Wat zou jij doen als je een hoop geld had?
Sparen, iets kopen of het aan een goed doel schenken? Welke van de drie mogelijkheden zou je het gelukkigst maken?
Erick Kirchler voerde een aantal experimenten uit op het gebied van de sociale en economische psychologie. Een jaar lang volgde hij bijvoorbeeld van nabij de dagelijkse beslissingen (met inbegrip van de financiële) van veertig westerse stellen. Weet hij of geld gelukkig maakt?
De glitter van goud verbleekt al snel
Geld is misschien wel het belangrijkste onderzoeksdomein van de economische psychologie. Is economie niet de wetenschap die bestudeert hoe schaarse goederen worden verdeeld met als doel het grootst mogelijke aantal menselijke behoeften te bevredigen? Behoeftebevrediging ( en niet frustratie) zou individuen en landen gelukkig moeten maken. Vaak gaat men ervan uit dat geld en materiële bezittingen de sleutel tot geluk zijn. Met geld koop je alles, dus ook geluk. Misschien verrassend, maar zeker boeiend, is dat onderzoek aantoont dat geld weinig of niet in staat is om ons gelukkiger te maken. Als we al enige geluk halen uit pure materiële rijkdom, dan is dat van korte duur.
Uit experimenten in de economische psychologie blijkt bijvoorbeeld dat mensen veeleer verkiezen altruïstischer te handelen: in plaats van hun eigen winst rationeel te maximaliseren, schenken ze het geld aan een goed doel of putten ze geluk uit vrijwilligerswerk.
De psychologie heeft ons geleerd dat geluk voortspruit uit bevredigende liefdesrelaties, betrouwbare en rechtschapen vriendschappen, uit de mogelijkheid om te genieten van de geneugten des levens, het hebben van een sociaal relevante en zinvolle baan.
Geluk heeft ook te maken met keuzevrijheid en vat hebben op die keuze. Mensen met een grotere keuzevrijheid voelen zich gelukkiger, maar alleen wanneer ze ervan overtuigd zijn dat ze het gevolg van die keuze zelf beïnvloeden. Een grotere keuzevrijheid leidt niet automatisch tot mer geluk.
Het is bewezen dat een dergelijk besef afhankelijk is van een persoonlijkheidskenmerk dat locus of control heet. Iemand die denkt dat de gevolgen van zijn keuzes toe te schrijven zijn aan zijn eigen capaciteiten en inspanningen (interne locus of control) is geneigd keuzevrijheid hoger te waarderen dan mensen die denken dat de gevolgen van hun keuzes bepaald worden door toeval (externe locus of control)
Studies in de vakgebieden psychologie en economie tonen aan dat dergelijke overtuigingen niet louter genetisch bepaald zijn, maar verband houden met sociale ontwikkelingen , met inbegrip van het leerproces in het gezin en de school Zowel ouders als leerkrachten spelen een rol in het geluk van toekomstige volwassene. Wanneer kinderen gewapend worden met de overtuiging dat ze dankzij hun eigen capaciteiten zelf het gevolg van hun keuzes bepalen, is dat van onschatbare waarde voor het geluk van zowel individuen als samenlevingen.
De sleutels
- Inkomen is belangrijk voor geluk, maar meer en meer inkomen levert niet meer en meer geluk op.
- Denk niet dat je geluk kunt kopen. Gekocht geluk smelt als sneeuw voor de zon.
- Investeer liever in relaties en vriendschappen. Geniet ervan
- Zoek een baan die betekenisvol is voor jezelf en de maatschappij
- Keuzevrijheid maakt ons alleen gelukkig als we ervan overtuigd zijn dat we vat hebben op de resultaten van onze keuze.
- We zijn gelukkiger als we sterker geloven in onze eigen capaciteiten en inspanningen dan in toeval en lotsbestemming
- Deze houding kan worden aangeleerd. Ouders en leerkrachten zouden kinderen moeten wapenen met een groot vertrouwen in hun eigen capaciteiten.
Ben jij op zoek naar een baan die betekenis heeft voor jou en wil je weten wat jouw talenten zijn dan is Talentcoaching misschien wel wat jij zoekt. Talentcoaching helpt je om op een frisse, authentieke manier te laten formuleren wie je bent, wat je wilt en vooral: wat je gaat doen. Dat doe ik door je gerichte vragen te stellen en je soms te confronteren. Ik houd je eigenlijk een spiegel voor. Je kan rekenen op een hernieuwd zicht op je werkelijke talenten, kwaliteiten en persoonlijke stijl. Ik geef je specifieke oefeningen mee. Je krijgt krachtige instrumenten in handen om je gewenste resultaten te bereiken.
Je kunt ook een gratis oriëntatiegesprek aanvragen! Je krijgt antwoord op je vragen over coaching, maakt kennis met coaching en ervaart wat voor jou de beste optie is. Via het contactformulier hieronder kun je je inschrijven voor een gratis oriëntatiegesprek.
Kortom denk je dat er meer inzet dan dat je er nu uithaalt en wil jij je loopbaan een boost geven dan is het programma ‘ontdek je talent‘ echt wat voor jou. Via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail.com voor meer info.
Twijfels? Check dan 8 goede redenen om voor SERRACOACHING te kiezen.
Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief! Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.
Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.
Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! – Karin van den Broek
Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via “de cliënt vertelt”.