Je kunt niet slapen. Het is 01:00 uur. Gisteren hoorde je dat je er bij de volgende reorganisatieronde uit ligt. Je voelt je verward en onzeker. “Waarom overkomt mij dit nou altijd? Wat heb ik fout gedaan? Waarom moet ik het ook altijd verpesten?”
Om 05:00 uur klap je de laptop open. Je tikt vacatures in op Google en al na een paar minuten denk je: “Wat een saaie vacatures. Wat is het nut? Hoe kan ik nou ooit nog een baan vinden? Maar wat moet ik vertellen om een baan te krijgen. Wie zit er nu te wachten op een 37 jarige vormgeefster.”
Ik ben niet goed genoeg
Wanneer je je ongelukkig voelt stel je jezelf vragen die je in een neerwaartse spiraal brengen: Je blijft hangen in een probleem, in plaats van dat je een oplossing vindt. En voordat je het weet komen je gedachten uit: self-fulfilling prophesy. Je negatieve overtuigingen spelen hier een grote rol en geven je redenen waarom je altijd blut bent of waarom alles altijd mis gaat. Voordat je het weet beland je weer een graatje dieper met je gedachten: “ik ben niet goed genoeg, ik hoor er niet bij, ik verdien het niet etc”
Waarom overkomt me dit toch steeds weer?
Hoe maak ik die nieuwe stap? Je beste vriendin zal het wel weten.
Vol emotie vertel je je verhaal: “Wat heb ik fout gedaan? Ik heb zo hard gewerkt .Wat zullen mijn ouders wel niet denken? En is het nu misschien niet het moment om het roer om te gooien? Misschien moet ik deze kans grijpen om voor mezelf te beginnen als grafische vormgeefster?”
Ik weet wel wat goed voor je is…
“Voor jezelf beginnen?”
Aan de andere kant van de telefoonlijn is het even stil.
En voordat ik kan tegensputteren ontvang ik goedbedoeld advies: “Voor jezelf beginnen is niet verstandig. Vorige week heeft mijn oom nog faillissement moeten aanvragen en mijn oudere broer die trainer is gaat ook maar weer een baan zoeken omdat hij het niet red. Het is erg moeilijk om in deze crisistijd klanten te vinden”
De moed zakt je al in de schoenen.
De goedbedoelde adviezen vliegen je om de oren: “Stap gewoon naar uitzendbureaus. Zij zullen wel een baan voor je vinden, dan ben je in ieder geval verzekerd van vaste inkomsten per maand. Maar sorry schat, het is spitsuur, ik moet de kinderen naar school brengen. Maar het komt vast allemaal goed! Dikke zoen!”
Je hangt de telefoon op. Misschien heeft ze wel gelijk. “Het heeft geen zin om in crisistijd voor jezelf te beginnen”
Wat zou je doen als je zeker wist dat het succesvol zou zijn?
In tram 17, op weg naar het uitzendbureau raakt ze in gesprek met een fotografe. De fotografe vertelt met glanzende ogen dat ze al een paar jaar voor zichzelf werkt.
“Wat brengt je in Amsterdam?” vraagt de fotografe
“Ik ga me inschrijven bij een uitzendbureau maar ik heb er niet zo veel zin in. Maarja het is wel het meest verstandige om te doen he in crisistijd. Wie zit er nou op mij te wachten? Nog een ZZP-er erbij in deze crisistijd.”
De fotografe stelt haar een vraag die blijft na sudderen:
“Wat zou je doen als je zeker wist dat het succesvol zou zijn”
“Ja beginnen voor mezelf als Grafische vormgeefster”
“En wat houdt je tegen dan om voor jezelf te beginnen?”
“Ja in deze crisistijd heeft het geen zin om voor jezelf te beginnen. Hoe val je op in tussen alle andere Grafische vormgevers?”
“Waar ben je wel zeker van?”
“Ja dat ik een goede Grafische vormgeefster ben”
Ze stapt uit de tram en terwijl ze naar de Westertoren loopt roept ze vanuit de straat:
“Dit is juist het ideale moment om voor jezelf te beginnen”! Volg je hart!
Wat een energie voelt ze opeens: “Wat als het nu allemaal wel mogelijk is?” Ergens binnen in haar begint een klein vuurtje te branden.
Wat heb ik nodig?
Wat heb ik nodig om succesvol te worden als Grafische onderneemster? De vraag van de fotografe heeft haar geprikkeld. Haar stemming, focus en doorzettingsvermogen is 100graden gedraaid. “Wanneer voelde ze zich wel zeker?” Toen ze mensen moest interviewen tijdens haar stage. Daar kreeg ze energie van!
In plaats van naar het uitzendbureau te stappen besluit ze om in een leuk eetcafé op de dam op internet te zoeken naar websites van andere Grafische vormgevers. “Hoe zouden zij het aanpakken?”
Ze belt er een op die haar het meest aanspreekt en vraagt of deze Grafische ondernemer er zin in heeft om een kop koffie te drinken om iets te vertellen over haar vak.
Ze heeft zich in tijden niet meer zo enthousiast en ‘alive’ gevoeld. Door de vragen van de fotografe ziet haar leven er plotsklaps stukken rooskleuriger uit: Nieuwe inzichten, betere antwoorden en meer duidelijkheid.
Met een goede vraag krijg je een goed antwoord. Met een slechte vraag krijg je een slecht antwoord. Zo simpel kan het soms zijn. Deze vragen hebben haar in de juiste richting gezet: Een kleine doorbraak, een oplossing en een eerste stap.
Alles komt goed
‘s Avonds valt ze om 11:00uur in een diepe slaap. Als ze om 05:00uur wakker wordt is het dit keer niet piekerend maar vol energie. Ze klapt de computer open en tikt op google de volgende woorden in: hoe word ik succesvol als ondernemer. Met een grote smile zit ze achter haar computer. Alles komt goed. You wait and see
—————————————————————————————————————-
Het klinkt zo mooi en bijna idealistisch. Toch is dit voor iedereen mogelijk.Misschien niet allemaal in 1x maar als je daar op die bank blijft hangen verandert er natuurlijk niks.
Wij zijn geneigd ons zelf af te remmen door te denken in belemmerende patronen. Soms is het zicht op wat je wilt versluierd. Gedachten en gedrag kunnen, zonder dat je er erg in hebt, uit bedenkelijke bron voort komen. Door ervaringen uit het verleden of geërfde overtuigingen handel je niet altijd in het NU op de manier die het meest wenselijk voor je is. Er is dan een gebruik aan resultaten.
“Praten kan ik ook met een goede vriend of m’n moeder”
Een goede coach heeft geen oordeel en mening over je. Hij respecteert de gedachte dat jij het wilt, kunt en gaat doen. Hij heeft de gesprekstechniek, de interventies en oefeningen om je in je kracht te krijgen. Met bekenden en zeker familie praat je vanuit een bestaande structuur, rolverdeling en agenda. Er is hoe dan ook een bestaand beeld van jou en een idee over wat het beste is voor je. Ze geven goedbedoeld advies. En dat voelt soms ook lekker, maar geeft meestal geen resultaat.
- Wil je op zoek gaan naar je verborgen talenten en je vrijer voelen in je contacten met andere mensen?
- Wil je weer richting geven aan je loopbaan?
- Weet jij NOG niet hoe jij je moet onderscheiden ten opzichte van al die andere enthousiaste kandidaten?
- Wil jij weer aan het roer staan van je eigen leven?
- Wil jij wachten totdat je iemand iemand tegen komt die je de juiste vragen stelt of wil je leren om jezelf de juiste vragen te stellen?
Meld je dan aan voor een Talentscan