden. Vroeger vond ik alles behalve werken leuk en nu heb ik er mijn passie van gemaakt. Dat gun ik iedereen. Als jij weet waar je van nature goed in bent kun je daar gebruik van maken in zowel je persoonlijke – en werkleven en dat maakt het leven zoveel leuker. Als je je blijft focussen op de drie-en in je leven zul je nooit gelukkig worden. Veel beter kun je je aandacht richten op dat wat je makkelijk afgaat. Je talenten! Daar ga je uiteindelijk ook meer geld mee verdienen.
Werken in de 21ste eeuw.
Werken vanuit je talent maakt je niet alleen maar gelukkig. werk vinden in de 21ste eeuw vraagt van jou dat je exact weet wat jouw talenten en toegevoegde waarde zijn voor een organisatie. Banen liggen niet meer voor het oprapen, life time employment is verleden tijd en werk- en opdrachtgevers zijn daardoor kritischer dan ooit. In de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw val je buiten de boot wanneer je gemiddeld bent en met de massa meeloopt. Je zult helder moeten inzien hoe jij een toekomstige werkgever kan helpen. Het is niet langer alleen maar interessant, leuk of inspirerend om te weten waar je goed in bent, maar ook- absoluut noodzakelijk dat je precies weet hoe en waarin jij uitblinkt en waarmee jij toegevoegde waarde kunt bieden aan organisaties, werkgevers projecten en collega’s.
Ook kun je pas effectief netwerken of Social Media inzetten in je zoekproces als je duidelijk kunt vertellen wat je te bieden hebt. Als je echt gaat doen wat bij jou en je talenten past dan blink je uit in wat je doet!
Iedereen heeft talent
We worden allemaal geboren met talent. Maar dat betekent niet dat je er ook daadwerkelijk wat mee doet. Heel veel mensen zijn zich immers niet bewust van hun talent, zelfs als ze volwassen zijn. Ze halen de schouders op en geven aan dat ze niet goed weten wat hun talent is. Dat is erg begrijpbaar, want het hangt samen met de definitie van talent; talent wordt zichtbaar in die activiteiten die voor jou moeiteloos gaan en je energie opleveren. Deze definitie is dus erg paradoxaal, want voor jezelf is je talent helemaal niet zo spectaculair of bijzonder. Het gaat immers vanzelf. Doordat talent zo’n sterk ontwikkeld en natuurlijk patroon in je denken en handelen is, ben je je niet altijd bewust van je talent. Wanneer je echter naar een ander kijkt, merk je hun talenten wel op. Daardoor kom je soms tot het besluit dat anderen bijzondere dingen kunnen en jijzelf niet. Zonde!
Wil jij NU al weten wat je te bieden hebt? Meld je aan voor een Talentscan.