Herken je bij jezelf wel eens de volgende gedachten?
- “Hoe lang houd ik werken bij dit kantoor nog vol?”
- “Zal ik ooit nog eens een baan vinden waar ik voldoening uit haal?”
- “Van je hart volgen kun je niet je brood verdienen.”
Je besluit de sleur van de dag te doorbreken met een beker automatenkoffie in de bedrijfskantine. Al bladerend door de Happinezz droom je over een ander leven. Als je deze dromen deelt met vrienden collega’s of familie word je weer wakker geschud.
“Ach meid, doen wat je leuk vindt, dat moet je maar in je vrije tijd doen.”
“Laat ook maar,” denk je dan, “ik mag al blij zijn dat ik een baan héb.” En als je dan wel besluit om wat anders te gaan doen, vraag je jezelf weer af waar je dan eigenlijk goed in bent. Je sjokt terug naar je werkplek. Je stopt je dromen en verlangens in de kofferbak. “Nog even en de dag is weer voorbij”, zucht je.
Deze gevoelens zijn herkenbaar. Ik heb genoeg banen gehad waarbij ik hetzelfde voelde. Als ik toen wist wat ik nu wist had ik me niet zo lang ongelukkig gevoeld op de werkvloer. Jij hoeft er niet zo lang over te doen als ik heb gedaan. In deze blog geef ik je vijf tips die je helpen om sneller je droombaan (een baan die bij jouw talenten en drijfveren past) te vinden.
Kommer en kwel op de arbeidsmarkt.
Vaak wijt je de situatie aan de crisis. Je gelooft niet dat je ooit nog eens die leuke baan zult vinden. In deze tijden van economische crisis wordt vooral geschreven over massaontslagen, reorganisatie of faillissementen. Zo domineert het beeld dat het kommer en kwel is op de arbeidsmarkt, dat je hoe dan ook gevaar loopt om eruit te vliegen en dat je in je handjes mag knijpen dat je nog een baan hebt. Hierdoor ontstaat een grote behoefte om elkaar ervan te overtuigen dat gewoon inderdaad genoeg is en dat het verstandigst is om je maar gedeisd te houden en je te schikken in je bescheiden lot.
Binnen de lijntjes kleuren
Minder nieuwswaarde hebben nieuwe gevestigde of opgerichte bedrijven, geïnitieerde eenmanszaken, of zelfgecreëerde banen door individuen. De grote koppen en aandacht gaan vooral uit naar negatieve ontwikkelingen. Onbewust heeft al dit nieuws invloed op de manier waarop we denken over onze mogelijkheden en kansen op de markt. Zonder dat we het door hebben, stimuleert een minder economische conjunctuur ons om in het gelid te blijven, ons aan te passen aan de norm en blij te zijn met welke baan dan ook, of die nou bij je past of niet. Deze nieuwe arbeidsmarkt vraagt echter om een nieuwe grondhouding van werkondernemerschap. Bedrijven hebben juist mensen nodig die buiten de lijntjes durven te kleuren. Als je weet waar jij goed in bent dan wordt buiten de lijntjes tekenen weer leuk. Onderscheiden op de arbeidsmarkt gaat dan een stuk makkelijker.
Herken jij jezelf in onderstaande punten?:
- Overal goed in willen zijn
- Niet weten waar je goed in bent
- Niet weten hoe je je eigen job kunt creëren
- Niet weten hoe jezelf moet positioneren
In de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw val je buiten de boot wanneer je met de massa meeloopt. Het is niet alleen maar interessant om te weten waar je goed in bent, maar ook –vooral- absoluut noodzakelijk dat je precies weet hoe en waarin jij uitblinkt. Meer dan ooit wordt van jou verwacht dat jij zelf de regie neemt over je loopbaan.
5 talententips die je op weg helpen als je weer op zoek bent naar een nieuwe baan:
1. Focus krijgen mbv je talenten
Als je voor een kruispunt staat en je jezelf afvraagt wat voor beroep je moet uitoefenen is het belangrijk om een stap terug te doen. Onderzoek eerst je talenten. Je schiet met losse flodders als je gaat solliciteren zonder deze eerste stap. Je hebt maar een beperkt hoeveelheid energie. Ontdekken van je talenten helpt je te focussen op banen waar je echt energie uit haalt. Doelen die niet bij je sterke punten passen motiveren je niet genoeg om dingen gedaan te krijgen. Ook is de kans groter dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek omdat je jezelf weet te specialiseren (oftewel opvallen) aan de hand van je unieke talenten. Je zal je enthousiasme voor deze baan in ieder geval niet hoeven faken.
2. Maak je onzichtbare patronen zichtbaar
De strength finder test, waar ik onder andere mee werk (plus vele andere tools) geeft je een taal waarmee je je talenten kan omschrijven. Onzichtbare en interne patronen worden worden zichtbaar (bewust) en krijgen een positieve naam: je kunt er een waarde aan plakken. Het is niet langer ongrijpbaar: het is te observeren en echt. Het is iets geworden wat je kunt beheersen, managen en ontwikkelen. Deze nieuwe taal helpt je om je te onderscheiden en positioneren op de arbeidsmarkt: denk aan sollicitatiegesprekken, summary op LinkedIn, elevator pitch en CV.
3. Bezig zijn met waar je van nature goed in bent laadt je batterijen op
Als je niet de mogelijkheid hebt om te doen waar je van nature goed in bent is de kans groot dat je er sacherijnig van wordt. Je zult meer negatieve contacten met collega’s ervaren en minder positieve en creatieve momenten (FLOW) in je werk ervaren. Dit heeft een nadelig effect op je gezondheid en kwaliteit van je leven. Focus niet op waar je niet goed in bent maar kijk hoe je met je talenten dat waar je niet goed in bent mee kunt opvangen.
4. Popeye, spinazie, Superman en talent
Popeye: hij heeft spinazie nodig om sterk te worden. Zo redt hij de mensen waarvan hij houdt. Of denk aan Superman die zijn ‘powers’ verliest als hij te maken krijgt met kryptonite. Om te vermijden dat hij zijn krachten verliest moet hij kryptonite vermijden. Ga kijken wat jouw spinazie en kryptonite zijn. Mensen met empathie als talent hebben ruimte nodig om hun emotionele intelligentie te gebruiken. Dit is als spinazie voor zijn of haar behoeften. Als jij bij een bedrijf gaat werken/solliciteren waar emotionele intelligentie niet gewaardeerd wordt dan zal dit jou verlammen (kryptonite). Denk bewust na over waar je wil gaan solliciteren. Juiste context kiezen (spinazie) voor je talenten doet je talenten bloeien.
5. Switchen van baan is soms makkelijker dan je denkt
Als je van richting wilt veranderen denk je vaak dat je daar een nieuwe opleiding voor nodig hebt. Verandering van context kan soms al voldoende zijn. Inzicht in je talenten helpt je om je te laten inzien dat je al je hele leven deze talenten inzet. Je hoeft niet bij nul te beginnen. Het helpt je ook om je “gebrek aan ervaring” op te vangen. Zoek dus een context die bij je talenten past. Stel, je bent heel creatief in het bedenken van oplossingen voor lastige vraagstukken. Je hoofd werkt gewoon zo dat je bij ieder probleem wel tien alternatieven kan bedenken, als je dan in een omgeving werkt waar initiatief nemen niet gewaardeerd en geen ruimte krijgt om je iets met je ideeën te doen dan wordt je daar diep ongelukkig van. Het is belangrijk te weten aan welke voorwaarden jouw nieuwe baan moet voldoen in plaats van andersom: waaraan jij moet voldoen.