We hebben allemaal een zekere neiging tot perfectionisme: de een wil haar kleren geordend hebben op kleur, de ander poetst haar huis 3x op een dag schoon, iemand anders wil weer 6x per week naar de sportschool.
Perfectionisme is verslavend en vergroot de kans op pijnlijke emoties die vaak tot zelfverwijt leiden. ‘Het is mijn eigen schuld. Ik voel me zo omdat ik niet goed genoeg en perfect genoeg ben’ In plaats van vraagtekens te plaatsen bij de kromme logica van perfectionisme, bijten we ons nog meer vast in onze inspanningen om er perfect uit te zien, perfect te leven en alles helemaal perfect te doen.
Perfectionisme is niet hetzelfde als je best doen
Vaak denken we dat perfectionisme goed is. Maar perfectionisme is niet hetzelfde als je best doen. Perfectionisme heeft niks te maken met gezonde prestaties en groei. Volgens Brene Brown, schrijfster van het boek ‘De kracht van Kwetstbaarheid’ is perfectionisme de overtuiging dat we, als we perfect leven, er perfect uitzien en alles perfect doen, de pijn van verwijten, afkeuring en schaamte kunnen minimaliseren of voorkomen. Perfectionisme is een loodzwaar schild dat we met ons meeslepen met de gedachte dat het ons zal beschermen, terwijl het juist datgene is wat ons ervan weerhoudt onze vleugels uit te slaan. Iedereen kent wel zo’n moment waarop je zegt ‘Bah. Niets past me meer. Ik zie er niet uit. Ik moet veel naar de sportschool om liefde en verbondenheid waard te zijn.
Ik ben nu al goed genoeg
Als je voor de spiegel staat en niet happy bent met hoe je eruit ziet kun je beter zeggen tegen jezelf ‘Ik ga naar de sportschool voor mezelf. Ik wil me beter en gezonder voelen. De weegschaal bepaalt niet of ik liefde en acceptie verdien. Ik ben nu al liefde en respect waard ben. Ik kan dit doen en ik ga het ook doen. Klinkt misschien overdreven maar ergens zal iedereen zich er wel in herkennen
Ja maar als ik niet hard werk dan presteer ik niet goed
Als we ons niet goed voelen gaan we nog harder werken. Maar perfectionisme is geen vorm van zelfverbetering. Waar het bij perfectionisme in wezen om draait, is goedgekeurd en geaccepteerd worden. De meeste perfectionisten werden als kind geprezen om hun prestaties en gedrag (cijfers, manieren, gehoorzaamheid, zelfverloochening, uiterlijk, sportprestaties). Ergens onderweg hebben ze de volgende gevaarlijke en belemmerende overtuiging opgepikt: ik ben wat ik doe en hoe goed ik dat doe. Plezieren. Presteren. Perfectioneren. Perfectionisme is op de ander gericht: wat zullen ze ervan vinden? Gezonde inspanning is daarentegen juist op jezelf gericht: hoe kan ik beter worden?
Perfectionisme staat succes in de weg
Het is essentieel om het verschil tussen gezonde inspanning en perfectionisme te kennen als je het schild wilt neerleggen. Onderzoek toont aan dat perfectionisme succes in de weg staat en vaak zelfs leidt tot depressie, stress, verslaving en levensonmacht. Levensonmacht betekent in dit verband kansen mislopen omdat je te bang bent om iets aan de wereld te laten zien dat mogelijk imperfect is. En dromen niet waarmaken vanwege diepgewortelde angst om te falen, fouten te maken en anderen teleur te stellen. Het is doodeng om risico’s te nemen wanneer je een perfectionist bent, want je eigenwaarde hangt er enorm van je prestaties af.
Geef jezelf nieuwe moed
We hebben dus allemaal een zekere neiging tot perfectionisme. Bij sommige mensen steekt perfectionisme alleen maar de kop op op momenten dat ze zich bijzonder kwetsbaar voelen. Bij anderen is perfectionisme een dwangmatig verlammende manier van doen, die je kunt vergelijken met een verslaving. Om je perfectionisme te temmen kun je leren om meer compassie te voelen voor jezelf.
Zelfcompassie bestaat volgens Kristin Neff, onderzoekster aan de universiteit van Texas, hoofd van het Self Compassion Research Lab uit drie elementen. Hieronder volgend de ingekorte definities van die elementen:
–Aardig zijn voor jezelf houdt in dat je warm en begripvol op jezelf reageert wanneer je lijdt, faalt of een gevoel van tekortschieten ervaar, in plaats van je pijn te negeren of jezelf te kwellen met zelfkritiek
-Je menselijkheid erkennen betekent dat je inziet dat lijden en gevoelens van persoonlijk tekortschieten nu eenmaal deel uitmaken van de menselijke ervaring; dat dit dingen zijn waarmee we allemaal te maken hebben, in plaats van dingen die alleen ‘mij’ overkomen.
–Mindfulness is een evenwichtige benadering van negatieve emoties, waarbij je je gevoelens niet onderdrukt, maar ook niet overdrijft. Aan de ene kant moet je pijn niet negeren, want dan kun je er geen compassie mee hebben. Maar aan de andere kant moe je je ook niet identificeren met je gedachten en gevoelens, want dan kun je opgeslokt en meegesleurd worden door negativiteit.
Diep van binnen willen we allemaal ons masker afzetten en ons echte, imperfecte gezicht laten zien. ‘There is a crack in everything. That’s how the light gets in’. Hoe vaak zijn we niet bezig alle barsten dicht te plamuren in een poging alles perfect te laten lijken? Dus laat wat vaker je barsten zien. Daardoor zullen mensen om ons heen zich ook vrij voelen om zich verbonden te voelen met je en authentiek te zijn.
Leer je innerlijke criticus kennen via mijn programma ‘Ben jij een B I T C H’. Tijdens dit programma bevrijd je jezelf van het juk van deze permanente radiocommentaar op de achtergrond. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je andere talenten en kom je makkelijker in contact met je drijfveren en dromen. Heb jij je innerlijke criticus al getemd en wil jij weten wat jouw talenten zijn dan is het programma ‘ontdek je talent in 7 stappen’ wat voor jou. Via dit programma leer je weer de regie over je eigen loopbaan te nemen en het werk te vinden of te creëren dat optimaal bij je past. Zodat je geld kunt verdienen met het werk wat je het allerliefste doet. Een carrière kan je voldoening geven en helpt je om het leven te leiden dat je wilt leiden.
Kortom denk je dat er meer inzet dan dat je er nu uithaalt en wil jij je loopbaan en leven een boost geven dan is het programma ‘ontdek je talent‘ echt wat voor jou. Via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail.com voor meer info.
Twijfels? Check dan 8 goede redenen om voor SERRACOACHING te kiezen.
Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief! Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.
Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland.
Bedankt voor ‘t inspirerende gesprek. Het heeft me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! – Karin van den Broek
Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via “de cliënt vertelt”.