“Wat is mijn talent?”
Merk jij dat je de laatste tijd niet echt gelukkig (meer) bent in je werk? Of heb je het gevoel dat er meer uit jezelf en de situatie te halen is dan je nu doet?
Dan is mijn artikelserie “Wat is mijn talent?” een steuntje in de rug. De artikelen helpen je om stil te staan bij je eigen situatie en waar je nu staat. Ook zullen ze je ondersteunen om erachter te komen wat voor jou belangrijk is in je werk en waar je ambities en talenten liggen.
Iedereen heeft talent!
Ieder heeft zijn eigen kracht en kwaliteiten. Alleen niet iedereen heeft het in zichzelf ontdekt of heeft nog nooit een poging gedaan om zijn talenten te ontdekken. Je zult vast wel herkennen dat je vooral kijkt naar de aspecten van jezelf waar je niet goed in bent en niet kunt en wat niet voor jou is weggelegd. Zonde!
Je kunt namelijk alleen maar excellent gaan presteren door je sterke punten te optimaliseren – nooit door je te concentreren op het verbeteren van je zwakke kanten. Als je met mensen spreekt die werkelijk geslaagd zijn in hun zelfgekozen beroep – van lesgeven tot telemarketing, of van toneelspelen tot boekhouden – zul je ontdekken dat hun succes te danken is aan hun vermogen om sterke punten te vinden en te cultiveren, om dan hun leven zo te organiseren dat ze deze sterke punten dagelijks kunnen benutten.
De meeste mensen raken verstrikt in de neiging om zoveel mogelijk kennis te vergaren en zoveel mogelijk vaardigheden te ontwikkelen, in de (ijdele) hoop in meer algemene zin bekwamer te worden, eventuele tekortkomingen aan te vullen en zo in redelijke mate allround te worden.
Wie zijn sterke punten wil ontwikkelen, moet deze valkuil vermijden. Schrijf je niet blindelings in voor een cursus leiding geven, of een training op het gebieden als assertiviteit, goed luisteren, inlevingsvermogen, spreken in het openbaar of al die andere goedbedoelde leeractiviteiten, in de verwachting dat je je op die terreinen aanzienlijk zult verbeteren.
Wie niet over de vereiste talenten beschikt, zal slechts bescheiden vorderingen maken. Op die manier verspil je het grootst gedeelte van je kostbare energie aan schadebeperking en blijft er weinig tijd over voor werkelijke groei. Daarom raad ik je aan om je eens grondig te bezinnen op je talenten, vaardigheden en kennis.
Ontdek je talent en merk dat het leven opeens een stuk makkelijker gaat en je veel meer tijd overhoudt voor de dingen in het leven die je echt energie geven.