Ken je van die momenten dat die innerlijke babbelbox in je hoofd maar niet ophoudt met ouwehoeren. Afgelopen week had mijn innerlijke babbelbox de hoofdrol in mijn film te pakken en kon niet ophouden met tetteren. Die innerlijke babbelbox kun je ook wel de innerlijke criticus noemen. Man oh man wat vond die zichzelf weer belangrijk. Deze innerlijke criticus is nooit tevreden. Hoe goed je ook naar hem luistert en probeert jezelf te veranderen zoals hij dat wenst, hij achtervolgt je en wordt alleen maar sterker. Hij is precies een vader of moeder die kritiek op je levert. Je doet het nooit goed. Hij is net een draak waar almaar nieuwe koppen aan groeien zolang je niet definitief met hem afrekent. Hoe meer je probeert te veranderen, hoe sterker hij wordt. Probeer het hem naar de zin te maken en hij wordt alleen maar groter. De oplossing is het spelletje niet meer meespelen maar hoe doe je dat dan? Daar gaat dit artikel over: afleren het spel van de criticus te spelen plus 3 tips om deze te temmen (deel 1). De komende weken zal ik meer artikelen plaatsen die je zullen ondersteunen om deze interne criticus aan te pakken. Hou mijn blog dus in de gaten!
Radio gekkenwerk
Deze innerlijke criticus is al vroeg in ons leven geboren, met de bedoeling ons bescherming en veiligheid te geven. Het is belangrijk dat we ons goed realiseren dat de Innerlijke Criticus als sinds we klein waren als een radiozender in de lucht is en voortdurend verslag doet van wat alles wat er mis is met ons. We noemen deze zender Radio Gekkenwerk. Aangezien hij al tientallen jaren uitzendt hoort vrijwel geen mens er nog iets van, want het lijkt net achtergrondmuziek en die valt ons niet meer op.
Als mensen zich bewust worden van de Innerlijke criticus en eindelijk Radio Gekkenwerk beginnen op te vangen, komt het vaak voor dat ze tegen me zeggen: ‘Weet je, ik heb die stem al m’n hele leven gehoord, maar ik dacht gewoon dat ik dat was!’ Ik zeg je duidelijk en ondubbelzinning!
JE BENT NIET JE INNERLIJKE CRITICUS!
Laten we zeggen dat het midden in de nacht is en dat je naar de keuken bent gegaan en twee heerlijke boterhammen met hagelslag hebt gegeten. Zodra je ze hebt opgegeten, begint de innerlijke criticus je er flink van langs te geven. Hij zegt dat je een sukkel en een slappeling bent. Hij zegt dat je geen zelfbeheersing hebt en dat je die ook nimmer zult aankweken. Hij zegt dat je een hopeloos geval bent en dat hij een gloeiende hekel aan je heeft, dat hij van je walgt. Die litanie van je zonden kan eindeloos doorgaan en al gauw is twee boterhammen met hagelslag eten een halsmisdrijf geworden.
Zo’n stem houdt alle groei tegen. Maar als je begrijpt dat dit de stem is van je Innerlijke criticus, dat Radio Gekkenwerk weer in de lucht is, dan kun je keuzes maken en is het mogelijk langzamerhand meer vat op dit deel van je leven te krijgen. Je kunt leren de radio zachter te zetten of zelfs af te zetten. Je kunt leren een andere zender op te zoeken. Op den duur kun je zelfs de inhoud van programma’s op die zender veranderen. Maar eerst moet je leren de muziek bewust te horen.
De innerlijke criticus kan vier gedaantes hebben:
- De aanvaller. Deze keurt openlijk en bijna agressief af wat je doet en denkt, zoals: ‘je mag geen fouten maken’, ‘je moet sterk zijn en beter je best doen’.
- De ‘behulpzame’ innerlijke criticus . Deze pakt het subtieler aan en spreekt op meer vermanende toon, zoals: ‘begin er maar niet aan want het wordt toch niks’, ‘wat zullen ze wel niet denken’.
- De vermomde innerlijke criticus. Deze uit zich indirect. Hij is aanwezig op momenten waarop je je schuldig voelt, je schaamt of het gevoel hebt dat je tekortschiet en jezelf zou moeten veranderen.
- De onzichtbare. Deze is nog indirecter en komt pas op gang wanneer je een ander iets hoort zeggen wat bij jou een gevoelige snaar raakt. Je reageert buiten proporties omdat dit iets raakt wat bij jou leeft en kennelijk een teer punt is.
Praktisch iedereen heeft in meerdere of mindere mate last van deze innerlijke criticus.
Wanneer je je teveel laat leiden door deze stem, kun je verstrikt raken in negatieve en irreële gedachtes en gevoelens. Zeker voor creatieve processen is dit fnuikend.
En dan nu het goede nieuws! Het positieve is dat dezelfde innerlijke criticus het goed met je voor heeft! Hij wil je behoeden voor teleurstelling, mislukking en afwijzing. Hij vervult een waarschuwende rol, waarin hij is doorgeschoten. Daardoor verpakt hij zijn positieve boodschap zo ongelukkig en negatief, dat hij saboterend werkt.
Drie TIPS om je innerlijke criticus om te vormen tot bondgenoot.
TIP 1. Lees de onderstaande persoonlijke grondrechten door en pas ze toe in het dagelijks leven. Het zijn basisregels waar je van bent afgedreven en weer naar toe terug kunt keren:
- Ik hoef niet aan de verwachtingen van anderen te voldoen.
- Ik hoef anderen geen verklaring of excuus te geven voor mijn gedrag.
- Ik mag voelen wat ik voel.
- Ik mag vragen om wat ik nodig heb.
- Ik mag fouten maken; fouten maken is menselijk.
- Ik mag best van mening veranderen.
- Ik heb het recht om bepaalde dingen niet te weten of niet te kunnen; niemand kan alles.
- Ik mag zeggen dat ik bepaalde dingen niet weet of kan.
- Het is niet nodig dat anderen je altijd aardig vinden; zonder dat kun je toch redelijk samenwerken.
- Ik mag beslissingen nemen die in de ogen van anderen onlogisch zijn.
- Ik mag het zeggen wanneer ik iets niet begrijp, dat maakt mij nog niet dom.
- Ik ben alleen zelf verantwoordelijk voor mijn gedrag, mijn gedachten en mijn gevoel.
TIP 2. Leg van die kleine blocnoteblaadjes voor je, zo’n stuk of tien. Noteer op elk blaadje de letterlijke tekst die je innerlijke criticus gebruikt. Meestal na zo’n briefje of drie, vier denk je dat je ze wel gehad hebt. Er zijn er vaak veel meer. Die kun je oproepen door recente situaties voor de geest te halen waar je ontevreden over bent. Vaak dienen zich dan nieuwe commentaarstemmen aan.
Leg ze vervolgens een paar dagen weg. Kijk er dan op een rustig moment weer naar en kijk of je ze kunt aanvullen en of je misschien iets opvalt. Ook kun je ze sorteren. Soms wordt duidelijk wat de ontstaansgeschiedenis is. Vaak leidt dat tot inzichten die heel verhelderend en louterend werken. Meestal neemt de veroordelende kracht van de innerlijke criticus af waardoor hij zijn boodschap positiever verwoordt en je stimuleert om datgene te doen waar je goed in bent en wat je het leukst vindt.
TIP 3. Probeer je vriendelijk op te stellen tegenover je commentaarstem. Je weet nu dat hij het goed met je voor heeft maar het ongelukkig aanpakt. Wanneer hij weer van zich laat horen, richt je aandacht dan op die stem en begroet hem met milde vriendelijkheid. Meer hoef je niet te doen. Hooguit kun je hem ook nog laten weten dat je je realiseert dat hij goede bedoelingen met je heeft en dat je dat waardeert.
Hopelijk leiden deze tips er toe dat je toleranter, vriendelijker wordt voor jezelf en je jezelf minder in de weg zit. Je kunt dan open staan voor nieuwe ervaringen en veranderingen. Je kunt jezelf ontwikkelen, ontplooien, rijpen en jezelf verwezenlijken. Je voelt je vrijer om je sterke kanten in te zetten en te doen waar je goed in bent.
Nieuwsgierig geworden? In mijn volgende artikel leg ik uit waar deze innerlijke criticus vandaan komt. Ben je klaar met je innerlijke criticus en wil je zo snel mogelijk leren hoe je bewust een andere zender kan opzoeken meld je dan aan voor voor het programma “ben jij een B I T C H” . Je leert je innerlijke criticus kennen maar vooral ook om je te bevrijden van het juk van deze permanente radiocommentaar op de achtergrond. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je andere talenten en kom je makkelijker in contact met je drijfveren en dromen. Deze interne criticus houdt je namelijk ook tegen om uit je comfortzone te stappen en de baan te zoeken die echt bij je past.
Heb jij je innerlijke criticus al getemd en wil jij weten wat jouw talenten zijn dan is het programma ‘ontdek je talent in 7 stappen’ wat voor jou. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving. Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer. Schrijf je nu in voor mijn programma “ontdek je talent in 7 stappen” via onderstaand aanmeldingsformulier of meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek Je kunt me natuurlijk ook telefonische bereiken via mijn mobiel: 0616289623 of je kunt mij een e-mail sturen naar serracoaching@gmail. com voor meer info.
Wil je op de hoogte blijven en 1 keer per maand tips, actuele informatie en psychologische achtergronden over je loopbaan en coaching in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief! Hier kun je vorige nieuwsbrieven bekijken.
Door de gesprekken met Mariella heb ik een aantal knopen door durven hakken. Ik kon geen besluit nemen en gedachten bleven maar rondmalen. Zal ik van werk veranderen, wat wil en kan ik? De constant rondmalende gedachtenstroom wist Mariella stop te zetten, structuur in te brengen. Wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat ik weet wat ik wil en een besluit heb genomen. Haar oprechte belangstelling, betrokkenheid en hartelijkheid zorgden ervoor dat ik me heel snel op mijn gemak voelde en open kon zijn. JH Zeeland. Nieuwsgierig naar wat andere mensen over de coachtrajecten te vertellen hebben? Check de verhalen via “de cliënt vertelt”.
Lees hier 8 redenen om voor serracoaching te kiezen!
[contactbuddy]