Ben jij loyaal aan iedereen, maar niet aan jezelf?
Ervaar jij een drastisch energieverlies en een plotselinge daling van de motivatie voor je werk?
Iedereen kent hoogte-en dieptepunten in zijn of haar carrière. De druk wordt steeds hoger. Het gevoel dat je de controle verliest komt steeds vaker voor. In deze situaties ervaar je dat je steeds minder gezien voelt in je talent. Je gaat vechten voor erkenning en waardering die er in veel gevallen gewoon niet komt. Hierdoor zal je steeds meer last krijgen van energieverlies, je gaat twijfelen aan eigen kunnen en kunt niet meer de kracht en zelfsturing opbrengen om er iets aan te doen. Onderstaand artikel geeft je inzichten in hoe je in deze dynamiek terecht bent gekomen.
Ontwikkelingen
De afgelopen jaren nam de druk op werknemers steeds meer toe. De economische recessies, de onzekerheid over het behouden van werk, de druk van aandeelhouders ( niet om winst te maken, maar om ieder jaar een constante groei in winst te kunnen publiceren), maken het steeds moeilijker om het evenwicht tussen werk en privé in balans te houden. Tegelijkertijd is er een verschuiving in het denken over de rol van het werk in ons leven. Niet alleen de nieuwe generaties jongeren geven aan dat het evenwicht tussen werk en privé erg belangrijk is. In een recent verschenen artikel in de Franse krant Le Monde over een Frans onderzoek blijft dat 70% van de Fransen ‘het evenwicht tussen werk en privé ‘ noemt als allerbelangrijkste overweging bij het beoordelen van een werkgever.
Steeds meer mensen krijgen het moeilijk en komen in de buurt van een burn-out. Volgens gegevens van de Nederlandse overheid rond de eeuwwisseling, hebben 12 procent van alle doktersbezoeken te maken met stressklachten. Dertigduizend mensen per jaar worden ziek en krijgen een ziekte-uitkering. 10 procent van de Nederlandse beroepsbevolking heeft last van burn-out verschijnselen.
Daling drastisch energieverlies in je werk
Stel:
Sandra combineert op verzoek van de leiding van haar organisatie al jaren twee jobs. In een lokaal ziekenhuis is ze coördinator van een afdeling en tegelijkertijd is ze verantwoordelijk voor het hele ziekenhuis. De druk die dat met zich meebrengt, is zo groot dat Sandra al zes maanden gaat werken in een toestand die erg dicht bij een burn-out zit. Ze weet van zichzelf dat ze disfunctioneert, maar ze kan dat ook goed wegstoppen. Ze slaapt slecht, heeft hartkloppingen, maar blijft vastzitten in de situatie.
De kern van deze dynamiek ziet er als volgt uit. Het gaat steeds over mensen die enorm loyaal en toegewijd zijn. Vanuit een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en/of een enorme dienstbaarheid zetten ze zich ten volle in voor de vragen die op hen afkomen of de taken waarvoor ze zich hebben geëngageerd. Over het algemeen brengt hen dat erg veel voldoening in het werk. Maar ze komen in de problemen als de volgende twee voorwaarden zijn vervuld:
- als de stroom van vragen en/of als datgene wat nodig is om hun verantwoordelijkheid na te komen, hun capaciteit overstijgt;
- als ze dezelfde verantwoordelijkheid of dienstbaarheid tonen in verschillende contexten zodat niemand ziet dat ze in de problemen komen en ze zelf geen keuze kunnen maken.
Het gevolg hiervan is dat ze zelf niet kunnen kiezen en dat ze niet het vermogen hebben om de stroom vragen en de karrenvracht werk te begrenzen. Als gevolg daarvan zijn ze loyaal aan iedereen behalve aan zichzelf, aan de eigen behoefte aan welbevinden en aan de eigen gezondheid.
De weg uit deze dynamiek
De mensen die last hebben van deze dynamiek beschikken over een aantal talenten die ervoor zorgen dat ze geconfronteerd worden met het thema ‘grenzen’. Mensen die het risico lopen om in de loyaliteitsdynamiek terecht te komen hebben bijna altijd prestatiegerichtheid, verantwoordelijkheidsgevoel als talent en vaak ook nog hersteldrang. Deze talenten zijn op zich een zegen. Het gaat om mensen die ontzettend hard werken, steeds hun verantwoordelijkheid nemen en zich erg dienstbaar en ondersteunend opstellen. Maar onder druk dreigen ze met deze talenten in de problemen te komen. Want onder druk hebben talenten de neiging om uit te zetten. Je gaat ze overdrijven.
4 Tips om uit deze dynamiek te komen:
- Partners kunnen een belangrijke rol spelen in het bewaken van grenzen. Stimuleer manieren waarop afspraken in het gezin kunnen worden gemaakt om grenzen beter te bewaken.
- Creëer contexten (vakantie etc) waar je niks anders kunt doen dan rusten
- Soms zal het nodig zijn om de context te beperken waarin je actief bent.
- Vraag om hulp . Mensen die last hebben van de loyaliteitsdynamiek hebben vaak een norm dat ze in staat moeten zijn om hun problemen zelf op te lossen. Ze hebben afgeleerd om hulp te vragen omdat ze dat zien als zwakte. Leer te accepteren dat ‘er bij iedereen een hoek af is’. En dat je op momenten van stress een ondersteuningsvraag kunt stellen en samen met een collega (leidinggevende, mentor) kunnen kijken naar de prioriteiten en vervolgens keuzes kunnen maken.
Bezieling
Uit cijfers blijkt dat 95% van de mensen hun talenten en drijfveren niet kennen en hierdoor perioden richtingloos door het leven gaat. Toch kan het anders. Als jij jouw levensdoel en talenten kent, kun je een leven lang bezieling creëren. De meeste mensen raken verstrikt in de neiging om zoveel mogelijk kennis te vergaren en zoveel mogelijk vaardigheden te ontwikkelen, in de (ijdele) hoop in meer algemene zin bekwamer te worden, eventuele tekortkomingen aan te vullen en zo in redelijke mate allround te worden. Wie zijn sterke punten wil ontwikkelen, moet deze valkuil vermijden.
Als jij graag het roer wilt omgooien mbt je loopbaan maar NOG totaal niet weet waar je moet beginnen dan is het programma ‘ontdek je talent in 7 stappen’ wat voor jou. Tijdens dit programma ga je op zoek naar je drijfveren, persoonlijke missie en hoe je deze kan combineren met je talenten. Je krijgt tips om weer de weg te vinden naar je eigen talenten, naar zelfsturing en arbeidsvreugde. Ook krijg je tools om nog meer uit je talenten te halen zodat je meer energie overhoudt aan het eind van de dag en weer met plezier naar je werk gaat.