Laatst werd ik geïnterviewd door journaliste Jessica Van Zanten voor een artikel in de Viva. Of ik iets wilde vertellen over “out-of-your comfortzone” stappen. Het artikel is deze week verschenen en heeft een mooite titel gekregen: “Gek maakt gelukkig. Stap uit je comfortzone!’. Wat betekent out-of-your comfortzone stappen nu eigenlijk? In onderstaand artikel wil ik hier wat uitgebreider op ingaan.
Heel veel mensen verzinnen van allerlei excuusjes om iets maar NIET te hoeven doen. Ik heb geen tijd, ik heb geen geld, ik heb het al een keer geprobeerd en heb geen ervaring: dat zijn volgens Esther Jacobs, auteur van ‘Wat is jouw excuus?’, de meestgebruikte excuses om maar geen stap te hoeven zetten. Hoe vaker je nieuwe dingen gaat ondernemen hoe beter je die excuses gaat herkennen. Dat ongemakkelijke gevoel als je iets nieuws probeert, zal altijd blijven. Maar de kick als je het wel doet, is tien keer groter.” Uit je comfortzone stappen is dus goed voor je. Maar waarom doen we het dan zo weinig en kost het ons zo veel moeite om uit die comfortzone te stappen??
Automatic pilot
Als je bemerkt dat je alles op de “automatic pilot’ doet dan zit je waarschijnlijk in deze comfortzone. Het is overzichtelijk en bekend terrein. Het is een plek waar we ons relatief veilig en comfortabel voelen. Je bent misschien wel ongelukkig maar in ieder geval weet je wat je krijgt.Zo blijven veel mensen hangen in een baan die ze niet leuk vinden of die onder hun niveau is. Want ja: het betaalt de hypotheek en waar vind je in deze crisistijd ander werk? En wat dacht je van vastgeroest zitten in een foute relatie, omdat je bang bent om alleen verder te gaan? De grap is: de comfortzone geeft geen voldoening. Misschien wel in het verleden maar in het heden werkt ie je alleen maar tegen. Het is een schijnveiligheid. Je comfortzone krimpt ook alleen maar totdat je er wel uit moet springen. Als je te lang in zo’n situatie blijft hangen, kun je er zelfs fysieke klachten als bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheid van krijgen en loop je vast.
Waarom we onszelf dat aandoen?
Dat komt onder andere omdat we allemaal een saboteur – een sterke innerlijke criticus – en overtuigingen hebben die ons weerhouden uit die comfortzone te stappen. Deze zal er alles aan doen om je in de comfortzone te houden. Deze saboteur had vroeger een beschermende functie maar is in de actualiteit niet meer relevant. Vaak ben je jezelf helemaal niet bewust van deze patronen. Je zet jezelf vast in een kooi en slijt vrijwillig je kostbare jaren in ‘gevangenschap’. Vaak zijn we ons dan niet bewust hoe onze overtuigingen en irreële angsten onszelf beperken en ervoor zorgen dat we heel klein denken. Deze gedachten sturen ons een richting op, waar we niet beter van worden. Iedereen heeft soms wel eens last van deze angsten. In onze jeugd hebben we mechanismen ontwikkeld om hiermee om te gaan. Zo ben je misschien bang om alleen te zijn en sta je daarom altijd voor iedereen klaar. Je krijgt daardoor veel positieve aandacht van mensen, maar denk je ook nog aan je eigen wensen en behoeften? Of je gebruikt je onzekerheid als excuus om in vergaderingen nooit je mond te hoeven open doen. Fijn voor jou, maar zo zal je baas zal nooit weten dat er een goede teammanager er in je schuilt.”
Het positieve is dat je wel elk moment kunt beginnen om uit je eigen gebouwde kooi te ontsnappen. Het gaat over al die mogelijkheden die buiten dat kooitje liggen, en die je pas leert inzien als je heel anders durft te zijn dan dat vogeltje. Als je jezelf niet meer beperkt en groter denkt is er veel meer mogelijk dan je denkt. Op allerlei vlakken. Zo ook in de zoektocht naar een baan die bij je past.
Nieuwe route
Er komt gewoon een dag dat onze vaste route moet worden omgelegd of verstopt raakt. Op dit moment hebben we geen andere keuze dan de comfortzone te verlaten en een nieuwe route in te slaan. We voelen ons dan vaak bang en verdwaald, we herkennen het landschap niet..En we gaan onvermijdelijk aan de goede oude tijd denken. We proberen alles te doen zoals vroeger. Einstein heeft niks voor niks gezegd: “Krankzinnigheid is steeds hetzelfde doen en andere resultaten te verwachten”
Volgens de gelukscoaches David de Kock en Arjan Vergeer moet je om echt vrij te zijn wel uit je comfortzone stappen. “Hoe meer dingen je doet die je eigenlijk niet durft, hoe groter je comfortzone wordt. En hoe vrijer je bent om meer te doen.” Daarnaast denk je vaak dat je van alles moet. Van je ouders, van je partner, van leraren. Als je je eigen kernwaarden, principes en drijfveren formuleert, weet je wat je zelf wilt. En kun je vrij zijn. Maar hoe zit het dan met het ontdekken van je talenten als je uit je comfortzone stapt?
Ontwikkel je Talent:
Het meest belangrijke in talent ontwikkeling is oefening ofwel gebruik maken van je talent! Iemand heeft wel eens gezegd: talent is 10% gave en 90% hard werken. Maar nog belangrijker is het om je grenzen te verleggen en uit je comfortzone te stappen. Motivatie, daadkracht en een gezonde nieuwsgierigheid zijn heel belangrijk om ongebruikte of zelfs verborgen talenten op te sporen. Je interne criticus of saboteur kan je belemmeren om bepaalde talenten in te zetten. Vaak heeft de saboteur het zonder dat je het door hebt alles voor het zeggen waardoor je keuzes maakt waar je geen voldoening (meer) uit haalt. Door je interne criticus (soboteur) te herkennen ontdek je andere kanten van jezelf die ook de moeite waard zijn. Ook leer je onbenutte talenten beter te gebruiken en in te zetten in je leven. Je maakt jezelf los van versleten gewoontes en contraproductief gedrag.
8 redenen om uit je comfortzone te stappen
- Je leert jezelf beter kennen en vergroot je succes in je leven en je werk
- Je ontdekt talenten in jezelf waar je veel meer voldoening uit haalt
- Je vergroot je zelfvertrouwen
- Je leert je grenzen aangeven
- Je bereikt sneller je doel
- Je leert je gevoel te vertrouwen
- Je vindt een baan die je veel meer voldoening geeft
- Je relatie wordt intenser
Although when you first step out of your comfort zone it may feel difficult and fearful, you will at some point become comfortable again – Wendy Hearn
Grote dromen, kleine stapjes
Veel mensen zien alleen maar een te lange en onoverzichtelijke weg die ze nog moeten gaan om hun doel te bereiken. Maar je kunt ook beginnen met kleine stapjes. En zo werkt het met alle spannende dingen. Elke keer als je eens stapje uit je comfortzone stapt groeit je zelfvertrouwen. In eerste instantie is het eng, daarna ben je alleen maar trots op jezelf. Elke kleine of grote stap brengt je ook weer een stukje dichter bij je einddoel. Ook zul je merken dat dat nieuwe gedrag op den duur ook bij jou gaat passen. Je nieuwe gedrag zal uiteindelijk weer bij jezelf gaan horen en je zult je er prettig en vertrouwd bij gaan voelen.
Kortom,
Niet kiezen is ook een keuze: Wat veel mensen vergeten is dat ervoor kiezen om niets te doen, ook een keuze is. Je kiest dus altijd: kom ik in beweging of blijf ik stilstaan? Kies je niet, dan loop je de kans dat anderen de keuzes voor jou gaan maken. Hoe dan ook, om je doel te bereiken en geld te verdienen met je talenten zul je uit je comfortzone moeten stappen en dat kan best beangstigend zijn. De meeste mensen willen wel uit hun comfortzone stappen maar liefst beetje voor beetje. Je neemt wel risico, maar je houdt het beheersbaar. Het is spannend, maar niet te eng.
Kom in actie!:
Naast prikkeling is het misschien nog wel belangrijker dat je je talent gaat gebruiken, hoe onbeholpen en onprofessioneel dat in het begin ook mag zijn, alleen oefening baart kunst! De beslissing om iets met je talent te gaan doen zal veel dingen in je leven veranderen. Dat is niet altijd direct merkbaar, maar je zal er al snel achter komen dat je interesses gaan veranderen, dat je je tijd anders gaat gebruiken, dat je inspiratie gaat ontvangen en dat er hier en daar deuren voor je opengaan. Ofwel, dat er mogelijkheden ontstaan om naar buiten te treden met je talent. Zodra je serieus werk gaat maken van je talent zal je je regelmatig afvragen waarom je dat niet eerder hebt gedaan, want eindelijk ben je in je element!
Stop met twijfelen en kom in beweging want je kunt alleen maar groeien, je potentieel vergroten en geld verdienen met je talent door buiten je comfortzone te stappen. Door bewust risico’s te nemen en je eigen grenzen te verleggen sta je weer aan het stuur van je eigen leven en ontdek je misschien wel nieuwe talenten. Als je in je comfort zone blijft zitten zal er niets veranderen.
Scott Friedman over de kwaliteit van het stretchen in je leven. Vanuit je comfortzone ontstaat geen grootsheid.
http://youtu.be/ef7imZz3ztM
Vaak liggen onze talenten diep begraven. Vastgeroeste patronen, afweer en ontkenning houden mensen vaak gevangen. DE grote veroorzaker hiervan is vaak de innerlijke criticus. Maar het kan ook anders. Herkenbaar en wil je op zoek gaan naar je verborgen talenten en je vrijer voelen in je contacten met andere mensen? Meld je dan aan voor het programma ontdek je Talent Masters. Je leert je innerlijke criticus kennen maar vooral ook om je te bevrijden van het juk van deze permanente radiocommentaar op de achtergrond. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je andere talenten en kom je makkelijker in contact met je drijfveren en dromen. Heb jij je innerlijke criticus al getemd en wil jij weten wat jouw talenten zijn dan is het programma ‘ontdek je talent masters’ wat voor jou. Via deze programma’s gaan we jouw kompas weer helder krijgen: je ziet de kaart weer voor je. Ook krijg je zicht op je talenten en hoe je deze optimaal kunt inzetten in werk- en leefomgeving. Verspil je talenten niet langer en vind je eigen richtingwijzer.