Heb de moed om niet perfect te willen zijn
‘We willen ons allemaal verbonden voelen met de ander maar als je je achter een masker verschuilt is er van weinig verbinding te spreken’ – Brene Brown
Volgens Brene Brown, schrijfster van het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid‘ kom je veel verder in het leven door je zwakheden te laten zien. Klinkt heel mooi maar soms ga je ook gigantisch op je bek en dat voelt erg pijnlijk. Je kwetsbaar opstellen wordt nog vaak als onzeker gezien en zwak.
Masker
Na mijn afstuderen kwam ik aanraking met kantoorpolitiek en BITCHes. Daar had ik NOG geen kaas van gegeten en vond het eerlijk gezegd ook niet interessant. In de horeca was ik gewend dat iedereen recht voor zijn raap was. Heerlijk! Door diverse ervaringen liet ik steeds minder van mezelf zien en zette vaker een masker op als ik naar het werk ging: ik voelde me steeds minder betrokken bij mijn jobs. Jezelf laten zien bracht je alleen maar in de problemen was mijn nieuwe overtuiging geworden. Zonde! Want dat is waar ik juist goed in ben en waar ik van geniet.
Sinds ik ondernemer ben kruip ik weer uit mijn ‘schulp.’ Om succesvol te zijn als ondernemer is het juist belangrijk om JEZELF te laten zien. Heerlijk. Des te krachtiger ik me voel des te minder problemen ik heb om me kwetsbaarder op te stellen. Ik voel me als een vis in het water. Dit ging niet zonder slag of stoot maar door elke keer weer iets meer van mezelf in te zetten (gebruik maken van mijn talenten) kwam ik steeds meer in mijn kracht te staan. Volgens Hennie Tibben van Tibbenwerkt is het zelfs essentieel om werk en privé niet meer gescheiden te houden.
‘Bij mij springen de tranen ervan in de ogen. Kennelijk hebben sommige mensen besloten dat werk en persoonlijk gescheiden moeten blijven. Het zijn twee aparte gebieden of belangen, ze concureren met elkaar en er zijn vooral verliezers. Ze hebben weinig of liefdeloos contact met WAT ze eigenlijk (het allerliefste) doen en met WIE ze het doen. Het zijn waarschijnlijk de eersten die vragen:’hoe kan ik werk en privé in balans krijgen?’ – Hennie Tibben
Om synergie en flow te creëren in je werk moet je volgens Hennie juist je persoonlijke kwaliteiten, talenten, voorkeuren en idealen centraal stellen. En ik deel helemaal haar visie.
Brene Brown stelt dat we te snel onze eigenwaarde gelijkstellen aan hoe ‘goed’ we zijn, bijvoorbeeld als vader of moeder, aan hoe hoog ons salaris is, aan onze opleiding. Maar juist de mensen die hun gebreken en kwetsbaarheid omarmen, maken de meest bewuste keuzes, blijkt uit de honderden gesprekken die Brown voerde. En ze bereiken het meest. Want een gezond streven, zegt de psychologe, is gericht op je eigen ontwikkeling. Perfectionisme is juist op de ander gericht: wat zullen zij ervan vinden? En daar hebben we geen grip op.
Erbij horen
We willen allemaal ergens bij horen. Erbij horen is het aangeboren menselijk verlangen om deel uit te maken van een groter geheel. Omdat dit zo’n primaire behoefte is, proberen we daar vaak aan te voldoen door ons aan te passen en te streven naar goedkeuring, maar in plaats van dat dat helpt, staat dat het gevoel erbij te horen eerder in de weg. We horen er namelijk pas echt bij wanneer we ons authentieke, imperfecte zelf aan de wereld laten zien, en dat betekent dat ons gevoel erbij te horen nooit groter kan zijn dan de mate waarin we onszelf accepteren. Deze definitie is cruciaal voor een beter inzicht in hoe een gebrek aan verbondheid in ons leven ontstaat en hoe we daar iets aan kunnen veranderen. Om verbondenheid in ons leven te ervaren, zullen we uiteindelijk grenzen moeten stellen, minder tijd en energie moeten steken in uitsloverij en het voor ons winnen van mensen die er niet toe doen, en het belang moeten onderkennen van werken aan het ontwikkelen van verbondenheid met familie en vrienden.
Brene Brown verwoord de kracht van kwetsbaarheid heel mooi in haar TED-Talk: The Power of Vulnerability
Gebrek aan betrokkenheid op het werk
Gebrek aan betrokkenheid treed o.a op wanneer we het gevoel hebben dat de mensen die ons leiden – onze baas, onze leerkrachten, ons schoolhoofd, onze ouders, onze politici, zich niet aan hun deel van het sociale contact houden. Om ruimte te maken voor creativiteit, innovatie en leerervaringen moeten volgens Brene Brown leiders onderwijs en werk weer menselijk maken. Sir Ken Robinson verwijst naar deze belangrijke omslag in zijn oproep aan leiders om het achterhaalde idee dat menselijke organisaties moeten functioneren als een machine, te vervangen voor een metafoor die beter aansluit wat het betekent om mens te zijn. In zijn boek ‘Out of our minds: Learning to be creative’ schrijft Robinson: ‘Hoe verleidelijk industriële productie als metafoor ook is, menselijke organisaties zijn niet werkelijk machines en mensen zijn geen machineonderdelen. In tegenstelling tot tandwielen en radertjes, hebben mensen normen en waarden, gevoelens, ideeën, meningen, drijfveren en levensverhalen.
‘Als de schaamte in een systeem een bepaalde grens overschrijdt, trekken mensen zich uit zelfbescherming terug. Ze tonen geen betrokkenheid meer, wat betekent dat ze zich niet meer inzetten, dat ze niets meer bijdragen, en dat ze zich niet verantwoordelijk meer voelen – Brene Brown
Sterkepuntenbenadering
Zowel op de werkvloer als in je privé-leven is de sterkepuntenbenadering essentieel voor waardevolle feedback. Het evalueren van onze prestaties vanuit onze sterke punten biedt ons de gelegenheid om de dingen waarmee we worstelen te bekijken in het licht van onze vermogen, talenten, vaardigheden, mogelijkheden, waarden en wensen. Deze benadering neemt onze worstelingen serieus, maar vraagt tegelijk van ons dat we onze positieve kwaliteiten aanboren om er een oplossing voor te vinden.
Relatie sterke en zwakke punten
Een effectieve manier om inzicht te krijgen in onze sterke punten is de relatie tussen onze sterke en zwakke punten te onderzoeken. Als we zowel kijken naar waar we het beste in zijn als naar wat we het liefste willen veranderen, dan komen we er vaak achter dat het verschillende aspecten van hetzelfde gedrag zijn. Als we onze ‘tekortkomingen‘ of ‘zwakke punten’ nalopen, dan geldt voor de meesten van ons dat achter het grootste deel daarvan sterke punten schuilgaan.
De sterkepuntenbenadering is geen truc om alleen maar een positieve draai aan een probleem te geven en het verder niet op te lossen. Maar door eerst onze sterke punten te inventariseren, komen we vaak uit op manieren waarop we die sterke punten kunnen inzetten om de daarmee samenhangende problemen op te lossen.
Kwetsbaarheid staat centraal in het feedbackproces
Of we nu feedback geven, ontvangen of vragen. Kwetsbaarheid staat altijd centraal. En die kwetsbaarheid gaat nooit over, ook zal zijn we getraind en ervaren in het geven en ontvangen van feedback. Het voordeel van ervaring is echter , dat we weten dat we de blootstelling en onzekerheid zullen overleven en dat het de moeite waard is om risico te nemen.
Moed
Grote moed tonen heeft niets te maken met winnen of verliezen. Maar wel met de kracht van kwetsbaarheid. In een wereld waarin gevoelens van schaarste en schaamte de overhand hebben en angst onze tweede natuur is geworden, is kwetsbaarheid tonen revolutionair. Ongemakkelijk. En soms zelfs een beetje gevaarlijk. We lopen natuurlijk een veel groter risico om gekwetst te worden door onze nek uit te steken. Maar wanneer ik terugkijk op mijn eigen leven en wat de moed me kwetsbaar op te stellen en mezelf te zijn heeft opgeleverd, dan kan ik eerlijk zeggen dat niets zo ongemakkelijk, gevaarlijk en pijnlijk is als me een buitenstaander te voelen in mijn eigen leven en me af te vragen hoe het zou zijn als ik de moed had gehad om mezelf te laten zien en de kracht van kwetsbaarheid toe te laten in mijn leven.
Wil je NU al persoonlijke hulp en durf je het avontuur aan te gaan?
Meld je dan aan voor mijn Talentscan. In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we stellen vast of ik je kan helpen. De Talentscan wordt uitgevoerd door mij. Ik reserveer enkele gratis plaatsen voor vrouwen die willen investeren in hun talenten.
IK MELD MIJ AAN VOOR DE TALENTSCAN
Je kunt mij ook bereiken via 0616289623 of een mail sturen naar serracoaching@gmail.com.
Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book ‘Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen‘ te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.
Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!
Net als zovelen, kon ik heel goed zeggen waar ik niet zo goed in ben, maar waar ik dan eigenlijk goed in ben…. En ja, datgeen wat ik goed kan, das toch niet zo bijzonder en heb je weinig aan in werk…..? WEL dus! Wat een verademing om te gaan zien dat iedereen zijn/haar talenten heeft en dat we die mogen gaan inzetten in plaats van verbeteren waar we niet goed in zijn. Op zoek gaan naar complementaire personen, in plaats van zelf overal goed in moeten zijn :-). Erachter komen waar je talenten liggen én er de waarde van gaan zien, werkt bevrijdend. Je kunt je focussen op beter worden, in een flow komen en je krijgt er meer eigenwaarde van. Ook krijg je beter inzicht in wat bij je past – Patty Kluytmans Amsterdam |
Mariella heeft mij in een korte tijd duidelijke inzichten en handvatten gegeven. Ik kwam binnen met een loopbaanvraag en kwam eruit als een sterker en gelukkiger persoon. De energie ging weer stromen in mijn lijf en dit heeft me op werkgebied als prive veel opgeleverd. Ik durf meer te vertrouwen op mijn gevoel en mijn eigen weg te volgen. Vind het minder erg om niet 100% zeker te weten of ik juiste keuze maak. Als mijn gevoel zegt dat het goed is, is dat voldoende om verder te gaan. Dit scheelt enorm veel gepieker. De gesprekken hebben me direct nieuwe inzichten gegeven. En in zo’n korte tijd, super! – Karin van den Broek. |
Wat jij mij hebt geleerd tijdens jouw sessies is om in te zien welke talenten ik heb. Zo leerde ik dat er aangeleerde en aangeboren talenten zijn. Grappig was om te ervaren waar ik deze in mijn leven geplaatst had en dat ik ze niet ten voordele van mijzelf inzette. Jij hebt mij geleerd om deze talenten bewust in te zetten zodat ze voor mij gaan spreken en mij energie geven. Jij bent in staat om de quote van Paolo Coelho te verwezenlijken, ’ we moeten vergeten wie we denken te zijn, om te kunnen ervaren wie we echt zijn’ Antonella Pagliaro – Amsterdam |
Het meest bijzondere van de coaching vind ik dat ze in staat is om jouw eigen kracht te laten voelen en daarin zelf de wegen te vinden die jou bij jouw kracht brengen. In plaats van dat je afhankelijk word van coaching, leer je juist nog beter op je eigen benen staan. Ik ben door het coachingstraject anders naar mezelf gaan kijken, milder, meer om mezelf gaan lachen en vaker terug te weten gaan naar de kern van wie ik ben. Ik zou zeker velen andere het coachingtraject met Mariella aanraden. Een van de beste manieren om je geld te besteden, ook omdat – als je lekker in je vel zet – zeker als ondernemer, het dubbel en dwars terug verdiend. C. v. L – Amsterdam |
Zij liet mij inzien dat ploeteren en hard werken niet de enige manier is dat je je doelen kan bereiken. Door bewust mijn talenten(daar waar ik van nature goed in ben) in te zetten kan ik juist op een veel prettigere en snellere manier mijn doelen bereiken. Het fijne is dat Mariella als een soort van spiegel / tegenpool tegenover mij zat. Inmiddels ben ik bijna een jaar verder, heb ik de baan die ik dolgraag wilde hebben en geniet ik weer van de dingen die ik doe en de resultaten die ik boek. Vera de Ree – Amsterdam |