Opzij opzij opzij maak plaats… we hebben ongelofelijke haast…
Bekende tekst, inderdaad een nummer van Herman van Veen over de haast die we tegenwoordig allemaal blijken te hebben en waar ik me ook vaak schuldig aan maak. Maar wist je dat deze snelheid van het moderne leven en onze extreme oriëntatie op de toekomst tot verarming van ons heden kunnen leiden? Bijna elke technologische vooruitgang van de afgelopen tijd – van de telefoon tot internet- ging over meer doen en dat vervolgens sneller doen. Deze “deugd” is zo ingeworteld dat we zelfs tijdens een onschuldig gesprek onszelf erop betrappen niet goed te luisteren omdat we bezig zijn een gevat antwoord te bedenken. Door tijd te besparen (waarvoor?) en een toekomst te plannen (wanneer begint die?), verliezen we grote stukken van het heden.
Mike Csikszentmihalyi heeft levenslang gezocht naar een wetenschappelijke sleutel tot wat het beste in mensen naar boven haalt. De belangrijkste bijdrage van Mike aan de psychologie is het concept van ‘flow’ . Wanneer staat de tijd voor iemand stil? Wanneer doet iemand precies wat hij wil doen en wil hij dat het nooit stopt? Is het schilderen of de liefde bedrijven of volleyballen of voor een groep spreken of bergbeklimmen of met een sympathiek oor naar de problemen van een ander luisteren? Hij heeft duizenden mensen van alle leeftijden en allerlei beroepen over de hele wereld geïnterviewd en ze gevraagd hun grootste voldoening te beschrijven. Het kan om een geestelijke voldoening gaan, zoals de broer van Mike met zijn mineralen had. Maar het kan ook een sociale voldoening zijn. De toestand kan ook uit een fysieke activiteit voortkomen. Ondanks de enorme verschillen in activiteiten – van mediterende Koreanen tot motorbendes tot schakers tot beeldhouwers tot fabrieksarbeiders tot ballerina’s- beschrijft iedereen de psychologische componenten van voldoening in opvallend gelijke bewoordingen. Dit zijn de componenten:
- Het gevoel van flow ontstaat als je:
- De taak is uitdagend en vereist vaardigheid
- We concentreren ons
- Er zijn duidelijke doelen
- We krijgen direct feedback
- We voelen een nauwe, moeiteloze betrokkenheid
- Er is een gevoel van controle
- Het besef van het zelf verdwijnt
- De tijd stopt
- Een heldere persoonlijke visie hebt
- Onmiddellijk weet of je vooruitgang boekt
- Het gevoel dat je je talenten volledig benut
In ‘flow’ voel je je sterk, alert en verricht je moeiteloos je werk. Je bent geconcentreerd en presteert op de top van je kunnen. Flow ontstaat door een combinatie van uitdagingen, de benodigde vaardigheden en toewijding. Opvallend is dat de positieve emotie niet voortkomt op de lijst van essentiële componenten. In feite is het de afwezigheid van emotie, van elke vorm van bewustzijn, die het kenmerk van ‘flow’ is .
Wil je plezier in je werk hebben, streef dan naar een baan waarin je flow ervaart.
Het loont de moeite om ervoor te zorgen dat je werk aan deze elementen voldoet. Veel mensen zijn op zoek naar uitdagend werk. Maar let op: werk is alleen een uitdaging als je de juiste vaardigheden bezit om die uitdaging aan te gaan. Klopt de uitdaging niet met je vaardigheden, dan leidt dat tot allerlei, vaak onplezierige gevoelens:
De optimale ervaring (flow) doet zich voor wanneer beide variabelen maximaal zijn. Om maximaal te kunnen genieten van je werk is het belangrijk om de flow-elementen tot carrièredoel te maken en te bepalen hoe die elementen voor jou het best ingevuld kunnen worden.
Het werk is een goede gelegenheid voor FLOW omdat, anders dan bij vrije tijd, veel condities van FLOW al in het werk ingebouwd zitten. Er zijn gewoonlijk duidelijke doelstellingen en regels voor het uitvoeren van het werk. Er bestaat een goede feedback over hoe goed of slecht we het doen. Werk moedigt gewoonlijk concentratie aan en minimaliseert afleiding en in veel gevallen zijn de moeilijkheden gewaagd aan je talenten en zelfs aan je vaardigheden. Daardoor voelen mensen zich vaker betrokken op het werk dan thuis.
Acht Recepten voor meer flow in je werk
- ontwikkel verwaarloosde kanten (schaduwkanten) bij jezelf;
- verander regelmatig van een open naar een gesloten houding ( van ontvankelijk naar geconcentreerd);
- neem steeds een ander perspectief in;
- neem tijd voor ontspanning en bezinning;
- begin de dag met een doel voor ogen en leg de lat steeds hoger voor jezelf
- stel vast wat je karakteristieke talenten zijn en ga ermee aan de slag
- kies werk waarin je elke dag van je talenten gebruik van maken
- Herschep je huidige werk zo dat je je karakteristieke talenten vaker moet gebruiken
Bezieling
Uit cijfers blijkt dat 95% van de mensen hun talenten en drijfveren niet kennen en hierdoor perioden richtingloos door het leven gaat. Toch kan het anders. Als jij jouw levensdoel en talenten kent kun je een leven lang bezieling creëren. De meeste mensen raken verstrikt in de neiging om zoveel mogelijk kennis te vergaren en zoveel mogelijk vaardigheden te ontwikkelen, in de (ijdele) hoop in meer algemene zin bekwamer te worden, eventuele tekortkomingen aan te vullen en zo in redelijke mate allround te worden. Wie zijn talenten wil ontwikkelen, moet deze valkuil vermijden.
Wil jij weten waar jouw FLOW ervaring uit bestaat maar weet je NOG totaal niet waar je moet beginnen dan is het programma ontdek je talent masters wat voor jou. Tijdens dit programma ga je op zoek naar je drijfveren, persoonlijke missie en hoe je deze kan combineren met je talenten. Je krijgt tips om weer de weg te vinden naar je eigen talenten, naar zelfsturing en arbeidsvreugde. Ook krijg je tools om nog meer uit je talenten te halen zodat je meer energie overhoudt aan het eind van de dag en weer met plezier naar je werk gaat.
Blijf niet langer aanmodderen. Kies voor je talent en bemerk dat het leven opeens een stuk makkelijker gaat en je veel meer tijd overhoudt voor de dingen in het leven die je echt energie geven.